ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία μετά την Πανδημία, το ίδιο και η βία

Όσο η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τις δράσεις με την άμεση απόφαση για την απόλυση του αναπληρωτή εκπαιδευτικού που απαράδεκτα βιαιοπράγησε εναντίον μαθήτριας αλλά και να γίνεται στις θέμα στις lifestyle εκπομπών, τα πράγματα θα πηγαίνουν χειρότερα"
Δημοσίευση: 09/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Ανδρέα Παπαδαντωνάκη Ειδικού Γραμματέα της ΟΛΜΕ

Ο  Γ.Κ.  διευθυντής για πολλά χρόνια σε κεντρικό Λύκειο της Αθήνας περιγράφει  μία ανυπόφορη  πλέον καθημερινότητα  στο χώρο του σχολείου:

« Υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ των μαθητών.  Τσακωμοί, κάποιες φορές  βιαιοπραγίες, συχνές συνεδριάσεις του Συλλόγου διδασκόντων  για την επιβολή ποινών.

Ανάλογα μεγάλη ένταση και από τους γονείς που  αρκετές φορές  επιτίθενται φραστικά στους διευθυντές και  στους εκπαιδευτικούς.. Ένταση και μεταξύ των συναδέλφων….»

O Γ. Κ  σκέφτεται  με τη συμπλήρωση της φετινής χρονιάς να αποχωρήσει: “Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα από παλιά Δεν αντέχεται η κατάσταση”

Θα μπορούσαν να είναι τα λόγια πολλών χιλιάδων εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν μία σκληρή και βίαιη πολλές φορές  σχολική πραγματικότητα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας.

«Οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία μετά την Πανδημία, το ίδιο και η βία» τιτλοφορεί πρωτοσέλιδο άρθρο της η  USnews.

Στο άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρεται,  ότι σε μία μόνο ημέρα του Οκτωβρίου πέντε καθηγητές σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο  Rochester, δέχτηκαν επίθεση από μαθητές και τραυματίστηκαν,  δύο τουλάχιστον από αυτούς σοβαρά.

Η περίπτωση του Rochester μπορεί να φαίνεται ακραία αλλά δεν είναι η μοναδική.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αυξημένη βία στα σχολεία ήταν αναμενόμενη αφού οι τελευταίοι 18 μήνες υπήρξαν τραυματικοί  για πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας. Η αδυναμία να συναντηθούν ή να δουν φίλους, αλλά και οι οικονομικές συνέπειες στις οικογένειες συνέβαλαν στην αύξηση της επιθετικής και βίαιης συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της UNESCO, η  μαθησιακή και παιδαγωγική διαδικασία υποχώρησε  σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας  ενώ το ποσοστό του λειτουργικού αναλφαβητισμού μπορεί να αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και  σε ένα απαισιόδοξο σενάριο κατά 16.

Σε αυτή την απαισιόδοξη εκτίμηση πρέπει να συνυπολογιστούν  οι    επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης που προκαλείται από την απομακρυσμένη εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια της οποίας  ένας στους τρεις  μαθητές ανέφερε  ότι αισθάνεται  δυστυχισμένος ή σε κατάθλιψη.

Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι υπηρεσίες υποστήριξης προς τους μαθητές προκειμένου να βοηθηθούν στην περίοδο προσαρμογής  μετά από την  τραυματική εμπειρία της πανδημίας.

 Μία τέτοια αντιμετώπιση από την πλευρά της πολιτείας προϋποθέτει  μία σειρά από μέτρα που αφορούν:

  • την επιμόρφωση εκπαιδευτικών,
  • τη  λειτουργία υποστηρικτικών προγραμμάτων εντός και εκτός σχολικού ωραρίου,
  • τη δημιουργία εναλλακτικών δομών εκπαίδευσης για μαθητές με ακραία παραβατική συμπεριφορά,
  • τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη σχολική παραβατικότητα αλλά και την επαναλειτουργία φορέων  που έχουν εγκαταλειφθεί (όπως το παρατηρητήριο σχολικής βίας ) για την καταμέτρηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στο σχολείο

Στο επίπεδο αυτό,  αλλά ακόμη  και στο θέμα της κάλυψης των γνωστικών κενών που δημιούργησε η πανδημία,  η  ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει πράξει ελάχιστα.

Όσο η πολιτική ηγεσία εξαντλεί  τις δράσεις της στο τεράστιο αυτό ζήτημα με την άμεση απόφαση για την απόλυση του αναπληρωτή εκπαιδευτικού που απαράδεκτα βιαιοπράγησε εναντίον μαθήτριας αλλά  και όσο καλλιεργείται το έδαφος η συζήτηση για ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα να γίνεται στις τηλεοπτικές κάμερες των  lifestyle εκπομπών,  τα πράγματα θα πηγαίνουν χειρότερα.

Σχόλια (7)

 
Τα χάλια μας
13 Δεκ 2021 14:19

Προσφάτως σε σχολείο συνάδελφος σπρώχτηκε βιαίως στον πίνακα την ώρα που έγραφε με αποτέλεσμα να υποστεί μόλωπες στο πρόσωπο και στη συνέχεια μπουγελώθηκε (χειμωνιάτικα) μέσα στην τάξη. Ο μαθητής τιμωρήθηκε με 2 μέρες αποβολή. Αυτά. Και σ'ανώτερα στον κλάδο μας.

 
Γιώργος από Χίο
09 Δεκ 2021 22:55

Μπράβο, φίλε Ανδρέα, που έθεσες ένα τόσο καίριο θέμα που δεν το αγγίζει κανείς, γιατί "καίει". Πολλοί εκπαιδευτικοί υφίστανται εκφοβισμό και βιαιοπραγίες από "μαθητές-τουρίστες" και όλοι σιωπούν. Πολλοί μαθητές ξυλοφορτώνονται και τρομοκρατούνται από τους νταήδες των σχολείων και όλοι κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Είδαμε όλοι σε σχολείο δήμου της συμπρωτεύουσας. Ειδικά στα μεγάλα σχολεία των πόλεων και πρωτίστως στα ΕΠΑΛ η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο! Οι καθηγητές κάνουν το σταυρό τους πριν μπουν στην τάξη! Και οι κυβερνήσεις και των ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ και της ΝΔ δεν το αγγίζουν για να μην θίξουν την εκλογική τους πελατεία!

 
εκπαιδευτικοs
09 Δεκ 2021 17:45

Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ,ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ.ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΥΦΙΣΤΑΝΤΟ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟΒΟΛΗ.ΓΕΝΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑΣ ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΚΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΚΡΑΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΜΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΚΡΑΙΑ ;ΠΟΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΟΙΝΗ.ΓΙΑ ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ;

 
Δεν είμαι αισιόδοξος
09 Δεκ 2021 15:53

Στην Ελλάδα ενώ όλοι βλέπουν το προφανές και τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί κάτι, απλά είναι θέμα συζήτησης μεταξύ φίλων ή στο οικογενειακό τραπέζι ή σχολιασμός. Η Πολιτεία συνήθως δεν κάνει τίποτα μέχρι να συμβεί κάτι. Πρώτα συμβαίνει ένα γεγονός μετά αντιδρά και πολλε΄ς φορές με λάθος και πολιτικάντικο τρόπο (να στρογγυλέψουμε τις ευθύνες).
Μπορεί να είμαστε η πρώτη χώρα σε παραγωγή Νόμων και νομοσχεδίων ανά έτος αλλά κανείς δεν ελέγχει την εφαρμογή τους. Και περιμένουν όλοι να συμβεί κάτι για να ανατρέξουν στο τί προβλέπει ο Νόμος αλλά και δυστυχώς πώς να μην εφαρμοστεί.
Έτσι ενώ βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται δεν υπάρχουν εκείνες οι αυστηρές προειδοποιήσεις α΄λλά και οι αυστηρές ποινές χωρίς εκτπώσεις ώστε να αποθαρρυνθεί κανείς.
Σχολικοί, φύλακες και επιστάτες δεν υπάρχουν, κάμερες δεν υπάρχουν και γονείς φέρνουν δικηγόρους να υπερασπιστούν το παιδί τους που αντάλλαξε μπουνιές με κάποιο άλλο ή έβρισε τον καθηγητή ή το συμμαθητή του μέσα στην τάξη και συνήθως καταλήγει να μην τιμωρηθεί κανείς για να μην πέσουν μηνύσεις. Ενώ και μηνύσεις να πέσουν όταν θα γίνει το δικαστήριο το παιδί θα είναι 40 χρονών.
Φυσικά και ο τρόπος ζωής (παρακολούθηση πολλών βίαιων ταινιών/σειρών) και η αναποδιές που έφερε η οικονομική κρίση έκανε τα πράγματα χειρότερα.
Αντί να υπάρχει συμβούλιο ψυχολόγων να επιβλέπει κάποια παιδιά που παρουσιάζουν επικίνδυνες συμπεριφορές, αφήνεται ο καθηγητής μόνος του να σηκώσει το βάρος της διαπαιδαγώγησης, δημιουργίας ηρεμίας, αντιμετώπισης ακραίων προκλήσεων, αντιμετώπισης ακραίας άρνησης συμμόρφωσης και πολλές φορές περιφρονητικές απαντήσεις, αφού και ο σύλλογος δεν θέλει να τιμωρεί και ούτε ο διευθυντής ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες που όλοι είναι γνωστοί. Εκεί υπάρχει και στοχοποίηση αυτού που ζητά τιμωρία γιατί διαδίδονται τα εσωτερικά του συλλόγου στους έξω.

Τι κάνει το Υπουργείο για να αλλάξει κάτι και να υπάρξει εφαρμογή και σεβασμός των κανόνων από όλους αλλά και απομάκρυνση από το σχολείο όσων διαταράσσουν το κλίμα; Μάλλον τίποτα, "κάντε υπομονή να βγει η χρονιά"

 
Πλατάρος Γιάννης
09 Δεκ 2021 13:52

«....τη δημιουργία εναλλακτικών δομών εκπαίδευσης για μαθητές με ακραία παραβατική συμπεριφορά......»
Έχουμε ήδη Σχολεία στις φυλακές και στις δομές απεξάρτησης και Αναμορφωτήρια ανηλίκων.
Εννοείτε αυτά που ΗΔΗ διατίθενται ή κάτι άλλο;
Φυσικά και είναι μέτρο «που όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν»
Φυσικά και δεν γράφετε πουθενά ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ γνώμη .
Φυσικά και δεν γράφετε σχετική βιβλιογραφία.
Φυσικά και δεν θα θέσετε θέμα στην ΟΛΜΕ για τοπικά σχολεία εξαιρετικά παραβατικών μαθητών.
Φυσικά και λόγω θέσης αιρετού του κλάδου δεν μπορείτε να προτείνετε κάτι ΣΑΦΕΣ και ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΟ.
Φυσικά και ως αιρετός του κλάδου υποχρεούστε να γράψετε μια ασάφεια που να καλύπτει όλους τους δυνητικούς ψηφοφόρους όπως κάνουν όλοι οι αιρετοί παντού.
Φυσικά και δεν θα υποστηρίξετε κάποιο μέτρο λυσιτελές, διότι κατά κανόνα είστε σε μερική ή ολική αποχή διδακτικών καθηκόντων.
Επειδή είμαστε κάποιοι ΛΙΓΟΙ που κατανοούμε ΚΑΛΩΣ ότι δεν λέτε ΤΙΠΟΤΑ, έστω κι αν φαίνεται ότι ΛΕΤΕ κάτι, σας παρακαλώ πολύ να ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ και αντ΄αυτού να ΚΑΝΕΤΕ!!! (Το να εκδώσει την γνώμη της η ΟΛΜΕ μετά από δική σας εισήγηση, είναι ΠΡΑΞΗ και όχι έκφραση προσωπικής γνώμης )
Δεν γίνετε να μην προτείνετε τίποτα κ. Ειδικέ Γραμματέα . ούτε να φοράτε μαύρα γυαλιά για τα κακουργήματα που έγιναν στο περιστατικό και να μένετε μόνο στο «καλώς» της καρατόμησης του Αναπληρωτή και στον αποκλεισμό του από Αναπληρωτή για πενταετία. Επί πλέον: ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ. Όλοι μας είδαμε ένα ΤΜΗΜΑ των γεγονότων. Βγάλατε όμως ως λαϊκός δικαστής των Μέσων κοινωνικής Δικτύωσης ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ και απόφανση χωρίς να έχετε όλη την εικόνα! Επί της ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ που είχαμε όλοι ΠΑΘΑΤΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΤΥΦΛΩΣΗ.
Περιμένω το αποτέλεσμα κάποιας εισήγησής σας στην ΟΛΜΕ.
Να κριθείτε ως Συλλογικό όργανο.
Τότε θα σας κάνω κανονική κριτική και όχι απλές παρατηρήσεις.

 
Νάστος
09 Δεκ 2021 13:41

Ακριβώς για το λόγο αυτό δεν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία. Η ΟΛΜΕ τι έκανε για την απόλυση του εκπαιδευτικού; Μέχρι τώρα δεν είδαμε κάτι ούτε μια τοποθέτηση. Το γίνεται όταν βιαιοπραγούν ναθητες σε καθηγητές λεκτικά και μη η καταστροφή περιουσίας ; Ποια η θέση της ΟΛΜΕ;

 
Πιτσιφλής
09 Δεκ 2021 12:13

Ορθά σχολιάζει ο Ειδικός Γραμματέας, να δούμε και τις παρεμβάσεις των Κυπρίων που παρουσιάζονται σε άλλη στήλη, εδώ στο esos, και να πράξουμε αναλόγως.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.