ΜΑΘΗΤΕΣ

Σήμερα: 6.364 νέα κρούσματα μαθητών-εκπαιδευτικών

Από τα 80.000 τμήματα τα δύο βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και περίπου 60 σε τηλεκπαίδευση
Δημοσίευση: 14/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από  το τρίτο  σελφ τεστ , της τρέχουσας εβδομάδας, που έγινε από μαθητές και εκπαιδευτικούς ,   χθες Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 6.364  εν δυνάμει κρούσματα, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.

Από τα 80.000 τμήματα τα δύο βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και περίπου 60 σε τηλεκπαίδευση.

Τι   γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19;

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Τι  γίνεται αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός σε COVID-19;

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου; Δηλαδή, τι γίνεται όταν, π.χ., υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;

Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου:

  •             Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
  •             Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
  •             Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία σελφ τεστ τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
  •             Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Σχόλια (1)

 
ΓΟΝΕΑΣ
14 Ιαν 2022 22:30

Αγαπητό esos, παρακαλώ να ενημερώσετε δημοσίως το Υπουργείο για το εξής θέμα, που αφορά την υγεία κι ασφάλεια των παιδιών μας, αλλά είναι και οικονομικά δυσβάχτατο για πολλές φτωχές οικογένειες. Το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε πως όταν υπάρχει θετικό κρούσμα στο Τμήμα, όλοι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα τεστάρονται σχεδόν καθημερινά. Υπήρξε σήμερα Παρασκευή κρούσμα στο τμήμα του γιου μου (Β δημοτικού) και ο Διευθυντής μας ειδοποίησε να πάρουμε τα παιδιά μας για να κάνουμε rapid. Επειδή τα περισσότερα παιδιά είναι ακόμα ανεμβολίαστα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα πρέπει κάνουν ξανά rapid την άλλη Τρίτη, αλλά και 3 self test το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα. Το σχολείο όμως μας χορήγησε μόνο 1 επιπλέον τεστ κι όχι 3, όπως θα έπρεπε. Η δικαιολογία του Διευθυντή ήταν, πως είναι εντολή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, γιατί Σάββατο και Κυριακή θα κάνουμε αυτά που μας χορήγησε το υπουργείο και τη Δευτέρα αυτό που μας έδωσε. Έτσι όμως θα ξοδέψουμε τα 2 δικά μας και θα πρέπει να αγοράσουμε για την επόμενη Πέμπτη. Δεν είναι μόνον οικονομικό το ζήτημα. Είναι και θέμα υγείας κι ασφάλειας, Γιατί πολλοί γονείς δε θα κάνουν το τεστ σκόπιμα, γιατί αλλιώς θα ξεμείνουν την Πέμπτη. Δεν είπε η υπουργός ότι όταν υπάρχει κρούσμα, θα παίρνουμε για όλες τις μέρες δωρεάν τεστ για να κάνουμε τεστ; Δεν ξέρω αν είναι αυθαίρετη απόφαση των Διευθυντών, γι΄' αυτό ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΤΟΥΠΟΥΡΓΕΙΟ για να δώσει εντολή να μας δώσουν τα τεστ που δικαιούμαστε, Σας ευχαριστώ!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.