ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία

Δημοσίευση: 26/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το νέο πρόγραμμα εξειδίκευσης από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου, με διάρκεια 9 μήνες εξ αποστάσεως διδασκαλίας με τη μέθοδο της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα είναι Ετήσιο και Μοριοδοτούμενο σύμφωνα με τη υπάρχουσα νομοθεσία. Επιπλέον παροχή προς τους απόφοιτους του προγράμματος, θα είναι η συμπερίληψή τους στο «Μητρώο Προσωπικών Βοηθών για Άτομα των Αναπηρία» που δημιουργείται  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από τα εργαστήρια: 1) Προσβασιμότητας και Υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία και 2) Εφαρμογών Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Συμπερίληψης. Είναι στην πράξη το πρώτο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών που δημιουργείται στη χώρα.

Σύμφωνα με το Άρθρο 34, του πρόσφατα δημοσιευμένου νόμου 4837/2021 (ΦΕΚ 178/Α/1-10-2021), κάθε άτομο με αναπηρία δικαιούται «Προσωπικό Βοηθό», ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και τόπου διαβίωσης. Η υπηρεσία «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με Αναπηρία», σύντομα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στο σύνολο της χώρας και προβλέπεται να ενταχθούν αρχικά σε αυτό 2.000 ωφελούμενοι (άτομα με αναπηρία), ενώ έχει εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα για τη μετέπειτα καθολική πανελλαδική εφαρμογή της.

Το πρόγραμμα εξειδίκευσης απευθύνεται σε όσες και όσους (απόφοιτους δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) επιθυμούν να εργαστούν ως προσωπικοί βοηθοί των ατόμων με αναπηρία. «Προσωπικός Βοηθός», είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία. Η υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού παρέχεται στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντά τους, προς διευκόλυνση, ιδίως, των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και τη συμπερίληψή τους στην κοινωνία, συμβάλλοντας στην αποτροπή της περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους. Αποδέκτες της υπηρεσίας είναι τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και τόπου διαβίωσης. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 36 του ίδιου νόμου, επιλέξιμοι ωφελούμενοι, κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, είναι άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών με πιστοποιημένη αναπηρία (κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή).

Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω 16 ενότητες που παρέχουν στους εκπαιδευόμενους τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία που θα υποστηρίξουν από τη θέση του Προσωπικού Βοηθού:

1.    Ο προσωπικός βοηθός ως σύστημα υποστήριξης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με νοητική αναπηρία ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
2.    Ο προσωπικός βοηθός ως σύστημα υποστήριξης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με τύφλωση.
3.    Ο ρόλος του προσωπικoύ βοηθoύ: Κατανόηση και διαχείριση πρακτικών θεμάτων.
4.    Αρχές ηθικής δεοντολογίας ως προσωπικός βοηθός.
5.    Κατανοώντας τις ανάγκες των ατόμων με νοητική αναπηρία ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
6.    Κατανοώντας τις ανάγκες των ατόμων με τύφλωση.
7.    Μετάβαση στην ενήλικη ζωή των ατόμων με νοητική αναπηρία ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
8.    Μετάβαση στην ενήλικη ζωή των ατόμων με τύφλωση.
9.    Αυτονομία και Ανεξαρτησία των ατόμων με νοητική αναπηρία ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
10.    Αυτονομία και Ανεξαρτησία των ατόμων με τύφλωση.
11.    Συνηγορία και αυτοσυνηγορία.
12.    Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανεξάρτητης διαβίωσης στα άτομα με νοητική αναπηρία ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
13.    Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανεξάρτητης διαβίωσης στα άτομα με τύφλωση.
14.    Τεχνικές συνοδείας ατόμων με τύφλωση.
15.    Υποστήριξη της Προσβασιμότητας (χωρικής και ηλεκτρονικής) για άτομα με αναπηρία.
16.    Υποστηρικτική τεχνολογία στην καθημερινή διαβίωση ατόμων με αναπηρία.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για εγγραφή στο πρόγραμμα ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

https://kedivim.uom.gr/course/προσωπικός-βοηθός-για-άτομα-με-αναπηρ/

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ