ΜΑΘΗΤΕΣ

Σχολική βία: Οι"μάχιμοι" εκπαιδευτικοί , αφημένοι στην τύχη τους, ανάμεσα σε γονείς και μαθητές

Η Επιτροπή "Ζαχαράκη" που δεν συνεδρίασε ποτέ- Το "παρατηρητήριο" κακαργήθηκε
Δημοσίευση: 09/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στο "μηδέν" εξακολουθεί να βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας στην αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας, η οποία βρίσκεται σε έξαρση την  τελευταία δεκαετία.

Ακόμη και αυτή η διακομματική επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Παιδείας τον Οκτώβρη του 2020 , με πρόεδρο την τότε υφυπουργό Σ. Ζαχαράκη, ουδέποτε συνεδρίασε μέχρι σήμερα.

Το "Πρατηρητήριο" για τη σχολική βία του υπουργείου Παιδείας που   πήγε να κάνει δουλειά , καταργήθηκε το 2015.

Έκτοτε , μέχρι και σήμερα,το υπουργείο Παιδείας  , το αντιμετωπίζει το πρόβλημα με δύο τρόπους:

Α. Με μηνύματα των εκάστοτε υπουργών  , και,

Β. Με τη συγκρότηση Επιτροπών η μία πίσω από την άλλη.

Το πρόβλημα , ωστόσο, έχει αφεθεί στην τύχη του μέσα στα σχολεία, με τους "μάχιμους" εκπαιδευτικούς να φέρνουν γύρω από την "ουρά" τους με ατομικές πρωτοβουλίες  και υπό τον κίνδυνο:

 • Από ένα λάθος χειρισμό να    βρεθούν κατηγορούμενοι σε δικαστήρια, από γονείς που είτε  αρνούνται να συνεργαστούν  ή αναζητούν ευθύνες από εκπαιδευτικούς που δεν τους αναλογούν.

Το υπουργείο Παιδείας τελευταία  αντιμετωπίζει το πρόβλημα με αποσπασματικές  πρωτοβουλίες με την πρόσληψη Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών, αποφεύγοντας να μπει στην "καρδιά" του ζητήματος .

Ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη να   συγκροτηθεί Συντονιστικό Όργανο που θα παρακολουθεί , θα καταγράφει το φαινόμενο της σχολικής βίας και θα διατυπώνει προτάσεις   

Στην τελευταία έρευνα του «Παρατηρητηρίου» του υπουργείου Παιδείας, η οποία λέγινε το 2014 και  συμμετείχαν 61.000 μαθητές, προέκυψαν οι εξής διαπιστλωσεις:

 • Στην ερώτηση «έχεις ασκήσει βία;», το 34,01% απαντά θετικά και το 65,69% αρνητικά.
 • Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών (56,08%) πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
 • Στην ερώτηση «πότε έγινε το περιστατικό», δίνονται οι απαντήσεις: Στο διάλειμμα 57,89%, στην εκδρομή 13,93% και στην κατάληψη 3,29%

Διακομματική Επιτροπή για τον σχολικό εκφοβισμό

Η Διακομματική Επιτροπή για την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, που συγκροτήθηκε τον Οκτώβρη του 2020 και δεν συνεδρίασε ποτέ μέχρι σήμερα έχει ως εξής:

Πρόεδρος  Ζαχαράκη Σοφία, Υφυπουργός Παιδείας , με αναπληρώτρια την Γκίκα Αναστασία, Γενική Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής,

Τακτικά μέλη

 •         Βούλτεψη Σοφία, με αναπληρωτή της τον Ντούγκα Αναστάσιο, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ,
 •         Τζούφη Μερόπη, με αναπληρώ- τριά της τη Σκούφα Ελισάβετ, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ,
 •         Κεφαλίδου Χαρά, με αναπληρωτή της τον Βεντήρη Παρασκευά, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ,
 •         Δελής Ιωάννης, με αναπληρωτή του τον Ιωαννίδη Κυριάκο, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ,
 •         Γραμμένος Βασίλειος, με αναπληρωτή του τον Φωτόπουλο Στέλιο, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ,
 •         Αδαμοπούλου Αγγελική-Ναταλία,με αναπληρωτή της τον Χουλιάρα Κωνσταντίνο, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜΕΡΑ 25,
 •         Κωνσταντοπούλου Φωτεινή, με αναπληρώτριά της τη Διώτη Αμαλία-Ευαγγελία, ως εκπροσώπους από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
 •         Μακρυγιάννης Κωνσταντίνος, με αναπληρώτριά του τη Χαρίτου Στυλιανή, ως εκπροσώπους από το υπουργείο Δικαιοσύνης,
 •         Αλεβίζος Στέφανος, με αναπληρωτή του τον Μπουρσινό Δημήτριο, ως εκπροσώπους από το Χαμόγελο του Παιδιού,
 •         Μωραΐτη Ιωάννα, με αναπληρώτριά της την Καπερώνη Αμαλία, ως εκπροσώπους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Σχόλια (18)

 
Ο Γκρέκο και ο Θείος Σαμ
10 Δεκ 2021 11:06

@Πιτσιφλής 09 Δεκ 2021 20:28
Το μόνο κρέας και κόκαλα που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο Ελληνικό σχολείο, είναι αυτά των εκπαιδευτικών. Σήμερα, θα το είχε γράψει διαφορετικά το βιβλίο ο Καζαντζάκης.

@της Ελλεηνιδας το κάγκελο. 10 Δεκ 2021 08:53
Ορθά το επισημάνατε. Στην Αμερική, έξω από την τάξη είναι η security. Που θα επέμβει άμεσα ακόμα και με τέιζερ ή χειροπέδες, εάν κρίνει απαραίτητο. Στην Ελλάδα είχαμε τους σχολικούς φύλακες.... που τους "διώξαμε". Περιστατικό όπως το πρόσφατο, στην Αμερική θα είχε λήξει σε 10''. Στην Ελλάδα έγινε viral από την Τατιάνα και το youtube.

 
της Ελλεηνιδας το κάγκελο.
10 Δεκ 2021 08:53

Η μονη λύση αυτη των παππούδων μας@ Ποιές αμερικανιές, πιό συντηρητικοί απο τους αμερικάνους δεν υπαρχουν...οι γυναικες εκει παιρνουν το ονομα του αντρα...Ελλαδιες να λες..

 
κανόνες και συνοπτικες διαδικασίες
09 Δεκ 2021 23:46

με το παραμικρό στον ψυχολόγο-ψυχιάτρο και πρόνοια για την οικογένεια και από γυμνάσιο και πέρα και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ΑΜΕΣΑ , μία και άλλη και άλλη φορά , αν επαναλαμβάνεται η συμπεριφορά. να γίνει κατανοητο ότι δεν είναι αποδεκτή. γύρα στον νομό και στον διπλανό, στάσιμοι 1-2 χρονάκια και μετά ΣΔΕ που στρώνουν . απλά πράγματα. το παραχάιδεμα βλάπτει . και καμιά κοινωνική εργασία να μαζεύουν σκουπιδάκια δεν βλάπτει

 
Με Θα θα δεν λύνεται το προβλημα
09 Δεκ 2021 23:01

Η σχολική βία είναι κάτι που πρέπει να καταδικάζεται. Πολλές φορές βλέπουμε να ασκείται βία από μαθητές προς τους συμμαθητές τους αλλά και από μαθητές σε εκπαιδευτικούς. Όλοι γνωρίζουμε τι τύχη θα έχει ένας εκπαιδευτικός όταν ασκήσει βία σε μαθητές ωστόσο όταν ασκούν βία οι μαθητές σε εκπαιδευτικούς ή φθορά περιουσίας τότε το Υπουργείο δεν κάνει τίποτα. Με λίγα λόγια σε λίγο καιρό οι καθηγητές θα λιτσάρονται από μαθητές χωρίς να μπορούν να αμυνθούν. Τότε το λειτούργημα του εκπαιδευτικού δεν θα θέλει να το κάνει κανένας.

 
Ροδον
09 Δεκ 2021 22:19

Όποιος εμφανίζει παραβατικη συμπεριφορά να αποβάλλεται από το σχολείο...

 
Τηλεμαχος
09 Δεκ 2021 22:18

Όποιος ασκεί βία να διαγράφεται απ το σχολείο.

 
Nikos
09 Δεκ 2021 21:05

Ούτε συνεδρίασεις ομαδουλες και τριχες....οποιος ασκεί βία θα τιμωρείται με βαριές 'καμπάνες' ....το σχολείο γενικής παιδείας να είναι για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν οι υπόλοιποι σε ειδικά σχολεία τεχνών ...να μάθουν κάτι χρήσιμο.

 
Δημήτρης Κ.
09 Δεκ 2021 20:32

Σχετικά με το συγκεκριμένο ’Παρατηρητήριο’ καλό είναι να γνωρίζουμε πως συγκροτήθηκε με χρήματα ΕΣΠΑ (βλ. ευρωπαϊκά προγράμματα). Στο πλαίσιο που θέτουν αυτά τα προγράμματα, ως παραδοτέα έγιναν: μια κεντρική εκδήλωση στο ΥΠΑΙΘ και ιδρύθηκαν οι ΟΔΠ-ΠΟΔΠ.
Όπως επίσης είναι γνωστό, ανάμεσα στα άλλα, τα προγράμματα αυτά συγκροτούνται για τη δημιουργία δομών. Κατέστη όμως σαφές πως μόλις δόθηκαν τα παραδοτέα: ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, δεν μακροημέρευσαν οι κατάλληλες δομές (γιατί προφανώς δεν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι για να ’τρέξουν’) και τώρα ψάχνουμε να δούμε τι φταίει.
Διαχρονικός καθρέφτης υπάρχει; ...

 
Πιτσιφλής
09 Δεκ 2021 20:28

Εκτός από τη ράβδο, να σκεφτούμε και τη μέθοδο:
Το κρέας δικό σου, τα κόκκαλα δικά μου!

 
Πιτσιφλής
09 Δεκ 2021 20:23

Επειδή έχει βαρύνει το κλίμα, προτείνω να γράψουμε όλοι ένα τραγουδάκι, ένα δίστιχο τουλάχιστον... για τους ημιπιτσιρικάδες!...

 
Η μονη λύση αυτη των παππούδων μας
09 Δεκ 2021 20:09

«Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος» από τότε που ξεκίνησαμε τις αμερικανιές της ατιμωρησίας κ το « αστα Μωρε παιδια είναι» έχουμε γίνει χειρότεροι και τα παιδιά μας κ οι ημιπιτσιρικαδες ετών 40+ μεσα, βαδίζουν όλο και προς τον πάτο με την εγκληματικότητα να είναι αντιστρόφως αναλογη της μάθησης κ της παιδείας! Ήμαρτον πια!

 
Ηλιας
09 Δεκ 2021 18:41

Μόνο με αυστηρές ποινές λύνεται το θέμα ....τι θα πει σχολική βία το σχολείο είναι για διαπαιδαγώγηση και μάθηση .

 
Καθηγήτρια
09 Δεκ 2021 15:40

Εκτός από τις πρωτοβουλίες από την κεντρική διοίκηση, χρειάζονται ομάδες στα σχολεία οι οποίες μπορούν να κάνουν δράσεις με μεγάλη απήχηση στο σύνολο της σχολικής κοινότητας. Υπήρχαν αρκετές στα σχολεία στα πλαίσια των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που έκαναν αξιοπρόσεκτη δουλειά σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού και άλλους φορείς. Στη συνέχεια, μας αφαίρεσαν τη δυνατότητα διωρης απαλλαγής ωραρίου και έτσι ο επιπλέον φόρτος εργασίας και η απουσία κάθε άλλης υποστήριξης μας αποθαρρυνε. Το ενδιαφέρον έχει δοθεί σε δράσεις ΣΤΕΜ που είναι πιο θεαματικές, παιγνιωδεις και ευχάριστες.

 
Γγ
09 Δεκ 2021 15:36

Επιτροπή της επιτροπής παρατηρητήρια κα ...μη πω τι.... αυστηρές ποινές αλλαγή σχολείου σε μακρινή περιοχή αυτά είναι τα μέσα .... 2 security στην αυλή και κάμερες ασφαλείας όπως σε όλη την. Ευρώπη.

 
dimitris
09 Δεκ 2021 15:18

Το σχολείο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας. Όσο διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες η σχολική βία θα παίρνει ανεξέλικτες διαστάσεις και ειδικά στα χαμηλά κοινωνικό-οικονομικά στρώματα. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το όποιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτεία. Οι εκπαιδευτικοί θα βιώνουν το κοινωνικό φαινόμενο της σχολικής βίας αδύναμοι να παρέμβουν.

 
πανος
09 Δεκ 2021 13:42

ότι έσπειραν τόσα χρόνια οι ανευθυνουπευθυνοι των υπουργείων (τους συμφέρει να καλλιεργείτε τέτοιο κλίμα - δημιουργείτε τοξικό κοκτέιλ στη κοινωνία κατάλληλο για προβολή στα ΜΜΕ) τώρα το ....απολαμβάνετε!κάνατε καμιά παράταση του σχολικού έτους ελέω καταλήψεων;ΟΧΙ!γιατί; γιατί φοβάστε....τους μαθητές.εκεί φθάσαμε,το κράτος , η υπεύθυνη πολιτεία να φοβάται τους μαθητές......

 
Eκπαιδευτικός
09 Δεκ 2021 13:19

Η κατάσταση στα σχολεία είναι δραματική.
Αν δεν το ξέρουν, ας ρωτήσουν να μάθουν.
Συντελείται μια εθνική καταστροφή στην παιδεία, ως συνέχεια του εγκλεισμού και της τηλεκπαίδευσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ