Σύγκλητος ΕΜΠ: Η μείωση μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ έχει υπερβεί κάθε όριο αντοχής- Με το «σταγονόμετρο» οι νέοι διορισμοί

"Η στέρηση των Πανεπιστημίων από την ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού τους με νέους επιστήμονες που είναι κρίσιμης σημασίας να συγκρατηθούν ή να επανέλθουν, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στη χώρα μας"

30/12/2021

Άκουσε το άρθρο

Οι διορισμοί νέων μελών ΔΕΠ στο ΕΜΠ γίνονται με το «σταγονόμετρο» ενώ στο Ίδρυμα η μεγάλη   μείωση μελών ΔΕΠ του  τα τελευταία 10 χρόνια,   έχει υπερβεί κάθε όριο αντοχής.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ , σε ανακοινωθέν επισημαίνει τα εξής;

Οι 400 θέσεις  δεν καλύπτουν  τις πραγματικές και επείγουσες ανάγκες: H πρόσφατη κατανομή των 400 θέσεων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) από το ΥΠΑΙΘ στα Πανεπιστήμια, παρότι είναι απολύτως απαραίτητη, δεν καλύπτει τις πραγματικές και επείγουσες ανάγκες για αντικατάσταση των θέσεων που κενώθηκαν λόγω αφυπηρέτησης το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Το ποσοστό κάλυψης υστερεί κατά 32%: Σε ό,τι αφορά στο ΕΜΠ, οι θέσεις που κενώθηκαν ήταν 25 και οι θέσεις που χορηγούνται με καθυστέρηση μεγαλύτερη από ένα χρόνο είναι μόλις 17, δηλαδή το ποσοστό κάλυψης υστερεί κατά 32%.

Η μεγάλη   μείωση μελών ΔΕΠ έχει υπερβεί κάθε όριο αντοχής:  Η μεγάλη αυτή μείωση μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ έρχεται να προστεθεί στη διαρκή απομείωσή τους στα τελευταία 10 χρόνια, που έχει υπερβεί κάθε όριο αντοχής. Προφανώς η μείωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αριθμητική της σχετικής ανακοίνωσης του ΥΠΑΙΘ περί υπερκάλυψης των κενωθεισών θέσεων.

Μερική μόνο κάλυψη των κενών του 2020:  Όπως διαπίστωσαν ομόφωνα οι Πρυτάνεις στην πρόσφατη 98η Σύνοδο, οι θέσεις αυτές προορίζονται για τη μερική μόνο κάλυψη των κενών του 2020 και εύλογα αναμένονται πρόσθετες θέσεις το συντομότερο δυνατόν για τη συμπλήρωση των κενών, καθώς και νέα κατανομή θέσεων για τα μεγάλα κενά του 2021.

Εξορθολογισμός των προτεραιοτήτων: Επισημαίνεται ότι στον αλγόριθμο κατανομής των θέσεων ΔΕΠ οφείλει να αποκατασταθεί, στο ποσοστό πέραν εκείνου που αφορά σε αναπληρώσεις λόγω αφυπηρέτησης, ο εξορθολογισμός των προτεραιοτήτων μεταξύ κάλυψης θέσεων ΔΕΠ σε περιφερειακά, ως επί το πλείστο νεότευκτα πανεπιστημιακά τμήματα, και σε μεγάλα κεντρικά πανεπιστήμια, όπως το ΕΜΠ. Είναι επιπλέον απαραίτητο και επείγον να μετατοπιστεί η αναπλήρωση των θέσεων που προβλέπεται να κενωθούν στην περίοδο που προηγείται της αφυπηρέτησης των μελών ΔΕΠ για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη συνέχεια της εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας του δημοσίου Πανεπιστημίου.

Συσσωρευόμενη μείωση των μελών ΔΕΠ: Η συσσωρευόμενη μείωση των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων της χώρας υπονομεύει την επάρκεια και την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και υποβαθμίζει τη διεθνή εικόνα τους, όπως αυτή αποτιμάται στις αξιολογήσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και στις διεθνείς κατατάξεις, με την ιδιαίτερα μειονεκτική αναλογία διδασκομένων προς διδάσκοντες. Eιδικά για το ΕΜΠ, η σχετική επίπτωση είναι πολύ δυσμενέστερη λόγω του υπέρογκου αριθμού των μετεγγραφών που ακυρώνουν κάθε προγραμματισμό.

Στέρηση των Πανεπιστημίων από την ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού τους με νέους επιστήμονες: Το σημαντικότερο, όμως, πλήγμα είναι η στέρηση των Πανεπιστημίων από την ανανέωση του ακαδημαϊκού προσωπικού τους με νέους επιστήμονες που είναι κρίσιμης σημασίας να συγκρατηθούν ή να επανέλθουν, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στη χώρα μας. Αυτοί όχι μόνο μπορούν να καλύψουν τα κενά των αφυπηρετήσεων αλλά θα υποστηρίξουν, από πλεονεκτική θέση, τη σύζευξη της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο δημόσιο Πανεπιστήμιο με τις ραγδαίες επιστημονικές και ιδιαίτερα τις τεχνολογικές εξελίξεις σε νέες και αναδυόμενες περιοχές. Η στρατηγική επένδυση στην πανεπιστημιακή έρευνα και την παιδεία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας.

Σχόλια (5)

Polar_Fish
|

To EMΠ έχει την καλυτερη αναλογια φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ.

Polar_Fish
|

Όλα είναι σχετικά. Θα περάσουν 2 χρόνια για να καλυφθούν αυτές οι 17 θέσεις, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται. Όπως και τον προηγούμενο χρόνο είναι πιθανό οι υπόλοιπες να διανεμηθούν υποτίθεται ανταγωνιστικά.

@Μέλος ΔΕΠ
|

Συγνώμη αλλά όταν λέτε "Ιδρυματακια και κτηριακια που υπαρχουν δεξια και αριστερα θα βαφτηστουν σε μια νυχτα ΑΕΙ και θα πηγαινουν εκει το 50% των φοιτητων της χωρας....", ποιά εννοείτε; Γιατί ακριβώς αυτό έγινε με την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ - βαφτίστηκαν με μια υπογραφή ΑΕΙ και τώρα πηγαίνουν εκει φοιτητές.
Αν το "πρόβλημα" με τα "κακά" ιδιωτικά ΑΕΙ είναι η "ποιότητα", θα πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τα του οίκου μας, και μετά να δείχνουμε με το δάχτυλο. Γιατί υπάρχουν τμήματα και τμήματα, και σε ιδιωτικά και σε δημόσια - πέραν της παράνοιας του όλου ζητήματος με την παγκόσμια Ελληνική αυτή πατέντα του άρθρου 16.

Μελος ΔΕΠ
|

Ντροπη και μονο ντροπη!
Αν αυτα συμβαινουν στο ΕΜΠ (απο 25 θεσεις που αδειασαν το 2019-20 δωθηκαν στις 20/12/2021 οι 17...) τοτε μοιραια παμε για ιδιωτικη τριτοβαθμια εκπαιδευση....
Ιδρυματακια και κτηριακια που υπαρχουν δεξια και αριστερα θα βαφτηστουν σε μια νυχτα ΑΕΙ και θα πηγαινουν εκει το 50% των φοιτητων της χωρας....
αφου μοιραια τα δημοσια πανεπιστημια δεν θα μπορουν να υποδεχτουν αλλους....
Αμεσα παραιτηση της υποργου και αλλαγη πολιτικης αυριο το πρωι...
Υπαρχουν πολλοι ικανοι μεσα στην ΝΔ που μπορουν να ηγηθουν αρκει να τους αφησουν....

ΔΕΠ
|

Πρέπει να ζούμε στη μόνη δυτική χώρα όπου ένα ΑΕΙ δεν μπορεί να κάνει ΚΑΝΕΝΟΣ είδους στρατηγικό σχεδιασμό. Κι ας ιδρύουμε γραφεία στρατηγικού σχεδιασμού, κι ας το λε΄με 3 φορές τη μέρα:
1) Ξέρεις ποιός συνταξιοδοτείται κάθε χρόνο στα επόμενα 10 χρόνια αλλά δεν έχεις ιδέα πόσες θέσεις θα σου "δοθούν" και πότε. - είναι στο έλεος του Υπουργείου. Κανένας προγραμματισμός, καμία ιδέα. Το μαθαίνεις λίγο πριν συμβεί κάθε φορά.
2) Δεν μπορείς να ελέγξεις το πόσους φοιτητές θα δέχεσαι - και αυτό το καθορίζει το υπουργείο, το οποίο δεν ακούει κανένα Τμήμα και βάζει όσους νομίζει, συχνά με "άλλα" κριτήρια.

Από κει και πέρα όσες εκθέσεις κι αν γράψει η ΕΘΑΑΕ, όση "στρατηγική" κι αν θέλουμε να κάνουμε, είναι όλα "ψαρεύω σε θολά νερά".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ