Οριστικό: Αναστέλλεται η εφαρμογή του δεύτερου Μηχανογραφικού

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

21/01/2022

Ενημερώθηκε: 22/01/2022, 07:17

Άκουσε το άρθρο

Αναστέλλεται  στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις η έναρξη εφαρμογής του δεύτερου Μηχανογραφικού, δηλαδή να μπορούν οι υποψήφιοι , τον Σεπτέμβριο να δηλώσουν νέο Μηχανογραφικό, διεκδικώντας κενές θέσεις , στα ΑΕΙ, που έχουν μείνει από το πρώτο, με τροπολογία  την οποία  κατέθεσε, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως   σήμερα , προς ψήφιση, στη Βουλή.

Έτσι για φέτος οι υποψήφιοι  θα συμπληρώσουν  μόνο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης, όπως πέρυσι.

Η διάταξη αυτή , σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας κρίθηκε απαραίτητη για δύο, κυρίως, λόγους, που επήλθαν αμφότεροι από την πρώτη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής:

  1. Αφ’ ενός, διότι το 93% των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χάρη στην ΕΒΕ, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολή ή Τμήμα μεταξύ των 10 πρώτων επιλογών τους, επομένως περιορίστηκε δραστικά η τυχαία εισαγωγή σε χαμηλής προτεραιότητας για τον υποψήφιο Σχολές ή Τμήματα, και
  2. Αφ’ ετέρου, προκειμένου να υπάρξει επαρκές χρονικό διάστημα εφαρμογής του συστήματος καθορισμού των συντελεστών βαρύτητας από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ώστε να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και των υποψηφίων, εν όψει της επιλογής τους.

Τι είναι το Β΄ Μηχανογραφικό

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους στα ΑΕΙ,  μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου (μηχανογραφικό δελτίο δεύτερης φάσης), επιλέγοντας χωρίς περιορισμό επιλογών, όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση με βάση την Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.

Στη διαδικασία αυτή οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των οικείων σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, οι οποίες δεν πληρώθηκαν κατά τη διαδικασία του Α Μηχανογραφικού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Μηχανογραφικό για τις ειδικότητες των ΙΕΚ παραμένει και θα το συμπληρώσουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτά το επόμενο σπουδαστικό έτος

Σχόλια (15)

Τασος
|

@Σχολές που βγάζουν άνεργους

Μια φορά και ένα καιρό που έκανα μεταπτυχιακό στην ΑΣΣΟΕ τμήμα στατιστικής ήρθε μια διεθνή επιτροπή να αξιολόγηση το μεταπτυχιακό μέσα ήταν και ο RAO για όσους ξέρουν. Όταν λοιπόν με ρώτησαν γιατι κάνω μεταπτυχιακό στην στατιστική και τι επιδιώκω από αυτό επαγγελματικά, τους απαντησα ειλικρινά ότι το κάνω απλά γιατί με ενδιαφέρει και όχι για κάποιο επαγγελματικο σκοπό (εκπαιδευτικος στο επάγγελμα πια) η απάντηση ήταν :'' The ancient Greek spirit is here''.
Καλό σου βράδυ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
|

Τόσο δύσκολο ήταν κ.Υπουργέ για μια ακόμη δύσκολη χρονιά να τους δώσετε το δικαίωμα Κοινωνιολογίας και όχι Λατινικών που δεν διδάχτηκαν;

όοοοοχχχχχιιιιιιιι
|

θέλω το πετυχημένο έξυπνο 2ο ! όχι , το θέλουμε πίσω , ΝίκημουΝίκημου!

Σοσιαλλήθωρος
|

Πολύ σωστά.
Με τα πανεπιστημιακά τμήματα των 5 και 10 φοιτητών τι θα γίνει;
Θα τα πληρώνει για πολύ ακόμα ο Έλληνας φορολογούμενος;

Σχολές που βγάζουν άνεργους
|

Εντάξει παιδιά αν το όραμά σας είναι να γίνετε άνεργοι (ή πολιτικοί) ας μπαίνετε σε όσες σχολές θέλετε.

Γιάννης Παπ
|

Το υπουργείο μεθοδευει το κλείσιμο το περιφερειακων τμημάτων. Εύγε στο υπουργείο παιδείας που βάλθηκε να μαζέψει και την υπόλοιπη Ελλάδα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αντί να μειώσουν τα τμήματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης που προσφέρουν τα ίδια ακριβώς προγράμματα σπουδών και να συνεισφέρουν στην υγιή αποκέντρωση, αποδυναμωνουν την περιφέρεια για να οδηγήσουν τη χώρα σε μια στρεβλη τριτοκοσμικη ανάπτυξη

Χριστιάννα
|

@ πολλά λόγια
Μάλιστα. Και όσοι σπουδάζουν Νομική, Φιλολογία, Πολιτικές Επιστήμες Αρχιτεκτονική ... μέλλον λαμπρό όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν έχουν. Και για να είμαι πιο ακριβής, κορεσμός υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Να τις κλείσουμε λοιπόν τις σχολές; Να αφήσουμε μόνο τις στρατιωτικές (άντε και τις Ιατρικές); Φαντάζομαι δε τα λέτε σοβαρά!

Νίκη
|

Θα το επαναφέρει μετά τις εκλογές.

Καταστροφιζασιόν ντε λα μηχανογραφιζασιόν
|

Όταν καταλαβαίνεις, ότι την "πατάτα" που μαγείρεψες, δεν μπορείς να τη φας ούτε η ίδια.... Στην επόμενη διακυβέρνησή σας κα. Κεραμέως.....

Christos
|

@Kostas,
Με ένα νόμο και ΄ένα άρθρο. Όπως αυτός ξέρει.

EBE
|

Κυρια Κεραμεως μην κοροιδευετε τον κοσμο.
Οι περσινοι υποψηφιοι 2021 δεν περασαν κατα 93% στην πρωτη τους επιλογη, απλα δηλωσαν στο μηχανογραφικο τους τις σχολες που τους επετρεπε η ΕΒΕ.

Πολλά λόγια...
|

...λίγα έργα.
Ο προσδιορισμός της βάσης εισαγωγής είναι ένας σωστός και αξιοκρατικός τρόπος για να εντοπιστούν τα πανεπιστημιακά τμήματα που πρέπει να κλείσουν διότι έχουν πολύ χαμηλό αριθμό εισακτέων.
Το δεύτερο μηχανογραφικό ήταν και αυτό στην ίδια κατεύθυνση. και τώρα αντί να προχωράτε τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων μην καθυστερείτε.
Γιατί δεν κλείνετε ή συγχωνεύονται τα τμήματα τα οποία έχουν ελάχιστους εισακτέους κάτω από το 30% των θέσεων που δίνονται; Ποιος ο λόγος να αφήσετε και νέα γενιά υποψηφίων, αυτους που θα δώσουν πανελλήνιες φέτος, να περάσουν σε τμήματα που δεν έχουν μέλλον; Μη δίνετε σημασία σε πιέσεις μικρό παραγόντων και μεγαλοπαραγόντων των επαρχιακών πόλεων με μη βιώσιμα τμήματα.

Kostas
|

Δεν θα υπάρξει ποτέ δεύτερο μηχανογραφικο. Στον αγύριστο θα τους στείλει ο τσιπρας. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν δικαίωμα στην μόρφωση. Θα φάτε καλά στις εκλογές δεξιοί.

προστασία συμβούλων??
|

άραγε οι αστοχίες συμβούλων και φωτισμένων καινοτόμων στο υπουργείο μέχρι πότε θα καλύπτονται με αναστολές για το ένα, με αναστολές για το άλλο....ξηλώνεται το πουλόβερ....και ο μαθητής όμηρος, αλλά όχι για πολύ ακόμα κυρία υπουργέ.

Ναι, καλά...
|

Γελάμε με τα 1 και 2! Προφανώς δεν βρέθηκε η γραφειοκρατική φόρμουλα να εκδίδονται νωρίτερα τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις σφραγίδες και υπογραφές από τα άλλα υπουργεία! Έτσι έμαθε το δημόσιο, έτσι πορεύεται! Ούτε υπουργός δεν έβγαλε άκρη!

Το σημαντικό είναι βέβαια, ότι κάνουμε συνέχεια αλλαγές εν μέσω της χρονιάς! Κανένας σεβασμός! Λογικό, απο την άλλη, αφού δεν δίνουν τα δικά μας παιδιά... Σιγά μην ασχοληθούμε με τα ελληνικά ΑΕΙ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ