ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Φίλης: Αμέλεια ή συγκάλυψη; Με ποιο στόχο;

Δημοσίευση: 15/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νίκος Φίλης, τομεάρχης  Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

Το μεσημέρι ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος ισχυρίστηκε σε εκπομπή της ΕΡΤ όπου συνομιλήσαμε, ότι δεν θυμάται να έχει εκδώσει εγκύκλιο που υπενθυμίζει στις πρυτανικές αρχές την υποχρέωσή τους (ΠΔ 160/2008, άρ. 26, παρ. 1) να ενημερώνουν τον υπουργό, όταν μέλη ΔΕΠ παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Δίνω τώρα στη δημοσιότητα το... λησμονημένο έγγραφο, με ημερομηνία 27 Απριλίου 2021 και φυσικά την υπογραφή του (Δείτε εδώ το έγγραφο). Βεβαίως, αν τον πρόδωσε στιγμιαία η μνήμη του, το κατανοώ. Δεν αποτελεί σημείο αντιπολίτευσης, αυτό. Αλλού είναι το σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα: Ενώ προφανώς η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με το νόμο και το έγγραφο Συρίγου, διαβίβασε στο υπουργείο την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του καθηγητή που φέρεται ενεχόμενος σε δύσοσμες υποθέσεις, το υπουργείο Παιδείας δεν άσκησε στη συνέχεια την αρμοδιότητά του. Δεν τον έθεσε δηλαδή σε αποχή από τα καθήκοντά του, μέχρι την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου.

Έκθετη συνεπώς η κα υπουργός, άλλη μια φορά. Αν αμέλησε απλώς να ασκήσει το εκ του νόμου καθήκον της, αποτελεί ήδη βαρύτατο ατόπημα. Το αμείλικτο ερώτημα όμως είναι, μήπως ήταν επιλογή της να καλύψει τον καθηγητή - κυβερνητικό «φίλο», που πέραν των άλλων, έχει διοριστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε υψηλές θέσεις δύο δημόσιων οργανισμών;

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα έχει προεκτάσεις. Γιατί η επίθεση που δέχτηκε ο καθηγητής (που θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός τάξεων), αξιοποιείται τώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να προωθήσει τα σχέδιά της για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Όπως είχε αξιοποιήσει την εξίσου απαράδεκτη επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ, για να την εξαγγείλει.

Κι ένα υστερόγραφο: Μην κάνουν τον κόπο να ρωτάνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε ο κ. Συρίγος το μεσημέρι στην ΕΡΤ, αν «καταδικάζουμε την επίθεση»: Από την πρώτη στιγμή, δημόσια, όπως εξάλλου κάνουμε για κάθε βίαιη ενέργεια τέτοιου τύπου. Για αυτό δεν πείθουν κανέναν. Ούτε φυσικά θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει πλήρως αποτύχει στο κρίσιμο, τη διαχείριση της πανδημίας, να αλλάζει την ατζέντα με ό,τι κάθε φορά βολεύει -εν προκειμένω με ολίγη… από «νόμο και τάξη».

Σχόλια (9)

 
S-400
18 Ιαν 2022 22:11

@17 Ιαν 2022 22:28
Το μόνο κλασσικό για εμένα αγαπητέ μου, είναι η μουσική που ακούω. Για εσάς, μάλλον το να μην χρησιμοποιείτε δικό σας ψευδώνυμο. Και ζητάτε από εμένα(αναγνώστη του esos), να πω ΕΓΩ τις λύσεις-προτάσεις στην κυβέρνηση και στους σοφούς υπουργούς μας? Αυτό κι αν είναι κλασσικό!
Όλα ξεκινούν από το τρίπτυχο, παιδεία - πρόληψη - εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν ένα πρόβλημα. Χωρίς αυτά τα τρία ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ακόμα και τα νέα Rafale μαζί με τις φρεγάτες να βάλουμε στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές θα πάρουν (δυστυχώς) τους S-400 και πάλι δεν θα λυθεί το πρόβλημα.

 
@S-400
17 Ιαν 2022 22:28

Κι άλλη κλασσική ατάκα. Η βία πατάσσεται μόνο με μεγαλύτερη βία. Άρα τί προτείνετε; Κλασσική κριτική χωρίς πρακτικές προτάσεις.

 
S-400
16 Ιαν 2022 22:22

@@Α. Ρ. 12:28
- Ανατρέξτε λίγο στην αρθρογραφία (ακόμα κι εδώ στο esos) για την κατάργηση του ασύλου πριν από δύο χρόνια. Δεν είναι λόγια του Α. Ρ. Λόγια της πολιτικής ηγεσίας ήταν, ότι με την κατάργηση του ασύλου ΘΑ ΠΑΤΑΣΕ την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια.
- Πολλοί εξ ημών διατύπωναν από τότε τον προβληματισμό τους, γιατί έξω από το πανεπιστήμιο (που δεν υπάρχει άσυλο) δεν έχει παταχθεί?
- Τώρα, η ίδια πολιτική ηγεσία μας λέει για αστυνομία, κάμερες, ελεγχόμενες εισόδους κλπ. Μπορεί να υπογράψει ένα "χαρτάκι", ότι έτσι θα εξαλείψει το πρόβλημα?
- Το ότι "στο ΟΠΑ δεν γκρεμίσανε ένα τοίχο, στο ΑΠΘ διώξανε καταλήψεις και στο ΕΜΠ δε χτίσανε νέο στέκι" όπως λέτε, θετικά είναι μεν, σταγόνα στον ωκεανό δε. Κι αν απετράπησαν τρεις παράνομες πράξεις άλλες δεκατρείς (σοβαρότερες) έχουν συμβεί.
- Τέλος, αν πχ θέλω να "μαλώσω" με κάποιον που κρατά μαχαίρι, δεν θα ψάξω να βρω ένα όπλο? Αν κρατά όπλο, δεν θα πάω με μπαζούκας?

 
Άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε
16 Ιαν 2022 18:33

Συμμορίες κουκουλοφόρων τριγυρνάνε ανενόχλητες μέσα στα ΑΕΙ. Δέρνουν και στέλνουν κόσμο στο νοσοκομείο. Αλλά ας γυρίσουμε τη συζήτηση και ας ρίξουμε το φταίξιμο στο θύμα για να αποπροσανατολίσουμε.

Μου θυμίζει περιπτώσεις κατηγορούμενων για βιασμό όπου η πλευρά του βιαστή αρχίζει να μιλάει για το "παρελθόν" του θύματος.

 
@Α. Ρ.
16 Ιαν 2022 12:28

Κλασσική εξυπνάδα. Το υπόλοιπο της πρότασης είναι συνήθως: " Άρα το "άσυλο" δεν ήταν το πρόβλημα, λοιπόν, και άρα πρέπει να επιστρέψει". Ή αν δεν είναι αυτό (για να μη λέτε ότι βάζω λόγια στο ...πληκτρολόγιό σας) τί αντιπροτείνετε; Να επιστρέψει, γιατί δεν είδαμε διαφορά; Εγώ πάντως είδα: στο ΟΠΑ δεν γκρεμίσανε ένα τοίχο, στο ΑΠΘ διώξανε καταλήψεις και στο ΕΜΠ δε χτίσανε νέο "στέκι". Τώρα αν αυτά είναι ψιλά γράμματα για εσάς, μάλλον σας αρέσει η ανομία ή απλά είστε "πειραχτήρι" που αφού δε σας αφορά είπατε να τσιγκλίσετε το κοιμησμένο κατεστημένο;

 
μετά αναρωτιόμαστε
16 Ιαν 2022 09:34

Μήπως τελικά οι κουκουλοφόροι προκλήθηκαν δηλαδή; Και αντίθετος με την πανεπιστημιακό ΄έλεγχο εισόδου. Για να συνεχίζονται τέτοια φαινόμενα. Τι άλλο θα δούμε σε αυτό τον τόπο;

 
Α. Ρ.
16 Ιαν 2022 09:08

Μα δεν κατάργησαν το άσυλο; Ακόμη να πατάξουν την εγκληματικότητα εντός των πανεπιστημίων;

 
Αλήθεια τώρα;
16 Ιαν 2022 07:00

Από όλα αυτά που συνέβησαν αυτό έχετε να πείτε; Αγνοείτε και παρακάμπτετε τα δαιδομενα βίας, ανομίας και τραμπουκισμού εντός των πανεπιστημίων; Είναι τρομερό! Είναι εξοργιστικό! Γιατί άραγε;

 
Περίεργος
15 Ιαν 2022 22:25

Αγαπητέ υπουργέ δεν ξέρω αν έπρεπε να είναι στη τάξη ο καθηγητής......ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΕΙ ......ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΆΣΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ....!!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ.....!!!
Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ...... ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ;
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.....ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.....Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.... Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ;
ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΣΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΕΙ.....ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΕΜΕΙΣ ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.