ΜΑΘΗΤΕΣ

Δίωρο μάθημα για τη "Διαφθορά" σήμερα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας
Δημοσίευση: 09/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με στόχο την εξοικείωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών για θέματα διαφθοράς και ακεραιότητας, το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που εξέδωσε, ενημερώνει τις σχολικές μονάδες οτι ενέκρινε  την υλοποίηση από την  Εθνική  Αρχή Διαφάνειας της εκπαιδευτικής δράσης «Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς -9η Δεκεμβρίου».

Η δράση    απευθύνεται σε μαθητές/τριες  Ε ́ και Στ ́ τάξη Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Η συνολική  χρονική διάρκεια που θα πρέπει να αφιερώσουν τα σχολεία είναι μέχρι   δύο (2) διδακτικές ώρες

Ειδικότερα, , όπως αναφέρει η εγκύκλιος, με τον εορτασμό κατά της διαφθοράς επιδιώκεται να προβληματιστούν οι μαθητές και να διερευνήσουν την εμφάνιση και τις συνέπειες των φαινομένων διαφθοράς για το δημόσιο συμφέρον και την ευημερία της κοινωνίας, ή και να προσδιορίσουν τις εκφάνσεις της ακεραιότητας σε προσωπικό, τοπικό και δημόσιο επίπεδο ανάλογα με τις ηλικιακή τους ομάδα.

Η δράση μπορεί να περιλαμβάνει προβολή ταινίας, δημιουργία αφίσας, συζήτηση, αναζήτηση πληροφοριών, ενημέρωση συμμαθητών/συμμαθητριών ή ακόμα και της τοπικής κοινωνίας.

Για τον σκοπό αυτό, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διευκολυνθούν ανατρέχοντας στο σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι προϊόν της συνεργασίας υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) και βρίσκεται αναρτημένο στις παρακάτω διευθύνσεις: https://aead.gr/education/ekpaideftikes-draseis/pp-pagkosmia-imera-kata-... draseis-evaisthitopoiisis, http://iep.edu.gr/el/psifiako-apothetirio/skill-labs/1004-allilosevasmos... diaforetikotita .

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω δράση θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19 και σύμφωνα με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:

1. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στην εν λόγω εκπαιδευτική δράση να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.

2. Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στην εκπαιδευτική δράση να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.

3. Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους και όλων όσων συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

4. Να μην προκύπτει από τη δράση με οποιονδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.

5. Το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί να διατίθεται δωρεάν και να είναι ελεύθερο προς χρήση στους/στις εκπαιδευτικούς.

6. Η συνολική διάρκεια να μην υπερβαίνει τις δύο (2) διδακτικές ώρες

7. Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο ΙΕΠ με την ολοκλήρωση της δράσης τον πλήρη φάκελο αποτίμησης της δράσης.
    
Η υλοποίηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο.

Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλόλητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2131310404 (, καθώς και να αποστείλουν επιστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική δ/νση aliki-eftychia.konsta@aead.gr .

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (13)

 
Προϋπόθεση: η ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων!!
13 Δεκ 2021 09:50

Παρασκευή 3/12 στέλνουν το έγγραφο στα σχολεία για να πραγματοποιήσουν δράση σχετικά με τη διαφθορά την Πέμπτη 9/12 ΑΦΟΥ προηγουμένως έχουν φροντίσει για το παρακάτω:
"Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στην εκπαιδευτική δράση να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους."

Αυτό μας το εξηγεί κάποιος για ποιο λόγο ζητείται;
Έτσι βοηθούν στην πραγματοποίηση της δράσης;

Στοίχημα ότι δεν έγινε πουθενά

 
NIC
09 Δεκ 2021 09:04

Με τροπολογ/ία που κατέθεσε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης 8/12/2021 και ψήφισε, εξαιρεί από την υποβολή πόθεν έσχες τους μετόχους επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και δεν υποχρεούνται σε ονομαστικοποίηση. (γιατί πρέπει να υπάρχει παντού διαφάνεια εκτός των δικών μας....)
Τα παιδιά πρέπει να ξερουν τί είναι διαφθορά και να ξέρουν πως αποφεύγεται η τιμωρία.

 
Εκπαιδευτικός
08 Δεκ 2021 23:26

Να τους εξηγησουμε πως τα βαπορακια τιμωρουνται αλλα αυτος με το παπορι απο την Περσια ειναι λευτερος......

 
Δεν κάνουν μεταξύ τους
08 Δεκ 2021 20:02

κανένα μάθημα μπας και γλυτώσει η χώρα από τη διαφθορά; Μόνο στους απέναντι γείτονες τη βλέπουν; Στο σπιτάκι τους όχι; Έλεος με την κοροϊδία των αρίστων.

 
Νικόλαος Σεμερτζίδης
08 Δεκ 2021 18:45

!!!!!!!!

 
Πιτσιφλής
08 Δεκ 2021 18:41

Άσκηση για το σπίτι: Να μου γράψετε πέντε μικρές περιόδους με το ρήμα διαφθείρω, δύο με το ρήμα διαφθείρομαι και τρεις με το ουσιαστικό διαφθορά.

 
Αριστεία, όχι αστεία
08 Δεκ 2021 18:02

Έχει κανείς/μια γαλλοτραφής το τηλέφωνο του δικαστή που μπουζούριασε τον Σαρκοζί να μας μιλήσει;

 
Η. Πολίτης
08 Δεκ 2021 17:02

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ , ΠΡΑΞΗ , ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.
ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ , ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.
ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΦΑΝΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΓΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ.
ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΩΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.......ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ .....ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ....ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.

 
ΔΕΠ
08 Δεκ 2021 16:21

Αυτό το "σενάριο" μόνο ένας Κάφκα ή ένας Όργουελ θα μπορούσαν να το είχαν φανταστεί...

 
απορία
08 Δεκ 2021 16:07

Δηλαδή θα μιλήσουμε στα παιδιά για τα εκατομμύρια που μπορεί να δίνει μια κυβέρνηση στα ΜΜΕ για να την στηρίζει;

 
υποκρισία
08 Δεκ 2021 15:09

και μετάθεση ευθυνών στον πολίτη,
όχι στις δομές που αρνούνται να τον εξυπηρετήσουν,
όχι στους νόμους που απαγορεύουν και παρεμποδίζουν

 
Καλά τα "μαθήματα" αλλά....
08 Δεκ 2021 14:44

Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται, "μάθημα", κατά της διαφθοράς? Χρειάζεται να μάθουν οι εκπαιδευτικοί στα παιδιά, ότι το "λάδωμα" είναι παράνομη πράξη? Κάνουμε άραγε "μάθημα", για να μην κλέβουν ή να μην σκοτώνουν? Νόμοι και ποινές που να εφαρμόζονται (από τον 1ο ως και στον τελευταίο πολίτη της χώρας συμμέτοχους διαφθοράς) νομίζω ότι χρειάζονται.

 
KONSTANTINOS
08 Δεκ 2021 10:40

Καλά πλάκα μας κάνουν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.