ΜΑΘΗΤΕΣ

esos: 17 ερωτήσεις-απαντήσεις για το άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου

Δημοσίευση: 06/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το esos, προκειμένου να διευκολύνει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ετοίμασε 17 ερωτήσεις-απαντήσεις για το τι θα ισχύσει με το άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

1. Πόσα σελφ τεστ θα κάνουν οι μαθητές την πρώτη εβδομάδα ;

Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων. επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία   σελφ τεστ αντί για δύο.
Από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά , δηλαδή μετά τις 17 Ιανουαρίου οι μαθητές θα κάνουν δύο σελφ τεστ.

2. Πότε θα πρέπει να γίνονται τα σελφ τεστ;

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

3. Τα σελφ τεστ είναι υποχρεωτικά και για τους εμβολιασμλενους;

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

4. Πού γίνεται η δήλωση του σελφ τεστ;

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Οι δηλώσεις σελφ τεστ μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

5. Οι εκπαιδευτικοί πού θα δηλώνουν το σελφ τεστ;

Στο https://edupass.gov.gr, όπως μας απάντησε το υπουργείο Παιδείας σε ερώτησή μας.

6. Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι;

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα  το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

7. Οι νοσήσαντες εκπαιδευτικοί σε ποια κατηγορία εντάσσονται;

Οι νοσήσαντες εκπαιδευτικοί  με πιστοποιητικό νόσησης εν ισχύ εντάσσονται στην  κατηγορία των  "εμβολιασμένων" .

8. Τι ισχύει στην περίπτωση κρούσματος σε μια αίθουσα σχολείου;

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

9. Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς;

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

10. Αλλάζει κάτι ως προς τις μάσκες ή  τα διαλείμματα;

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

11. Πότε αναστέλλει τη λειτουργία μία τάξη;

Η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) του συνόλου των μαθητών/τριών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

12. Τι θα γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19;

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

13. Τι θα γίνεται αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός σε COVID-19;

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

14. Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου; Δηλαδή, τι γίνεται όταν, π.χ., υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;

Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου:

  • Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
  • Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
  • Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία σελφ τεστ τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
  • Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

15. Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν νοσήσει;

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

16.  Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:

  •     Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  •     Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  •     Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
  •     Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα

17. Μέχρι πότε μπορούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να παραλάβουν τα σελφ τεστ από τα φαρμακεία;

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται   ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 έως και 21 Ιανουαρίου  .Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται και κατά την αργία των Θεοφανίων, την Πέμπτη 6/1, από εφημερεύοντα φαρμακεία.

Σχόλια (20)

 
Ενεργειακής κλάσης?
09 Ιαν 2022 11:17

@ @Σκεπτόμενος 06 Ιαν 2022 23:28
Αυτό αγαπητέ μου, το λες και "δημιουργική ασάφεια" σαν του Βαρουφάκη.
Τακτικός αερισμός, αερισμός στα διαλείμματα, αερισμός και κατά τη διάρκεια του μαθήματος(κατά περίπτωση) Ιανουάριο μήνα, σημαίνει πρακτικά, ότι από Λάρισα κι επάνω, το σχολείο γίνεται ψυγείο που ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του από τον πολύ αερισμό....

 
Να κάνω και άλλη μία ερώτηση?
09 Ιαν 2022 10:50

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται όταν ο δάσκαλος μιας τάξης νοσεί. Όταν είναι ανεμβολιαστος και μένει σε καραντίνα επειδή είχε επαφή με κρούσμα τι θα γίνεται? Ποιος θα καλύπτει το κενό του?

 
Ευτυχία
08 Ιαν 2022 12:30

Ψάχνω self test από την Πέμπτη και μέχρι σήμερα δεν βρίσκω πουθενά!!! Πώς ακριβώς έγινε ο υπολογισμός;; Μην πει κανείς για αμέλεια γιατί όταν λες μπορείτε να τα προμηθευτείτε ως Σάββατο ε, τότε πρέπει να υπάρχουν! Όλα τα φαρμακεία μου λένε ότι εξαντλήθηκαν από την πρώτη μέρα κι ότι παρα πολλοί δεν πρόλαβαν.

 
Γονιός
07 Ιαν 2022 09:48

Ότι να ναι. Ας ανοίξουν και την άλλη μέρα ας κλείσουν.

 
@Σκεπτόμενος
06 Ιαν 2022 23:28

Για τα ανοικτά παράθυρα, η ΚΥΑ που ίσχυε πριν τα Χριστούγεννα (και νομίζω ότι ισχύει ακόμη) δεν αναφέρει ότι το μάθημα γίνεται με ανοικτά παράθυρα, αλλά ότι οι αίθουσες πρέπει να αερίζονται. Μάλιστα, στην αποσαφήνιση των οδηγιών που είχε βγάλει το υπουργείο ανέφερε τακτικό αερισμό. Όλα αυτά σημαίνουν πώς οι αίθουσες αερίζονται στο διάλειμμα (που για αυτό το λόγο έχει γίνει και μεγαλύτερο), ενώ κατά τη διάρκεια του μαθήματος κρίνει ο εκπαιδευτικός, ο διευθυντής και οι μαθητές κατά περίπτωση.

 
Johnson
06 Ιαν 2022 23:22

Γιατί στους εμβολιασμένους με Johnson δίνονται 2 μόνο μήνες και στους υπόλοιπους 6; Δεν είναι δίκαιο αυτό για δύο λόγους: α) Όταν επιλέγαμε εμβόλιο δεν γνωρίζαμε κάτι τέτοιο, και β) η ίδια η εταιρεία λέει ότι το εμβόλιο της παρέχει προστασία για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

 
Εκπαιδευτικός και γονιός
06 Ιαν 2022 23:20

Εκτός της περίπτωσης κρούσματος εντός οικογένειας, ποια άλλη περίπτωση θεωρείται στενή επαφή εκτός σχολείου; Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ καμία στενότερη επαφή από τον συμμαθητή εντός μιας αίθουσας επί 5-6 ώρες, για την οποία όμως δεν επιβάλλεται καραντίνα.

 
@Σκεπτόμενος
06 Ιαν 2022 20:54

Εδώ μας έχουν πει την αβ ανάποδα κι εσείς αγαπητέ μου πιστεύετε, ότι ΔΕΝ θα έβρισκε μια "σοφία" για να απαντήσει και σε αυτό??? Αχ αυτά παθαίνει δυστυχώς κάποιος, όταν είναι σκεπτόμενος..... αλλά αποφασίζουν οι απερίσκεπτοι ή/και ανέμελοι....

 
pappas
06 Ιαν 2022 20:35

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ

ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης selftest από εκπαιδευτικούς, παρά μόνο για μαθητές..
Κάποιος μας κοροϊδεύει!

 
Σκεπτόμενος
06 Ιαν 2022 20:34

Ερώτηση που *δεν* την έχουν κάνει οι δημοσιογράφοι (γιατί άραγε; ):
"Από ποια θερμοκρασία και κάτω θεωρεί το υπουργείο ότι δεν μπορεί να μένουν ανοικτά τα παράθυρα στις αίθουσες διδασκαλίας και αυτή πρέπει να γίνεται με άλλον τρόπο (π.χ., τηλεκπαίδευση);"
Δηλαδή στην Φλώρινα ή την Καστοριά με -3 βαθμούς μπορούν τα παράθυρα να μένουν ανοικτά;

 
Πάμε για Σεπτέμβρη?
06 Ιαν 2022 20:03

@Ερώτηση 18.
@Έξτρα Απαντήσεις στην ερώτηση 18
Δεν είστε καθόλου δίκαιοι αμφότεροι.... Ως και στα ΤΠΕ μας έδιναν μια βοήθεια (πχ το α-β-γ? το α-ε-στ? το γ-ζ-η? όλα τα παραπάνω?). Στη δε επιμόρφωση του ΙΕΠ, όπως πληροφορηθήκαμε από το esos, η βοήθεια ήταν ακόμα μεγαλύτερη.....
https://www.esos.gr/arthra/76220/iep-anesteile-ti-leitoyrgia-tis-ilektro...

 
ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ
06 Ιαν 2022 17:47

@Σελφ τεστ δεν βρίσκω. Μάλλον προσπαθείς να μας κοροϊδέψεις. Εμείς από που το μάθαμε και πήγαμε στο φαρμακείο και τα μας τα έδωσαν δωρεάν; Μάλλον το αμέλησες και τώρα σου φταίει η υπουργός και το υπουργείο. Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους μας..........

 
Σελφ τεστ δεν βρίσκω
06 Ιαν 2022 15:25

@Λαρισαιος: αν απευθύνεσαι σε εμένα, πού να το ξέρουμε αυτό, για την Πρωτοχρονιά, όταν μάθαμε τα μέτρα για υποχρεωτικά σελφ τεστ οι εμβολιασμενοι πριν των Φώτων;

 
Μιχάλης
06 Ιαν 2022 14:13

ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης selftest από εκπαιδευτικούς, παρά μόνο για μαθητές..
Κάποιος μας κοροϊδεύει!

 
@Ερώτηση 18
06 Ιαν 2022 13:26

Γιατι ακολουθούμε την Ευρώπη όταν μας βολεύει και είμαστε "ιδιαίτερη περίπτωση" οταν δε μας βολεύει.

 
ΠΕ19
06 Ιαν 2022 13:23

Αν τη Κυριακή, ακολουθώντας μοτίβο 4% θετικότητας (τις τελευταίες μέρες είναι από 7 μέχρι 25) κάνουν 1 200 000 παιδιά s-t θα βρεθούν 50000 θετικά και όλη την εβδομάδα δεν θα πάνε σχολείο. Το ίδιο και 6000 εκπαιδευτικοί που αν γινόνονταν εξΑΕ πιθανόν να συμετείχαν.
Τη Τρίτη κάνουν ξανά s-t και τώρα με 3% θετικότητα το 3% των μαθητών βρίσκονται θετικοί αν αυτοί βρίσκονται στο 30% των τμημάτων (πιθανόν να είναι και στο 80%) φαντάζεστει πόσα s-t και rapid θα χρειαστούν την άλλη εβδομάδα ?????
Αναστάτωση μεγάλη εξ' αιτίας της αστοχίας με το Webex.

 
Έξτρα Απαντήσεις στην ερώτηση 18
06 Ιαν 2022 11:24

Στ. Διότι ζαμανφου εάν κολλήσετε από τα παιδιά σας. Άλλωστε έχουμε ένα ΕΣΥ που λειτουργεί άψογα και το ζηλεύουν όλοι οι βορειοευρωπαιοι. Άρα τζάμπα ανησυχείτε
ζ. Διότι ο ρόλος του "Μωυσή" έγινε πια αφόρητα βαρετός. Είναι πιο ιντριγκαδορικος και γκλαμουρατος ο ρόλος του "Ηρώδη" για τους μικρούς μας μαθητές και ο ρόλος του "Νέρωνα" για όλους εσάς τους υπόλοιπους.
η. Και τέλος ανοίγουμε τα σχολεία διότι όπως προείπαν και οι φίλοι μας οι Γερμανοί : Arbeit macht Frei"

 
ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ
06 Ιαν 2022 09:57

Έπρεπε να έχεις πάρει τα 2 τεστ από φαρμακείο που έδωσαν δώρο για την πρωτοχρονιά... Το αμέλησες όμως ξέρω.......... Υπευθυνότητα καμία. Καλημέρα σας...........

 
Ερώτηση 18.
06 Ιαν 2022 09:52

18. Γιατί στις χώρες της Ευρώπης κλείνει η τάξη με 2- 3 κρούσματα, ενώ εδώ με το 50%+1?
Απάντηση (του υπουργείου):
Διότι εδώ :
α. εμείς είμαστε πιο "έξυπνοι" ενώ οι Ευρωπαίοι είναι χεστηδες
β. σας επιβάλλουμε την πιο βίαιη ανοσία αγέλης , είστε/δεν είστε ευπαθείς
γ. δεν μας δίνει το ΟΚ το Βερολίνο
δ. ξεφορτωμομαστε πολλούς ηλικιωμένους και γλιτώνουμε πολλές καταβολές συντάξεων με μηδενικό πολιτικό κόστος (σ.σ. : έτσι νομίζουν)
ε. "It's the economy, stupid!"

 
Σελφ τεστ δεν βρίσκω
06 Ιαν 2022 09:32

Να θυμίσουμε ότι αύριο 7/1 δουλεύουν εκπαιδευτικά δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης (π.χ. ΑΕΙ, ΙΕΚ) δεν είναι μόνο τα σχολεία γύρω σας... Όλο 10/1 και 10/1!

Και σελφ τεστ που ειναι να κάνουμε σήμερα τελευταία ημέρα δεν βρίσκουμε (ούτε χθες, ούτε σήμερα) στα εφημερεύοντα! Τί κάνουμε τώρα; Α(χ)ριστεία λέμε

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.