ΜΑΘΗΤΕΣ

"Φθίνουν" οι μαθητικές καταλήψεις

Κυβ. Εκπρόσωπος: Απουσίες στους μαθητές που δεν συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση
Δημοσίευση: 17/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έπεσε "κατακόρυφα" σήμερα Δευτέρα ο αριθμός των σχολείων , τα οποία τελούν υπό κατάληψη από την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos ενώ την περασμένη Παρασκευή  τα  κατειλημμένα σχολεία  είχαν  ξεπεράσει τα  350 , σήμερα  μειώθηκαν περίπου στα 250  σύμφωνα με τη σχετική καταγραφή , την οποία έκαναν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Τα βασικά αιτήματα τα οποία προβάλλονται στις καταλήψεις είναι:

  •     Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων σε καμία τάξη, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι περιορισμοί στο μηχανογραφικό.
  •     Προσαρμογή της ύλης των εξετάσεων σε όλες τις τάξεις .

Τα περισσότερα σχολεία τα οποία τελούν υπό κατάληψη βρίσκονται   στην Αττική , Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Κυβ. Εκπρόσωπος: Απουσίες στους μαθητές που δεν  συμμετέχουν  στην τηλεκπαίδευση

"Όταν δεν είναι δυνατόν να γίνει δια ζώσης εκπαίδευση εξαιτίας μιας κατάληψης, πάμε αμέσως στην τηλεκπαίδευση και όσοι δεν συμμετέχουν σε αυτή παίρνουν τις απουσίες που προβλέπονται" το ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οι κυρώσεις για τους “καταληψίες” μαθητές

Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο,  με την έναρξη του διδακτικού έτους , τον περσμένο Σεπτέμβριο, θέλοντας προφανώς  να προλάβει τις μαθητικές καταλήψεις, με απόφαση που εξέδωσε, προειδοποίησε:

“Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.  

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει τα εξής;

1. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως, ενδεικτικά, η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους/τις μαθητές/τριες.

Το πρόγραμμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθορίζεται από τον/τη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων, με ανάλογη τήρηση των εκάστοτε ισχυουσών οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και κοινοποιείται στον/την οικείο/α Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης.

Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ ουσών, οφείλει να διασφαλίσει ότι θα παρέχεται σύγ- χρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία στους/στις μαθητές/ τριες.

Η συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών πραγματοποιείται με ευθύνη του/της Διευθυντή/ ντριας σχολικής μονάδας, με τηλεδιάσκεψη ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

2. Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Σχόλια (23)

 
Άσχετος
19 Ιαν 2022 21:23

@Μ, στα άλλα κράτη (Γαλλία) δεν γνωρίζουν τι είναι η κατάληψη , ούτε πηγαίνουν φροντιστήρια σχεδόν από το δημοτικό, ούτε λείπουν τους 3 τελευταίους μήνες από το σχολείο για να διαβάσουν.....Επίσης έχουν εντελώς διαφορετικό πολυδιάστατο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ευκαιρίες για όλους σε αντίθεση με το δικό μας μονολιθικό σχεδόν τιμωρητικό σύστημα. Οι μισθοί μόνο μια χαρά αξιοπρεπέστατοι δεν είναι , για αυτό και η αποδοτικότητα είναι επίσης το ίδιο!

 
Άσχετος
19 Ιαν 2022 21:19

@Αριστεία, όχι αστεία. Μην πετάτε την μπάλα στην κερκίδα.....Δημόσιο ή ιδιωτικό ρώτησε ο γονιός και απαντήσατε για δημόσιο ή δημόσιο. Μάλλον στο δικό σας όνομα ταιριάζει η αστειοτητα με την οποία απαντήσατε αλλά χειρότερα επιμένετε.

 
Αριστεία, όχι αστεία
19 Ιαν 2022 19:54

@ Άσχετος 19 Ιαν 2022 14:33

Nomen est omen
"Γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα σαν γονείς με επιδότηση να επιλέγουμε σχολείο, δημόσιο ή ιδιωτικό; ΄ " Αυτό ακριβώς έγραψε.

 
Μ
19 Ιαν 2022 19:17

@Άσχετος, σε μια κοινωνία το πρώτιστο αγαθό είναι η παιδεία. Η παιδεία για όλους. Στα άλλα κράτη πχ Γαλλία δεν υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία. Η χρηματοδότηση των σχολείων και οι μιαθοί των εκπαιδευτικών είναι αξιοπρεπέστατα. Οι γονείς αγκαλιάζουν το δημόσιο σχολείο και δεν πληρώνουν για να φανούν ανώτεροι από τον γείτονα ιδιαίτερα και φροντιστήρια. Αφήστε τις ιδέες για επιδόματα και καταγγείλτε τις καταλήψεις ώστε να ανοίξει η αστυνομία τα σχολεία. Μια μέρα να πάτε όλοι οι γονείς εκεί έξω από το σχολείο μαζί με τους εκπαιδευτικούς θα ανοίξουν. Είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να το προφυλάξουμε.

 
A
19 Ιαν 2022 14:39

Στην περιοχή μου και το γυμνάσιο και το λύκειο συνεχίζουν την κατάληψη

 
Άσχετος
19 Ιαν 2022 14:33

#Αριστεία, όχι αστεία19 Ιαν 2022 11:28, εκτός θέματος η απάντηση σας. Ο Γονιός δεν ρώτησε γιατί ενώ μένει στο Περιστέρι δεν μπορεί να πάει το παιδί του στην Κηφισιά , αλλά γιατί δεν μπορεί με voutcer να επιλέξει ιδιωτικό αντί δημόσιου σχολείου. Εύλογη η απορία του με τα χάλια της εκπαίδευσης τα τελευταία 30 χρόνια, ειδικά στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

 
Απαράδεκτο
19 Ιαν 2022 14:23

να συνεχίζονται αντιδημοκρατικές καταλήψεις με την ανοχή της κυβέρνησης. Πέντε με δέκα άτομα , συνήθως με συνδρομή εξωσχολικών κλείνουν τα σχολεία. Τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα, έτσι που είναι το Λύκειο..., μειονεκτούν και χάνουν τις ευκαιρίες που πρέπει να έχουν. Να νομοθετήσει το κράτος για να λύσει το πρόβλημα και να μη μεταθέτει την ευθύνη σε γονείς , εκπαιδευτικούς , μαθητές....!

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
19 Ιαν 2022 13:43

@Φώτης
Πραγματικά, αυτό είναι ένα ερώτημα εθνικής σημασίας και πρέπει να απαντηθεί επειγόντως!
Αχ, μωρέ Φώτη και όσοι κόπτεστε για τη δουλειά των άλλων. Αναρωτιέμαι πώς θα σου φαινόταν ν' αρχίσουν άλλοι να σκαλίζουν τη δική σου δουλειά και να σου καταλογίζουν αργομισθία, επειδή έτσι τους κάπνισε! Μήπως θα 'πρεπε κάποια στιγμή να κοιτάμε περισσότερο την καμπούρα μας και να μην προσπαθούμε να φορτώνουμε τα ανομήματα όλου του κόσμου στην πλάτη των άμοιρων εκπαιδευτικών, στους οποίους όχι απλά δε δικαιούται κανείς να προσάπτει τόσο μικροπρεπείς κατηγορίες, αλλά αντιθέτως οφείλει μιαν απέραντη ευγνωμοσύνη για την υπεράνθρωπη προσπάθειά τους όλο το διάστημα της πανδημίας, ώστε να μείνουν ζωντανά τα σχολεία κόντρα στην τραγική αδιαφορία του υπουργείου;

 
@γονιός
19 Ιαν 2022 13:11

Θα προτιμούσαμε κουπόνι για να πάμε ιδιωτικό νοσοκομείο γιατί στα δημόσια πεθαίνεις. Τώρα το αν γίνεται μάθημα στα ιδιωτικά σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Ας μην μιλήσω για τους εικονικούς βαθμούς...

 
Αχ αυτό το σαμάρι
19 Ιαν 2022 12:44

@Φωτης
Όχι.... βγαίνει για έρανο στην πλατεία ή πουλάει προϊόντα στη λαϊκή αγορά ή χτίζει καμιά οικοδομή.... γιατί αυτός φταίει που έκλεισε το σχολείο, δηλαδή ο τόπος - το μέρος της εργασίας του.....
Ο δικαστής λέτε πχ να μην πληρώνεται, αν δεν κάνει δίκες με κομπιούτερ και δεν βγάζει αποφάσεις από το σπίτι του?.....

 
Αριστεία, όχι αστεία
19 Ιαν 2022 11:28

@γονιός 19 Ιαν 2022 10:09
Για τον ίδιο λόγο που δεν πας φαντάρος όπου θέλεις, δεν έχεις εφορία όποια θέλεις, πολεοδομία το ίδιο και δεν ζητάς άδεια για κοπή ξύλων από το δασάρχη Πάρνηθας ενώ το χωριό σου είναι στην Ήπειρο.
Στοιχειώδης κρατικός προγραμματισμός λέγεται.

 
γονιός
19 Ιαν 2022 10:09

Γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα σαν γονείς με επιδότηση να επιλέγουμε σχολείο, δημόσιο ή ιδιωτικό; Δε θέλω σχολείο κλειστο με καταλήψεις ενώ σε άλλα γίνονται κανονικά τα μαθήματα.

 
Φωτης
19 Ιαν 2022 00:02

Αν δεν ακολουθείται η εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω πλατφόρμας οι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται ως να δουλεύουν;

 
Γιώργος
18 Ιαν 2022 09:53

Στη δική μου περιοχή αντιθέτως μετά τα Λύκεια κάνουν κατάληψη και τα Γυμνάσια. Γενικά ακούω για αύξηση και όχι μείωση των καταλήψεων.
Τέλος, όσο η Κεραμέως είναι απέναντι από τους βασικούς της συνεργάτες (καθηγητές) μη περιμένει να βάλουν αυτή πλάτη, όπως έστρωσε να κοιμηθεί.

 
pacifist anarchist
18 Ιαν 2022 08:42

Oι απουσίες στο webex είναι νόμιμες; Αν είναι, γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη πέρυσι; Άρτζι μπούρτζι και λουλάς.

 
Μ
18 Ιαν 2022 07:49

Ακριβώς όπως τα λέτε στα σχόλια: οι μαθητές γελούν με το υπουργείο και μαζί μας. Δεν αρκεί η τηλεκπαίδευση, τα παιδιά βολεύονται, αν και φυσικά να τους την προσφέρουμε. Το μείζον είναι να μην μπορούν να κάνουν κατάληψη! Σε τέτοια περίπτωση απουσίες σε όλους κεντρικά. Σε όλους, αφού το μάθημα χάνεται. Η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι ένα συμπληρωματικό απλώς για μια επαφή με το αντικείμενο. Δεν αποδίδει στον ανήλικο μαθητικό πληθυσμό. Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας στο Υπουργείο!!! Πιέστε τους μαθητές και μην τα καλοπιάνετε. Πέρσι χαρίσατε όλες τις απουσίες. Δεν έχουν καμία συνέπεια για αυτό συνεχίζουν κάθε χρόνο για τόσους μήνες τα ίδια και τα ίδια. Εις βάρος τους!! Επίσης, οι γονείς. Πού είναι οι γονείς; Συζητάμε για ανήλικα παιδιά που δεν παρακολουθούν μάθημα. Νόμοι υπάρχουν. Πολιτική βούληση όμως όχι!

 
Τάσος
17 Ιαν 2022 22:17

Οι εκπαιδευτικοί θα ξανακάνουν τηλεκπαίδευση μόνο στο χώρο εργασίας τους και μόνο με υλικοτεχνικό εξοπλισμό κρατικό . Οι τζάμπα μάγκες τέλος ....

 
Πέτρος
17 Ιαν 2022 20:08

Τα αιτήματα είναι σωστά. Ο τρόπος λάθος. Και αυτά που προτείνει το Υπουργείο ακόμη πιο λάθος. Πώς ακριβώς πιστεύει ότι θα πιέσουμε τους μαθητές; Σήμερα είναι στην πόρτα 10 μαθητές και μας λένε ότι μέσα έχει ψηφοφορία και αύριο είναι άλλοι μαθητές. Έτσι ακόμη κι αν θέλεις να εξαιρέσεις κάποιους από την τηλεκπαίδευση δεν ξέρεις ποιους. Σε κάθε τμήμα δεν έχουμε ούτε 5 απόντες. Όλοι συνδέονται. Όμως μάθημα δεν γίνεται. Μας γελοιοποιείτε στους μαθητές μας. Δε φτάνει που τα ΜΜΕ μας επιτίθενται, μας κάνετε ρεζίλι και στα παιδιά. Ξέρετε, όταν σου λένε το πρωϊ "κάνε τηλεκπαίδευση", δεν έχεις οργανώσει το υλικό σου. Δεν λέμε τις ειδήσεις, μάθημα κάνουμε με συγκεκριμένο υλικό. Τρέχεις στο σπίτι, ετοιμάζεις όπως όπως ότι μπορείς και τα παιδιά συνδέονται από το δρόμο, το πάρκο, το σχολείο κ.λ.π. Γελοιότητες. Μόνο για να λέμε στους γονείς ότι κάναμε το καθήκον μας. Είναι ολοφάνερη η σχέση της κ. Κεραμέως με την εκκλησία. Υποκρισία και πάλι υποκρισία.

 
ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΙΕΣ ΤΕΛΟΣ
17 Ιαν 2022 18:57

Ή θα εφαρμόσετε τον νόμο περί καταλήψεων ή θα γελοιοποιήστε ανεπανόρθωτα δίνοντας εντολές που δεν εκτελούνται. Σε κάθε περίπτωση οι τζάμπα μαγκιές τελείωσαν.

 
Ασπασία
17 Ιαν 2022 18:18

Πραγματικά, πρέπει να εφαρμοστεί κάτι ριζικό προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτή τη μάστιγα. Ευτυχώς, που δεν υπάρχει πια αυτό το αρρωστημένο φαινόμενο στα πανεπιστήμια!!

 
ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ (Φυσικός)
17 Ιαν 2022 17:56

Όταν το Σχολείο είναι σε κατάληψη, από ποιόν χώρο και με πιά μέσα θα παρέχουμε την τηλεκπαίδευση; Μήπως από το σπίτι μας; Αυτό γίνονταν μια φορά κι ένα καιρό !!!!!!!!!!!

 
Ερωτημα
17 Ιαν 2022 17:53

Για όσα σχολεία δεν κάνουν τηλεκπαίδευση ακολουθώντας την ΟΛΜΕ;

 
Κωστας
17 Ιαν 2022 17:46

Οι καταλήψεις γίνονται από λίγους μαθητές που δεν ενδιαφέρονται, γιατί έχουν χάσει το δρόμο τους από τα προηγούμενα χρόνια. Καλά περνάνε, δεν έχουν να χάσουν κάτι.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.