ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

"Φέτος πάνω από 40.000 υποψήφιοι, ακόμη και με υψηλές επιδόσεις, δεν εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ καταγράφηκαν πανεπιστημιακά ιδρύματα με ελάχιστους έως και μηδέν εισακτέους"
Δημοσίευση: 30/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το αίτημα της κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναδεικνύει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η  ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Ο  ευρωβουλευτής  του ΚΚΕ καλεί την  τ  Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί:

  1. Στο δίκαιο αίτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;
  2. Στο ότι με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ διαμορφώνεται ένα ακόμα πιο ταξικό, κατηγοριοποιημένο και εμπορευματοποιημένο σχολείο που πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών;».

 Στην ερώτησή του ο κ. Αλαβάνος  τονίζει τα εξής:

  • Φέτος πάνω από 40.000 υποψήφιοι, ακόμη και με υψηλές επιδόσεις, δεν εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ καταγράφηκαν πανεπιστημιακά ιδρύματα με ελάχιστους έως και μηδέν εισακτέους ως αποτέλεσμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για το "κερασάκι στην τούρτα" σε ένα Λύκειο που έχει ήδη μετατραπεί σε σκληρό και ανταγωνιστικό εξεταστικό κέντρο από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
  • Με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ επιδιώκεται μέσω της ΕΒΕ και των άλλων αντιδραστικών αλλαγών η στροφή προς την αναλώσιμη κατάρτιση που ενισχύεται και με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης και της στέρεης επιστημονικής γνώσης, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της. Μάλιστα, τα παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών είναι αυτά που σπρώχνονται πρώτα απ' όλα να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες τους από το σύστημα της Εκπαίδευσης, δείχνοντας τον ταξικό χαρακτήρα των ανατροπών απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις προωθώντας την περαιτέρω εμπορευματοποίησή του.
  • Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων καμία σχέση δεν έχει με τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας για τη μόρφωση και τις σπουδές της, αλλά αντίθετα αφορά τη βίαιη προσαρμογή της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ανάγκες που έχει το κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σχόλια (11)

 
Οι Απαραδεκτοι
13 Ιαν 2022 08:35

Δυστυχώς η κυβέρνηση δε θέλει τα ελληνόπουλα να σπουδάζουν. Το έχουμε καταλάβει πλέον πολύ καλά. Οι χειρότεροι που πέρασαν ποτέ. Κρίμα στα παιδάκια που τους βρήκαν στο δρόμο τους.

 
Σοβαρά τώρα;
02 Ιαν 2022 19:24

Απ' όσο έχω ψάξει, το πιο controversial θέμα της ελληνικής παιδείας δεν είχε ειπωθεί από κανέναν στην ΕΕ, όσον αφορά κόμματα.. Τωρά εδώ μας έπιασαν οι καημοί, κρίμα.

 
@Έλεος
02 Ιαν 2022 18:33

Δεν έχετε καταλάβει τη στρατηγική. Ο σκοπός δεν είναι να επιτευχθεί κάτι. Είναι να γίνεται θόρυβος, φασαρία και τέτοια. Α, και "ανατροπή", ώστε να κάτσουμε στην καρέκλα. Το τι θα γίνει αν κάτσουμε, το έχουν δει τώρα όμως ο κόσμος, οπότε αυτό το καθιστά λιγάκι πιο δύσκολο στη συνέχεια...

 
Έλεος
02 Ιαν 2022 14:56

Δηλαδή προσπαθείτε να μας πείτε ότι το θέμα είναι ταξικό; Κοροϊδευόμαστε τώρα ;

 
ΞΑΝΘΟΣ
02 Ιαν 2022 11:49

Κύριε ΑΛΑΒΑΝΟ.....ο λαϊκισμός έχει και όρια....μπορεί εσένα να μην σε νοιάζει τίποτα ....όμως μπορείς να μου πεις μια χώρα στον πλανήτη που δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπεις στα ΑΕΙ....!!!
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ.....

 
Ερώτημα- προβληματισμός
02 Ιαν 2022 07:13

Θα παρακαλούσαμε τον κο Αλαβάνο να αναλάβει να φέρει σε συζητήσει στο ε.κοινοβούλιο και τον αποκλεισμό των εκπαιδευτικών που υπηρετούν ως στελέχη παράλληλα στην εκπαίδευση , διευθυντές , υποδιευθυντές … και τους απέκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αποσπάσεις στα σχολεία τα ευρωπαϊκά. Εκεί γιατί δεν υπάρχει ευαισθησία;

 
ΔΕΠ
31 Δεκ 2021 00:19

Ακου λεει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή... Μεγαλη στρακαστρούκα, αλλά ίσως αυτός να είναι και ο μόνος σκοπός. Έμειναν λεει κενά τμήματα και θέσεις; ΕΥΤΥΧΩΣ! Ποιός είπε στον κ. Αλαβάνο ότι ο φορολογούμενος θέλει να πληρώνει για να "βαφτίζονται" φοιτητές μαθητές με 5 χιλιάδες μόρια ενώ δεν έχουν κανένα υπόβαθρο για να σπουδάσουν στην πραγματικότητα (και οι περισσότεροι δεν τελειώνουν ποτέ); Αν έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του για το παιδί του σε αυτή την περίπτωση δε θα το έκανε κανένας ποτέ, αλλά θεωρούν ότι τα "δημόσια" αγαθά είναι και "τζάμπα". Ξυπνάτε!

 
@Mercator
31 Δεκ 2021 00:15

Πρέπει να καταλάβετε 2 πράγματα:
1) "Κενές" θέσεις επι ποιού αριθμού; Σε πολλά τμήματα το Υπουργείο καθορίζει 100 εισακτέους π.χ. ενώ η πραγματική χωρητικότητα είναι 50. Ή και χειρότερα. Οπότε το αν και πόσες είναι "κενές" δεν μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με βάση τους αριθμούς στο μηχανογραφικό.
2) Αν μένουν "κενές" θέσεις στις οποίες πήγαιναν φοιτητές με 3 ή 5 χιλιάδες μόρια, όπως γινόταν παλίοτερα, τότε καλώς μένουν κενές / ευτυχώς μένουν κενές αυτές, για πάρα πολλούς λόγους.

 
Κανένας
30 Δεκ 2021 22:31

Ορολογία και επιχειρήματα αμφιθεάτρου. Αν το κόμμα του λαού ενδιαφερόταν για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών θα φρόντιζε να μάθει γιατί υπάρχουν τόσοι λιμνάζοντες φοιτητές, το "ενδιαφέρον" σταματά στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Ούτε για τις καταλήψεις, τις ζημιές, τους προπηλακισμούς φοιτητών και διδασκόντων λέει οτιδήποτε. Μάλλον για την καταστροφή της δημοκρατίας ενδιαφέρεται για να έρθει σαν σωτήρας να μας σώσει.

 
Mercator
30 Δεκ 2021 21:41

H EBE σημαίνει κενές θέσεις στα ΑΕΙ. Aν με την ΕΒΕ δεν υπάρχουν κενές θέσεις, τότε δεν χρειάζεται ΕΒΕ.

 
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ
30 Δεκ 2021 19:51

Να καταργηθεί η ΕΒΕ θα μείνει "αιώνια" για την εισαγωγή στα ΑΕΙ ότι και αν κάνει το ΚΚΕ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ