Βουλευτής της ΝΔ ζητά να γίνει η ΑΣΠΑΙΤΕ Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών μέσα στο ΕΚΠΑ

Την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ ως μονοτμηματική σχολή με τίτλο «Σχολή Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών», ζητά από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως η Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Χριστίνα Αλεξοπούλου, με ερώτηση , την οποία κατέθεσε στη Βουλή.
Η Βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει πως η ΑΣΠΑΙΤΕ θα προσφέρει στο ΕΚΠΑ εξειδικευμένη γνώση σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ η προτεινόμενη νέα Σχολή θα αναλάβει και τη δέσμευση να ολοκληρώσει τη διαδικασία των μαθημάτων των προπτυχιακών φοιτητών των Τεχνολογικών Τμημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ.
"Τα οφέλη για την ΑΣΠΑΙΤΕ από τη δημιουργία της Σχολής Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών στο ΕΚΠΑ καθώς και τα οφέλη για το ΕΚΠΑ από τη δημιουργία της νέας Σχολής θα είναι πολλαπλά" σημειώνει η Χριστίνα Αλεξοπούλου.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
Η ΑΣΠΑΙΤΕ ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2002 ως καθολικός διάδοχος της ΣΕΛΕΤΕ. Η ανάγκη ίδρυσής της προέκυψε ουσιαστικά από τις ραγδαίες εξελίξεις που επιτελούνται στην αγορά εργασίας, όχι μόνο στη Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο γενικότερα.
Η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι ΝΠΔΔ πλήρως αυτοδιοικούμενο και συμμετέχει ισότιμα με αντίστοιχες Σχολές και Ιδρύματα του τεχνολογικού τομέα στην «εκπαίδευση στελεχών εφαρμογών υψηλής ποιοτικής στάθμης».
Η Σχολή αποτελείται από τέσσερα (4) τμήματα και στεγάζεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι. Προγράμματα της σχολής λειτουργούν σε έντεκα (11) άλλες πόλεις της περιφέρειας ως εξής : Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Βόλος, Σάπες, Ρόδος, Μυτιλήνη, Κοζάνη, Λιβαδειά και Άργος.
Ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ ως μονοτμηματική σχολή με τίτλο «Σχολή Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών» θα προσφέρει εξειδικευμένη γνώση σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ η προτεινόμενη νέα Σχολή θα αναλάβει και τη δέσμευση να ολοκληρώσει τη διαδικασία των μαθημάτων των προπτυχιακών φοιτητών των Τεχνολογικών Τμημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Τα οφέλη για την ΑΣΠΑΙΤΕ από τη δημιουργία της Σχολής Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών στο ΕΚΠΑ καθώς και τα οφέλη για το ΕΚΠΑ από τη δημιουργία της νέας Σχολής θα είναι πολλαπλά.
Με αυτό τον τρόπο ένα πάγιο αίτημα όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της ΑΣΠΑΙΤΕ θα ικανοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δίνοντας την ευκαιρία στη νέα Σχολή που θα δημιουργηθεί στο ΕΚΠΑ να συνεχίσει το πολυσχιδές έργο της τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας σε όλες τις μορφές και τύπους εκπαίδευσης.
Με βάσει τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός
Προτίθεστενα εντάξετε της Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ);
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: "Έρχονται" νέες παραιτήσεις από τα Συμβούλια Επιλογής
- Live :Πανεπιστήμιο και Διαφάνεια - Μνημόνια Συνεργασίας Α.Ε.Ι. & Ε.Α.Δ.
- Τελετή ονοματοδοσίας του Συνεδριακού Κέντρου του ΠΑΔΑ
- Το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά διοργανώνεται στο Ντάργουιν της Αυστραλίας
- Υφ. Παιδείας:Όπου το επιτρέπει ο νόμος η άδεια δίδεται στους εκπαιδευτικούς
- Πρωθυπουργός: Τα ΑΕΙ να νοικιάζουν δωμάτια σε φοιτητές με χαμηλό ενοίκιο
- Α. Κόπτσης για σχολική βία: Το 90% οφείλεται σε γονεϊκά πρότυπα
- Διευθυντές Σχολείων: Η Ν. Κεραμέως μελετά εισήγηση -τροπολογία για να επισπευσθούν οι επιλογές
- Υπ. Παιδείας : Οι δράσεις μας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού
- Επιμόρφωση στις δεξιότητες μέσω εργαστηρίων: Από σήμερα οι αιτήσεις
Σχόλια (22)
Γνωριζουμε ποτε θα γινει η ερωτηση στην βουλη? Εχουμε μεγαλη αγωνια να ακουσουμε την επισημη απαντηση της κ Κεραμεως οπως προς τα σχεδια της γιατι μεχρι τωρα στις αναλογες ερωτησεις αλλων βουλευτων απαντησε ο υφυπουργος περι ανεμων και υδατων.
@Aρθουρος, @Polar_Fish
Στο σχόλιο μου έγραψα ότι δεν μπορεί η ΑΣΠΑΙΤΕ να παράγει μόνο εκπαιδευτές. Πάντα παρήγαγε μηχανικούς ΤΕ οι οποίοι είχαν την ιδιότητα και του εκπαιδευτή. Η ένταξη στο ΕΚΠΑ με αντικείμενο μόνο την εκπαίδευση χωρίς παράλληλη επαγγελματική διάσταση μηχανικού, είναι ένα ακόμα πτυχίο ανεργίας.
Προς polar_fisch: Αν έχω καταλάβει καλά, μετά το 2013 που έγινε η πρώτη συγχώνευση με το σχέδιο Αθηνά κι ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, ευνοείται η ίδρυση τμημάτων με πολλά αντικείμενα-κατευθύνσεις, όταν δεν προκρίνεται η κατάργησή τους, πράγμα το οποίο έγινε κυρίως στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αυτά τα τμήματα είναι προϊόντα συμβιβασμών, αφού σε άλλη περίπτωση, κάποιος τομέας ή και όλο το τμήμα οδηγείται σε κλείσιμο. Βέβαια υπάρχουν και τα αρνητικά παραδείγματα όπως το τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του ΠΑΔΑ το οποίο έχει τεράστιες δυσλειτουργίες και είναι αμφίβολο αν διατηρηθεί όπως έχει τα επόμενα λίγα χρόνια. Κι εδώ όμως τέτοιος συμβιβασμός θα γίνει.
Λέτε: "Επιπλέον σε κανένα πανεπιστήμιο δεν υπάρχει 5ετές πτυχίο. Εκεί πέρα είναι το αδιέξοδο". Προφανώς υπονοείτε ότι το ΕΚΠΑ δεν έχει πενταετή τμήματα. Κι όμως, κάποια τμήματα ακόμα και στο ΕΚΠΑ τα τελευταία 3 χρόνια πήραν το integrated master, αφού έχουν 5 έτη σπουδών. Κι αυτά είναι το τμήμα Μουσικών Σπουδών, το τμήμα Φαρμακευτικής και φυσικά το τμήμα Οδοντιατρικής που δεν έχει integrated master.
Επίσης λέτε ότι δεν μπορεί να βγάζει εκπαιδευτές διότι δεν έβγαζε ποτέ. Μα κι εδώ σας διαψεύδουν οι δεκάδες ακόμα υπηρετούντες στα ΤΕΕ, Επαγγελματικά Λύκεια και ΙΕΚ, οι οποίοι τακτικά αρθρογραφούν και στις στήλες του esos.
Ως κατακλείδα, αν υπάρχει βούληση του ΕΚΠΑ, το οποίο φαίνεται απ' αυτά που είπα πιό πάνω, η υπόθεση είναι τελειωμένη. Όπως έδειξαν οι περισσότερες συγχωνεύσεις του 2019, αυτές είναι καθηγητοκεντρικές κι εδώ έχουμε όχι μόνο τη συγκατάθεσή των καθηγητών, αλλά και την πρόταση να προέρχεται από εκείνους, αφού γνωρίζουν ότι η συνέχιση της παρούσας κατάστασης οδηγεί την ΑΣΠΑΙΤΕ στην παρακμή και το κλείσιμο.
Αν πετύχει τέλος μία τέτοια συγχώνευση, θα ανάψει και το πράσινο φως και γιά άλλες συγχωνεύσεις στην Αττική, όπως α) του Γεωπονικού με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το οποίο έτσι θα πετύχει την ίδρυση του τμήματος Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής και του τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στη Γεωργία και το Περιβάλλον, όπως το ίδιο ζητούσε και ο νόμος Γαβρόγλου γιά τα 38 τμήματα που κατάργησε η Κεραμέως, προέβλεπε και β) του ΠΑΔΑ με την Α.Σ.Κ.Τ.
Προς ενημέρωση.. Δεν υπάρχει σήμερα το 4+1 ή κάτι παρόμοιο. Η ΑΣΠΑΙΤΕ έχει 5ετές αδιάσπαστο πρόγραμμα σπουδών (ΠΣ) το οποίο περιέχει κάποια μαθήματα παιδαγωγικής φύσεως για τα οποία αποδίδεται η εκπαιδευτική επάρκεια και ο ενιαίος τίτλος του εκπαιδευτικού μηχανικού. Αντίστοιχα, σε ΠΣ πολυτεχνείων εκτός του βασικού κορμού μαθημάτων της ειδικότητας του μηχανικού, υπάρχουν κάποια πιο εξιδεικευμένα μαθήματα για τα οποία αποδίδεται integrated master. Ελπίζω με την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ και τη μετατροπή της σε Παν. Εφ. Επιστημών να αναγνωριστεί επιτέλους και το αίτημα για την απόδοση integrated master.
H AΣΠΑΙΤΕ έχει μια ιδιομορφία με βάση την εικόνα που έχω από δημοσιεύματα. Έχει πτυχία 5ετη όπου ο 1 χρόνος είναι παιδαγωγική επάρκεια και τα 4 χρόνια είναι σπουδές μηχανικού πρώην ΤΕΙ. Όσο λειτουργεί θα παράγει μηχανικούς ΤΕ οι οποίοι επιπλέον θα μπορούν να εκπαιδεύουν σε ΤΛ ή ανάλογες σχολές. Δεν μπορεί να βγάζει εκπαιδευτές μόνο διότι δεν έβγαζε ποτέ και αν έβγαζε θα ήταν σχολή ανεργίας. Επιπλέον σε κανένα πανεπιστήμιο δεν υπάρχει 5ετες πτυχίο. Εκεί πέρα είναι το αδιέξοδο. Από την άλλη το Υπουργείο αναφέρεται συχνά σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Αν το εξειδικεύσει αυτό (πρακτικά σημαίνει αναβάθμιση του προσωπικού) τότε θα μπορέσουμε να δούμε μια σαφή εναλλακτική λύση. Όπως έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο η διαφορά ΤΕΙ και Πανεπιστημίων είναι μόνο στα ακαδημαϊκά προσόντα των διδασκόντων. Στα πρώην ΤΕΙ μπορούσες να διδάξεις αυτοδύναμα μόνο με κατοχή μάστερ ή με κάποια πιστοποιημένη επαγγελματική εμπειρία. Άρα χρειάζεται λίγη υπομονή. Ο κ. Συρίγος είπε απλά το προβληματισμό που υπάρχει. Ακόμα και η ένταξη στο ΕΚΠΑ δεν εξασφαλίζει την προτίμηση των υποψηφίων αν το πτυχίο δεν είναι κάτι σαφές. Και το ΕΚΠΑ έχει Τμήματα που δεν κάλυψαν τις θέσεις τους.
Η σχολή θελουμε να πανεπιστημιοποιηθει και να κρατήσει το διπλό της χαρακτήρα. Από ότι φαίνεται η καλύτερη λύση ήταν το παδα, την οποία χάσαμε εξαιτίας του παιδαγωγικού που ήταν μια καλή πρόταση από μεριάς του παδα. Στο ΕΚΠΑ δεν θα εχει μέλλον και λογικό είναι, οι φοιτητές δεν θα ικανοποιηθούν παρά μόνο οι καθηγητές…
Προς Polar_Fich: Ο ίδιος ο υπουργός Συρίγος είπε προ μηνός στη Βουλή ότι η παρούσα διοίκηση της ΑΣΠΑΙΤΕ ζητά από την Πολιτεία την υπαγωγή της στο ΕΚΠΑ μετά το ναυάγιο των προηγούμενων προξενιών με αρκετά πανεπιστήμια που είχε γίνει επί Γαβρόγλου το 2018-19.
Άρα και η διοικούσα επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ έχει αποδεχτεί ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει μία ακόμα πολυτεχνική σχολή στο λεκανοπέδιο, αφού υπάρχουν άλλες δύο στο ΕΜΠ και στο ΠΑΔΑ. Επομένως, βελτίωσε την πρότασή της να παραμείνει ως μονοτμηματική σχολή Εκπαιδευτικών Τεχνικών, η οποία όπως κι άλλα τμήματα που υπάρχουν στα Πανεπιστήμια της χώρας(ΤΕΠΕΚΕ, ΠΟΕΔΔ κλπ), θα "σπάει" από το δεύτερο έτος σε κατευθύνσεις οδηγώντας σε αυτόνομα πτυχία εκπαιδευτικών μηχανικών που ήδη παρέχει ως ΑΣΠΑΙΤΕ όμως ΑΤΕΙ, αλλά κάτω από την ομπρέλα του ΕΚΠΑ που είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας. Εξάλλου όπως προείπα, δείχνει έτοιμο να αντεπεξέλθει σε τέτοιες διαδικασίες συγχωνεύσεων.
Προφανώς και μένα με παραξενεύει αυτή η λύση, αφού οι προηγούμενες με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με το Πανεπιστήμιο Πειραιά ή με το ΠΑΔΑ είχαν πιό καλές κατευθυντήριες γραμμές, αλλά είναι οριστικό το ότι δεν ευοδώθηκαν. Και αποτελούν παρελθόν. Αν και τώρα δεν ευδοκιμήσει αυτή η πρόταση, η ΑΣΠΑΙΤΕ οδηγείται στο κλείσιμο, αφού σήμερα δεν απαντά στις υπάρχουσες ανάγκες.
Από την άλλη, μπορεί να μην υπάρχει παιδαγωγικό τμήμα στην ΑΣΠΑΙΤΕ, όμως αν παρακολουθήσατε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ιδίως με το ΠΑΔΑ, κυρίως οι καθηγητές αυτών των ειδικοτήτων αντέδρασαν σε μία τέτοια προοπτική. Άρα και τώρα θα θέλουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
@Aρθούρος
Η ουσία είναι λοιπόν ότι δεν δίνει θέσεις το υπουργείο στην ΑΣΠΑΙΤΕ και ότι με μέλη ΔΕΠ του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδος θα επανδρωθεί. Η ΑΣΠΑΙΤΕ έχει τμήματα μηχανικών ΤΕΙ. Θα γίνει Πολυτεχνική Σχολή στο ΕΚΠΑ? Καθαρή ερώτηση. Αν ναι γιατί δε γίνεται αυτοτελώς στην ΑΣΠΑΙΤΕ και να πάρει νέες θέσεις που θα πληρωθούν με ανοικτές διαδικασίες. Η παιδαγωγική επιμόρφωση δεν είναι πτυχίο είναι μια παράπλευρη δράση της ΑΣΠΑΙΤΕ. Πέρα από όλα αυτά αυτό που έχει σημασία είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αν το πρόβλημα είναι η πρόσβαση στη γραφειοκρατία του Δημόσιου Τομέα όπως οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων, τότε έχουμε χάσει το στόχο.
Αν γίνει συγχώνευση με το ΕΚΠΑ που καλώς να γίνει, τι τμήμα θα είναι αυτό ακριβώς αυτό που θα δημιουργηθεί και τι πτυχίο θα βγάζει; γιατί να μην ξεχνάμε ότι η σχολή είναι 5ετης φοιτητής και το πτυχίο της είναι διττό. Και εκπαιδευτικός και μηχανικός. Το ΕΚΠΑ έχει το κομμάτι του εκπαιδευτικού αλλά όχι του μηχανικού. Αρά αν δημιουργηθεί κάτι η λογική λέει ότι πρέπει να δημιουργηθεί Πολυτεχνικο τμήμα. Αρά πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτό.
Μόνο να προσθέσω και 3 μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της συγχώνευσης της ΑΣΠΑΙΤΕ από το ΕΚΠΑ που θα την πουν απορρόφηση γιά ψυχολογικούς και πολιτικούς ευνόητους λόγους που μπορούν να κάνουν την ανάγκη ευκαιρία.
Το πρώτο είναι ότι το ΕΚΠΑ όχι μόνο ανταποκρίνεται στην πολύχρονη ιστορία του, αλλά την ξεπερνά αφού σε μικρό χρονικό διάστημα από τη συγχώνευση του 2019 των τμημάτων πρώην ΑΤΕΙ της Χαλκίδας, τα μετασχηματίζει σε άλλα γνωστικά αντικείμενα και τα εντάσσει ως επαρχιακό του κόμβο σε μία νέα οργανική ενότητα. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στη 200χρονη ιστορία του καθώς ακόμα και η πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου όπου μετοίκισε πριν από 4 δεκαετίες, βρίσκεται στην Αττική.
Επίσης, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αγροδιατροφής που ιδρύθηκε στα Ψαχνά της Χαλκίδας, σαφώς και είναι κολύμπι του ΕΚΠΑ σε άγνωστα νερά και μάλιστα εκτός του οικιστικού ιστού της Αττικής, αφού δεν έχει πείρα οργάνωσης γεωπονικών σπουδών από το παρελθόν.
Τέλος, οι καθηγητές των πρώην τμημάτων ΑΤΕΙ της Χαλκίδας με ειδικότητες μηχανικών που σήμερα φυτοζωούν στο Γενικό Τμήμα, θα μπορέσουν να στελεχώσουν επάξια τα 4 τμήματα Μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ, τα οποία ήδη παρουσιάζουν ελλείψεις σε τέτοιο προσωπικό εδώ και μία δεκαετία. Αν τώρα συνδυάσουμε τα δύο αυτά επιχειρήματα, το επιχείρημα του υπουργού Συρίγου ότι το ΕΚΠΑ δεν έχει εμπειρία οργάνωσης πολυτεχνικών τμημάτων όπως αυτά της ΑΣΠΑΙΤΕ, μάλλον δεν έχει βάση.
Δεύτερο είναι ότι το ΕΚΠΑ θα αποχτήσει μέσω της απορρόφησης του Παιδαγωγικού τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ, ένα πανελλήνιου δίκτυο παιδαγωγικών δομών μετεκπαίδευσής του μέσα από αντίστοιχα προγράμματα.
Τρίτο είναι το ότι η ίδρυση του τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων που προβλεπόταν από το νόμο του Γαβρόγλου γιά τα 38 τμήματα, μπορεί να διεκδικηθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των ενδιαφερομένων ιδρυμάτων. Αυτό μπορεί να είναι η μετεξέλιξη του υπάρχοντος Παιδαγωγικού τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ που δεν υπάρχει μεν στο Μηχανογραφικό, έχει όμως μεγάλη σημασία και γιά την ίδια την ΑΣΠΑΙΤΕ και γιά πολλές τεχνικές και άλλες ειδικότητες ως μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Από τις τελευταίες 2 πιθανές εξελίξεις, γίνεται αντιληπτό ότι τα οφέλη μπορεί να είναι αμοιβαία και γιά το ΕΚΠΑ και γιά την ΑΣΠΑΙΤΕ.
Πριν υποβάλλει το ερώτημα - πρόταση η κ. βουλευτής το συζήτησε με κάποιο φορέα ή φορείς όπως την Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών, πτυχιούχοι ΑΣΕΤΕΜ - ΣΕΛΕΤΕ - ΑΣΠΑΙΤΕ, τον πρόεδρο της Δ.Ε. και το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής, το σύλλογο φοιτητών κ.α. που έχουν λόγο και άποψη για το μέλλον της σχολής ή κατέθεσε απλά μία πρόταση μόνη της.
Οτι πιο ελπιδοφορο για την σχολη μας.Μακαρι να δωθει ενα τελος στην καταφορη αδικια και αυτη η ερωτηση της κ Βουλευτη να γινει δεσμευση για την κ Κεραμεως στο επομενο νομοσχεδιο.
Η πρώην ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ τετραετούς φοίτησης και νυν ΑΣΠΑΙΤΕ πενταετούς φοίτησης ήταν και είναι μια Μοναδική Σχολή Παιδαγωγών Μηχανικών στα Ελληνικά δεδομένα και δεν έχει στόχο να ανταγωνιστεί τα πρώην ΤΕΙ ή τα Πολυτεχνεία. Ο σκοπός της Σχολής είναι η παραγωγή αποφοίτων Παιδαγωγών Μηχανικών για την τεχνολογική εκπαίδευση και την εκπαίδευση γενικά. Τα Πολυτεχνικά τμήματα έχουν στόχο την παραγωγή και την αγορά εργασίας. Αυτή η Σχολή ή θα πρέπει να ενσωματωθεί στο ΕΜΠ ως Σχολή Παιδαγωγών Μηχανικών ή να αναδιοργανωθεί σε αυτόνομο Παιδαγωγικό Πολυτεχνείο Αθηνών όλα τα άλλα είναι υποβάθμιση και ας μείνει ως έχει.
Επιτελους πλησιαζει η δικαιοτερη λυση και αναγνωριση για την ΑΣΠΑΙΤΕ.Σχολη με ιστορια ετων με εξαιρετους λυκειαρχες και καθηγητες στην τεχνολογικη εκπαιδευση.Η πρωτη σχολη που θα επρεπε κα δικαιουταν ν αναβαθμιστει απο το πολυνομοσχεδιο Γαβρογλου ηταν η ΑΣΠΑΙΤΕ.Λαθη επι λαθων μεσα κ εξω απο την σχολη της στερησαν την πανεπιστημοποιηση.Για καποιους που προτρεχουν και δεν γνωριζουν η σχολη ειναι ΠΕ στον διορισμο στην εκπαιδευση και ΤΕ στα επαγγελματικα δικαιωματα και ειναι ΑΕΙ τεχνολογικου τομεα.Πολλα συγχαρητηρια στην κ Βουλευτη για την ερωτηση οπως και στην κ Κεφαλιδου που εχει κανει δυο φορες ερωτηση στην Βουλη για την σχολη αλλα νομιζω πως τωρα τελειωνει η ομηρεια της σχολης εφτασε στην τελικη ευθεια μετα την νεα διοικουσα και τον κ Χατζαρακη.Πανεπιστημειακο πτυχιο πλεον και κρατα την ιδιοτητα του εκπαιδευτικου.Κυρια Κεραμεως γραψτε την δικη σας ιστορια διπλα στην μεγαλη ιστορια της σχολης.
H διαφορά ανάμεσα σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε δυο σημεία: χρόνος σπουδών και τυπικά προσόντα διδακτικού προσωπικού. Η ΑΣΠΕΤΑΙ μπορεί να γίνει Πανεπιστήμιο αν απλά αλλάξει το χρόνο των σπουδών ώστε να βγαζει 5ετους φοιτητης μηχανικών και να κάνουν αυτοδυναμη διδασκαλία όσοι έχουν διδακτορικό. Η ένταξη στο ΕΚΠΑ δεν θα βοηθησει σε κάτι. Πολλοι νομίζουν οτι θα τρέξουν τα ΔΕΠ από άλλα Τμηματα να βοηθησουν. Τιποτε απο αυτα δεν θα γινει. Θα χάσει το αυτοδιοίκητο και βιαια θα αλλάξει η μορφή της. Εκπαιδευτες μηχανικοι ΤΕ δεν χρειάζονται. Μπορουν να το κανουν κανονικοι μηχανικοι με παιδαγωγικη επάρκεια. Αλλα με μαθηματα παιδαγωγικης επάρκειας δε γίνεσαι μηχανικός.
Να μείνει όπως είναι γιατί σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν άλλοι πτυχιούχοι ΤΕΙ μόνο της ΑΣΠΑΙΤΕ και θα διορίζονται κατευθείαν ως ΤΕ μιας και δεν θα υπάρχουν άλλοι.
Αξίζει ένα Μπράβο και συγχαρητήρια στην κα Βουλευτή. ΄Επιτέλους έγινε αντιληπτό ότι ΣΕΛΕΤΕ και ΑΣΠΑΙΤΕ έχουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών στις Εφαρμοσμένες Επιστήμες. Οι απόφοιτοι της σχολής έχουμε προσφέρει πολλά στην Τεχνολογική Εκπαίδευση και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε.
__________________________________
Στέλιος Καραπιπέρης
πολιτικός μηχανικός ΠΕ81
Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Περάματος
Αυτό θέλει η κοινότητα της ΑΣΠΑΙΤΕ. Είναι καιρός πλέον να γίνει πραγματικότητα.
@Panagiotis Geor & Apostolos19
Κανείς δεν ζητάει την αλλαγή του τίτλου που έχει. Όλοι οι απόφοιτοι υποστηρίζουν την κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης ΠΕ/ΤΕ στο δημόσιο και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το ΕΠΠ.
Η πλειοψηφία της σχολής επιθυμεί την πανεπιστημιοποιηση ! Επιτέλους θα λυτρωθούμε μετά από τόσα χρόνια ! Έρχεται η πανεπιστημιοποιηση που μας αξίζει κύριοι ! Και ας ενοχλεί κάποιους, αυτοί οι κάποιοι ας συνεχίσουν με το ήδη υπάρχον πρόγραμμα της ΑΣΠΑΙΤΕ αφού θα τους δωθεί η δυνατότητα να το κάνουν
@Panagiotis Geor
Πολύ σωστά αυτά που γράφετε αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια που σας ξεφεύγει. Ότι δεν επιλέξανε όλοι συνειδήτα την ΑΣΠΑΙΤΕ αλλά κάποιοι (ίσως οι περισσότεροι) να την επιλέξανε αναγκαστικά. Δεν έχουν δικαιολογία βέβαια να ζητάνε πτυχίο Πανεπιστημίου.
Κάτω τα χέρια από την ΑΣΠΑΙΤάρα μας! Αφήστε την να μείνει το μοναδικό ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα στην χώρα. ΔΕΝ μας συμφέρει ΚΑΘΟΛΟΥ η πανεπιστημιοποίηση της. Για να επιλέξαμε να φοιτήσουμε με την θέλησή μας στην ΑΣΠΑΙΤΕ, κάτι ξέραμε, κάτι θέλαμε και κάπου στοχεύαμε. Ξέραμε από πριν τι πτυχίο θα πάρουμε. Δεν επιλέξαμε αυτή τη Σχολή στην τύχη ούτε με το ζόρι. Αν θέλαμε πτυχίο ΑΕΙ Πανεπιστημιακού Τομέα, θα πηγαίναμε αλλού (ΠΑΔΑ, ΕΜΠ κτλ). Τόσο απλά! Καταλάβετέ το.
Και κάτι ακόμα:
Το μπαίνει κανείς συνειδητά και με την θέληση του σε ΤΕΙ (που ξέρει από πριν τι πτυχίο του δώσει) και μετά με το πέρασμα του χρόνου να ξεσηκώνεται ξαφνικά, να διαρρηγνύει τα ιμάτια του και να λέει επειδή έτσι του κάπνισε "α εγώ δεν θέλω πτυχίο ΤΕΙ, θέλω πτυχίο Παν/μιου", εμένα με ξεπερνά. Πολύ νεοελληνικό και ανεκδιήγητο αυτό...