ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Νομική υποστήριξη του προσωπικού των Α.Ε.Ι.

Δημοσίευση: 18/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κίνδυνο διώξεων, όταν κατηγορούνται ή φέρονται να ευθύνονται ως δημόσιοι υπόλογοι για πράξεις ή παραλείψεις ή να έχουν οποιαδήποτε άλλη σχετική με τα καθήκοντά τους αστική, ποινική ή άλλη ευθύνη, αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι υπάλληλοι των ΕΛΚΕ αλλά και όσα μέλη ΔΕΠ ασκούν καθήκοντα διοίκησης, είτε ως μονοπρόσωπα όργανα, είτε στα πλαίσια συλλογικών οργάνων καθώς και μέλη ειδικών κατηγοριών και υπάλληλοι, είτε στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων της θέσης τους, είτε λόγω της συμμετοχής τους σε συλλογικά όργανα και επιτροπές.

Για τον λόγο  αυτό  η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης  προτείνει  την  επέκταση της νομικής υποστήριξης σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού και για κάθε είδος δίωξης και συγκεκριμένα  εισηγείται την τροποποίηση της παραγράφου 11 του άρθρου 98 του ν.4547/2018 ως εξής:

«11. Η δικαστική υπεράσπιση και νομική υποστήριξη του προσωπικού των Α.Ε.Ι. όλων των κατηγοριών που υπηρετεί στα ΑΕΙ με οποιαδήποτε έννομη σχέση εργασίας, όταν κατηγορούνται ή φέρονται να ευθύνονται ως δημόσιοι υπόλογοι για πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται αποκλειστικά στην, σύμφωνα με το νόμο, εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ή φέρονται να έχουν οποιαδήποτε άλλη σχετική με τα καθήκοντά τους αστική, ποινική ή άλλη ευθύνη, με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. είτε ανατίθεται σε πληρεξούσιο δικηγόρο που συμβάλλεται για τον ανωτέρω σκοπό με το Α.Ε.Ι., ανά υπόθεση, είτε καλύπτονται τα έξοδα εκπροσώπησης των ανωτέρω υπαλλήλων διά ή μετά πληρεξούσιου δικηγόρου της επιλογής του υπαλλήλου.

Η δαπάνη για την δικαστική υπεράσπιση καλύπτεται από ίδιους πόρους των Α.Ε.Ι. ή των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι..

Το ποσό δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του ποσού αναφοράς κάθε διαδικαστικής πράξης ή παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως προσδιορίζεται στους πίνακες αμοιβών του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Α ́ 208).

Το μέλος ή ο υπάλληλος, ο οποίος θα καταδικασθεί, είναι υποχρεωμένος να αποδώσει κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων στο Α.Ε.Ι. ή στον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. το σύνολο της δαπάνης που έχει καταβληθεί για τη δικαστική υπεράσπισή του.

Η ανωτέρω νομική υποστήριξη δεν παρέχεται σε περίπτωση δίωξης αυτών ύστερα από καταγγελία εκ μέρους της Υπηρεσίας.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρου 52 ν. 4674/2020 ή οποιαδήποτε άλλη σχετική γενική διάταξη».

Σχόλια (1)

 
ΔΕΠ
18 Δεκ 2021 10:24

Το αυτονόητο επιτέλους! Μπράβο!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.