ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

"Φωνές" για μονιμοποίηση των συμβασιούχων στα ΑΕΙ

Πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα των υπαλλήλων των ΑΕΙ στο υπουργείο Παιδείας και στάση εργασίας
Δημοσίευση: 21/01/2022
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πανελλαδική κινητοποίηση των υπαλλήλων των ΑΕΙ θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδία Διοικητικού προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τα εξής τρία αιτήματα, ένα εκ των οποίων είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων:

  1. Μετατροπή των συμβάσεων των συμβασιούχων συναδέλφων μας σε αορίστου χρόνου
  2. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο ύψος των αναγκών
  3. Έξω οι εργολάβοι από τα Πανεπιστήμια

Παράλληλα η Ομοσπονδία κήρυξε   παναττική  στάσης εργασίας από τις 12μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των υπαλλήλων στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 

Αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και από τη  Σύγκλητο του Παν. Ιωαννίνων

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ανακοινωθέν , το οποίο εξέδωσε χθες Πέμπτη, επισημαίνει τη δραματική υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών. 

Αναγνωρίζει ότι σημαντικό μέρος των διοικητικών αναγκών καλύπτεται  από ελαστικές  σχέσεις εργασίας και θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου, ασκούν έργο διοικητικό πάσης φύσεως, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Ως εκ τούτου, η Σύγκλητος ζητεί τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πιο συγκεκριμένα τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου στο Πανεπιστήμιο μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Διοικητικού προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης των πανεπιστημίων συνεχώς διογκώνεται, λόγω της πολιτικής παγώματος των προσλήψεων. Οι ελάχιστες προσλήψεις που πρόκειται να προκηρύξει η κυβέρνηση δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα κενά που έχουν προκύψει από τη μείωση του προσωπικού των πανεπιστημίων κατά περίπου 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Βασικές λειτουργικές ανάγκες σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών των πανεπιστημίων καλύπτονται από χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους. Αυτοί οι συνάδελφοι, οι οποίοι εργάζονται με πολλές και διαφορετικές σχέσεις (ορισμένου χρόνου, μπλοκάκια, ιδιωτικά συμφωνητικά κ.α.)  αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Η συμβολή αυτών των συναδέλφων στην καθημερινή αποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουν αποκτήσει πείρα κι εξειδίκευση.

Σε πολλές περιπτώσεις, εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ εργαζομένους και είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασης τους από άλλους συμβασιούχους, ή και από εργολαβικούς.

Απέναντι στα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται λόγω της υποστελέχωσης, οι κυβερνήσεις διαχρονικά όπως και η σημερινή της ΝΔ αντί να προχωρήσουν στην πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, προωθούν την ανακύκλωση της ανεργίας, την περιοδική απασχόληση, την ανακύκλωση εργαζομένων, καταδικάζοντας τον εργαζόμενο σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και δυσχέρειας, σε μια ζωή part time, αντί για μια ζωή ολόκληρη με αξιοπρεπή διαβίωση.

Η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αλλά και η ανάθεση διάφορων υπηρεσιών σε εργολάβους, είναι πολιτική επιλογή,  σε ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενταγμένη στους συνολικότερους σχεδιασμούς για λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. 

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια διεκδικούμε:
- Μετατροπή των συμβάσεων των συμβασιούχων συναδέλφων μας σε αορίστου χρόνου
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο ύψος των αναγκών
- Έξω οι εργολάβοι από τα Πανεπιστήμια

Η Ομοσπονδία Διοικητικού προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρά σε πανελλαδική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 21 Γενάρη στη 1μ.μ. και στην προκήρυξη παναττικής στάσης εργασίας από τις 12μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Σχόλια (3)

 
Ο Εργολάβος
22 Ιαν 2022 11:01

Τι θα γίνει με τους εργαζομένους και τον εργολάβο όταν θα ξεκινήσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία?

Τα χρήματα του διετή διαγωνισμού φύλαξης, ύψους περίπου 9.000.000 €, που δίνονται μέχρι σήμερα θα κοπούν ?

 
ΔΕΠ2
21 Ιαν 2022 09:44

Οτι νάναι....αν μονιμοποιηθούν αυτοί, στη συνέχεια θα ζητάνε νέους "έκτακτους" για να ζητήσουν τη μονιμοποίησή τους μετά από 2-3 χρόνια. Φάμπρικα. Τους πειράζουν οι εργολάβοι; Θέλουν το κάθε ΑΕΙ να έχει συνεργείο υδραυλικών, μάστορες, χτίστες, γυψοσανιδάδες, ηλεκτρολόγοι, στη μόνιμη μισθοδοσία, ενώ μπορεί να τους χρειάζεται μια φορά το μήνα ή το χρόνο; Αν ήταν δικά τους τα λεφτά στο δικό τους σπίτι ή επιχείρηση, έτσι θα έκαναν; Γελοίο.

 
ΔΕΠ
21 Ιαν 2022 09:41

Τι εννοούν εργολάβοι; Γιατί προσλήφθηκαν; Ποσα Χρόνια δουλεύουν ως συμβασιούχοι;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.