ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

"Ζωμένο" από αστυνομικούς το Λαύριο, λόγω Συνόδου Πρυτάνεων

"θολό" το χρονοδιάγραμμα για το νέο νόμο πλαίσιο-Η Ν. Κεραμέως έδωσε νέα προθεσμία για τον ακαδημαϊκό χάρτη
Δημοσίευση: 18/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπό την παρουσία μεγάλου αριθμού αστυνομικών και του οχήματος  ρίψης νερού της ΕΛ.ΑΣ. πέριξ των εγκαταστάσεων του ΕΜΠ , στο Λαύριο, πραγματοποιήθηκε σήμερα η  Σύνοδος Πρυτάνεων, όπου παραβρέθηκε  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στον Λαύριο  κατέφθασαν φοιτητές με πέντε λεωφορεία, προκειμένου να κάνουν  συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να πλησιάσουν το χώρο των εγκαταστάσεων όπου συνεδρίαζαν οι Πρυτάνεις .

Μάλιστα η εικόνα αυτή προκάλεσε την   αντίδραση του Δημάρχου  Λαυρεωτικής  Δημήτρη  Λουκά , ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Σε κατάσταση πολιορκίας τελεί η πόλη μας, το Λαύριο, καθώς η Αστυνομία με τρόπο πρωτοφανή και απαράδεκτο, λόγω της επίσκεψης της Υπουργού Παιδείας, κ. Κεραμέως, εφαρμόζει σχέδιο πλήρους αποκλεισμού.
 
Είναι η πρώτη φορά που  αναπτύσσεται στην πόλη μας τέτοιος αποκλεισμός, ενώ υπενθυμίζω ότι το Λαύριο κατά καιρούς έχουν επισκεφτεί Πρωθυπουργοί και υπουργοί.
 
Ως εκ τούτου, απαίτησα από τον Αστυνομικό Διευθυντή να άρει τα μέτρα αποκλεισμού – διότι αυτά δεν ονομάζονται μέτρα προστασίας- της πόλης μας και των δημοτών μας. Πολύ ειδικότερα μέσα σε συνθήκες πανδημίας το να ‘’μην κινείται ούτε κουνούπι ‘’ μέσα στην πόλη εκτός από απαράδεκτο, καθίσταται και επικίνδυνο.
 
Ως δήμαρχος Λαυρεωτικής διαμαρτύρομαι έντονα προς όλους τους αρμόδιους αυτού του σχεδίου και καλώ και την  πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Προστασίας του  Πολίτη και Παιδείας να τοποθετηθούν".


 
Ακαδημαϊκός Χάρτης: Παράταση μέχρι τέλος Ιανουαρίου

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβουν επιστολή της με την οποία θα δίνεται παράταση μέχρι τέλος του Γενάρη για να καταθέσουν  τις εισηγήσεις τους για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη.

Η επιστολή είπε η Ν. Κεραμέως θα συνοδεύεται και με οδηγίες της ΕΘΑΑΕ.

Νέος νόμος πλαίσιο

Η υπουργός Παιδείας για το νέο νόμο πλαίσιο είπε ότι  στη παρούσα φάση δεν έχει να πει κάτι, ενώ δεσμεύτηκε ότι όταν θα είναι έτοιμο το Σχέδιο Νόμου , πριν το δημοσιοποιήσει θα ζητήσει να γίνει  ειδική Σύνοδος, προκειμένου να το παρουσιάσει πρώτα στους Πρυτάνεις.

Διαμαρτυρίες Πρυτάνεων

Οι Πρυτάνεις, κυρίως των Περιφερειακών Πανεπιστημίων , διατύπωσαν στην υπουργό Παιδείας τις διαμαρτυρίες τους για:

  • την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων, και,
  • την υποχρηματοδότηση, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα δεν φτάνουν για τα λειτουργικά έξοδα , κυρίως τώρα με την αύξηση των καυσίμων.

Η  υπουργός Παιδείας :

Α. Αναφέρθηκε στις παθογένειες που προέκυψαν στον Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας έως τον Ιούλιο του 2019 και στην ανάγκη αναδιάρθρωσής του, ώστε οι Σχολές και τα Τμήματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να διαμορφώνονται με τρόπο που να αντιστοιχεί στη συνεχή διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Ειδικότερα:

1.    Σημείωσε τρεις κεντρικές παραμέτρους που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη: α. η εμπεριστατωμένη προσέγγιση της ΕΘΑΑΕ λαμβάνοντας υπόψιν και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, β. το τοπίο που διαμορφώθηκε από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, γ. οι προτάσεις των ίδιων των ΑΕΙ για τη φυσιογνωμία που επιδιώκει να διαμορφώσει το κάθε Ίδρυμα στο μέλλον.

2.    Θα αποσταλεί επιστολή προς τα Ιδρύματα που θα θέτει κατευθυντήριους άξονες και θα τα καλεί να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Β. Ανέπτυξε εκτενώς το θέμα του προσωπικού των ΑΕΙ, τονίζοντας ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις αποχωρήσεις. Συγκεκριμένα:

1.    Η κατανομή 400 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ επιτυγχάνει ισορροπία στη στήριξη των Ιδρυμάτων τόσο ως προς τις αφυπηρετήσεις (65%), όσο και ως προς την ενσωμάτωση αντικειμενικών κριτηρίων στην εν λόγω κατανομή κατόπιν σχετικής εισήγησης της ΕΘΑΑΕ. Από το 2019 και μετά το ισοζύγιο των θέσεων είναι θετικό κατά 132 θέσεις συνολικά. Αυτή τη στιγμή η αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις είναι 1,1. Επιπλέον, χωρίς να απαιτείται από τη νομοθεσία, και η κατανομή των 282 θέσεων για πρόσληψη διδασκόντων του Π.Δ. 407/80 βασίστηκε σε αντικειμενικά κριτήρια κατόπιν σχετικής εισήγησης της ΕΘΑΑΕ.

2.    Ως προς τα ζητήματα χρηματοδότησης και ειδικότερα:

1.    ως προς την εφαρμογή από το επόμενο οικονομικό έτος (2022) της κατανομής της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων, η ΕΘΑΑΕ έχει εισηγηθεί κριτήρια διαφανή και αξιοκρατικά, ενώ η σχετική διαβούλευση με τα Ιδρύματα διήρκησε έναν χρόνο. Πρόκειται για μία ιστορική τομή, καθώς από την αυθαίρετη κρίση του εκάστοτε Υπουργού που ίσχυε προ του 2019, πλέον η χρηματοδότηση που δίνεται στα ΑΕΙ τελεί συναρτήσει αντικειμενικών κριτηρίων (π.χ. αριθμός φοιτητών, αριθμός τμημάτων, γεωγραφική διασπορά του Ιδρύματος) και ποιοτικών κριτηρίων (κατόπιν αξιολόγησης από την ΕΘΑΑΕ).

2.    δόθηκε έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκ. €, εκ των οποίων τα μισά για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και τα άλλα μισά για την περαιτέρω υποστήριξη των Ιδρυμάτων στην υλοποίηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το ν. 4777/2021 ως προς την κάλυψη δαπανών ασφάλειας και προστασίας και ειδικότερα για την εφαρμογή συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας κλπ.

3.    Για τα έργα ανάπτυξης των ΑΕΙ

•    Προχωρά η ωρίμανση και επιχειρησιακή προετοιμασία έργων ύψους 600 εκ €., εγκεκριμένων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

•    Μέσω ΕΣΠΑ και με πολύ μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων δυόμιση ετών:

  • χρηματοδοτήθηκαν 21 νέες δράσεις με δικαιούχους τα ΑΕΙ συνολικού π/υ μεγαλύτερου των 137 εκ. € και επεκτάθηκαν 5 υφιστάμενες δράσεις συνολικού π/υ 115 εκ €. Δηλ. σύνολο πρόσθετης χρηματοδότησης από τον Ιούνιο 2019 έως σήμερα συνολικού π/υ 252 εκ €.,
  •  αυξήθηκαν ιδιαίτερα οι εντάξεις έργων κατά 76,31 ποσοστιαίες μονάδες (από 68,55% στο 144,86%),
  • τριπλασιάστηκε το ποσοστό απορροφητικότητας (από 20,31% στο 66,43%).

•    Μεταφέρθηκαν στο Ταμειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης τα συνεχιζόμενα έργα/μελέτες του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ του ΥΠΑΙΘ για 347 έργα ΑΕΙ και των ΕΛΚΕ τους, που αντιστοιχούν σε π/υ ύψους 370 εκ. €. Προχωρά ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την ένταξη νέων έργων σε ένα δυναμικό πρόγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη τις προτεραιοποιημένες προτάσεις των Ιδρυμάτων.

Γ. Τόνισε ότι το στοίχημα της διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ αποτελεί μια πολύπλευρη προσπάθεια η οποία αποδίδει καρπούς, ώστε τα Ιδρύματά μας να αποκτήσουν τη θέση που δικαιωματικά τους ανήκει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη και η Ελλάδα να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Ειδική μνεία έγινε στα απτά αποτελέσματα από τις συνεργασίες με ευρωπαϊκά, αμερικανικά, βρετανικά, κινεζικά Πανεπιστήμια, στην ανάδειξη των πρώτων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, στη συμμετοχή στο πρόγραμμα European Universities Initiative και στη στήριξη με πόρους 60 εκ. € του Ταμείου Ανάκαμψης για την προσέλκυσης ακαδημαϊκών από πανεπιστήμια της αλλοδαπής στην Ελλάδα.  

Σχόλια (4)

 
Αριστεία, όχι αστεία
19 Δεκ 2021 13:59

Μα γιατί δεν τους προσκάλεσε για βόλει;

 
Θα γίνει πρωθυπουργός, θυμήθητε το..
19 Δεκ 2021 09:02

«Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται στην πόλη μας τέτοιος αποκλεισμός, ενώ υπενθυμίζω ότι το Λαύριο κατά καιρούς έχουν επισκεφτεί Πρωθυπουργοί και υπουργοί.»
Η υπουργός είναι άριστη και θέλει «άριστη προστασία»..
Είναι μαθηματικά σίγουρο άλλωστε ότι θα την «κάνουμε» πρωθυπουργό σε κάποια χρόνια.. μάλιστα θα είναι η «πρώτη και άριστη»! Επάξια και απολύτως λογική συνέχεια των επιλογών μας…

 
«Ότι θέλω λέω κι αυτό ισχύει»
19 Δεκ 2021 08:57

«προκειμένου να το παρουσιάσει πρώτα στους Πρυτάνεις.»
Καθαρός εμπαιγμός αφού παρουσίασε τα πιο σημαντικά σημεία του ήδη στη …. ΔΑΠ!

 
Γιώργος
18 Δεκ 2021 21:44

Γιατί να γίνεται δια ζώσης Σύνοδος των πρυτάνεων, και να μη γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης; Τόσες μετακινήσεις και έξοδα, σε καιρό πανδημίας!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.