ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Παραδόξως, υπάρχει θεσμική λύση για τις καταλήψεις των Σχολείων

"Μόνο επιβολή διοικητικού προστίμου στους κηδεμόνες των καταληψιών, κάτι που θα το καταλογίζει βάσει εξουσιοδότησης νόμου, ο Διευθυντής της Σχολικής μονάδας"
Δημοσίευση: 23/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Γιάννη Π. Πλατάρου Μαθηματικού

Μέχρι στιγμής οι ίδιες οι καταλήψεις αποτελούν «θεσμό» και  «έθιμο» μισού αιώνα. Εκτός αυτών, θεωρείται «δημοκρατικό μέσο πάλης» ενώ κατά το Ελληνικό «συναμφότερον»,  παραλλήλως, διώκονται και  ποινικώς.  Λόγω επικρατούσας κουλτούρας ανομίας, σε συνδυασμό με το ανήλικο των δραστών και την εργαλειακή εκμετάλλευση από όλα σχεδόν τα κόμματα, ο «θεσμός των καταλήψεων» μεγαλούργησε ακωλύτως, μετά την μεταπολίτευση.

Η Πολιτεία έλαβε μέτρα και αφού διαπίστωσε  την μη τήρηση του νόμου (ήταν το παλιό άρθρο 334 του παλιού ΠΚ) θέσπισε ιδιώνυμο για τις καταλήψεις στα Σχολεία όπου η τιμωρία προέβλεπε  «6μήνες φυλακή» («Ιδιώνυμο Αρσένη», που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 1999). Φυσικά ούτε αυτός ο νόμος εφαρμόστηκε ουσιαστικά (με καταλογισμό οριστικών ποινών) ποτέ. Έκτοτε ο Σύριζα έκανε «αποποινικοποίηση» των καταλήψεων των Σχολείων (Έτσι τουλάχιστον  δήλωνε ρητορικά,  παρ΄ό,τι κατά το «Φυσικό Δίκαιο» είναι αδύνατον να μην είναι αξιόποινη μια τέτοια πράξη)  Πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ  εξαπλασίασε την ποινή (μέχρι τρία χρόνια φυλακή συν πρόστιμο) τροποποιώντας το άρθρο 168  του Ποινικού Κώδικα  με τον νόμο 4619/2019. Φυσικά δεν φοβήθηκε κανένας, ένεκα της μακρότατης παράδοσης ατιμωρησίας μισού αιώνα και το πρόβλημα (για τους λίγους που το θεωρούν πρόβλημα) παραμένει άλυτο.

Θεωρητικά το πρόβλημα είναι κοινωνικά άλυτο, καθώς τις καταλήψεις ενθαρρύνουν  ως «μορφή πάλης» και ως «μορφή αγώνα» όλα τα κόμματα της Αριστεράς και όχι μόνο,  όλες οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες , τα τοπικά εκπαιδευτικά σωματεία, η κοινή γνώμη, οι γονείς και οι παππούδες των νυν μαθητών όντες πρώην «αγωνιστές» καταληψίες. Έχουμε δει και βιογραφικά στελεχών εκπαίδευσης με επίκληση «αγώνων» με συμμετοχή σε καταλήψεις. Τόσο είναι το βάθος του φαινομένου.

Ωστόσο, πιστεύουμε ακράδαντα στην παρακάτω λύση έστω κι αν η ίδια η πραγματικότητα και τα  δεδομένα φαίνονται να  ευθέως αντίθετα.

Παραθέτουμε πρώτα, την μη ενδεικνυόμενη προσέγγιση:

Όχι ποινική δίωξη, όχι πειθαρχική δίωξη των μαθητών, όχι αυτόματη   ταυτοχρονική αναπλήρωση μαθημάτων για τους μη καταληψίες. Έχουν αποτύχει τα μέτρα, επί 40  συνεχόμενα σχολικά έτη.  Μόνο επιβολή διοικητικού προστίμου στους κηδεμόνες των καταληψιών, κάτι που θα το καταλογίζει βάσει εξουσιοδότησης  νόμου, ο  Διευθυντής της Σχολικής μονάδας, ως μονοπρόσωπο όργανο με βάση έναν αντικειμενικό τρόπο  υπολογισμού, όπως ο παρακάτω, που υπολογίζει απώλεια εσόδων, παγίων εξόδων και αυξημένων συνήθων φθορών απλής χρήσης. (Δεν αφορά διακεκριμένες ζημίες παγίου εξοπλισμού που καταλογίζονται δυνητικά μόνο δικαστικώς):

  • 1/189 των τακτικών υπολογισθεισών εσόδων   προηγούμενου Σχολικού έτους, του Κυλικείου,  ανεξαρτήτως καταβολής τους ή μη, ανά ημέρα μη λειτουργίας του Σχολείου.
  • 1/365 των  τακτικών λειτουργικών εξόδων του Σχολείου υπολογιζόμενων στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ανά ημέρα κατάληψης.
  • 1/365 μέσου ετήσιου μισθολογικού κόστους του ΥΠΑΙΘ, επί τον αριθμό των τμημάτων γενικής παιδείας του Σχολείου.  

Συνολικά το ποσό ανά ημέρα κυμαίνεται από περίπου 100€ για μικρά Σχολεία έως 300€ για μεσαία και 600€ για πολύ μεγάλα

  • Ο παραπάνω υπολογισμός διενεργείται μετά την λήξη της κατάληψης και μετά την παρέλευση νόμιμης προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων από τους κηδεμόνες των καταληψιών.
  • Η αμφισβήτηση του προστίμου διενεργείται ενώπιον αρμοδίου δικαστηρίου.
  • Το πρόστιμο ισομερίζεται μεταξύ των καταληψιών.

Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα παραπάνω , πρέπει να πιστοποιηθεί η συμμετοχή των καταληψιών με έναν αντικειμενικό τρόπο και να ειδοποιηθούν οι Γονείς, ο υπόχρεος κηδεμόνας,  με ένας επίσης αξιόπιστο τρόπο που θα είναι γνωστός εκ των προτέρων και γενικά όλο το λεπτομερές το πρωτόκολλο των ενεργειών πριν και μετά,  θα προβλέπεται στον νόμο.  

Να σημειώσουμε, ότι είτε αναπληρωθούν τα μαθήματα είτε όχι, το Δημοσιονομικό κόστος υφίσταται είτε ως επί πλέον μισθοδοσία είτε ως εκπαιδευτικό κόστος στην παροχή του εκπαιδευτικού αγαθού.

Και όταν είναι υποχρεωτικά πληρωτέο, όλοι θα κατανοήσουν ότι το Δημόσιο δωρεάν αγαθό εκπαίδευση έχει κόστος αποτιμήσιμο για κάθε έναν που με πράξεις ή παραλήψεις, εμποδίζει την παροχή του.

Είναι ευκαιρία να μάθει  όλη η οικογένεια όπως και η εκπαιδευτική κοινότητα, έναν χοντρικό, βασικό τρόπο υπολογισμού του κόστους εκπαίδευσης  ανά ημέρα διδασκαλίας, να κατανοήσουν όλοι την ζημιά που γίνεται στην κοινωνία, όπως και  τι σημαίνει παραμέληση επιτροπείας ανηλίκων, σε χρήμα, σύμφωνα με άκρως συντηρητικό ύπο-υπολογισμό.

Σχόλια (54)

 
Εκπαιδευτικός
30 Ιαν 2022 09:24

Πολύ σωστά.
Επιτέλους να σταματήσουν οι καταλήψεις που στο 99% των περιπτώσεων γίνονται απλά ...για να χαθεί μάθημά. Το γνωρίζουμε όλοι μας αυτό.

 
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
28 Ιαν 2022 13:46

Φιλοσοφικές/Πολιτικές Αλχημείες, κοινώς Μπούρδες,... ΠΛΑΤΑΡΟΥ του
Επαϊοντος...Τον ΄εχουμε συνηθίσει άλλωστε από τα διάφορα πόστα που
πέρασε...Δεν είναι το Πρώτο του Φληνάφημα...΄ Έχει Παρελθόν... Τα
γραφόμενά του Συνάδουν με τη Πολιτική/Κομματική του Ταυτότητα και
Φιλοσοφία...Κρίμα γιατί είναι Πολύ Καλός Γνώστης των Μαθηματικών...
Αυτό που λέει και ο Λαός μας, "Μη Μιλάς/Γράψεις καλύτερα, αν ΔΕΝ Έχεις
κάτι Σωστό να Πεις/Γράψεις", δεν το έχει Ακούσει/Διαβάσει ΠΟΤΕ???...
<<Αργυρό το Μίλημα και Χρυσός η Σιωπή>>...Κε ΠΛΑΤΑΡΟ...

 
Legend
26 Ιαν 2022 08:35

Φαίνεται ότι αγνοείτε την πραγματικότητα. Κάθε διευθυντής ενημερώνει την διεύθυνση και την αστυνομία για την κατάληψη. Ακόμη και τον εισαγγελέα. Εκείνοι όμως δεν κάνουν τη δουλειά τους. Με κινητοποίηση των γονιών μόνο θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το σάπιο. Μαζικές κλήσεις στις εισαγγελίες για τις καταλήψεις από όλους τους γονείς οι καθηγητές έξω από την πόρτα όλοι μα όλοι και οι μαθητές που δεν είναι υπέρ της κατάληψης μαζί. Ο χώρος επανακαταλαμβάνεται γρήγορα. Χωρίς φασαρίες. Με αγάπη και αλήθεια! Γιατί το κόστος είναι βαρύ για κάθε μαθητή χωρίς να το καταλαβαίνει στα 15 και στα 17. Όταν το καταλάβει είναι αργά…

 
σαλός λαός
25 Ιαν 2022 22:15

Αφού τόσο πολύ σας απασχολούν οι καταλήψεις τότε να μην επιτρέπετε σε κανέναν να καταλαμβάνει τη δική σας λογική και να τη χρησιμοποιεί για λογαριασμό του!

 
Γιώργος Π.
24 Ιαν 2022 13:53

@Προτάσεις :Ανεμομαζώματα-ανεμοσκορπίσματα
Συμφωνώ απόλυτα!!

 
@Πλατάρος Γιάννης 24 Ιαν 2022 09:46
24 Ιαν 2022 13:27

Πλατάρε ο μόνος στην Ελλάδα που έχει δικαίωμα να σου ζητήσει να απαντησεις είναι ο Εισαγγελέας και όταν αυτό γίνει με επίσημη κλήση. Πόσο κουταμάρα πχιά.

 
Στέλιος Καραπιπέρης
24 Ιαν 2022 13:20

Για μία ακόμη φορά Γιάννη , με την πρότασή σου δίνεις λύση σε μία απαράδεκτη κατάσταση (καταλήψεις σχολείων). Εύχομαι να σε ακούσουν οι ιθύνοντες και να δώσουν οριστική λύση.

 
@ασεπίτης
24 Ιαν 2022 13:05

Αγαπητέ ασεπίτη
Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι είμαστε υπέρ του να εφαρμοστεί ο Νόμος.
Επίσης, για την επιβολή του Νόμου υπάρχουν κλάδοι εργαζομένων που εντάσσονται σε ειδικά μισθολόγια και απολαμβάνουν ευνοϊκών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, και αυτοί δεν είναι οι εκπαιδευτικοί.

 
@ασεπίτης
24 Ιαν 2022 11:34

Συνεπώς χρειάζεσαι επειγόντως μαθήματα κριτικής σκέψης.

 
ασεπίτης
24 Ιαν 2022 11:12

συνεπώς ΟΛΟΙ εσείς συμφωνείτε με τις ζημιές και την ατιμωρησία των καταληψιών.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑ΅Σ
WEBEX και ξερό ψωμί

 
Πιτσιφλής
24 Ιαν 2022 10:13

Μα προφήτης είμαι;...

 
Πλατάρος Γιάννης
24 Ιαν 2022 09:46

@Σχόλια:
1. Την λύση «...να ψηφιστεί ένας νόμος που να προβλέπει την εφαρμογή των υπολοίπων» την είχε προτείνει ο Εμμανουήλ Ροΐδης τον προπερασμένο αιώνα ανεπιτυχώς. Έμεινε ως ανεκπλήρωτο αίτημα-υπόδειξη -σόφισμα-ρήση.
2. Ο Διευθυντής που θα κληθεί να εφαρμόσει τον νόμο, θα έχει ένα προβλεπόμενο ρητώς πρωτόκολλο ταυτοποίησης των χρηστών. Για παράδειγμα:
α) Άμα τη εκδηλώσει κατάληψης, ο Διευθυντής καλεί μέσω όλων των τρόπων που διαθέτει (sms, τηλέφωνο, μεϊλ ) και είναι γι αυτό σε ετοιμότητα (προεκτύπωση στοιχείων επικοινωνίας κηδεμόνων) τους γονείς των ενδεχόμενων καταληψιών. Η εξίσωση είναι:
Απόντες =καταληψίες +νομίμως απόντες.
Οι Γονείς αποστέλουν μέσω ΚΕΠ ή GOV υπεύθυνη δήλωση ότι «Σήμερα το τέκνο μου , είναι στο σπίτι του για λόγους υγείας, οικογενειακούς κτλ ) » και σε μεταγενέστερο χρόνο (λήξη κατάληψης) συνυποβάλλουν αποδεικτικά των λόγων (Ιατρική βεβαίωση από δημόσιο φορέα ή ιδιωτικό)
Η Αστυνομία πρέπει να συνδράμει υποχρεωτικώς την είσοδο του Διευθυντή με τον ΣΔ στο Σχολείο για λόγους ασφαλείας (Τα παιδιά έχουν μάθει να βάζουν τα χέρια τους πάνω στην αλυσίδα έτσι ώστε ο έχων τον κόφτη να φοβηθεί μήπως κόψει και δάκτυλα και δεν κάνει τίποτα. ) Η Αστυνομία μπορεί να το κάνει αυτό με ασφάλεια, επαγγελματικά, χωρίς συλλήψεις προσαγωγές και διώξεις .
Τα μαθήματα αναπληρώνονται με πρόβλεψη του νόμου. Κατά σειράν, Σχολικοί περίπατοι, πενθήμερη, εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις. Για τις παραπάνω μέρες αποφασίζει στο Σχολικό Συμβούλιο.

 
Πιτσιφλής
24 Ιαν 2022 09:09

Εργασία για το σπίτι:
Πώς η καινοτομία έγινε κενοτομία!
Να χρησιμοποιήσετε υλικό από την παρούσα στήλη και να γράψετε ένα μικρό διήγημα στο ύφος του Βιζυηνού.

 
Θεόσταλτ με Πλατάρε
24 Ιαν 2022 06:49

Περιμένουμε με αγωνία να υπερσπιστείτε την γνώμη σας απέναντι στα σχόλια.

 
@NIC
24 Ιαν 2022 06:46

"γιατί η ΝΔ δεν είναι ούτε ανάλγητη είναι ούτε φασίζουσα νοοτροπία έχει"
Συμφωνώ συνάδελφε.
Βορίδης, Πλεύρης και Γεωργιάδης το εγγυώνται άλλωστε.

 
ζΦ
24 Ιαν 2022 01:45

Δεν φταίς εσύ άνθρωπε μου, αλλά αυτοί που σου δίνουν βήμα και γράφεις αυτές τις μπούρδες ..

 
Κιμ
24 Ιαν 2022 01:13

@Φ. Κώστας
Πολύ σωστή σκέψη. Αλλά ζούμε στη χώρα του @@!@##$ "πολιτικού κόστους", και αυτά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ποτέ.

 
John T
23 Ιαν 2022 23:08

Και γιατί να κόβει μόνο πρόστιμο και να μην εκτελεί τους καταληψίες επί τόπου;

 
Πιτσιφλής
23 Ιαν 2022 22:43

Πουτ δε ντεσκ ντάουν!

 
Φ. Κώστας
23 Ιαν 2022 22:13

Βασικά ένα θέλει. Όταν γίνονται καταλήψεις, να κόβεται μισθός στους εκπαιδευτικούς και έξτρα φόρος στους γονείς. Σε όλους τους γονείς, φταίνε δε φταίνε.

Και ω του θαύματος σε 2 ώρες τέρμα η κατάληψη.

 
Δημήτρης
23 Ιαν 2022 21:58

Μετά τους βανδαλισμούς των σχολείων στις καταλήψεις ο φορολογούμενος γιατί να πληρώνει; Οι υπεύθυνοι καταλήψεων που υποτίθεται ότι περιφρουρούν το σχολείο, να πληρώνουν.

 
Ελεος!!!
23 Ιαν 2022 21:55

Είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες προτάσεις από εκπαιδευτικούς; Κρίμα!

 
@Φτάνει πια
23 Ιαν 2022 21:23

Περιμένουμε να μπει η αστυνομία, να τους βγάλει, να τους πάει στο τμήμα και να κόψει διοικητικά πρόστιμα στους γονείς. Ότι δηλαδή θα γινόταν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Εσύ τι περιμένεις; Τον Γκοντό;

 
Συμφωνώ
23 Ιαν 2022 20:39

και επίσης θέλω να προτείνω οι συλληφθέντες μαθητές να παραπέμπονται στο στρατοδικείο για εσχάτη προδοσία...

 
Προτάσεις
23 Ιαν 2022 20:25

Γιατί αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων αύριο στην Αττική; Με νομοθετική ρύθμιση (από τις κατεπείγουσες που τις ξέρει καλά το καθεστώς) ο διευθυντής του σχολείου αναλαμβάνει την υποχρέωση να καθαρίσει από πάγο το προαύλιο και να βάλει μια φου-φου σε κάθε αίθουσα. Αυτές είναι λύσεις Πλατάρε. Ζήτω το Κόμμα, Ζήτω ο Μωυσής, Ζήτω κι ο Πλατάρος!!!

 
Δικηγόρος γονιού καταληψία
23 Ιαν 2022 20:19

(Σενάριο 1)
Ο ανήλικος με την κουκούλα που κόψατε το πρόστιμο δεν είναι παιδί του πελάτη μου. Πρόκειται για ομοιότητα. Το παιδί του πελάτη μου την ώρα της κατάληψης ήταν σπίτι με τη γιαγιά του και έχουμε μάρτυρες για αυτό. Θα σας ασκήσουμε αγωγή για ψευδή καταμήνυση.

(Σενάριο 2)
Ο πελάτης μου έστειλε το πρωί το παιδί του στο σχολείο και παγιδεύτηκε σε αυτό παρά τη θέληση του από άγνωστα άτομα που κλείδωσαν τις πόρτες για να κάνουν κατάληψη. Ως διευθυντής του σχολείου και υπεύθυνος της ασφάλειας των μαθητών θα έπρεπε να έχετε αποτρέψει την είσοδο των ταραχοποιών στοιχείων, να βοηθήσετε στο να βγει από το σχολείο η κόρη μου που παγιδεύτηκε, έπεσε θύμα σεξουαλικής λεκτικής και σωματικής επίθεσης και βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό παρακολούθηση ψυχολογου στην ΧΨΖ ψυχιατρική κλινική. Για αυτό το λόγο θα σας ασκήσουμε αγωγή και μήνυση.
...
(Σενα΄ριο ν)
...

Τέτοια σενάρια θα μπορούσαμε να γράφουμε μέχρι το πρωί. Όποιος κατάλαβε το άτοπο της συλλογιστικής του κ. Πλατάρου κατάλαβε.

Στο θέμα των καταλήψεων μία είναι η ενδεδειγμένη λύση, κλήση της αστυνομίας και εκκένωση της κατάληψης. Όπως θα γινόταν σε περίπτωση κατάληψης οποιασδήπτε δημόσιας υπηρεσίας.

Βέβαια αυτή η κυβέρνηση (όπως και όλες οι προηγούμενες) δεν πρόκειται ποτέ να το κάνει αυτό και πάντα θα ρίχνει το μπαλάκι και τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι από ότι φαίνεται ανέχονται τα πάντα από τους πάντες.

 
Συνάδελφος...
23 Ιαν 2022 19:46

κε. Γιάννη, καλά ο Δ/ντής θα επιβάλλει πρόστιμο όπως προτείνεις... Το ξύλο ποιος θα το φάει μετά? Αυτός ή εσύ??? (τρώνε μηνύσεις, ξύλο, διαπόμπευση... τους σέρνουν στα ΑΤ με χειροπέδες!!!)

Βγάλτε από το (στενό) μυαλό σας τη λογική όπου ο δ/ντής του σχολείου πρέπει να αναλάβει το ρόλο του "γκαουλάιτερ". Ο δ/ντής είναι για να συνεργάζεται με τους γονείς και τη σχολική κοινότητα και όχι να είναι ο αστυνόμος, ο εισαγγελέας, ο δήμιος κλπ.

Αν θέλετε να "λύσετε" το πρόβλημα των καταλήψεων να βάλετε τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους κρατικούς λειτουργούς να αναλάβουν δράση και μη βάζετε τους εκπ/κούς να "βγάλουν το φίδι από την τρύπα". Να αναλάβετε και εσείς το πολιτικό κόστος και όχι να τρώμε εμείς το ξύλο και τις απειλές. Είναι τυχαίο που ούτε η αστυνομία ούτε οι εισαγγελείς δεν επεμβαίνουν παρά το γεγονός ότι είναι οι "πλέον αρμόδιοι" για την τήρηση του νόμου και της τάξης που εσείς ευαγγελίζεστε..?

 
Μάριος
23 Ιαν 2022 19:42

Κάποτε -λέει ένας παλιός μύθος- μια γυναίκα σε ένα χωριό θρηνολογούσε νυχθημερόν καθισμένη στο κέντρο του σπιτιού της, από φόβο ότι το σκεπάρνι που ήταν κρεμασμένο από ένα δοκό πάνω από το κεφάλι της, θα έπεφτε και θα την τραυμάτιζε. Μια μέρα κάποιος περαστικός άκουσε το θρήνο της και την αιτία του και μπαίνοντας στο σπίτι ξεκρέμασε το σκεπάρνι και την απάλλαξε από τον εφιάλτη που ζούσε. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 
Μαρία Μάρκου
23 Ιαν 2022 19:34

Πλατάρος: αυτή η μάστιγα!

 
Δημήτρης
23 Ιαν 2022 19:29

Δεν πάμε καλά, δυστυχώς! Μα είναι δυνατόν να μη μπορεί το κράτος να σταματήσει μια κατάληψη από εφήβους; Τέτοια ανευθυνότητα, τέτοια ανικανότητα, τέτοια φοβία άσκησης στοιχειωδών καθηκόντων της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας! Τώρα όσον αφορά τον κ. Πλατάρο, τι να πω εγώ; Τα είπατε όλα οι υπόλοιποι σχολιαστές.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.