ΙΕΚ

ΙΕΚ/Κατατακτήριες για ΑΕΙ: Την Άνοιξη οι εξετάσεις

Τι προβλέπει η απόφαση
Δημοσίευση: 11/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατ' εξαίρεση για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος οι  κατατακτήριες εξετάσεις των ΑΕΙ για τους αποφοίτους των ΙΕΚ   θα διεξαχθούν την Άνοιξη, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψαν  η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως και ο υφυπουργός Α. Συρίγος (σ.σ. των αποφοίτων ΑΕΙ θα διεξαχθούν κανονικά οι εξετάσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που  ήδη ανακοίνωσε το κάθε ΑΕΙ) .

Η απόφαση, η οποία θα ορίζει τις διαδικασίες των κατατακτήριων εξετάσεων, αναμένεται να σταλεί, τις επόμενες ημέρες, προς δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, η υπουργική απόφαση θα ορίζει τα εξής:

Α. Ο αριθμός των θέσεων για τα πανεπιστημιακά τμήματα που θα αποφασίσουν να κάνουν σχετικές προκηρύξεις δεν πρέπει να ξεπερνά το 5% επί του φετινού  αριθμού εισακτέων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Για παράδειγμα  εάν σε ένα τμήμα ο αριθμός των εισακτέων  ήταν 100 , τότε το τμήμα μπορεί να δεχθεί από τα ΙΕΚ, με κατατακτήριες εξετάσεις,  μέχρι 5 αποφοίτους.

Το κάθε τμήμα Πανεπιστημίου μπορεί να καθορίζει τον αριθμό θέσεων από 1 έως 5%

Β. Κανένα Πανεπιστήμιο  δεν είναι υποχρεωμένο να προκηρύξει θέσεις για αποφοίτους ΙΕΚ, αλλά εναπόκειται  στην ευχέρεια της κάθε Συγκλήτου, να αποδεχθεί ή όχι την εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ.

Γ. Προϋπόθεση  για τη συμμετοχή στις κατατακτήριες των αποφοίτων ΙΕΚ    καθώς και του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας,αποτελεί  η επιτυχή εξέταση πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης κατέχουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμο τίτλο

Δ. Επίσης οι  κάτοχοι Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, προ της εγγραφής τους στο Ι.Ε.Κ. πρέπει απαραιτήτως να είναι και κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου.

Ε. Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στα ΑΕΙ, μέσω κατατακτήριων   σε  συναφείς ειδικότητες  με το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο κατέχουν.

Ζ. Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα γίνουν σε θέματα ανάπτυξης τριών μαθημάτων   του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου.

Η. Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των μαθημάτων που εξετάζονται. Στη σειρά αυτήν περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία (3) μαθήματα. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό.

Θ. Με απόφαση της Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής, οι υποψήφιοι που κατατάσσονται μπορούν να απαλλαγούν, ύστερα από αίτησή τους, της υποχρέωσης εγγραφής και παρακολούθησης της διδασκαλίας των μαθημάτων προγράμματος σπουδών, υποχρεωτικών και υποχρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής, το περιεχόμενο των οποίων είχαν διδαχθεί πλήρως ή επαρκώς στην ειδικότητα Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας προέλευσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση εξέτασης σε αυτά, σύμφω- να με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα σπουδών. Από την υποχρέωση εξέτασης εξαιρούνται τα μαθήματα, στα ο- ποία εξετάσθηκαν για την κατάταξή τους.

Ι. Η επιλογή των υποψήφιων για κατάταξη αποφοίτων Ι.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις, που διενεργούνται με την επιμέλεια του Α.Ε.Ι. κατά τον ίδιο χρόνο και τόπο με τις κλασικές κατατακτήριες εξετάσεις  των πτυχιούχων των ΑΕΙ (Διαβάστε εδώ).

Σχόλια (12)

 
ετσι για να μην ξεχνιόμαστε (ΙΕΚ)
28 Μαρ 2022 10:53

Ποιά ανοιξη εννοούσε η ικανότατη κεραμέως που τήρησε μέχρι κεραίας την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΙΕΚ (με τα επαγγελματικά δικαιώματα λυκείου)...Του 2030?

 
oti na nai....
26 Ιαν 2022 12:21

Πού ακριβώς γράφει ποιες σχολές θα δεχθούν αποφοιτους ΙΕΚ..???και τι εννοεί όσοι έκαναν αιτηση τν Νοέμβριο αφού ΔΕΝ είχε ανακοινωθεί κάτι σχετικό τοτε για τους αποφοιτους των ΙΕΚ...!!!!!

 
Σταματινα Γεωργαντα
10 Ιαν 2022 02:27

Τι εννοουν δικαιωμα συμμετοχης εχουν οσοι εκαναν αιτηση για 1η εως 15 Νοεμβριου αφου δεν ειχε βγει καμια αποφαση μεχρι τοτε

 
ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
22 Δεκ 2021 09:03

ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ , ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΚ ΛΥΚΕΙΟ

 
AsPa
13 Δεκ 2021 19:22

Εφόσον προγραμματίζουν για Άνοιξη πότε σκοπεύουν να ενημερώσουν τον κόσμο για να έχει μια σχετική προετοιμασία? Έτσι, όλα στα τυφλά? Επίσης, οι "συναφείς" ειδικότητες για τα τμήματα των ΑΕΙ τελευταία στιγμή?

 
Anastasis
13 Δεκ 2021 10:07

@Xenofon

Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ.

 
@Πανεπιστημιακός
12 Δεκ 2021 19:14

Νομίζω πως η πρόβλεψή σας δεν θα επαληθευτεί και πάμπολλα τμήματα σε περιφέρεια αλλά και κεντρικά με μικρό αριθμό εισακτέων θα προστρέξουν να δηλώσουν συμμετοχή προκειμένου να προσελκύσουν αποφοίτους ΙΕΚ. Όσο για τις πανελλήνιες ήδη δεν είναι ο μοναδικός τρόπος εισαγωγής για πολλές κατηγορίες εισακτέων, οπότε μάλλον κρούουμε ανοικτές θυρες στο θέμα αυτό.

 
Πανεπιστημιακός
12 Δεκ 2021 18:41

Οι κατατακτηριες θα έπρεπε να είναι όπως τόσο χρόνια μόνο για τους αποφοίτους πανεπιστημίου που θέλουν να εισαχθούν σε ενα άλλο τμήμα πανεπιστημίου.

Διατάξεις σαν αυτές που δίνουν την δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις δηλαδή "από την πίσω πόρτα" σε αποφοίτους ΙΕΚ δεν θα πρέπει να υφίστανται καν.

Ελπίζω - αφού ο νόμος δίνει αυτή την δυνατότητα- καμία Σύγκλητος κανενός πανεπιστημίου να μην λάβει θετική απόφαση για εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ με οποιοδήποτε σύστημα στα πανεπιστήμια πλην των πανελληνιων εξετάσεων

 
Καλό αλλά..
12 Δεκ 2021 10:56

Πολύ καλή ιδέα να μπορούν οι απόφοιτοι του ΙΕΚ να εξελιχθούν αλλά δεν νομίζω να γίνει διότι θα υπάρχουν αντιδράσεις (αφού ζούμε στο Ελλαδιστάν είναι αναμενόμενο)

 
Xenofon
12 Δεκ 2021 02:59

Παιδιά υπάρχει κάποιος κατάλογος αντιστοίχισης τμημάτων ΙΕΚ με ΑΕΙ και ΤΕΙ των ειδικοτήτων διότι με ενδιαφέρει να μάθω τις αντιστοιχίες.

 
Σε ποια τμήματα?
11 Δεκ 2021 21:48

Δεν θα ήταν σκόπιμο να δημοσιευθεί ένας κατάλογος των τμημάτων που θα διενεργήσουν κατατακτήριες από ΙΕΚ μιας και κάθε τμήμα αποφασίζει εθελοντικά αν θα δεχτεί υποψηφιους ΙΕΚ ή όχι?

 
εκτός πραγματικότητας
11 Δεκ 2021 21:35

γνωρίζει άραγε η ηγεσία τι επίπεδο σημειώσεων δίνεται σε κάθε μάθημα ΙΕΚ; έπειτα η απόφαση εισακτέων ανήκει στα ιδρύματα, μας λέτε πόσες θέσεις και πού έχουν δοθεί; ή μέχρι την άνοιξη βλέπουμε αλλά τωρα μεγαλορρημονούμε;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ