ΦΟΙΤΗΤΕΣ

sos από την Ιατρική Ιωαννίνων: Σε κίνδυνο η εκπαίδευση των φοιτητών και η περάτωση των σπουδών τους

Η μη ύπαρξη σχεδίου θα οδηγήσει στις επόμενες ημέρες σε πλήρη μετατροπή του ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο ασθενών με COVID-19
Δημοσίευση: 01/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για πλήγμα τόσο της  ιατρικής εκπαίδευσης όσο και των  παρεχόμενων  υπηρεσιών  υγείας της Βορειοδυτικής Ελλάδας, κάνουν  λόγο οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι της Ιατρικής του Παν. Ιωαννίνων με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Υγείας.

Η μη ύπαρξη  επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή της ΒΔ Ελλάδας , τονίζει η Συνέλευση του τμήματος Ιατρικής, θα οδηγήσει στις επόμενες ημέρες σε πλήρη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε νοσοκομείο ασθενών με COVID-19 με αποτέλεσμα :

α) την κατάρρευση του τεταρτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας της περιοχής

β) την  αδυναμία εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής και περάτωσης των σπουδών τους

γ) την αδυναμία εκπαίδευσης ειδικευομένων

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην αριθ. συνεδ. 984α/16-11-2021 διαπίστωσε ότι:

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται με τον διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό επέλασης της νόσου COVID-19 και η διαχείριση των κρουσμάτων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) στη χώρα και στην περιφέρειά μας, επιδεινώνουν ένα οξυμένο πρόβλημα. Σημαντικός αριθμός κλινικών στο ΠΓΝΙ έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Νοσηλείας ασθενών με COVID-19, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση, αλλά και την ουσιαστική αναστολή σημαντικών λειτουργιών των αντίστοιχων τμημάτων, ενώ ήδη επίκειται ανάπτυξη και τέταρτης ΜΕΛ, με βάση αρχικό (προ περίπου 2ετίας) επιχειρησιακό σχέδιο. Με βάση το εν λόγω σχέδιο το ΠΓΝΙ έχει αναλάβει σχεδόν κάτ’ αποκλειστικότητα την αντιμετώπιση των ασθενών του Νομού Ιωαννίνων, αλλά και των βαρέως πασχόντων όλης της ΒΔ Ελλάδας.

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι:

α) οι ανάγκες νοσηλείας ασθενών με COVID-19 είναι αυξημένες, πιθανότατα θα αυξηθούν περισσότερο και η κατάσταση αυτή θα ταλανίσει την χώρα μας με αυξομειώσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι που πλέον να αποτελεί την καθημερινότητα και όχι απλά ένα παροδικό φαινόμενο.

β) οι ανάγκες ασθενών με άλλα νοσήματα, είναι επίσης αυξημένες, καθώς τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια η αντιμετώπιση ασθενών με δύσκολα χρόνια προβλήματα, έχει μετατοπισθεί σε μελλοντικό χρόνο. Πολλοί από τους ασθενείς αυτούς χρήζουν πλέον επείγουσας αντιμετώπισης, ενώ ο συνολικός αριθμός των αναμενόντων ειδική θεραπεία ασθενών είναι εξαιρετικά αυξημένος και απαιτεί πλήρη λειτουργία του συστήματος υγείας της περιοχής. Επίσης, καθώς όπως αναφέρθηκε παραπάνω η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι παροδική, αλλά πλέον μόνιμη, οφείλουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουμε και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς.

γ) τα νοσοκομεία της πόλης μας, όπου θα γίνει η αντιμετώπιση των ασθενών αυτών, είναι συγκεκριμένα και έχουν διακριτούς ρόλους.

Ειδικότερα το ΠΓΝΙ είναι ένα τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο και εξυπηρετεί ασθενείς που προέρχονται από μια ευρύτερη περιοχή της χώρας, η οποία περιλαμβάνει τα Ιόνια Νησιά, την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Στο ΠΓΝΙ έχουν αναπτυχθεί κλινικές που είναι μοναδικές για την περιοχή μας (ενδεικτικά αναφέρονται: Ενδοκρινολογία, Αιματολογία, Ογκολογία, Νεογνολογία, εξειδικεύσεις της Παιδιατρικής, Ρευματολογία, Νευρολογία, Νευροχειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Καρδιολογία, Καρδιοχειρουργική, Πυρηνική Ιατρική, Ακτινοθεραπεία). Κατά συνέπεια, στους αντίστοιχους τομείς του Νοσοκομείου μας ολοκληρώνονται οι διαγνωστικές διαδικασίες και εφαρμόζονται εξειδικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής.

Ταυτόχρονα, το ΠΓΝΙ αποτελεί το νοσοκομείο πλήρους εξειδίκευσης των ιατρών στις ιατρικές ειδικότητες, και είναι το νοσοκομείο που παρέχει ιατρική εκπαίδευση στους φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής, καθώς και στους φοιτητές των Τμημάτων της Νοσηλευτικής και της Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα», αποτελεί νοσοκομείο που προσφέρει εξαιρετικά επαρκώς, αρκετές αλλά όχι όλες, τις υγειονομικές υπηρεσίες που έχει ανάγκη η περιοχή, δίδει ειδίκευση σε όσες ειδικότητες έχει αναπτύξει και δεν παρέχει εκπαίδευση στους φοιτητές ιατρικής.

Με βάση τα ανωτέρω είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθεί άμεσα ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης του συνολικού προβλήματος που να λαμβάνει υπόψη το σύνολο των δεδομένων, όπως αυτά αναφέρονται παραπάνω. Η μη ύπαρξη σχεδίου θα οδηγήσει στις επόμενες ημέρες σε πλήρη μετατροπή του ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο ασθενών με COVID-19 με αποτέλεσμα :

α) την κατάρρευση του τεταρτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας της περιοχής

β) την  αδυναμία εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής και περάτωσης των σπουδών τους

γ) την αδυναμία εκπαίδευσης ειδικευομένων

Με βάση τα παραπάνω παρακαλούμε για τις κατεπείγουσες δικές σας ενέργειες, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση θα υποστούν τεράστιο πλήγμα τόσο η ιατρική εκπαίδευση όσο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.