Καμία αναφορά στο υπ. Παιδείας για εξ αποστάσεως διδασκαλία στα Πανεπιστήμια

Καμία αναφορά δεν έχει φτάσει στο υπουργείο Παιδείας για πανεπιστημιακά τμήματα ότι έκαναν εξ αποστάσεως τη διδασκαλία , κατά το πρώτο εξάμηνο, αντί δια ζώσης.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε έχει τεθεί από πλευράς οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, ζήτημα απώλειας εξαμήνου τμήματος με την κατηγορία ότι επέλεξε αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθήματα , ή το υβριδικό σύστημα.
Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ , Άγγελος Συρίγος, με εγκύκλιο "τελεσίγραφο" που είχε αποστείλει στους Πρυτάνεις, τον περασμένο Νοέμβριο είχε ξεκαθαρίσει ότι:
Η τυχόν διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά, είναι μη νόμιμη και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να προσμετρηθεί στον ελάχιστο αριθμό των δεκατριών εβδομάδων για τη διδασκαλία ενός μαθήματος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 33, παρ. 5 του ν. 4009/2011.
Παράλληλα ο υφ. Παιδείας είχε επισημάνει στους Πρυτάνεις τα εξής:
Λήψη των αναγκαίων μέτρων: Τα ανά περίπτωση αρμόδια συλλογικά και μονομελή όργανα διοίκησης κάθε Ιδρύματος, καθώς και τα συλλογικά και μονομελή όργανα των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων του Ιδρύματος (Σχολών/ Τμημάτων) έχουν υπηρεσιακό καθήκον όπως ασκούν τις αρμοδιότητες τους για την παρακολούθηση της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπου διαπιστώνεται παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία.
Αποκλειστικά δια ζώσης: Η κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που συνίσταται στη διδασκαλία μαθημάτων, στη διεξαγωγή εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων και στη διενέργεια κάθε άλλου είδους παρεχόμενου διδακτικού έργου, στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών α ́και β ́ κύκλου των Α.Ε.Ι., διεξάγεται αποκλειστικά δια ζώσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 119847/ΓΔ6/23.9.2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, του ν. 4009/2011 (Α ́195), του ν. 4485/2017 (Α ́114), του Εσωτερικού Κανονισμού κάθε Α.Ε.Ι. και του εγκεκριμένου Κανονισμού κάθε προγράμματος σπουδών, εφόσον υφίστανται.
Λόγω νόσησης του διδακτικού προσωπικού: Σε καμία περίπτωση, η παροχή του διδακτικού έργου δεν δύναται να διεξαχθεί με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω νόσησης του διδακτικού προσωπικού.
Τι προβλέπει η παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4009/2011
Ειδικώς, με την παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4009/2011 ορίστηκε ότι:
«7. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέταση του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.».
Μοναδική εξαίρεση της υποχρεωτικά δια ζώσης εκπαίδευσης, αποτελεί η οργάνωση και λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 4485/2017 (Α ́114), υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω δυνατότητα προβλέπεται στην απόφαση ίδρυσης και τον εγκεκριμένο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Μ.Σ..
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: "Έρχονται" νέες παραιτήσεις από τα Συμβούλια Επιλογής
- Live :Πανεπιστήμιο και Διαφάνεια - Μνημόνια Συνεργασίας Α.Ε.Ι. & Ε.Α.Δ.
- Τελετή ονοματοδοσίας του Συνεδριακού Κέντρου του ΠΑΔΑ
- Το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά διοργανώνεται στο Ντάργουιν της Αυστραλίας
- Υφ. Παιδείας:Όπου το επιτρέπει ο νόμος η άδεια δίδεται στους εκπαιδευτικούς
- Πρωθυπουργός: Τα ΑΕΙ να νοικιάζουν δωμάτια σε φοιτητές με χαμηλό ενοίκιο
- Α. Κόπτσης για σχολική βία: Το 90% οφείλεται σε γονεϊκά πρότυπα
- Διευθυντές Σχολείων: Η Ν. Κεραμέως μελετά εισήγηση -τροπολογία για να επισπευσθούν οι επιλογές
- Υπ. Παιδείας : Οι δράσεις μας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού
- Επιμόρφωση στις δεξιότητες μέσω εργαστηρίων: Από σήμερα οι αιτήσεις
Σχόλια (8)
με το αν θα συμμορφωθεί ή όχι το υπουργείο προς την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων?
Μήπως η εμμονή για δια ζώσης εξετάσεις και μαθήματα, με κάθε κόστος και κόντρα στα υγειονομικά μέτρα, δείχνει ότι οι υπουργοί αυτοί είναι νομικά εκτεθειμένοι για τους όρους χρήσης της τηλεκπαίδευσης?
Μήπως η σύνοδος των πρυτάνεων ....?
Είμαστε Σοβιετική Ένωση από αυτά που βλέπεις, και την έχουν κάνει Σοβιετική Ένωση την Ελλάδα οι φιλελεύθεροι, που αλλού μπορείς να δεις τέτοια κωμωδία;
Απλά το Υπουργείο δεν μπορεί να στηρίξει την τηλεεκπαίδευση. Απλά τα πράγματα.
Είναι εύλογο να γίνονται εξ αποστάσεως. Τις εμμονές του υπουργείου με το διά ζ΄ώσης θα μας τις εξηγήσει κανένας?
Είναι γεγονός ότι εδώ στους δορυφόρους του Κρόνου όπου εδρεύει το υπουργείο μας ουδεμία σχετική αναφορά περί τηλεκπαίδευσης έχει φτάσει. Άλλωστε ακόμα και με το γρηγορότερο διαστημόπλοιο, το σχετικό χαρτί χρειάζεται μερικά χρόνια για να φτάσει. Μέχρι τότε και εκλογές θα έχουν γίνει, και αυτοί θα κάνουν πως εφαρμόζουν το νόμο, και εμείς πως δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε κάτι μεμπτό και παράνομο.
Που να τρέχεις τώρα να βλέπεις τι γίνεται σε κάθε αίθουσα και αμφιθέατρο. Επιπλέον τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοικούμενα, κάθε πρύτανης, κοσμήτορας και πρόεδρος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος να εφαρμόζει επακριβώς την ακαδημαϊκή διαδικασία που αποκλειστικά εμείς αποφασίζουμε!
μας το χάλασες το όνειρο (μάλλον για προπαγάνδα πρόκειται)!
...ως συνήθως ο υφυπουργός. Υπάρχουν πολλά τμήματα που κάνουν εξ αποστάσεως μαθήματα. Φυσικά δεν το αναφέρουν πουθενά.
Προφανώς και γίνεται εξ αποστ΄΄άσεως διδασκαλία σε αρκετές περιπτώσεις, ανάλογα με το τι θέλει ο διδάσκων, απλώς τα ιδρύματα δεν το αναφέρουν στο υπουργείο.