ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Εξετάσεις αξιοκρατίας δίνει η Ν. Κεραμέως στις επιλογές Διευθυντών Εκπαίδευσης- "Κλειδί" η Συνέντευξη η οποία μπορεί να μετατραπεί σε "ασανσέρ" των μορίων των υποψηφίων

Λήγει τη Δευτέρα η προθεσμία αιτήσεων των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης
Δημοσίευση: 20/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από την "μέγγενη" των εξετάσεων  "αξιοκρατίας" θα περάσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην "παρθενική" , επί θητείας της, επιλογή  στελεχών εκπαίδευσης με μοριοδότησης (σ.σ. στην επιλογή προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης δεν υπήρχε μοριοδότηση).

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

"Εμείς δεν ανακατευόμαστε , αρμόδια είναι τα Συμβούλια Επιλογής" , είναι η κοφτή απάντηση που παίρνει το esos από στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας , όταν ζητήσαμε πληροφορίες, όπως πόσοι υποψήφιοι Διευθυντές έχουν καταθέσει αίτηση.

Θυμίζουμε ότι   στο παρελθόν επί άλλων Κυβερνήσεων υπήρξαν μέλη Συμβουλίων Επιλογής που σύρθηκαν στα δικαστήρια με καταδικαστικές αποφάσεις από υποψηφίους που θεωρήθηκαν ότι αδικήθηκαν στις Συνεντεύξεις.

Αλλά και στη διαδικασία επιλογής των προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης (σ.σ. οι υποψήφιοι ήταν 500 για τις 116 θέσεις), οι οποίοι ασκούν σήμερα τα καθήκοντα (επελέγησαν τον Αύγουστο του 2020) ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για   "αποκατάσταση του κομματικού κράτους".

Η Συνέντευξη καταλαμβάνει το 1/5 των μορίων

Η Συνέντευξη από τα μέλη των Συμβουλίων Επιλογής τα οποία διορίστηκαν από την υπουργό Παιδείας,  θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιλογή των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Τα γενικά κριτήρια επιλογής  αποτιμώνται με εκατό (100) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο,  εκ των οποίων μέχρι και  τα 20 οι υποψήφιοι τα λαμβάνουν στη Συνέντευξη.

Ποια είναι τα προσόντα τα οποία θα κριθούν στη Συνέντευξη

Το κριτήριο της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης του υποψηφίου αποτιμάται με είκοσι (20) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

Για την αποτίμηση του εν λόγω κριτηρίου διενεργείται προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, η οποία μαγνητοφωνείται.

Μέσω της συνέντευξης εκτιμώνται η συγκρότηση της σκέψης και του λόγου, η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας, η συστηματική ενημέρωση στα εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς και οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της διεκδικούμενης θέσης στελέχους, ενώ συνεκτιμώνται τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας κάθε υποψηφίου.

Για τη διεξαγωγή της συνέντευξης, αξιοποιείται μελέτη περίπτωσης από τράπεζα θεμάτων, την οποία καλείται να πραγματευτεί ο υποψήφιος.

Υπεύθυνη για την προετοιμασία της τράπεζας θεμάτων είναι η Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε., η οποία επικουρείται από το Ι.Ε.Π..

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

α) προετοιμασία του υποψηφίου στη μελέτη περίπτωσης, την οποία επιλέγει τυχαία από ένα σύνολο μελετών περίπτωσης και

β) παρουσίαση από τον ίδιο του θέματος της μελέτης περίπτωσης και ερωτήσεις των μελών του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής προς τον υποψήφιο. Κατά τον χρόνο της προετοιμασίας του υποψηφίου πραγματοποιείται εισήγηση από μέλος του συμβουλίου επιλογής σχετικά με τον φάκελο υποψηφιότητας του υποψηφίου.

Τα στοιχεία που συνεκτιμώνται κατά τη συνέντευξη αποτιμώνται σε αξιολογικές μονάδες ως εξής:

α) η συγκρότηση της σκέψης και του λόγου: πέντε (5) μονάδες,

β) η ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας: πέντε (5) μονάδες και

γ) η συστηματική ενημέρωση στα εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς και οι γνώσεις και οι ικανότητες του υποψηφίου σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της διεκδικούμενης θέσης στελέχους: δέκα (10) μονάδες.

Το συμβούλιο επιλογής δύναται, με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση, να αποκλείσει από την περαιτέρω διαδικασία υποψήφιο που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης διαπιστώνεται ότι δεν είναι κατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων της διεκδικούμενης θέσης στελέχους.

Σχόλια (26)

 
εν αναμονη
24 Ιαν 2022 16:53

ξέρει το αγαπητό esos πόσες αιτήσεις έγιναν τελικά και πόσες σε κάθε πδε;

 
Λαυρέντης δάσκαλος
21 Ιαν 2022 17:17

Γελάνε και τα έπιπλα με αυτή την κυβέρνηση...

 
Ert
21 Ιαν 2022 14:34

Αλέξανδρε, ναι θα έπρεπε. Βέβαια, ονομαστικά και τεκμηριωμένα. Και μετά να βρεις και έναν καλό δικηγόρο. Ναι;

 
Στράτος
21 Ιαν 2022 13:55

@ΑΝΗΣΥΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Νομίζω ότι η πλατφόρμα κάνει μια απλή μαθηματική ανάγνωση του νόμου στη σωστή κατεύθυνση.
Ο νόμος λέει:
Εξαμηνιαία ΕΑΠ = 0,5 μόρια
Ετήσια ΕΑΠ = 1 μόριο

Στην πλατφόρμα θα πρέπει:
Προφανώς όποιος έχει Ετήσια ΕΑΠ πατάει 2 εξάμηνα στην πλατφόρμα και τα μόρια που υπολογίζονται γίνονται 1 και όχι 0,5.

Απλά μαθηματικά.
Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο απλή λογική εξήγηση.

 
ΑΝΗΣΥΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
21 Ιαν 2022 00:47

@ ΣΤΡΑΤΟΣ
Παραθέτω τη σχετική παράγραφο από τον νόμο: βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης θεματικών
ενοτήτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
(Ε.Α.Π.): μία (1) μονάδα κατ’ ανώτατο όριο, η οποία κατανέμεται ως εξής: i) μία (1) μονάδα για την ολοκλήρωση
ετήσιας θεματικής ενότητας και ii) 0,50 μονάδες για την
ολοκλήρωση εξαμηνιαίας θεματικής ενότητας.
Η πλατφόρμα αναφέρει μόνο εξάμηνα........δηλαδή όποιος έχει ετήσια τι γίνεται; θα κρίνει το συμβούλιο κατά το δοκούν;;;

 
Αλέξανδρος
20 Ιαν 2022 23:56

Δυστυχώς θα έπρεπε να μετρά η γνώμη του συλλόγου διδασκόντων. Υπάρχουν σχολεία όπου οι 9 στους 10 εκπαιδευτικούς σέρνουν κατάρες πίσω από την πλάτη του διευθυντή ή της διευθύντριας. Τυχαίο; Λίγη δημοκρατία δεν βλάπτει...

 
Στράτος
20 Ιαν 2022 22:22

@ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Γράφεις: "Πάντως υπάρχει διαφοροποίηση στην μοριοδότηση που υπάρχει στην πλατφόρμα σε σχέση με αυτή που ήταν στον νόμο. Αυτό είναι νόμιμο;"

Σε ποιο κριτήριο υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση; Μπορείς να μας αναφέρεις, γιατί δεν το έχω εντοπίσει;

 
Στράτος
20 Ιαν 2022 22:20

Πόσο θα μετρήσει η συνέντευξη για την αλλαγή της σειράς μοριοδότησης των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης θα το δούμε στην πράξη. Είναι πάντως μία ευκαιρία να γίνουν επιλογές χωρίς κομματικές παρωπίδες. Για να δούμε...

Προσωπικά (χωρίς πληροφόρηση) πιστεύω ότι οι αιτήσεις για Συμβούλους Εκπαίδευσης (Σχ. Συμβούλους) μπορούν να ξεκινήσουν λίγες μέρες μετά τη Δευτέρα, ημέρα λήξης των αιτήσεων για Διευθυντές Εκπαίδευσης, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες αναπροσαργογές της πλατφόρμας (αλλαγή προϋποθ΄έσεων υποβολής αίτησης κλπ). Εν αναμονή...

 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
20 Ιαν 2022 21:08

Πάντως υπάρχει διαφοροποίηση στην μοριοδότηση που υπάρχει στην πλατφόρμα σε σχέση με αυτή που ήταν στον νόμο. Αυτό είναι νόμιμο;
Επίσης, κανείς δεν αποσαφηνίζει πώς θα μοριοδοτηθούν κάτι άσχετες συμμετοχές σε erasmus. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν συμβόλαια ή αναθέσεις εργασιών; Πώς αποδεικνύεται η συμμετοχή;;; Απλά με ένα ταξίδι;;; Και όσοι ήταν διευθυντές και απλώς έβαζαν υπογραφές θα πάρουν 3 μόρια, ίσα δηλαδή με αυτούς που εργάστηκαν στην παραγωγή παραδοτέων;;;;
Ας ελπίσουμε οι πανεπιστημιακοί που θα είναι στα συμβούλια να τιμήσουν την ιδιότητά τους....Αλλιώς ας είναι έτοιμοι να σέρνονται στα δικαστήρια με μηνύσεις....

 
Χρήστος
20 Ιαν 2022 20:14

Το είδαμε και στην επιλογή των Συμβουλίων Επιλογής ποιους πανεπιστημιακούς επέλεξαν. Καθηγητές από Θεολογική σχολή ή Χημικό θα κάνουν επιλογές... Ασφαλώς βαθύτατοι γνώστες της εκπαίδευσης...

 
ΠΣΚ
20 Ιαν 2022 18:57

προς Lia

Δεν γινόταν πάντα έτσι, σε παραπέμπω στις επιλογές περιφερειακών διευθυντών του 2019. Στο υψηλότατο αυτό επίπεδο στελεχών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, κάποιοι που επιλέχθηκαν ανήκουν στη ΝΔ και μάλιστα εις εξ αυτών ήταν ο σημερινός γενικός γραμματέας κ. Κόπτσης ....
Δεν γινόταν πάντα έτσι...

 
Πρώην σχολική συμβουλος
20 Ιαν 2022 16:59

Στην τοποθέτηση προσωρινών διευθυντών εκπαίδευσης δεν υπήρξε Μοριοδοτηση ΑΛΛΑ η θέση που κατέχουν μέχρι τις επιλογές μοριοδοτειται . Σχολικος σύμβουλος έντεκα χρόνια παίρνει δύο μόριο για τη θέση που κατείχε, ο διευθυντής εκπαίδευσης παίρνει 1,75 για κάθε έτος. Τίποτε δε θα αλλάξει τελικά στην εκπαίδευση; Θα παίρνουν θέσεις ευθύνης ποιοι;

 
Το Σεπτέμβριο και δια ζώσης
20 Ιαν 2022 16:42

Τώρα θα δώσει εξετάσεις? 2,5 χρόνια, διάβαζε το μάθημα? Ήδη δοκιμάστηκε, μετρήθηκε, ζυγίστηκε... και βρέθηκε λιποβαρής.

 
Δρ ΕΔΙΠ
20 Ιαν 2022 16:37

Αυτο θα συμβει τη μερα που ο Ηλιος θα ανατειλει απο τη Δυση. Γελανε και αυτοι που σημερα ξερουνε οτι θα "επιλεγουν".

 
Μανόλης
20 Ιαν 2022 16:33

Τελικά, η προκήρυξη για τους Συμβούλους πότε θα βγει; Δεν ήταν να βγει κατά τη διάρκεια της υποβολής αιτήσεων για τις θέσεις των διευθυντών εκπαίδευσης;;;

 
sto_zoumi
20 Ιαν 2022 16:06

Όποιος είχε την ατυχία να συμμετάσχει στις συνεντεύξεις για την επιλογή διευθυντών σε ΙΕΚ γνωρίζει πολύ καλά τι πρόκειται να συμβεί και για τι είδους διαδικασία πρόκειται.

 
Πε19
20 Ιαν 2022 15:52

Είμαι Ηλεκτρολόγος μηχανικός & μηχ. υπολογιστών έχω 10 paper 2 nature me 1000 αναφορές το καθένα και άλλες τόσες από τα υπόλοιπα .10 Proceedings σε διεθνή συνέδρια (invited speaker) με άλλες 500 αναφορές όλα και με συνεργάτες δεν έχω βιβλία και ελληνικά proceedings γιατί κατά βάση δούλευα στο εξωτερικό. Η δουλεία μου είχε να κάνει με νανοδομές και νανοεπιστήμη γενικά. Παίζει να μη μου μετρήσουν όλα αφού δεν είναι ακριβώς στην εκπαίδευση.
Ένας φίλος μου τελείωσε την ΑΣΠΑΙΤΕ ηλεκτρολόγος μηχανικός και αυτός έχει 4 μονογραφές σε ελληνικά περιοδίκά έχει συμμέτοχή στην έκδοση 2 βιβλίων με ISBN και συμμετοχή σε καμιά 15 ρια συνέδρια με ISBN διαφόρων ομίλων που προσφέρουν σεμινάρια και άλλα, όλα σχετικά με STEM, αναφορά ο φίλος μου δεν γίνεται πουθενά.
Έχω 5 χρόνια κάνει μάθημα (μετά το διδακτορικό) σε 2 πανεπιστήμια του εξωτερικού σαν pos-doc τα 3 σε μεταπτυχιακά μαθήματα.
Επιμόρφωση δεν έχω κάνει πέρα από 50ρια ώρες σε κάποια ΠΕΚ για νέες τεχνολογίες.
Ο φίλος μου ήταν εργαστηριακός συνεργάτης στο ΤΕΙ ... για 4 χρόνια.
Και ήταν συνεργάτης του ΙΕΠ με 500 ώρες σε διάφορα προγράμματα επιμόρφωσης κυρίως ασύγχρονα και εξ αποστάσεως.
Είχα πάρει πρόγραμμα αριστείας Marie-Curie στη Γαλλία για 2 χρόνια και δούλευα σε άλλο ένα του πανεπιστημίου.
Ο φίλος μου ήταν σε 1 πρόγραμμα της Σχολής του και στο σχολείο είχε συμμετοχή σε 3 Erasmus.
Ποιος παίρνει περισσότερα μόρια ????
Δεν χρειάζεται να μαντέψετε ο φίλος μου φυσικά.
Άμα μιλάμε για αριστεία !!!!
Μικρό παράδειγμα λίγο τραβηγμένο (αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα) που δείχνει την Αριστεία που ψάχνει ο νόμος !!!!!
Σε κάθε κριτήριο μπορούμε να βρούμε παρόμοια παραδείγματα.
Ξανά ΑΡΙΣΤΕΙΑ όχι ΑΣΤΕΙΑ !!!!!!

 
Ert
20 Ιαν 2022 15:21

Για αυτές τις θέσεις θα έπρεπε να προβλέπεται ΓΡΑΠΤΗ εξέταση με μοριοδότηση που θα προστίθεται στα σταθερά μόρια. Επειδή υπάρχει δεδικασμένο με καμπάνες από τη δικαιοσύνη, αυτά τα 8/20 κλπ δεν είναι πλέον εύκολα....

 
PANOS
20 Ιαν 2022 13:38

δεν μπορει να ζητατε απο τους υποψηφιους προσληψη μεσω ασεπ περι το τελος Σεπτεμβριου με γραπτο διαγωνισμο (ετσι ειχε ειπωθει) και για τα στελεχη εκπαιδευσης........να δινεται βαρυτητα στη συνέντευξη!

 
Πόντοι
20 Ιαν 2022 13:27

Από τους 20 πόντους της συνέντευξης οι 15 θα αφορουν την ερώτηση: σε ποια κομματική νεολαία ανήκατε όταν ησασταν μαθητής;

 
Έρεβος
20 Ιαν 2022 13:08

Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Άλλωστε οι νυν διευθυντές "επελέγησαν" , για πρώτη φορά στα χρονικά, χωρίς καν να αναρτηθούν ποτέ ούτε οι πίνακες των υποψηφίων!!! Με αξιοκρστικά κριτήρια πάντοτε.......

 
Lia
20 Ιαν 2022 13:05

Ας είμαστε ειλικρινείς! Πάντα έτσι γινόταν... Η "συνέντευξη" έκρινε την επιλογή! Μόνο τη χρονιά που ψήφιζαν οι συνάδελφοι επιλέχθηκαν και εκπαιδευτικοί που δεν ανήκαν πουθενά.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
20 Ιαν 2022 13:02

Δίκη προθέσεων ασφαλώς δεν είναι δίκαιο να κάνει κανείς. Αλλά μια στοιχειωδώς αυτονόητη πρόβλεψη τη δικαιούται με βάση το κριτήριο της επιβολής της "αξιολόγησης Κεραμέως": ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΑ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ. Οποία έκπληξις, θα μου πείτε! Απλώς οι κορώνες περί αξιοκρατίας και αριστείας είναι πλέον αφόρητες...

 
ph
20 Ιαν 2022 13:02

Ποιος διορίζει τα συμβούλια επιλογής?

 
24 ξένες γλώσσες
20 Ιαν 2022 12:55

Νομίζω πως θα πρέπει να αναφερθούν επίσης και τα εξής :
1) Η εξέταση των υποψηφίων(που αφορά), στην ξένη γλώσσα. Διαδικασία που προηγείται της συνέντευξης αλλά που δεν μαγνητοφωνείται.
2) Ο ορισμός-επιλογή των "εξεταστών" στην ξένη γλώσσα.
3) Το ότι στις 25/1/2022, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής της εταιρείας που θα αναλάβει τη μαγνητοφώνηση.
https://www.esos.gr/arthra/76123/epilogi-stelehon-ekpaideysis-230000-eyr...

 
η συνέντευξη, ε;
20 Ιαν 2022 12:23

κατάαααλαβα...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ