ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Μήνυση γονέα κατά της Ν Κεραμέως για τον Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Κατά την άποψη του μηνυτή η Ε.Β.Ε. έπρεπε να εφαρμοστεί από το τρέχον σχολικό έτος 2021-22
Δημοσίευση: 23/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μήνυση κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως κατέθεσε γονέας μαθητή, στην οποία κάνει λόγο για  μη νόμιμη  εφαρμογή του Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά την περασμένη εισαγωγική περίοδο, καθώς έπρεπε να εφαρμοστεί το επόμενο σχολικό έτος.

Ο γιος του μηνυτή φοιτούσε στη Γ΄Λυκείου το περασμένο σχολικό έτος 2020-21 και συμμετείχε στις περασμένες Πανελλαδικές Εξετάσεις

Κατά την άποψη του γονέα η υπουργός Παιδείας έχει διαπράξει   αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεις και εφόσον  οι εισαγγελικές αρχές συναινούν   να αποσταλεί αμελλητί η  μήνυση στη Βουλή,   περί ευθύνης υπουργών  

Η μήνυση κατατέθηκε  στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών  

Ο   γονέας αναφέρει στη μήνυση ότι  "ο νόμος 4777/2021 αναφέρει ότι  η ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων ορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου και αφορά στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του επόμενου σχολικού έτους».

Κατά την άποψη του μηνυτή  η Ε.Β.Ε. έπρεπε να εφαρμοστεί από το τρέχον σχολικό έτος 2021-22.

Ο γονέας υποστηρίζει πως  «με τέχνασμα και αντιδεοντολογικό και μη σύννομο», τρόπο η υπουργός Παιδείας, την εφήρμοσε αιφνιδιαστικά (την Ε.Β.Ε.) το περασμένο σχολικό έτος.

Επίσης ο μηνυτής σημειώνει πως  ο Συνήγορος του Πολίτη επικαλούμενος τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει εκφράσει την γνώμη ότι  πρέπει να διατηρείται για ορισμένο χρονικό διάστημα το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι όποιες αλλαγές πρέπει να ρυθμίζονται σε χρόνο ικανώς απέχοντα από την διενέργεια των εξετάσεων και όχι μεσούντος του αντίστοιχου διδακτικού έτους, πολλώ δε μάλλον κατά την λήξη του .

Σχόλια (18)

 
ilias
27 Δεκ 2021 21:23

Ο νόμος δημοσιεύτηκε σε φεκ την 17-2-2021 (περίπου 10 μέρες πριν).

 
Tasos
27 Δεκ 2021 19:18

Η εβε από στην αναγγελία έπρεπε να αφορά μαθητές που θα πήγαιναν στην πρώτη λυκείου και θα παρακολουθούσαν 3 ετες πρόγραμμα για πανελλήνιες εξετάσεις με αυξημένες απαιτήσεις και όχι να εφαρμοστεί νωρίτερα και να προσαρτήσει τους ήδη μαθητές που ήταν στην τρίτη λυκείου το 21' και πόσο μάλλον και τους β πέρυσι που είναι φέτος τρίτη. Κανονικά η εβε θα είχε αρχή από τον Ιούνιο του 23 δηλαδή οι μαθητές του 21 και του 22 θα έμπαιναν μέχρι το 24 με το παλιό σύστημα οπότε για να τελειώνουμε καλά Χριστούγεννα με υγεία.

 
@ilias
25 Δεκ 2021 14:57

Δεν είναι σαν να λέει, ότι πχ θα πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022, με βάση ένα νόμο που θα ΨΗΦΙΣΤΕΙ από τη Βουλή το 2023? Δεν ξέρω εάν είναι νόμιμο..... αλλά ούτε λογικό ούτε ηθικό το βλέπω εγώ.

 
ilias
24 Δεκ 2021 17:14

νόμος 4777/2021 Άρθρο 54, παράγραφος 3
" Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, οι αποφάσεις της παρ. 4 και της περ. στ΄ της παρ. 9 του άρθρου 4Β του ν. 4186/2013, όπως το άρθρο αυτό προστίθεται με το άρθρο 2 του παρόντος σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστης και μέγιστης τιμής του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων και της ελάχιστης και μέγιστης τιμής του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών εκδίδονται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και αφορούν και τις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του σχολικού έτους 2020-2021."

 
Άλλος διευθυντής
24 Δεκ 2021 16:54

@ Διευθυντής
Η ΕΒΕ δεν είναι οπωσδήποτε αντισυνταγματική διότι αφορά σε διαγωνισμό όχι σε εξετάσεις προαγωγής ή πιστοποίησης γνώσεων. Αυτό που είναι παλαβό είναι ότι δεν ήξερε τον ίδιο της τον νόμο. Και ακόμα πιο παλαβό είναι το γεγονός ότι κανείς άλλος δεν τον ήξερε. Τόση εμπιστοσύνη έχουμε όλοι στην εξουσία - ιδιαίτερα των "αρίστων" - που άλλα βλέπουμε και άλλα διαβάζουμε.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
24 Δεκ 2021 15:48

Φυσικά και έχει δίκιο ο γονέας, αλλά προφανώς δε θα το βρει ποτέ! Φυσικά κι έχει διαπράξει αμέτρητα ατοπήματα νομικού και ηθικού περιεχομένου η κ. Κεραμέως και τα συνεχίζει με περηφάνια και δίχως προκατάληψη! Ας πούμε δύο χοντροκομμένα που έχουν μια σχέση με το ίδιο αντικείμενο:
α) Επέβαλε μια αυθαίρετα υψηλή ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα (Μουσική, Σχέδιο, Ξένη Γλώσσα), αλλά αυτά ακριβώς τα μαθήματα η ίδια τα αφαίρεσε από το ωρολόγιο πρόγραμμα των λυκείων, ενώ παλιότερα (με ειδική βάση το 10) τα μαθήματα διδάσκονταν κανονικά στο λύκειο!
β) Υποχρεώνει φέτος τους περσινούς απόφοιτους της ομάδας ανθρωπιστικών σπουδών να εξεταστούν στα Λατινικά που δεν τα διδάχθηκαν επίσης στο λύκειο, αφού αυτά τα παιδιά διδάχθηκαν Κοινωνιολογία (μπρρρρ! αναφυλαξία έχει σε ...κομμουνιστικά μαθήματα!). Δεν έχει καν τη στοιχειώδη ευαισθησία να δώσει τη δυνατότητα σ' αυτά τα παιδιά γι ένα τουλάχιστον χρόνο την ευκαιρία να εξεταστούν επί ίσοις όροις με τους συνυποψηφίους τους! Παιδαγωγική αναισθησία και πλήρης περιφρόνηση κάθε έννοιας ισοτιμίας μεταξύ των υποψηφίων!
Αναρωτιέμα αν θα βρεθεί κάποιος να προσφύγει στο υψηλότερο επίπεδο εναντίον αυτών των τερατουργημάτων...

 
Καθρέφτη να πάρεις
24 Δεκ 2021 11:38

@Γελοιότητες!!!
"μεταθανάτιος σπασμός"..... η προσφυγή ενός πολίτη στη δικαιοσύνη για το παιδί του???? Μωρέ μπράβο αριστεία!!!!

 
Άλλοι θα σφίξουν τώρα.....
24 Δεκ 2021 11:29

@ @Αρης 08:36
Υπόδειξε μας μία μελέτη, που να λέει ότι πρέπει να είναι σφιχτοί....
Αυτό που λέει ο @Άρης, δυστυχώς ούτε το διάβασες ούτε το κατάλαβες αλλά "κράτησες" μόνο αυτό που ήθελες. Λέει ότι, όταν πχ κάποιος προετοιμάζεται για να δώσει εξετάσεις για το Lower, ΔΕΝ μπορείς 2 μήνες πριν τις εξετάσεις να του λες, ότι τελικά θα δώσει για το Proficiency....

 
Διευθυντής
24 Δεκ 2021 10:32

Η Ε.Β.Ε είναι τελείως αντισυνταγματική και σε οποιαδήποτε δικαστήριο ένας δικαστής θα το επιβεβαιώσει. Όχι βέβαια για τον λόγο που γίνεται αυτή μήνυση. Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν έχουν αντιληφθεί πως προκύπτει η ΕΒΕ. Βάσεις υπάρχουν στις περισσότερες εξετάσεις ανά τον κόσμο, όχι μόνο για τους μαθητές. Η έννοια και η λογική της βάσης όπου ισχύει, είναι η εξής: Για να πιστοποιήσει ο φορέας ότι είσαι άξιος επιτυχίας στις συγκεκριμένες εξετάσεις, πρέπει να έχεις συγκεντρώσει ένα ελάχιστο(μίνιμουμ) γνώσεων τις οποίες ο φορέας έχει γνωστοποιήσει από πριν. Π.χ, να γράψεις 10 στα 20 στο Γυμνάσιο ή 5 στα 10 στο Πανεπιστήμιο. Αυτό έχει σχέση μόνο με τον υποψήφιο και δεν λαμβάνει υπόψη τους υπόλοιπους. Στην ΕΒΕ που όρισε το υπουργείο όμως ισχύει κάτι το μοναδικό παγκοσμίως. Αυτή προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των υποψηφίων και ανά τμήμα ορίζεται ως το 80% έως το 120% αυτού του μέσου όρου. Δηλαδή το αν θα κατορθώσει ένας υποψήφιος να περάσει την ΕΒΕ, δεν εξαρτάται μόνο από τις δυνατότητες του, αλλά και από τους υπόλοιπους μαθητές. Έτσι για παράδειγμα ένας μαθητής που θα γράψει 18, θα μείνει έξω αν οι υπόλοιποι γράψουν 20 ή ένας μαθητής με 5 θα περάσει αν οι υπόλοιποι γράψουν 3. Αυτό εκτός του ότι είναι άδικο, είναι πέρα για πέρα παράλογο. Φανταστείτε να ισχύσει κάπου αλλού. Στα ΑΕΙ για παράδειγμα να πούνε ότι σε κάθε εξεταστική θα περνάνε οι μισοί εξεταζόμενοι, όσοι γράψουν καλύτερα, ανεξάρτητα από το τί έγραψε ο καθένας ή στην απόκτηση πτυχίου ξένων γλωσσών, όπου δεν θα ελέγχεται πόσο καλά γνωρίζεις κινέζικα αλλά αν γνωρίζεις καλύτερα από του συνυποψήφιους σου. Ή ακόμα χειρότερα στις εξετάσεις απόκτησης άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, όπου δεν θα ενδιαφέρει πόσο καλός οδηγός είναι κάποιος, αρκεί να είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους. Για σκεφτείτε να ισχύσει η ΕΒΕ στις εξετάσεις πιστοποίησης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Γι αυτό σας λέω σε οποιαδήποτε δικαστήριο θα κριθεί αντισυνταγματική η ΕΒΕ.

 
εκπαιδευτικός
24 Δεκ 2021 10:03

Η ΕΒΕ πρέπει να έχει υψηλή βαθμολογία γιατί αποτελεί βασική προτεραιότητα σε σχολές ειδικά σε αυτές που θεωρείται ουσιαστικό προσόν. πχ ξεναγοί, μουσικοί.. να μη διαμαρτυρόμαστε γιατί ανάλογα με τους εισακτέους να ρυθμίζεται και η βάση. Τώρα αν μερικοί στόχευαν Αθήνα και πέρασαν Ιωάννινα δεν είναι θέμα.

 
ANTITSAMPOYKAS
24 Δεκ 2021 09:49

Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι που σπάζουν τον τσαμπουκά των πολιτικών. Πάντα τέτοια.

 
Πιτσιφλής
24 Δεκ 2021 09:41

Δεν μπορώ να την φανταστώ να σιγοτραγουδά πίσω από τα κάγκελα:
Δεν ξανακάνω φυλακή
με τον Καπετανάκη...

 
tasos
24 Δεκ 2021 09:12

Δεν καταλαβαινει απο τετοια η αριστη

 
@Αρης
24 Δεκ 2021 08:36

Δηλαδή κατά τη γνώμη σου μπορούν να υπάρχουν φοιτητές που είναι χαλαροί έτσι;

Ντροπή μας...

 
Γελοιότητες!!!
24 Δεκ 2021 08:17

Ο μεταθανάτιος σπασμός της ήσσονος προσπάθειας που δεν βρήκε τρούπα να τρουπώσει!! Άτιμη κΕνΟνία που άλλους τους ανεβάζεις κ άλλους τους κατεβάζεις!!!

 
Αναστασία
24 Δεκ 2021 08:00

Κανονικά θα πρέπει οι Σύλλογοι Γονέων να κάνουν μήνυση στον εκάστοτε Υπουργό όταν αργεί η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε ένα σχολείο πέρα από δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους. Γιατί τα παιδιά έτσι λειτουργούν με άνισους όρους.

 
Γιάννης
24 Δεκ 2021 06:58

Η ΕΒΕ κανονικά πρέπει να αλλάζει ανάλογα με τη ζήτηση. Αν μια σχολή απορρόφησε μικρό αριθμό φοιτητών η ΕΒΕ θα είναι υψηλή και θα καθοριστεί από τα πανεπιστήμια. ΕΒΕ χαμηλή δεν έχει νόημα να υπάρχει καν.

 
Άρης
23 Δεκ 2021 22:35

Αυτό που έγινε πέρυσι, δεν έχει προηγούμενο! Έχει δίκηο ο γονέας. Στη μέση της χρονιάς άλλαξαν οι όροι του παιχνιδιού. Ο μαθητής πχ που στόχευε σε μια σχολή με χαμηλή βάση (πχ Συντήρηση Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης), και που ξεκίνησε χαλαρά την προετοιμασία του (γιατί ήξερε ότι μπορούσε με αυτόν τον ρυθμό να πιάσει τα απαραίτητα μόρια), ξαφνικά βρέθηκε να τρέχει και να μη φτάνει. Δε γίνεται να ξεκινάς έναν τέτοιο αγώνα, με κα΄ποιους κανόνες και αυτοί να αλλάζουν μετά από 3-4 μήνες...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ