ΜΑΘΗΤΕΣ

Β.Παπαευαγγέλου: Μειώθηκε ο αριθμός κρουσμάτων στα παιδιά 4-18 ετών

Δημοσίευση: 09/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Η σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων των σχολείων και ιδιαίτερα η χρήση των δυο self test την εβδομάδα, έχει συμβάλει στη μείωση της ενδοσχολικής διασποράς του ιού" τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β.Παπαευαγγέλου, στη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ενώ τόνισε τα εξής:

Μειώθηκαν από 11.151 στα  10.320 τα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα: Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ μάλιστα, τις τελευταίες δυο εβδομάδες, παράλληλα με την ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας, παρατηρείται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στα παιδιά 4-18 ετών από 11.151 σε 10.320 κρούσματα.

Η χρήση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων πρέπει να μπει στη καθημερινότητα: Τουλάχιστον το 85% των κρουσμάτων διαγιγνώσκονται λόγω του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Η χρήση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων πρέπει να μπει στη καθημερινότητα όλων μας, εμβολιασμένων και μη, εφόσον θέλουμε να παραμείνουμε ασφαλείς, ιδιαίτερα τη περίοδο των εορτών που όλοι θα αυξήσουμε τις κοινωνικές μας συναναστροφές.

Στη διάρκεια των διακοπών, να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο: Έτσι λογικό είναι, ακόμα και τα παιδιά, στη διάρκεια των διακοπών, να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο όταν πρόκειται να βρεθούν σε περιβάλλον με ευάλωτους συγγενείς και φίλους.

Εμβολιάστηκαν τα 3 στα 10 παιδιά 12-14ετών: Η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων 12-18 ετών αυξάνει με σταθερούς ρυθμούς και σήμερα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 31.5% των παιδιών 12-14 ετών και το 47.65% των εφήβων 15-17 ετών στην επικράτεια.

Τα αποτελέσματα των εμβολιασμών: Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, ήδη βλέπουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού των εφήβων, αφού σε περιφέρειες με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι η Αττική, σαφώς καταγράφεται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 13-17 ετών σε σύγκριση με περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη εφήβων όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Λάρισα και η Καρδίτσα.

Ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών που θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους από την Τετάρτη 15/12.

Η ασφάλεια της χορήγησης του εμβολίου: Τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σχετικά με την ασφάλεια της χορήγησης του εμβολίου στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι εξαιρετικά. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, μέχρι σήμερα περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει πρώτη δόση και 1,8 εκατ. παιδιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις. Τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη απρόσμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά 5-11 ετών ούτε έχουν καταγραφεί επεισόδια μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη, η Διευθύντρια του CDC Dr. Walensky, όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια του εμβολιασμού των παιδιών, τώρα που έχουν ήδη ξεκινήσει οι δεύτερες δόσεις, απάντησε ότι δεν έχει προκύψει κάποια ανησυχία και ότι παρακολουθούν στενά τα δεδομένα.

Καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια:  Επίσης, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό των πρώτων 60.000 παιδιών στο Ισραήλ. Σήμερα΄, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, όπως είναι η Αυστρία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες χώρες μετά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στην Ευρώπη τη προσεχή εβδομάδα.

Είναι λοιπόν κατανοητό γιατί και στη χώρα μας η επιστημονική κοινότητα έχει τεθεί υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών. Ο εμβολιασμός τους πρωτίστως θα προστατεύσει τα ίδια, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον αριθμό κρουσμάτων στο σχολείο και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσίας της κοινότητας γενικότερα.

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας. Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών. Θα ήθελα να ρωτήσω αν πρόκειται να εμβολιάζονται τα παιδιά αυτής της κατηγορίας και στα ιατρεία των παιδιάτρων.  

Β.Παπαευαγγέλου: Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11, όντως ανοίγει η πλατφόρμα αύριο. Είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξει μια μερίδα σημαντική των γονέων που θα θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τουλάχιστον αυτό αισθάνομαι εγώ από τις ερωτήσεις που παίρνω.

Προσωπικά και εγώ είμαι πάρα πολύ ένθερμη υποστηρίκτρια, δεν έχω παιδιά αυτής της ηλικίας αλλά έχω ανίψια αυτής της ηλικίας και για τα οποία έχω συμβουλεύσει τους ξαδέλφους μου να εμβολιαστούν τα παιδιά τους.

Από πριν από τον εμβολιασμό των εφήβων υπάρχει διαδικασία, ώστε κάποιοι παιδίατροι να πιστοποιηθούν και να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο στα ιατρεία. Η μόνη δυσκολία είναι ότι τα φιαλίδια είναι των 10 δόσεων και συνεπώς για να μην πεταχτούν δόσεις θα πρέπει ο παιδίατρος να οργανώνει, αν θέλετε, τους γονείς έτσι ώστε να μαζεύονται μια φορά την εβδομάδα αρκετά παιδιά και να γίνονται οι 10 δόσεις. Αυτό είναι ένα θέμα μόνο.

Κατά τα άλλα το εμβόλιο έχει γίνει πολύ πιο φιλικό. Αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας, ο κύριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Δευτέρας, πόσο το εμβόλιο τώρα είναι πολύ πιο εύχρηστο, με την έννοια ότι διατηρείται πιο πολλούς μήνες και πιο πολλές μέρες στο ψυγείο. Οπότε είναι πιο εύχρηστο.

Πάντως, και στα Κέντρα Υγείας και στις δημόσιες δομές που θα γίνεται το εμβόλιο θα γίνεται με γιατρούς. Σαφώς εμάς μας ενδιαφέρει να εμπλακούν και οι ιδιώτες παιδίατροι μέσα σε όλη αυτή την διαδικασία γιατί θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη.

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας. Κυρία Παπαευαγγέλου, θέλω να ρωτήσω το εξής. Στις ηλικίες 5- 11 ετών των παιδιών, οπότε και ανοίγει αύριο η πλατφόρμα των ραντεβού. Έχουν νοσήσει με ήπια συμπτωματολογία πάρα πολλά παιδιά. Δεν έχουμε ακούσει για κάποια σοβαρή νοσηλεία και ευτυχώς για αυτά. Επομένως, με ποιο επιχείρημα θα πειστούν οι γονείς ώστε να κλείσουν ραντεβού να εμβολιάσουν τα παιδιά τους;  

Β.Παπαευαγγέλου: Στο πρώτο ερώτημα σχετικά με τα παιδιά που έχουν νοσήσει ελαφρά προηγουμένως, ισχύει ό,τι ισχύει και για τους ενήλικες. Και στους ενήλικες λέμε ότι ακόμα και αν κάποιος έχει νοσήσει, η προστασία που του προσφέρει το εμβόλιο είναι ευρύτερη και σημαντικότερη και συνεπώς συστήνουμε τον εμβολιασμό. Το ίδιο συστήνουμε και στα παιδιά, πόσο μάλλον που τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα.

Στους ενήλικες έχουν γίνει κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι ο βαθμός σοβαρότητας της νόσησης συνδέεται και με την ανοσία που αναπτύσσεις μετά από νόσηση. Δηλαδή οι άνθρωποι με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματική νόσο έχουν μικρότερη προστασία για επαναλοίμωξη. Μελέτες στα παιδιά, προσπαθώντας να απαντήσουν αυτό το ίδιο ερώτημα δεν έχω δει για να σας πω την αλήθεια.

Επίσης να σας πω ότι στην Αμερική, στην κλινική μελέτη που έγινε για την ανάπτυξη του εμβολίου, το 36% των παιδιών είχε ήδη αντισώματα. Είχε ήδη νοσήσει ασυμπτωματικά ή ήπια συμπτωματικά όταν ξεκίνησαν τον εμβολιασμό και πάλι η κλινική μελέτη έδειξε όφελος από τον εμβολιασμό.

Σχόλια (1)

 
sto_zoumi
10 Δεκ 2021 09:38

Ειλικρινά τώρα, πιστεύει η παιδίατρος ή/και το κάθε άλλος μέλος της επιτροπής ότι θα εμβολιαστούν παιδιά 5 χρονών για τον κορωνοϊό; Πλάκα μας κάνουν; Εδώ δεν έχει πειστεί 1.500.000 ενηλίκων και θα πειστούν ακόμα και όσοι γονείς έκαναν το εμβόλιο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους; Δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι οι συνεχόμενες παλινωδίες τους έχουν κάνει δύσπιστους ακόμα και όσους έχουμε εμβολιαστεί;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ