ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΑΔΑ: Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Διατάξεων και Υλικών (ΕΗΔΥλ) και του Libre Space Foundation

Δημοσίευση: 24/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Διατάξεων και Υλικών (ΕΗΔΥλ) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών με το Libre Space Foundation (LSF). Το ΠΑΔΑ εκπροσώπησε ο Πρύτανης του Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής και ο Διευθυντής του ΕΗΔΥλ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ενώ το LSF ο Διευθύνοντας Σύμβουλός του Πιέρρος Παπαδέας.

Το Libre Space Foundation είναι ανεξάρτητος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προαγωγή ανοιχτών τεχνολογιών στο τομέα της διαστημικής. Για το σκοπό αυτό ο οργανισμός προωθεί, προάγει και αναπτύσσει ελεύθερες και ανοιχτές τεχνολογίες και γνώση για το διάστημα.

Προκειμένου να το επιτύχει αυτό το LSF, έχει δημιουργήσει ανοιχτές κοινότητες στις οποίες διεθνείς οργανισμοί (όπως η European Space Agency), ερευνητικά ιδρύματα (όπως το Harvard and Smithsonian Center for Astrophysics), επιχειρήσεις (όπως η Google) και δεκάδες ανεξάρτητοι επιστήμονες, μηχανικοί και εθελοντές συνεργάζονται με τρόπο ελεύθερης πρόσβασης για να αναπτύξουν λύσεις ανοιχτού χαρακτήρα στο τομέα της διαστημικής ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν, επίσης με ανοιχτό τρόπο, να προάγουν την γνώση.

Σκοπός της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι η ανάπτυξη και εξέλιξη ελεύθερων και ανοιχτών τεχνολογιών για το διάστημα, μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δύο φορέων. Στοχεύοντας, στην εξωστρέφεια και στη διάχυση της γνώσης καθώς και στην ενίσχυση της έρευνας σε τεχνολογίες αιχμής το ΕΗΔΥλ και το LSF επισημοποίησαν τη μακρόχρονη συνεργασία τους σε μία σειρά πεδίων. Ειδικότερα, στην ανάπτυξη:

  • εργαλείων βασισμένων σε ανοιχτές τεχνολογίες για την υποστήριξη διαστημικών αποστολών,
  • ελεύθερου και ανοιχτού υλισμικού και λογισμικού για την πραγματοποίηση διαστημικών αποστολών,
  • ελεύθερου και ανοιχτού υλισμικού και λογισμικού για τη λειτουργία διαστημικών οχημάτων και των υποσυστημάτων τους,
  • νέων θεματικών περιοχών, στο πλαίσιο των προσκλήσεων για την υλοποίηση μεταπτυχιακών αντικειμένων, ως μέρος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στις Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Επιστήμες μέσω έρευνας, το οποίο προσφέρεται χωρίς δίδακτρα,
  • κοινών δράσεων επικοινωνίας και προβολής των επιτευγμάτων των συνεργαζόμενων φορέων με στόχο τη μεγαλύτερη διάχυση της τεχνογνωσίας και των τεχνολογιών του διαστήματος.

Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής εξήρε την αξία της εν λόγω συνεργασίας η οποία παράγει και διαχέει προηγμένες νέες τεχνολογίες αιχμής για το διάστημα, αλλά και εφαρμογές αξιοποιήσιμες και στη γη και διαβεβαίωσε τους εμπλεκόμενους για την ένθερμη στήριξη της προσπάθειας εκ μέρους του Ιδρύματος.

Επιστημονικός Υπεύθυνος για τις δράσεις και τον συντονισμό που περιγράφονται στο μνημόνιο συνεργασίας είναι ο Καθηγητής Ηλίας Σταύρακας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, ενώ την αντίστοιχη θέση στο LSF κατέχει ο Ηλίας Δαραδήμος, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, MSc, BSc.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ