Συνταγματική η αφαίρεση από τη Γ Λυκείου των μαθημάτων σχεδίου· προβλέπεται άλλωστε άλλος τρόπος διδασκαλίας

Ακυρώνεται η κατάργηση των καλλιτεχνικών από την Α Λυκείου ως πλημμελώς τεκμηριωμένη

30/12/2021

Άκουσε το άρθρο

Κανονιστικές πράξεις με τις οποίες καθορίζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων Γενικού Λυκείου και Λυκείου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Συνταγματική η αφαίρεση από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου των ειδικών μαθημάτων «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο»· προβλέπεται άλλωστε άλλος τρόπος διδασκαλίας τους. Μη νόμιμες οι προσβαλλόμενες κατά το μέρος που καταργούν το μάθημα «Καλλιτεχνική Παιδεία» από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου, κατά παραγνώριση των κριτηρίων άσκησης της κανονιστικής αρμοδιότητας της Διοίκησης.
 
Προσβολή κανονιστικών πράξεων με τις οποίες καθορίστηκαν τα ωρολόγια προγράμματα μαθημάτων Γενικού Λυκείου και Λυκείου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Με την 2573/2021 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι από το άρθρο 16 του Συντάγματος συνάγεται ότι το Κράτος υποχρεούται να λαμβάνει τα κατάλληλα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα αφενός για την προαγωγή των επιστημών, αφετέρου για την οργάνωση και παροχή της εκπαίδευσης των Ελλήνων.

Δεν μπορεί ωστόσο με βάση τις συνταγματικές αυτές διατάξεις, να θεμελιωθεί υποχρέωση του Κράτους για την αναγωγή συγκεκριμένης επιστήμης σε αντικείμενο διδασκαλίας στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης ή συγκεκριμένης βαθμίδας της εκπαίδευσης αυτής.

Στον νομοθέτη και την κανονιστικώς δρώσα διοίκηση εναπόκειται αφενός η επιλογή, από το ευρύ πεδίο των επιστημών και των επιστημονικών γνώσεων, εκείνων οι οποίες θα καταστούν αντικείμενο διδασκαλίας στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφετέρου η ρύθμιση του τρόπου διδασκαλίας και αξιολόγησης των μαθημάτων που διδάσκονται, ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος, δηλαδή η ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων πολιτών.

Η επιλογή πάντως των αντικειμένων διδασκαλίας στα ωρολόγια προγράμματα, όπως και η συνολική οργάνωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια και με ρυθμίσεις ορθολογικές και όχι περιστασιακές, αποσπασματικές και εξυπηρετικές άλλων σκοπών, μη σχετιζόμενων με τις απορρέουσες από το Σύνταγμα για την ορθολογική οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης αρχές. Κατόπιν αυτού απορρίφθηκαν, κατά πλειοψηφία, ισχυρισμοί περί αντισυνταγματικότητας της κατάργησης από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων λυκείου των μαθημάτων επιλογής «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» (Γ΄ Λυκείου) και «Καλλιτεχνική Παιδεία» (Α΄ Λυκείου).

Ως προς τα ειδικά μαθήματα σχεδίου, πάντως, κρίθηκε ότι η διδασκαλία τους εξακολουθεί να προβλέπεται στη Γ΄ Λυκείου, καθώς ρυθμίζεται ήδη με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4368/2016, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 14 του ν. 4713/2020, μέσω προγράμματος διδασκαλίας που έχει ως σκοπό την υποστήριξη και την προετοιμασία όσων μαθητών επιθυμούν να εξετασθούν στα μαθήματα αυτά για την εισαγωγή τους σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με την ίδια απόφαση κρίθηκε ότι, κατά το μέρος που αφορά την κατάργηση από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου του μαθήματος «Καλλιτεχνική Παιδεία», η οποία έχει ως συνέπεια πλέον την πλήρη απουσία της διδασκαλίας καλλιτεχνικών μαθημάτων ως μαθημάτων γενικής παιδείας σε όλες τις τάξεις του λυκείου, η επιχειρηθείσα ύστερα από γνωμοδοτήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ρύθμιση παραγνωρίζει τα κριτήρια άσκησης της κανονιστικής αρμοδιότητας της Διοίκησης, διότι δεν προκύπτει ο σκοπός δημοσίου συμφέροντος που εξυπηρετείται από τη μεταβολή αυτή, ή ότι η εν λόγω επιλογή του κανονιστικού νομοθέτη έλαβε χώρα κατόπιν ουσιαστικής του εκτίμησης, ότι με την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και την πρόσδοση μεγαλύτερης βαρύτητας στη διδασκαλία άλλων μαθημάτων, επιτυγχάνονται οι στόχοι που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ακυρωτέες κατά το ανωτέρω μέρος οι προσβαλλόμενες πράξεις.

Σχόλια (8)

Χρειάζεται χρυσή τομή
|

Αντί να τρωγόμαστε για τα μαθήματα, ποιά είναι χρήσιμα και ποιά περιττά. Καλό είναι να αποδεσμευτεί πλήρως το λύκειο απο την τριτοβάθμια. Επίσης αντί να κάνουμε θέμα για κάποια μαθήματα που είναι για συγκεκριμένα επαγγέλματα. Λχ εικαδτικά, μουσική, Φυσική αγωγή, σχέδιο κλπ... Να απαιτήσουμε αναβάθμιση των καλλιτεχνικών, μουσικών, αθλιτικών κλπ... γυμνασίων και λυκείων, ώστε αυτά τα μαθήματα να αναβαθμιστούν και να διδάσκονται επαρκώς σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν συγκεκριμένο επάγγελμα.

Απορία
|

Δεν υπάρχουν άχρηστα μαθήματα. Μην τσιμπάτε και παίζετε το παιχνίδι τους. Όπως πάνε, σταδιακά μπορεί να θεωρήσουν άχρηστα και άλλα αντικείμενα του σχολικού προγράμματος. Τραγικό λάθος να υπερασπιζεστε ένα μάθημα στρεφόμενοι εναντίον άλλων. Γιατί να μην έχουν όλα τη θέση τους στο πρόγραμμα;;;;

harac
|

Δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο από εκείνους.
Κρίμα για τα παιδιά της Γ' που δίνουν πανελλήνιες και θα ξαναπατώσουν και εφέτος.

Φ. Κώστας
|

Καιρός είναι να αυξήσουμε λίγο τα λατινικα, την ιστορία και άλλα κορεσμένα μέχρι αηδίας μαθήματα.

Τι σημαινει αυτο?
|

Ακυρώνεται η κατάργηση των καλλιτεχνικών από την Α Λυκείου ως πλημμελώς τεκμηριωμένη

Πολυ ωραια
|

Καιρος να αυξηθουν οι ωρες στα λατινικα και τα θρησκευτικα. Θα προτεινα μετα τις τεχνες να πεταξουν και τη φυσικη αγωγη. Αλλο ενα αχρηστο μαθημα. Μπραβο στο υπουργειο! Παντα καινοτομοι!

Κατερίνα
|

Οι μαθητές να επιλέγουν όπως τις ξένες γλώσσες, αν επιθυμούν εικαστικά, θεατρική αγωγή, μουσική.

Πιτσιφλής
|

Να επανέλθει η Θεατρική Αγωγή στην Ε και ΣΤ τάξη, τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων, σείεται η γη τώρα τελευταία, δεν το νιώθετε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ