ΜΑΘΗΤΕΣ

Όροι και προϋποθέσεις στέγασης και σίτισης μαθητών των ΕΠΑΣ και Πειραματικών ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Οι μαθητευόμενοι που έλαβαν το επίδομα στέγασης - σίτισης στο πρώτο έτος φοίτησής τους , συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα λήψης αυτού του επιδόματος και στο δεύτερο έτος , μόνο εφόσον εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια
Δημοσίευση: 25/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι όροι και οι προϋποθέσεις στέγασης και σίτισης μαθητών των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) και Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών (Π.ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ρυθμίζονται με απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:

Επίδομα Στέγασης

1. Επίδομα στέγασης δικαιούνται οι μαθητευόμενοι της Α’ και Β’ Τάξης των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και των Π.ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α. Διαμένουν μόνιμα εκτός της πόλης που εδρεύει η Εκπαιδευτική Μονάδα της ΕΠΑΣ ή της Π.ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και είναι αδύνατη η καθημερινή μετακίνησή τους για την παρακολούθηση των μαθημάτων και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μάθησης στον εργασιακό χώρο.

β. Δεν λειτουργεί Εκπαιδευτική Μονάδα ΕΠΑ.Σ/Π.ΕΠΑΣ με την ίδια ειδικότητα πλησιέστερα προς τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

γ. Δεν έχει κριθεί η φοίτησή τους ανεπαρκής, λόγω υπέρβασης του προβλεπόμενου από τις κείμενες δια- τάξεις αριθμού των απουσιών, πάνω από μια φορά.

δ. Δεν έχουν αποκτήσει πτυχίο από άλλη επαγγελματική σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ.

2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον συντρέχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι, όπως διαπιστώνεται από τη σχετική έκθεση κοινωνικής έρευνας, δύναται να χορηγεται επίδομα στέγασης σε μαθητευόμενους της Α’ ή της Β’ Τάξης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ή Π.ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ, κατά παρέκκλιση όλων των παραπάνω προϋποθέσεων.

3. Το ύψος του επιδόματος στέγασης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.

Επίδομα σίτισης

1. Μαθητευόμενοι των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και των Π.ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που δικαιούνται επίδομα στέγασης, δικαιούνται και επίδομα σίτισης, εφόσον:

α. Δεν απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τα μαθήματα της σχολής τους.

β. Δεν έχουν υπερβεί το καθοριζόμενο από τις προβλεπόμενες διατάξεις, όριο αδικαιολόγητων απουσιών.

γ. Δεν έχουν τοποθετηθεί σε επιχείρηση για την πραγματοποίηση του προγράμματος μάθησης στον χώρο εργασίας, λόγω υπαιτιότητας της Εκπαιδευτικής Μονάδας.

2. Οι μαθητευόμενοι της Α’ και Β’ τάξης των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ή των Π.ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, που διαμένουν με την οικογένειά τους και η μόνιμη κατοικία τους είναι εκτός πόλης που λειτουργεί η Εκπαιδευτική Μονάδα, εάν δεν εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά, δικαιούνται σίτιση αποκλειστικά και μόνο:

α) για τις ημέρες παρουσίας τους στην Εκπαιδευτική Μονάδα για παρακολούθηση μαθημάτων

β) για τις ημέρες παρουσίας τους στην επιχείρηση προκειμένου να συμμετέχουν σε πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο.

3. Σε περίπτωση που οι μαθητευόμενοι των εκπαιδευτικών μονάδων δικαιούνται στέγαση, αλλά φιλοξενούνται, δικαιούνται επίδομα σίτισης.

4. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που συντρέχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι, δύναται να σιτίζονται μαθητευόμενοι της Α’ και της Β’ τάξης των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ή των Π.ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διευθυντή της σχολής, προς τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, κατά παρέκκλιση των παραπάνω προϋποθέσεων.

5. Το ύψος του επιδόματος σίτισης και τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά, καθώς και η διαδικασία χορήγησης καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.

Τελικές Διατάξεις

Οι μαθητευόμενοι που δικαιούνται και έλαβαν το επίδομα στέγασης - σίτισης στο πρώτο έτος φοίτησής τους στις ΕΠΑΣ/Π.ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα λήψης αυτού του επιδόματος και στο δεύτερο έτος φοίτησης στις εν λόγω σχολές, μόνο εφόσον εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια της παρούσας.

Σχόλια (1)

 
Jhon petriniotis
26 Ιαν 2022 17:52

Τα εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας του δικαιούχου καταργήθηκαν ή ισχύουν ως είχαν,? Δεν αναγράφεται στο κείμενό σας κάτι,

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ