ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Νέα συνεργασία ΕΚΠΑ – Harvard: Η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων συνεχίζεται

Δημοσίευση: 19/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σήμερα ξεκινά η πρωτοποριακή συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Harvard, μέσω της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Harvard T.H. Chan School of Public Health».

Αντικείμενο της συνεργασίας είναι οι σύγχρονες Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές και στόχος η ανάπτυξη κοινών δράσεων και προγραμμάτων που θα καλύπτουν νομικές, πολιτικές, ιατρικές και επικοινωνιακές διαστάσεις, μια συνεργασία που ξεκινάει ήδη από το φετινό καλοκαίρι με θερινά προγράμματα σπουδών. 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Harvard αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες τόσο για κοινή διδασκαλία και μάθηση όσο και για την ενίσχυση καινοτόμων μορφών εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα σχετικά με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Η οργάνωση ενός εντατικού θερινού σχολείου για Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές, διάρκειας τριών εβδομάδων, θα προσφέρει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη γνώση αλλά και εμπειρία, στην Αθήνα, στο Ναύπλιο (με την συνεργασία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard) και στη Λέσβο, μέσω διαλέξεων, σεμιναρίων και εργασιών πεδίου.

Πρόκειται για μια παραγωγική ένωση των κοινοτήτων του ΕΚΠΑ και του Harvard T.H. Chan School, με τη μορφή συνεργασίας διδακτικού προσωπικού και φοιτητών πάνω σε συγκεκριμένα ερευνητικά θέματα του Κόμβου Αριστείας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση του ΕΚΠΑ και του Κέντρου για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα FXB του Harvard (FXB Center for Health and Human Rights).

Η συνεργασία αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συνεργειών Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με εξέχοντα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών που εγκαινίασε το Υπουργείο Παιδείας το Σεπτέμβριο του 2019. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων με 29 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με το Columbia University, το ΕΚΠΑ με το Yale University, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το Johns Hopkins University,  το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με το New York University, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Indiana University, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Stockton University. 

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Παρά την πανδημία, προωθούμε τις διεθνείς συνεργασίες των Πανεπιστημίων μας, με σταθερή προσήλωση στην εδραίωση της εξωστρέφειάς τους και τη διεκδίκηση της θέσης που τους αξίζει στον Διεθνή Ακαδημαϊκό Χάρτη. Είναι άλλωστε βαθιά η πεποίθησή μας ότι τα Πανεπιστήμιά μας έχουν πολλά να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και να αποκομίσουν από αυτήν,  μέσα από συνέργειες, ανταλλαγές φοιτητών, εκπαιδευτικών, ερευνητών και κοινά προγράμματα σπουδών. Συνεχίζουμε με όλο και περισσότερο ζήλο, όσο βλέπουμε και ότι τα ίδια τα ΑΕΙ μας επιδιώκουν να ανοιχτούν στον κόσμο, και ότι η παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, χάρη στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό των ΑΕΙ μας, το υψηλό τους επίπεδο και το διεθνώς εγνωσμένο κύρος.»

Σχόλια (3)

 
Συνεργασία ...
20 Ιαν 2022 09:49

για το Άσυλο και την Μετανάστευση. Δύο από τα προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό πανεπιστήμιο και τους αποφοίτους του. Για το άσυλο εύχομαι να γίνει μεταφορά του μοντέλου Χάρβαρντ στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Για το μεταναστευτικό, εύχομαι να αυξηθεί η ροή αποφοίτων προς το Χάρβαρντ.
Όσον αφορά τις εισροές από τα σύνορα, αυτό είναι ζήτημα "οικονομικής ώσμωσης". Ώσμωση ονομάζεται το φαινόμενο της διέλευσης μέσω ημιπερατής μεμβράνης (=σύνορα). 'Ωσμωτική πίεση-Π ονομάζεται η ελάχιστη πίεση που πρέπει να ασκηθεί εξωτερικά ώστε να εμποδιστεί το φαινόμενο της ώσμωσης. Στο μεταναστευτικό (σε ΗΠΑ και EU) η τιμή (το ανθρωπιστικό κόστος -ΜΚΟ) της Π (pushback) τείνει στο άπειρο οπότε ο έλεγχος εναπόκειται στην ημιπερατή μεμβράνη (=σύνορα). Από ΜΚΟ χορτάσαμε.
Το άσυλο είναι θέμα ανθρωπιστικό, νομικό και υποδομών υποδοχής. Το πρώτο αφορά την καλοσύνη και τα άλλα 2 το χρήμα. Καλοσύνη και χρήμα κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Το ζήτημα είναι πιο περισσεύει. Εκεί έγκειται η "μεταναστευτική πολιτική". Η προκείμενη συνεργασία, ας επιδοθεί στην εύρεση οικονομικών πόρων για την επίσπευση των νομικών διαδικασιών και την υποστήριξη υποδομών υποδοχής.

 
Πιτσιφλής
20 Ιαν 2022 08:59

Φφφφφφφ!...
Έτσι όπως τα διαβάζω όλα αυτά, αναρωτιέμαι γιατί τα Rafale δεν πέρασαν πρώτα πάνω από το Μαρούσι... γιατί δεν έκαναν τον γνωστό χαιρετισμό με το κούνημα των φτερών τους, μερικές στροφές γύρω από το ψηλό κτίριο, και μετά να συνέχιζαν για την Ακρόπολη;

 
Σεμνά και ταπεινά
19 Ιαν 2022 20:04

Δημοφιλές αντικείμενο, ας δει κανείς και την ουσιαστική δουλειά γίνεται στο Παρατηρητήριο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης με τα νησιά του Β. Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου να αναδεικνύονται σε φάρο γνώσης και έμπνευσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ