Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Κεραμέως προς Ευρωπαίους ομολόγους της:Στην Ελλάδα έχουμε ενισχύσει την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων

"Έχουμε ανανεώσει όλα τα σχολικά προγράμματα σπουδών και έχουμε συμπεριλάβει ψηφιακά στοιχεία σε όλους τους τομείς"
Δημοσίευση: 30/11/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ, έχουμε ενισχύσει τις προσπάθειές μας για την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων" τόνισε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στο Συμβούλιο υπουργών Παιδείας  των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωση, στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε η Ελληνίδα υπουργός Παιδείας, η χώρα μας έχει  κινηθεί προς δύο βασικές κατευθύνσεις:

Πρώτον, στη γενική εκπαίδευση: Έχουμε ανανεώσει όλα τα σχολικά προγράμματα σπουδών και έχουμε συμπεριλάβει ψηφιακά στοιχεία σε όλους τους τομείς. Έτσι, οι ψηφιακές δεξιότητες όχι μόνο καλλιεργούνται ειδικά στο πλήρως ανανεωμένο μάθημα πληροφορικής, αλλά εντάσσονται επίσης στη δομή όλων των προγραμμάτων σπουδών σε όλους τους κλάδους μαθημάτων. Για παράδειγμα, οι μαθητές πρέπει να συνθέσουν πληροφορίες που βρίσκουν από πολλές ψηφιακές πηγές για το μάθημά τους στην Ιστορία ή να σχεδιάσουν ψηφιακά χάρτες στη Γεωγραφία. Για να επιτύχουμε αυτόν τον μετασχηματισμό, επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιακή υποδομή των σχολείων μας καθώς και στους εκπαιδευτικούς μας, για να τους παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για τη διδασκαλία σε αυτό το νέο περιβάλλον.

Αναπτύξαμε επίσης τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, μια νέα ενότητα μαθημάτων που στοχεύει στην καλλιέργεια κοινωνικών και ψηφιακών δεξιοτήτων, ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν το πώς να μαθαίνουν, τα οποία και τιμήθηκαν με το βραβείο Global Education Network Europe. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν μέρος του υποχρεωτικού προγράμματος σπουδών από την ηλικία των 4 έως την ηλικία των 15 ετών. Οι διδακτικές ενότητες έχουν σχεδιαστεί από κοινωνικούς φορείς – όπως ΜΚΟ, πανεπιστήμια και ομάδες νέων – και άπτονται θεμάτων όπως η ευημερία, το περιβάλλον, η τεχνολογία και η επιστήμη. Υπάρχει άφθονο ψηφιακό υλικό σε όλες τις θεματικές και οι επιστημονικές ενότητες στοχεύουν συγκεκριμένα στην καλλιέργεια πρωτότυπης σκέψης που βασίζεται στην τεχνολογία. Πιστεύουμε ότι καμία ηλικία δεν είναι υπερβολικά μικρή για ένα τέτοιο ξεκίνημα, γι' αυτό και ακριβώς οι μαθητές από την ηλικία των 4 ετών ασχολούνται με μαθήματα Ρομποτικής και STEM.

Δεύτερον, στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Έχουμε ανανεώσει την ΕΕΚ για να τη μετατρέψουμε σε μια ελκυστική διαδρομή για τη νεολαία μας. Μαζί με σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση των δομών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μια βασική καινοτομία που έχουμε εισαγάγει είναι η συμπερίληψη των παραγωγικών φορέων στον καθορισμό τόσο των ειδικοτήτων όσο και των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρονται στα ιδρύματα ΕΕΚ, έτσι ώστε οι μαθητές να μάθουν τι είναι σχετικό με τις κοινωνικές ανάγκες. Για παράδειγμα, επαγγέλματα όπως η σχεδίαση ιστοσελίδων και η παροχή συμβουλών σε θέματα πληροφορικής έχουν εισαχθεί σε δημόσια ΙΕΚ, οδηγώντας σε καλύτερες προοπτικές καριέρας τους νέους μας. Τέλος, εισαγάγαμε Πρότυπα ΙΕΚ για να εξασφαλίσουμε τον ταχύτερο πειραματισμό σε νέα μαθήματα και μεθόδους διδασκαλίας, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Μέσω αυτών των δύο οδών, υπογράμμισε η Ν. Κεραμέως, στοχεύουμε να βελτιώσουμε σημαντικά τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών μας σε όλους τους τομείς και να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά με τα απαραίτητα ψηφιακά εφόδια.

Σχόλια (3)

 
Όπως τα λέει είναι!
01 Δεκ 2021 09:29

και συμπλήρωσε: "για το λόγο αυτό διορίσαμε τον αριθμό ρεκόρ των 160 ολόκληρων καθηγητών Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση". Μετά απο αυτή τη δήλωση εκδηλώθηκε κύμα παραιτήσεων των Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. αφού έγινε εμφανές οτι υπολείπονταν κατά πολύ της Ελληνίδας Υπουργού Παιδείας.

 
αχαχαχαχα ΠΡΟΤΥΠΑ ΙΕΚ
30 Νοε 2021 15:57

ενώ είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ - στα λόγια μόνο , για ρωτήστε καλύτερα να μάθετε

 
EYANGELOS
30 Νοε 2021 14:12

Τους είπε πως οι καθηγητές και οι γονείς αγοράσαν μόνοι τους λάπτοπ, Η/Υ και γραφίδες; Εγώ έδωσα 100 € για μένα και 400 € για τα παιδιά μου ενώ δανείστηκα και λάπτοπ από το σχολείο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ