ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Επτά ερωτήσεις-απαντήσεις για τη συμμετοχή των φοιτητών στις εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου

Δυνατότητα να εξεταστούν στα μαθήματα που, δηλώσουν και, ενδεχομένως,δεν εξεταστούν λόγω νόσησης από Sars-Cov 2 θα έχουν οι φοιτητές , μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου ή σε άλλη ημερομηνία.
Δημοσίευση: 18/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ξεκίνησαν  χθες Δευτέρα στα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα  οι  δια ζώσης εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου για τους φοιτητές ,   με τη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, που έχει διεξαχθεί έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης και ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Δυνατότητα να εξεταστούν στα μαθήματα που,   δηλώσουν  και, ενδεχομένως,δεν εξεταστούν  λόγω νόσησης από Sars-Cov 2 θα έχουν οι φοιτητές , μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου ή σε άλλη ημερομηνία.

Ακολουθούν επτά  ερωτήσεις- απαντήσεις
 
1. Με ποια διαδικασία θα διεξαχθούν οι εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών;

Η διενέργεια εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 πραγματοποιείται απικλειστικά με τη φυσική παρουσία φοιτητών και διδασκόντων.

2. Εάν ένας φοιτητής διαπιστώσει ότι είναι θετικός στον Κορωνοϊό;

Οι φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη, δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε απομόνωση σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο απομόνωσης.

3. Πως θα γνωρίζει το τμήμα μου ότι έχω νοσήσει;

Η απουσία τους λόγω νόσησης τεκμαίρεται μέσω της καταγραφής τους στην πλατφόρμα edupass.

4. Πότε θα εξεταστούν οι φοιτητές που απουσίαζαν, επειδή νόσησαν;

Οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν, σε άλλη ημερομηνία που θα οριστεί με επιμέλεια του διδάσκοντος.

5. Τι πρέπει να φέρει μαζί του ο φοιτητής για τη συμμετοχή στις εξετάσεις;

Η συμμετοχή στις εξετάσεις πραγματοποιείται υποχρεωτικά κατόπιν επίδειξης ενός εκ των κάτωθι:

  •         πιστοποιητικού εμβολιασμού,
  •         πιστοποιητικού νόσησης,
  •         βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου,
  •         εξέτασης PCR έως εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εξέτασης rapid test έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος.

6. Η μάσκα θα πρέπει να τη φορούν οι φοιτητές και στη διάρκεια της εξέτασης;

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή, ενώ συστήνεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή ΚN95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας.

7. Τι ισχύει για τους φοιτητές που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή κωδικούς TAXISNET;

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τους  φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. που δεν μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στην πλατφόρμα edupass (π.χ. αλλοδαποί ή άλλοι φοιτητές που δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α. ή κωδικούς TAXISNET ή κωδικούς για εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης και αυθεντικοποίησης στην ως άνω πλατφόρμα), υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Α. Συρίγος, σύμφωνα με την οποία:

Α. Οι προαναφερόμενοι  φοιτητές έχουν πρόσβαση στα Α.Ε.Ι. και στις Α.Ε.Α. και κατ ́ επέκταση συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία του τρέχοντος χειμερινού εξαμήνου με τη διαδικασία ελέγχου ταυτοπροσωπίας και παράλληλη επίδειξη:

είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 746/08.01.2022 (Β ́32) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε ισχύει,

είτε πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 746/08.01.2022 (Β ́32) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε ισχύει,

είτε βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου κατόπιν διεξαγωγής μοριακού τεστ (PCR) έως εβδομήντα δύο (72) ωρών ή γρήγορου τεστ αντιγόνου (rapid) έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος.

Β. Οι ανωτέρω φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη και δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις, μπορούν να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν κατόπιν συνεννόησης με τον διδάσκοντα, έχοντας ως τεκμήριο:

α) την παρουσίαση θετικού μοριακού τέστ (PCR) ή

β) την παρουσίαση θετικού τεστ αντιγόνου (rapid) κατά το χρόνο εξέτασης.

Επισήμανση: Η αποφυγή δήλωσης νόσησης από κορωνοϊό Covid -19 προκειμένου να παραστούν οι φοιτητές στην εξέταση, είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Σχόλια (3)

 
@ Εξ όνυχος τον λέοντα
19 Ιαν 2022 09:20

Εννοείται πως αν κατεβάσει την μάσκα την ώρα της εξέτασης κανονικά θα πρέπει να κοπεί. Δηλαδή εμείς( phd ) που επιτηρούμε γιατί να έχουμε κίνδυνο να κολλήσουμε. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε. Μάσκα και γράφεις.

 
Εξ όνυχος τον λέοντα
18 Ιαν 2022 21:04

που σημαίνει ότι μπορούμε να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά ενός συνόλου ή την αξία κάποιου από μια μικρή ένδειξη (Πηγή Βικιλεξικό). Μιας και από μια μικρή ή και ασήμαντη λεπτομέρεια μπορούμε να συναγάγουμε ένα γενικό συμπέρασμα, παρακαλώ να διευκρινιστεί από το υπουργείο μια σημαντική λεπτομέρεια κατά την διάρκεια των γραπτών εξετάσεων που επιβλήθηκε από το υπουργείο:
Το ερώτημα είναι, αν κατά την διάρκεια της εξέτασης κάποιοι ή κάποιος για παράδειγμα κατεβάσει την μάσκα από το πρόσωπο και δεν συμμορφώνεται με τις παρατηρήσεις να την ξαναφορέσει (επικαλούμενος διάφορους λόγους) τι θα πρέπει να γίνει με την εξέταση?
1) Να γίνει ότι προβλέπει το πρωτόκολλο για την δια ζώσης διδασκαλία, όπου σε τέτοια περίπτωση ο διδάσκων αποχωρεί από την τάξη? Αυτό (η αποχώρηση) σε γραπτή εξέταση ισοδυναμεί με ακύρωση της εξέτασης.
2) Να μονογράψει το γραπτό (ή γραπτά) των παραβατών, αποκλείοντας τους από την εξέταση όπως γίνεται στο παράπτωμα της αντιγραφής?
Με ποιο δικαίωμα θα το κάνει το ένα ή το άλλο εφόσον δεν προβλέπεται σε καμία ΚΥΑ ή εγκύκλιο κάτι τέτοιο?
Δεν μας το ξεκαθαρίζει αυτό το υπουργείο (που τα πάντα ορά) και "φροντίζει τα δίκαια" των φοιτητών?
Έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά? Μέχρι τότε "ζωή σε λόγου μας".

 
Φ. Κώστας
18 Ιαν 2022 18:56

Τελικά σε αυτή τη χώρα μόνο το πώς θα δώσουμε εξετάσεις μας νοιάζει. Τι και αν τα παιδιά μας βγαίνουν άνεργοι μετά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ