ΜΑΘΗΤΕΣ

9. 688 νέα κρούσματα μαθητών-εκπαιδευτικών επιβεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα το πρωί

Παρά το γεγονός ότι τα Φαρμακεία από χθες εφοδιάστηκαν με ποσότητες σελφ τεστ, η πλατφόρμα για να τα προμηθευθούν δωρεάν οι γονείς και οι μαθητές παραμένει κλειστή
Δημοσίευση: 11/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από  το δεύτερο σελφ τεστ που έγινε από μαθητές και εκπαιδευτικούς ,   χθες Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν  9. 688  εν δυνάμει κρούσματα, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.

Στο μεταξύ παρά το γεγονός ότι τα Φαρμακεία από χθες εφοδιάστηκαν με ποσότητες σελφ τεστ, η πλατφόρμα για να τα προμηθευθούν δωρεάν οι γονείς και οι μαθητές  παραμένει κλειστή από το Σάββατο το απόγευμα.

Αρκετά σχολεία δεν διέθεταν τις απαιτούμενες ποσότητες σελφ τεστ γα να προμηθεύσουν τους γονείς με "πεντάδες", όπως   υποσχέθηκε με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτσης.

Τι   γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19;

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Τι  γίνεται αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός σε COVID-19;

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου; Δηλαδή, τι γίνεται όταν, π.χ., υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;

Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου:

  •         Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
  •         Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
  •         Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία σελφ τεστ τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
  •         Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Σχόλια (8)

 
Γιώργος
11 Ιαν 2022 19:19

Από την στιγμή που προέρχονται λιγότεροι από τους μισθούς μαθητές στις τάξεις είτε από φόβο της οικογένειας είτε γιατί νοσούν, είναι δυνατόν να θεωρεί κάποιος πώς τα σχολεία είναι ανοιχτά και λειτουργούν;

 
Εκπαιδευτικός και γονιός
11 Ιαν 2022 17:26

Είπαμε. Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι κλειστή φούσκα. Σπίτι σχολείο, σχολείο σπίτι.

 
Tommy1
11 Ιαν 2022 17:11

Δηλαδή 9688 κρούσματα υπήρχαν στα σχολεία τη Δευτέρα. Πόσους μόλυναν;;;;Τα σχολεία νομίζω ότι τα άνοιξαν, διότι αν τα έκλειναν θα έπρεπε να δώσουν και άδειες ειδικού σκοπού , επιδόματα κλπ.

 
@ΘΑΝΑΣΗΣ
11 Ιαν 2022 15:10

Το "οι εμμονικές πολιτικές της υπουργού" , τα λέει όλα !!!
Χειρίζονται όμως πολύ καλά τα ΜΜΕ και όλα τα σοβαρά θέματα μένουν κάτω από το χαλί.
Σο τέλος αυτής της χρονιάς βέβαια , όταν έρθουν οι τράπεζα θεμάτων , οι εξετάσεις, οι πανελλήνιες .........

 
Να μην παίρνουν απουσίες
11 Ιαν 2022 14:14

οι μαθητές που δεν έρχονται σχολείο γιατί εμβολιαζονται μέσα στην εβδομάδα! Διευκολύνετε τους γονείς να εμβολιασουν τα παιδιά τους! Σκεφτείτε επιτέλους πρακτικά!

 
Και η προπαγάνδα
11 Ιαν 2022 14:02

καλά κρατεί...

 
Λογικός
11 Ιαν 2022 10:51

Παρατηρείστε την αλλαγή γλώσσας: Χθες έλεγε για κρούσματα, σημερα λέει για πιθανά κρούσματα. Ο Orwell θα ήταν περήφανος για το υπουργείο.

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
11 Ιαν 2022 09:33

Το πείραμα συνεχίζεται με επιτυχία. Η ανοσία της αγέλης διευρύνεται. Βέβαια, η εκπαιδευτική διαδικασία υπολειτουργεί. Τα σχολεία είναι ανοιχτά, αλλά χωρίς μαθητές και εκπαιδευτικούς και στο τέλος της χρονιάς περιμένουν οι τράπεζες θεμάτων, η ΕΒΕ και όλες οι εμμονικές πολιτικές της υπουργού. Όσο για την ψυχολογία παιδιών και εκπαιδευτικών, αυτή βιώνει τις καλύτερες στιγμές της, καθώς οι "αποφασιστικές" και αλλοπρόσαλλες κινήσεις των ιθυνόντων και η υπολειτουργία του συστήματος υγείας εγγυώνται το αίσθημα πλήρους ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Όταν μία υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεται με όρους πολιτικούς και σπασμωδικές κινήσεις στο όνομα της οικονομίας των λίγων και εκλεκτών, η ανθρώπινη ζωή ευτελίζεται και κρίνεται αναλώσιμη όσον αφορά τους πολλούς και μη εκλεκτούς.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ