Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Εγκύκλιος: Στα σχολεία θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Η συνολική διάρκεια εορτασμού δεν θα υπερβαίνει τις δύο (2) διδακτικές ώρες
Δημοσίευση: 06/12/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με στόχο την εξοικείωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών για θέματα διαφθοράς και ακεραιότητας, το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που εξέδωσε, ενημερώνει τις σχολικές μονάδες οτι ενέκρινε  την υλοποίηση από την  Εθνική  Αρχή Διαφάνειας της εκπαιδευτικής δράσης «Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς -9η Δεκεμβρίου».

Η δράση    απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε ́ και Στ ́ τάξη) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-22.

Ειδικότερα, , όπως αναφέρει η εγκύκλιος, με τον εορτασμό κατά της διαφθοράς επιδιώκεται να προβληματιστούν οι μαθητές και να διερευνήσουν την εμφάνιση και τις συνέπειες των φαινομένων διαφθοράς για το δημόσιο συμφέρον και την ευημερία της κοινωνίας, ή και να προσδιορίσουν τις εκφάνσεις της ακεραιότητας σε προσωπικό, τοπικό και δημόσιο επίπεδο ανάλογα με τις ηλικιακή τους ομάδα.

Η δράση μπορεί να περιλαμβάνει προβολή ταινίας, δημιουργία αφίσας, συζήτηση, αναζήτηση πληροφοριών, ενημέρωση συμμαθητών/συμμαθητριών ή ακόμα και της τοπικής κοινωνίας.

Για τον σκοπό αυτό, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διευκολυνθούν ανατρέχοντας στο σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι προϊόν της συνεργασίας υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) και βρίσκεται αναρτημένο στις παρακάτω διευθύνσεις: https://aead.gr/education/ekpaideftikes-draseis/pp-pagkosmia-imera-kata-... draseis-evaisthitopoiisis, http://iep.edu.gr/el/psifiako-apothetirio/skill-labs/1004-allilosevasmos... diaforetikotita .

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω δράση θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19 και σύμφωνα με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:

1. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στην εν λόγω εκπαιδευτική δράση να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.

2. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στην εκπαιδευτική δράση να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.

3. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους και όλων όσων συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

4. Να μην προκύπτει από τη δράση με οποιονδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.

5. Το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί να διατίθεται δωρεάν και να είναι ελεύθερο προς χρήση στους/στις εκπαιδευτικούς.

6. Η συνολική διάρκεια να μην υπερβαίνει τις δύο (2) διδακτικές ώρες

7. Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο ΙΕΠ με την ολοκλήρωση της δράσης τον πλήρη φάκελο αποτίμησης της δράσης.
    
Η υλοποίηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο.

Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλόλητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2131310404 (, καθώς και να αποστείλουν επιστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική δ/νση aliki-eftychia.konsta@aead.gr .

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (6)

 
Η μηδενιστική προσέγγιση δεν είναι πρόοδος
08 Δεκ 2021 09:02

Λυπούμαι πολύ.Εκπαιδευτικός/Διευθυντής ο ίδιος βλέπω μια κυριαρχία της άρνσησης!Τα σχόλια που διάβασα ακολουθούν την περπατημένη. Αφορισμός,ειρωνεία μηδενιστική αντίληψη. Επειδή υπάρχει η διαφθορά έτσι κι αλλιώς ,εμείς δεν έχουμε παρά να την προσπεράσουμε.Λάθος αντίληψη και λάθος αντιμετώπιση. Το σχολείο δεν θα κάνει προπαγάνδα υπερ ή κατά ούτε θα κρύψει ότι υπάρχει διαφθορά. Θα προσπαθήσει να αναδείξει τα αρνητικά αποτελέσματα της διαφθοράς για την κοινωνία.

 
Μαρία
07 Δεκ 2021 21:52

Τελικά έχουν χιούμορ εκεί στο υπουργείο...

 
ph
07 Δεκ 2021 17:41

@Βαγγέλη, αν μπορούσαμε να τα δείξουμε και σε βίντεο....

 
Βαγγελης
07 Δεκ 2021 14:44

Αν καλέσεις τα κατάλληλα πρόσωπα, που εμπλέκονται στα σκάνδαλα, πχ Ζημενς, Νοβαρτις, Βατοπέδι, εμβόλια Η1Ν1, δαπάνες στρατιωτικών εξοπλισμών κλπ, τότε θα έχει νόημα!

 
"Εορταστεί"....
07 Δεκ 2021 00:44

Παγκόσμια Ημέρα σε κάποιες χώρες.... σε άλλες, νομίζω ότι θα έπρεπε να "εορτάζεται" κάθε μέρα....

 
ολαλά
06 Δεκ 2021 21:17

σε μια χώρα που στατιστικά η διαφθορά δίνει και παίρνει θα πιάσουμε τα παιδια!!! (όχι τους ενήλικες ) να τους μιλησουμε για τη διαφθορά; Να τους πούμε τί;
αφού όποια τηλεόραση ακι όποια εφημερίδα να πάρεις ασχολείται με ειδήσεις βόμβες σκανδάλων διαφοράς. Μόνο με τιμωρία αυστηρή και ελέγχους που δεν γίνονται πουθενά στην Ελλάδα στις διαδικασίες πριν συμβεί η διαφθορά θα αλλάξει κάτι. όχι με μαθήματα και ευχολόγια. Γίνεται το Δημόσιο εργο, μπαίνουν σκάρτα υλικά, γίνεται άρπα κόλλα , δεν υπάρχει ουδέτυερος εξωτερικός αξιολογητής που να κάνει απρόσμενα την εμφάνισή του να δεί πως γίνεται το έργο..και μετά αφού παραληφθεί το ε΄ργο με υπογραφές όλων και μετά από λίγο όταν σκάσει η κακοτεχνία διαπιστώνουμε τη διαφθορά

Η διαφθορά δεν μειώνεται με κήρυγμα αλλά με αυστηρό έλεγχο και βαριές ποινές. Άλλες 2 ώρες χαμένες και μετά λέμε προλάβατε τα μαθήματα των Πανελληνίων;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ