ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Α.Συρίγος: Πώς ο κ. Φίλης παίζει με τα λόγια και τη νοημοσύνη μας…

Δημοσίευση: 16/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μετά από κοινή συνέντευξη με τον κ. Φίλη στην πολιτική εκπομπή της ΕΡΤ «Επτά» στις 15 Ιανουαρίου 2022 διάβασα μία ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει ότι:

«Το μεσημέρι ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος ισχυρίστηκε σε εκπομπή της ΕΡΤ όπου συνομιλήσαμε, ότι δεν θυμάται να έχει εκδώσει εγκύκλιο που υπενθυμίζει στις πρυτανικές αρχές την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν τον υπουργό, όταν μέλη ΔΕΠ παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο»

Ο κ. Φίλης στην εκπομπή μίλησε για μία εγκύκλιο στην οποία υποτίθεται ότι όριζα πως σε περίπτωση παραπομπής στη δικαιοσύνη ενός καθηγητή, είναι υποχρεωτικό αυτός να τίθεται σε αποχή από τα καθήκοντά του. Επί λέξει ανέφερε ο κ. Φίλης:

«Εσείς έχετε βγάλει μία εγκύκλιο κ. Συρίγο… που αναφέρεστε στη διαδικασία γενικά, δεν λέω για αυτό το ειδικό θέμα, όπου δέχεστε ότι σε αυτή την περίπτωση [της παραπομπής στη δικαιοσύνη] πρέπει να τίθεται σε αποχή από τα καθήκοντα, εκτός καθηκόντων, ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός»

Είναι άλλο πράγμα η υποχρέωση των πανεπιστημιακών αρχών να ενημερώνουν τον υπουργό σε περίπτωση διώξεως και άλλο να τίθεται υποχρεωτικώς σε αποχή από τα καθήκοντά του ένας καθηγητής εάν ασκηθεί εναντίον του δίωξη. Άλλα έλεγε ο κ. Φίλης στην εκπομπή και άλλα αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Για να κλείσουμε το θέμα υπενθυμίζω και γραπτώς αυτά που έγιναν από το Υπουργείο Παιδείας στην περίπτωση του καθηγητή της Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ):

1) Σχετικά με καταγγελίες περί τοκογλυφίας:

-Κατατέθηκε μήνυση κατά του συγκεκριμένου Καθηγητή από ιδιώτη συνάδελφό του. Το Υπ. Παιδείας, όπως προβλέπεται από το νόμο, έστειλε το θέμα στη Σύγκλητο του ΟΠΑ για τη σκοπιμότητα λήψεως του μέτρου της αποχής από τα καθήκοντά του. Η Σύγκλητος αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ ΚΑΤΑ της αποχής από τα καθήκοντά του. Στην γνώμη της Συγκλήτου αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα ότι ο συγκεκριμένος Καθηγητής (α) επιτελεί με ιδιαίτερη επιτυχία τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, (β) είναι δημοφιλής προς τους φοιτητές και (γ) εκτιμήθηκε πως η καταγγελία έγινε εις βάρος του από συνάδελφο καθηγητή για λόγους αντιπερισπασμού λόγω ιδιωτικής διενέξεως που είχαν. Η γνώμη της Συγκλήτου έγινε δεκτή από το Υπουργείο, άλλωστε για να διαφοροποιηθεί το Υπουργείο απαιτείται ειδικώς αιτιολογημένη αντίθετη κρίση. Αλίμονο αν με κάθε μήνυση – εδώ επρόκειτο για μήνυση περί τοκοφλυγίας - ένας εργαζόμενος ετίθετο αυτομάτως σε αργία, όπως λέει ο κ. Φίλης.

2) Σχετικά με καταγγελίες περί παιδεραστίας:

Ήρθε στις 29 Δεκεμβρίου 2021 επώνυμη καταγγελία στο Υπουργείο κατά του εν λόγω Καθηγητή.  Μέσα σε μόλις 2 ημέρες, στις 31 Δεκεμβρίου 2021 προωθήθηκε αρμοδίως στις Πρυτανικές Αρχές του ΟΠΑ για τις περαιτέρω ενέργειες (Ένορκη Διοικητική Εξέταση, Πειθαρχικό, κτλ).  Προηγούμενη αναφορά Μαρτίου 2021 δεν ονομάτιζε καν τον εν λόγω Καθηγητή και επισύναπτε δημοσιεύματα της Εφημερίδας «Μακελειό».

Ερωτάται εδώ ο κ. Φίλης: όταν διετέλεσε υπουργός Παιδείας έθετε πάντα όλους τους πανεπιστημιακούς σε αργία, μόλις ασκηθεί οποιαδήποτε μήνυση ιδιώτη ή έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν μιλάει για περιπτώσεις της δικής του Υπουργίας και εκείνης των άλλων;

Ο κ. Φίλης προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το διακύβευμα που είναι περιστατικά ανομίας σε κάποια πανεπιστήμια. Μέσα σε λίγους μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια μετά την μεταπολίτευση.

Τέλος, ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Φίλης ότι «τα παιδιά» της καταλήψεως του Βιολογικού δεν είναι άκακα και δεν περιορίζονται σε χώρους «αυτό-οργάνωσης» «αυτό-έκφρασης» για «να μην πληρώνουν τα ποτά τους δεξιά και αριστερά», όπως λέει ο ίδιος. Δυστυχώς απειλούν ανθρώπινες ζωές όπως του πρύτανη και της κοσμήτωρος της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, βάζουν γκαζάκια στο σπίτι του εργολάβου που ανέλαβε να μετατρέψει το αχούρι της καταλήψεως σε βιβλιοθήκη και καταστρέφουν εργαστήρια, όπως αυτό της Φαρμακευτικής. Αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Σχόλια (17)

 
"Κατίνα σαλαμάκι".... ψιλοκομμένο
17 Ιαν 2022 17:22

@Νώντας
Ο ένας ασχολείται με το συνδικαλισμό και την πολιτική 40 χρόνια και έχει εκλεγεί τρεις φορές Βουλευτής από το λαό, με πολλές ψήφους.
Ο άλλος είναι διδάκτωρ νομικής από το Μπρίστολ της Αγγλίας και ο Πρωθυπουργός τον "έκανε" υφυπουργό. Η μόνη σχέση του με τις εκλογές, είναι ότι ψηφίζει όπως κι εμείς.
Και ο 2ος.... "πετσόκοψε" τον 1ο.....

 
@Συγκάλυψη
17 Ιαν 2022 14:08

Εγώ πάλι λέω ότι όταν τραμπούκοι-κουκουλοφόροι μπαίνουν σαν συμμορία σ'ένα ΑΕΙ και δέρνουν κάποιον, και αντί να τους καταδικάσουμε, πιάσουμε, τιμωρήσουμε αρχίζουμε και λέμε τι "κακός άνθρωπος" που ήταν το θύμα (το οποίο θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη), είμαστε εκ των πραγμάτων με τους τραμπούκους.

 
Συγκάλυψη
17 Ιαν 2022 13:09

Ερωτάσαι κύριε Συρίγε: υπάρχει ή όχι εξώδικο που λέει ξεκάθαρα πως "μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΟΠΑ, δηλαδή καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές, γνωρίζουν ποιος είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής που κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε κυκλώματα παιδεραστίας και πορνείας"
Είσαι υπόλογος εσύ και η υπουργός σου. Τα ξέρατε όλα.

 
Ποιο άσυλο???
17 Ιαν 2022 12:16

2,5 χρόνια δεν υπάρχει άσυλο Συρίγε. Εσύ είσαι η κυβέρνηση, εσύ αδρανείς, εσύ έχεις την ευθύνη. Σταμάτα να εκτίθεσαι γελάει ο κόσμος.

 
ΔΕΠ ΑΠΘ
17 Ιαν 2022 12:07

@M, ΔΕΠ ΑΠΘ17 Ιαν 2022 09:55
Το σύνολο δεν είσαι εσύ. Γιατί μόνο εσένα εξέφρασε. Συνάδελφος είχε στείλει εξώδικο από τον Μάρτιο για τον "κύριο" του ΟΠΑ. Τι έκανε η ηγεσία του υπουργείου; Τίποτα απολύτως. Ντροπή απλά.

 
Μάρτιος
17 Ιαν 2022 10:30

Από τις 17 Μαρτίου υπάρχει εξώδικο προς την υπουργό παιδείας του καθηγητή Βάμβουκα. Τα ξέρατε όλα και δεν κάνατε τίποτα. Συρίγο εσύ παίζεις με τη νοημοσύνη μας και προκαλείς.

 
Γονιός
17 Ιαν 2022 10:23

Μωρέ τι μας λες και εσύ. Σε λόγια να βρίσκεστε εκεί μέσα και ότι να ναι να λέτε. Απαιχτοι όλοι σας.

 
M, ΔΕΠ ΑΠΘ
17 Ιαν 2022 09:55

Άψογος ο Συρίγος, νομίζω ότι εξέφρασε απόλυτα περίπου το σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

 
στην ιδια σειρα συριγγος και νοημοσυνη
17 Ιαν 2022 09:20

με πιάνουν γέλια μεχρι δακρυων

 
ΔΕΠ
17 Ιαν 2022 09:05

Εσύ να δεις πως παίζεις με την νοημοσύνη μας. Μη μιλάς γιατί είσαι 10 φορές χειρότερος. Έως τώρα η συνεισφορά σου είναι το απόλυτο μηδέν. Έφτασες στο σημείο να δίνεις και διαταγές για το πως θα γίνονται οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια! Ανήκουστα πράγματα! Τραγικός!

 
Η ταμπακιέρα
17 Ιαν 2022 08:36

Δεν μας είπες τίποτα γι' αυτή

 
Πιτσιφλής
17 Ιαν 2022 08:21

«τα παιδιά» της καταλήψεως του Βιολογικού , «αυτό-οργάνωσης» , «αυτό-έκφρασης» , «να μην πληρώνουν τα ποτά τους δεξιά και αριστερά»...
Προβλέπω ότι σύντομα θα αυξηθούν οι άστεγοι πολύ, πάρα πολύ.... θα γίνουν πιο πολλοί από τους στεγασμένους...και θα πάνε αρκετοί στο παλιό το σπίτι...
Οι υπόλοιποι στεγασμένοι είναι πολύ πιθανό να ενωθούν με τα «παιδιά» και να «αυτο-οργανωθούν» ώστε «να μην πληρώνουν τα ποτά τους δεξιά και αριστερά»!...
Τελικά, όπως έλεγε και ο αγαπημένος μας Ντίνος, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε...

 
Σχολιαστής
17 Ιαν 2022 00:50

Εντάξει ,καταλάβαμε! Όλα έγιναν άψογα ως τώρα , αφού το είπε και η Σύγκλητος!!!

 
ακριβώς
16 Ιαν 2022 20:39

Νομίζω η καλύτερη απάντηση.

 
Νώντας
16 Ιαν 2022 20:16

Τον πετσόκοψε κανονονικότατα ο Συρίγος

 
Επίτροπος του Κόμματος
16 Ιαν 2022 19:30

Συρίγε άσε τις αμπελοφιλοσοφίες. Σε λίγους μήνες συμπληρώνετε 3 χρόνια διακυβέρνησης. Αφήστε τον Φίλη, αυτός κρίθηκε και πήγε στην αντιπολίτευση. Βαρεθήκαμε να σας βλέπουμε στα κανάλια (τα δικά σας) να μιλάτε για τους άλλους. Τι έργο έχετε να δείξετε; ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ. Ο έτοιμος νόμος για την τριτοβάθμια (που ο Διγαλάκης τον είχε στο συρτάρι) ακόμα έρχεται. Το άσυλο καταργήθηκε κι εσυ μας ιστορίες γι αγρίους για καταλήψεις και στέκια. Δεν υπάρχει άσυλο ρε άνθρωπε. Το ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος βαραίνει το κόμμα σου και την υπουργό σου. Δεν μπορείτε. Φύγετε. Σε λίγο θα τρέχετε. Ήδη τα κανάλια δεν τολμάνε να κάνουν ζωντανή σύνδεση σε σημείο που υπάρχει κόσμος. Ξερεις τι θα ακουστεί...

 
κ. Συρίγο...
16 Ιαν 2022 18:31

Ναι ο κ. Φίλης μπορεί να είναι "ένοχος" για όσα του προσάπτετε, αλλά και η τρέχουσα κυβέρνηση "παίζει τις κουμπάρες". Δεν κάνει τίποτα επί της ουσίας για τις καταλήψεις, συνεχίζεται μια χαρά η κατάληψη στην κοσμητεία του ΑΠΘ, και σε τόσα άλλα μέρη (μην το ξεχνάμε αυτό!), μέχρι και 350 σχολεία λέει σήμερα.

Ο κ. Φίλης δεν κυβερνά - ΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ. Τι κάνετε για αυτό; Πετάτε το μπαλάκι στους πρυτάνεις (βλ. απίστευτες δηλώσεις κ. Θεωδορικάκου προχτες), ζούμε απίστευτες καταστάσεις με κουκουλοφόρους-συμμορίες να δέρνουν ανενόχλητα σε κεντρικά ΑΕΙ, ψηφίσατε νόμο για παν. αστυνομια εδώ και 1+ χρόνο και ακόμα τίποτα, αναλώνεστε σε δηλώσεις και στην πράξη τίποτα απολύτως.

Μας απογοητεύσατε με την ατολμία σας και το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα - θα τα πούμε στις κάλπες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.