Τηλεκπαίδευση

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Ικανοποιείται απ΄ το υπ. Παιδείας το πρώτο σκέλος της εντολής μας για την τηλεκπαίδευση

Βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης η ικανοποίηση της του δεύετερου σκέλους της εντολής, η οποία έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών.
Δημοσίευση: 17/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το υπουργείο Παιδείας συνεργάστηκε με την Αρχή  και ικανοποίησε (συμμορφώθηκε)   το πρώτο σκέλος της εντολής μας για την τηλεκπαίδευση ενώ βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης η ικανοποίηση της του δεύετερου σκέλους της εντολής, η οποία έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Αρχή Προστασίας Δεδομένων, έχει ως εξής:

"Με την απόφαση 50/2021 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε διαπιστώσει ελλείψεις στις υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων σε σχέση με τις διαδικασίες που εφαρμόζει για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Αρχή κάλεσε το Υπουργείο ως «υπεύθυνο επεξεργασίας» να καταστήσει τις πράξεις επεξεργασίας σύμφωνες με τις διατάξεις του Κανονισμού ως προς τέσσερα σημεία, με συγκεκριμένο τρόπο και εντός προθεσμίας δύο μηνών για τα τρία σημεία και τεσσάρων μηνών για το τέταρτο

Το Υπουργείο συνεργάστηκε με την Αρχή, ώστε να αποσαφηνιστούν οι αναγκαίες ενέργειες για την ικανοποίηση των απαιτήσεων  που απορρέουν από την εν λόγω απόφαση. Το Υπουργείο, με υπόμνημα που κατέθεσε στις 14/1/2022, πριν τη λήξη της πρώτης προθεσμίας, ενημέρωσε την Αρχή για τις ενέργειές του σε σχέση με τις επισημάνσεις της Αρχής. Από το υπόμνημα του Υπουργείου προκύπτει ότι αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις για τις οποίες είχε δοθεί προθεσμία δύο μηνών ενώ βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης η ικανοποίηση της τέταρτης επισήμανσης.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί στη Γνωμοδότηση 4/2020 της Αρχής, η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι συµβατή µε τη βασική αποστολή του Κράτους, όπως αυτή απορρέει από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος, αποτελεί δε πρόσφορο μέτρο για τη διατήρηση της σχέσης εκπαιδευτικού-µαθητή εν µέσω υγειονομικής κρίσης.

Η Αρχή, στο πλαίσιο της αποστολής της, επιδιώκει με συνέπεια και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να διασφαλίζει ότι θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες δεν πλήττονται υπέρμετρα από την αναπόφευκτη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, την οποία συνεπάγεται η χρήση νέων τεχνολογιών".

 

Σχόλια (9)

 
Μπένι Χιλ
19 Ιαν 2022 00:05

@Φ. Κώστας
Δηλαδή και η ίδια η Αρχή, που είναι αρμόδια για την προστασία τους, κι αυτή τραγική είναι? Ή δεν θέλει κι αυτή "να κάνουν μάθημα"?
Και το ίδιο το Υπουργείο, που τώρα ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να συμμορφωθεί στις ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ της Αρχής, παίρνοντας μέτρα για την προστασία τους, άρα κι αυτό τραγικό είναι?
Δεν ξέρω ποιοί είναι "τραγικοί" όπως έγραψες.... αλλά εσύ σίγουρα διαθέτεις τεράστιο κωμικό ταλέντο. Μην το αφήσεις και πάει χαμένο.

 
Φ. Κώστας
17 Ιαν 2022 18:28

Βασικά ότι και να λέει και η Αρχή και το Υπουργείο, αν ξαναβγεί εγκύκλιος που να σβήνει τις απουσίες για λόγους "ανωτέρας βίας" τον Ιούνιο όλο το σύστημα θα είναι για γέλια - απλά.

Εξάλλου, σιγά το πρόβλημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Εδώ όλοι οι μαθητές έχουν παραδόσει τα δεδομένα τους προ πολλού στο Facebook και στο Tik Tok, η τηλεεκπαίδευση είναι το πρόβλημα;

Τραγικοί όλοι όσοι επικαλούνται τα προσωπικά δεδομένα ως αφορμή για να καλυφθεί η πραγματική αιτία. Απλά δεν θέλουν να κάνουν μάθημα.

 
Τώρα πια, είσαι ανάμνηση παλιά, κίτρινο γράμμα στο συρτάρι
17 Ιαν 2022 16:29

@Και τώρα;
Το πόρισμα της Αρχής,
α) αφορά στην τηλεκπαίδευση που έγινε ήδη εδώ και 1,5 χρόνο. Δηλαδή η "ζημιά" (η μη προστασία των δεδομένων) ήδη έγινε....
β) επιβάλει στο υπουργείο τις σχετικές ενέργειες που θα πρέπει να κάνει, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία τους από εδώ και στο εξής.

Η συμμόρφωση της Κεραμέως,
α) αποτελεί ξεκάθαρη παραδοχή ότι τα προσωπικά δεδομένα ΔΕΝ προστατεύθηκαν ως όφειλαν επί 1,5 χρόνια,
β) δικαιώνει ΠΛΗΡΩΣ την ΟΛΜΕ και όσους καταδείκνυαν και προειδοποιούσαν από την αρχή για το πρόβλημα.

ΥΓ. Εάν πχ τα παιδιά σας, είχαν πέρυσι ένα ατύχημα με το σχολικό λεωφορείο (για το οποίο η ΟΛΜΕ προειδοποιούσε ότι ήταν ακατάλληλο), θα σας ανακούφιζε ότι η υπουργός ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ τώρα (μετά από το ατύχημα και μετά από 1,5 χρόνια) να το περάσει από ΚΤΕΟ???

 
@Αριστεία, όχι αστεία
17 Ιαν 2022 14:13

Το τερμάτισες!
Έτοιμος για καριέρα στο Twitter, ως σούπερ ακκάου!

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
17 Ιαν 2022 12:58

@Και τώρα;
Η λογική σας είναι: "Ορίστε, σας κάναμε ένα χατίρι! Τι άλλο θέλετε πια;"
Η λογική αυτή είναι τουλάχιστον ελεεινή και θα 'πρεπε να το σκεφτείτε καλύτερα πριν γράψετε ένα τόσο απαράδεκτο σχόλιο. Καμία ΟΛΜΕ και κανένας εκπαιδευτικός δεν έχει αντίρρηση να κάνει τηλεκπαίδευση, όταν αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά και κανένας δεν μπορεί να υποτάσσεται άνευ όρων σε εξωφρενικές απαιτήσεις, ειδικά μάλιστα όταν είναι παράνομες. Και βεβαίως πάντα ισχύει η θεμελιώδης προϋπόθεση: Τηλεκπαίδευση μπορεί να γίνει μόνο με εξοπλισμό που παρέχει το κράτος, εφόσον εξακολουθούμε να έχουμε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. Αυτά όλα είναι αυτονόητα κι αν εσείς δεν τα λαμβάνετε υπόψη σας προκειμένου απλώς να υπερασπιστείτε το υπουργείο, λυπάμαι, αλλά λειτουργείτε εκτός πλαισίου δημοκρατικών κανόνων.

 
Αριστεία, όχι αστεία
17 Ιαν 2022 12:24

H Αρχή σου μήνυσε, webex να μην κάνεις,
αλλά εσύ τση κεφαλής, και πάλι ματαπιάνεις,
γι΄ αυτό κι εγώ το ρούτερ μου, κλειστό θα 'χω βεβαίως
κι αν πλήρως δε συμμορφωθείς
# δικό σας

 
Τασος
17 Ιαν 2022 12:13

Τηλεκπαίδευση θα γίνει όταν το κράτος αναβαθμίσει υλικοτεχνικά τους φυσικούς χώρους εργασίας μας τα σχολεία . Κάποιοι έστω και αργά ας το καταλάβουν.

 
Και τώρα;
17 Ιαν 2022 09:25

Τώρα τι έχουν να πουν ; Θα επιτρέψει η ΟΛΜΕ τα παιδιά μας να έχουν τηλεκπαίδευση; ; Η θα το σκεφτεί;

 
Πιτσιφλής
17 Ιαν 2022 08:08

Καλή μαθήτρια, πολύ καλή, πάρα πολύ καλή!
Άριστα, 9(εννέα).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.