Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστολή ΠΟΣΥΠ στον πρωθυπουργό: Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους καταρρέουν!

Δημοσίευση: 29/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (Π.Ο.Σ.Υ.Π.) εκπροσωπεί συνδικαλιστικά τους διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας και τους υπαλλήλους πολλών εποπτευόμενων φορέων του, ένας εκ των οποίων  είναι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.).

Η ΠΟΣΥΠ επικοινωνεί μαζί σας για να σας γνωστοποιήσει τα τεράστια προβλήματα των Γενικών Αρχείων του Κράτους και των εργαζομένων τους, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν επιδεινωθεί δραματικά και μοιάζουν ανυπέρβλητα, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια για την επίλυσή τους!

Στην πραγματικότητα τα Γ.Α.Κ. καταρρέουν, όπως πολλάκις έχουμε προειδοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας τόσο η ΠΟΣΥΠ και ο Σύλλογος  Εργαζομένων στα Γ.Α.Κ., όσο και η Διοίκηση τους!

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Τα Γενικά  Αρχεία του Κράτους, ως ο Εθνικός Αρχειακός Φορέας διαδραματίζουν, από την ίδρυσή τους (1914) μέχρι σήμερα, έναν σημαντικό και ουσιαστικό ιστορικό ρόλο και συμβάλουν στην έρευνα, στη γνώση, στον πολιτισμό, στη δημόσια διοίκηση, με τρόπο μοναδικό, αδιαμφισβήτητο κι αδιαπραγμάτευτο!

Τα σημαντικότερα τεκμήρια της εποχής του Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων του 1821 φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και ενώ φέτος τιμούμε τα 200 χρόνια του, ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος να «καταστραφούν» 200 χρόνια μνήμης, διότι η πυρασφάλεια του κτιρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας δεν υφίσταται, αφού εδώ και 5 χρόνια δεν έχει γίνει αναγόμωση των πυροσβεστήρων και συνεπώς είναι σε αχρηστία!

Επίσης ένατεράστιο πλήθος ιστορικών εγγράφων που αναφέρονται στα κοινωνικά, στρατιωτικά, πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά δεδομένα της πατρίδας μας από τον 19ο αιώνα αλλά και νωρίτερα, αφήνονται στην τύχη τους.

Είναι δε χαρακτηριστικό της ασκούμενης πολιτικής από την Υπουργό Παιδείας  ότι εδώ και ένα χρόνο έχει λήξει η θητεία της Εφορείας των Γ.Α.Κ. και η κ. Κεραμέως, ούτε διόρισε νέα Εφορεία, ούτε ανανέωσε την θητεία της ήδη υπάρχουσας!

Ο  φορέας αυτός, που περιλαμβάνει την Κεντρική Υπηρεσία στην Αθήνα με 7 Διευθύνσεις, 54 τμήματα Περιφερειακών Υπηρεσιών και 7 Αρχειοφυλακεία σε όλη την Ελλάδα, αγωνίστηκε από το 1914 με όραμα και συνέπεια για να φτάσει σήμερα να παρακαλά για τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα!

Συγκεκριμένα τα  Γ.Α.Κ.  καταρρέουν , διότι:

  •  μετά το νέο νόμο των Γ.Α.Κ. (Ν.4610/2019) υπάρχει ουσιαστική αδυναμία διενέργειας προμηθειών,
  • η  προμήθεια αναλωσίμων υλικών, πετρελαίου  θέρμανσης, υλικών συντήρησης εγκαταστάσεων, ειδικού εξοπλισμού και υλικών που απαιτούνται στις αρχειακές εργασίες, ειδών καθαριότητας και ατομικής υγιεινής κ.ά., καθώς και η σύναψη συμβάσεων για υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, απολύμανσης κ.ά. δεν έχουν καταστεί ακόμη δυνατές ή αν έγιναν, έγιναν για μικρό  χρονικό διάστημα και  χωρίς καμία πρόβλεψη ανανέωσής τους,
  • πολλές βασικές ανάγκες  καλύπτονται, στο μέτρο του δυνατού, με προσωπικά έξοδα των εργαζομένων, με έξοδα επίσης του προσωπικού διεκπεραιώνονται αρμοδιότητες όπως εισαγωγή και μεταφορά αρχείων, αναπαραγωγή υλικού, μετακίνηση, κλπ.
  • τα κτίρια των Γ.Α.Κ., η πυρανίχνευση, η πυρασφάλεια, οι ηλεκτρικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις καθώς και οι υποδομές πληροφορικής  δεν μπορούν να συντηρηθούν και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, π.χ. εδώ και ένα χρόνο δεν λειτουργεί το ασανσέρ στην Κ.Υ.,
  • υπάρχει πλήρης απουσία προσωπικού τεχνικών ειδικοτήτων (πληροφορικών, μηχανικών κ.ά.) που προβλέπονται από το Νόμο 4610/2019.
  •  υφίσταται σοβαρή υποστελέχωση μόνιμων θέσεων, που καλύπτονται ελλιπώς με αποσπάσεις εκπαιδευτικών, όπως και η συνταξιοδότηση μόνιμου προσωπικού οδηγεί  όχι μόνο σε περαιτέρω συρρίκνωση, αλλά, κυρίως, σε κλείσιμο Περιφερειακών Υπηρεσιών που συνήθως λειτουργούν μόνο με έναν υπάλληλο, ενώ ήδηείναι κλειστές οι κάτωθι περιφερειακές υπηρεσίες: Γ.Α.Κ.  Αργοσαρωνικού με έδρα την Αίγινα, Γ.Α.Κ. Εύβοιας, Αρχειοφυλακείο Σπετσών, Αρχειοφυλακείο Αγιάς, Αρχειοφυλακείο Λίμνης, Αρχειοφυλακεία Λεωνιδίου & Δημητσάνας.

Είναι φανερό  ότι ο Εθνικός Αρχειακός Φορέας μας, που  συμβάλλει στη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της ανάπτυξης του πολιτισμού, στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς,  στην προάσπιση του έννομου συμφέροντος των πολιτών και του Δημοσίου, παρέχοντας πρόσβαση σε τεκμήρια πληροφοριακής και αποδεικτικής αξίας που παράγονται από τις Δικαστικές Αρχές, τα συμβολαιογραφεία και τη Δημόσια Διοίκηση, έχει περιέλθει στη χειρότερη θέση από την ίδρυση του το 1914,  εξαιτίας της κακής νομοθέτησης με το Ν. 4610/2019, της αδυναμίας  του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτικής Ηγεσίας  να δώσουν λύσεις!

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Παρακαλούμε να αναλάβετε προσωπικά  την ευθύνη και την πρωτοβουλία και να διαφυλάξετε  το κύρος του Εθνικού  Αρχειακού Φορέα μας, να τον κάνετε  βιώσιμο και λειτουργικό, ώστε να είναι  σε θέση να παρέχει τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες του και στις επόμενες γενιές!

Αποτελεί χρέος όλων μας!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΑΒΒΑΣ  ΦΩΤΙΑΔΗΣ                                                           ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ

Ετικέτες: 
ΠΟΣΥΠΓΑΚ

Σχόλια (4)

 
Πιτσιφλής
30 Νοε 2021 08:31

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς;
Την Αρχειονομία στην Ελλάδα και ειδικά στις δημόσιες υπηρεσίες την εποχή της Αλλαγής;
Στην αρχή των μνημονίων δεν γνωρίζαμε πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν, πόσοι οργανισμοί και υπηρεσίες υπάρχουν, πόσοι συνταξιούχοι υπάρχουν...
Ήταν το τέλος μιας εποχής όπου γεννήθηκαν τα απόκρημνα βουνά των φακέλων, μια εποχή που αρκετοί πεθαμένοι έπαιρναν σύνταξη!..
Τις «στρατιές των ανέργων πτυχιούχων Αρχειονομίας» που αναφέρει ο Α.Γ.;
Τις περιζήτητες «αποσπάσεις» που αναφέρει ο Δημήτρης;
Κι έρχεται τώρα ένας κύριος, που λέγεται Κυριάκος Πιερρακάκης, να βάλει τάξη, να οργανώσει, να ψηφιοποιήσει τα «απόκρημνα βουνά»! Αλλά τι να το κάνεις, είναι δεξιός!...
Κρίμα!

 
Ποιος ασχολείται με αυτά
30 Νοε 2021 07:24

Εδώ βάλαμε πλώρη για την φεμινιστική διεθνή (όταν Αφγανιστάν)

 
Α. Γ.
29 Νοε 2021 23:01

Συγχαρητήρια για την επιστολή σας. Ως πρόεδρος των Αποφοίτων Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου και ως ένας επιστήμονας που αφιερώνω τη ζωή μου στη διάσωση αρχείων μόνο απογοήτευση και οδύνη αισθάνομαι και για τις στρατιές ανέργων πτυχιούχων Αρχειονομίας που το κράτος αγνοεί επιδεικτικά και δεν τους χρησιμοποιεί, για να διασώσει το άπλετο αρχειακό υλικό που διαθέτει η χώρα μας και για τη μοίρα των ΓΑΚ που έχουν αφεθεί στην τύχη τους να παραπαίουν.

 
Δημήτρης
29 Νοε 2021 08:37

Μόνιμα η ΠΟΣΥΠ με τις ανακοινώσεις μας ενημερώνει για τις ελλείψεις και δεν έχουμε ενημερωθεί ποτέ για τις δράσεις της. Η απόσπαση στα γενικά αρχεία του κράτους και ι σε ορισμένα από αυτά που αναφέρει θεωρείται μία απόσπαση που την επιδιώκουν πολλοί για ευνόητους λόγους. Σκεφτείτε να είχαν κι άλλο προσωπικό ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο. Αναρωτιόμαστε ποιο το έργο αλήθεια ειδικά τη φετινή χρονιά; Μπορεί να γίνονται συνεχώς δράσεις και να μην έχω ενημερωθεί. Γνωρίζω κάποια από αυτά σε περιφερειακό επίπεδο. Ποιο το ωρα΄ριο ; Τι ακριβώς γίνεται εκεί με το λίγο όπως λένε προσωπικό;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ