Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κυβ. Εκπρόσωπος:Αναβαθμίζουμε τάχιστα τα ελληνικά Α.Ε.Ι., τα οποία χρειάζεται να έχουν ηγετικό ρόλο

"Από το επόμενο οικονομικό έτος, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. θα πραγματοποιείται πια βάσει και αντικειμενικών κριτηρίων με όρους διαφάνειας και δίκαιης κατανομής"
Δημοσίευση: 02/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με εργώδη προσπάθεια και αποφασιστικότητα αναβαθμίζουμε τάχιστα τα ελληνικά Α.Ε.Ι., τα οποία χρειάζεται να έχουν ηγετικό ρόλο στη μετάβαση της χώρας στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η νέα γνώση.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και τόνισε τα εξής:

  • Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην στήριξη και αναβάθμιση των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων, ώστε να ενισχύσουν  τη θέση τους στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, προς όφελος των φοιτητών και των φοιτητριών τους.
  • Από το επόμενο οικονομικό έτος, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. θα πραγματοποιείται πια βάσει και αντικειμενικών κριτηρίων με όρους διαφάνειας και δίκαιης κατανομής, αλλά και με όρους επίτευξης στόχων.
  • Το 80% της τακτικής χρηματοδότησης θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε Ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες του, όπως ο αριθμός των τμημάτων, ο αριθμός των ενεργών φοιτητών, η διάρκεια των προγραμμάτων του α’ κύκλου, η γεωγραφική διασπορά, το μόνιμο προσωπικό, οι απαιτήσεις εργαστηριακού εξοπλισμού και οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες.
  •  
  • Το 20% της τακτικής χρηματοδότησης θα κατανέμεται με βάση δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των Α.Ε.Ι., που αφορούν τη βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων τους, την αριστεία στην έρευνα και τις επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού, τη διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, την αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, τη διεθνοποίηση, αλλά και την ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε   επίσης ότι σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας οργανώνει εκδήλωση για τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, στην οποία  θα παραστεί και θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχόλια (5)

 
Η βλακοκρατεία πεθαίνει τελευταία ...
03 Δεκ 2021 11:30

... και το μόνον βέβαιο είναι ο θάνατος. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αναβάθμιση είναι το τρίπτυχο:
1) Καθορισμός αριθμού και κριτηρίων εισαγωγής αποκλειστικά και μόνον από τα πανεπιστήμια.
2) Καθορισμός των προγραμμάτων σπουδών και κατευθύνσεων αποκλειστικά από τα πανεπιστήμια.
3) Αποδέσμευση των ΕΛΚΕ από το δημόσιο λογισμικό, με ιδιωτική ευελιξία για την προσέλευση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, την ίδρυση κέντρων αριστείας, ερευνητικών ινστιτούτων, συνεργασίες με spin off εταιρείες (τεχνοβλαστών έρευνας), και αναπτυξιακών προγραμμάτων με επιχειρήσεις και βιομηχανία.
Η αδυναμία των εκάστοτε κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν την ανεργία των νέων, οδηγώντας (εισάγοντας) τους όλους στα πανεπιστήμια, δημιουργεί "κοινωνικό στρουθοκαμηλισμό" καταστρέφοντας νέους και πανεπιστήμια. Όχι άλλη κοροϊδία.

 
@ Τρίτεκνη μητερα
02 Δεκ 2021 21:53

Η Ανώτατη εκπαίδευση της χωρας, εχει επιφορτιστεί με παροχή υψηλής ποιότητας επιστημονικού προσωπικού κ η ΕΒΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ εξασφαλίζει τα αυτονόητα . Οτι ο φοιτητης είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις σπουδές του σε εύλογο χρόνο και αξιοπρεπές επίπεδο επιστημονικής γνώσης . Δεν ειναι καφενές να μπαίνει ο καθε ένας για να πιάνει στασίδι ως αιώνιος η να τελειωνει με χίλια βάσανα σχολή αισθητικής σε ΑΕΙ. ( ήμαρτον το είδαμε κ αυτό) για να δηλώνει ( επιστήμονας)

 
ANTONIOS
02 Δεκ 2021 20:26

Περιμένουμε εναγωνίως το νόμο και το άρθρο που θα αναβαθμίσει τα Πανεπιστήμια.

 
Τρίτεκνη μητέρα
02 Δεκ 2021 17:25

Μάλλον στη φαντασία σας τα αναβαθμίζετε ...με ποιον τρόπο ; Στερώντας τα φοιτητές ;;; Ο ανορθολογικός τρόπος εφαρμογής της ΕΒΕ οδηγεί σε μαρασμό και κλείσιμο τα περιφερειακά πανεπιστήμια ... νομίζετε ότι όλοι έχουμε λεφτά να τα στείλουμε για σπουδές τα παιδιά μας Αθήνα ; Μόλις που τα ψιλό καταφέρνουμε ... κάντε κάτι αλλιώς θα εκπλαγείτε στις εκλογές ....

 
Φάνης
02 Δεκ 2021 15:28

Επιτέλους να απεγκλωβιστεί ε4ν μέρει και απο την κρατική επιχορήγηση και να γίνει ανταγωνιστικό. Διεθνοποιηση και ποιότητα σπουδών και περιβάλλοντος επίσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ