ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οδηγία στους Πρυτάνεις για τον προγραμματισμό των εξετάσεων, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών

Οι διδάσκοντες στα ΑΕΙ έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης που προβλέπονται στο ν. 4009/11
Δημοσίευση: 26/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, τα Πανεπιστήμια δύνανται να ρυθμίζουν το πρόγραμμα των εξετάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Την οδηγία αυτή έδωσε στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων ο  Γενικός  Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του του υπ. Παιδείας Απ. Δημητρόπουλος.

Αυτές τις ημέρες ,  στα Πανεπιστήμια στην Αττική  και την Κρήτη ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου αλλά αναβλήθηκαν   λόγω της κακοκαιρίας.

Έτσι το κάθε τμήμα Πανεπιστημίου θα καθορίσει τις νέες ημερομηνίες των εξετάσεων ενώ οι Πρυτανικές Αρχές εάν χρειαστεί θα παρατείνουν τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των εξετάσεων των φοιτητών.

Υπουργείο Παιδείας: Οι διδάσκοντες στα ΑΕΙ έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης που προβλέπονται στο ν. 4009/11

"Οι εξετάσεις των φοιτητών χειμερινού εξαμήνου θα διεξαχθούν δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως . Ωστόσο  ο διδάσκων έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης που προβλέπονται στο ν. 4009 Πχ. γραπτές εξετάσεις, εργασίες , προφορικές εξετάσεις".

Την απάντηση αυτή έδωσε   το υπουργείο Παιδείας σε ερώτηση του esos εάν υπάρχουν εξαιρετικές  περιπτώσεις τις οποίες ο  διδάσκων μπορεί να επιλέξει την εξ αποστάσεως στην τρέχουσα εξεταστική των φοιτητών. 

Τι προβλέπει ο νόμος 4009/11

Ο νόμος 4009/11  (παρ.  8 και 9 του άρθρου 333) για τις εξετάσεις των φοιτητών ορίζει τα εξής:

8. Οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά, αντίστοιχα. Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την προφορική εξέταση φοιτητών με αποδεδειγμένη πριν από την εισαγωγή τους στο ίδρυμα δυσλεξία, σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του ιδρύματος.

9.Η βαθμολογία σε κάθε μάθημα καθορίζεται από τον διδάσκοντα, ο οποίος μπορεί να οργανώσει κατά την κρίση του γραπτές ή και προφορικές εξετάσεις ή και να στηριχθεί σε εργασίες ή εργαστηριακές ασκήσεις.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εξεταστική 

Δυνατότητα να εξεταστούν στα μαθήματα που είχαν δηλώσει και δεν εξετάστηκαν λόγω νόσησης από Sars-Cov 2 θα έχουν οι φοιτητές , μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου ή σε άλλη ημερομηνία, σύμφωνα με εγκύκλιο , την οποία υπέγραψε  ο υφυπουργός   Παιδείας Α. Συρίγος.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Η διενέργεια εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 πραγματοποιείται με φυσική παρουσία.

Οι φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη, δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε απομόνωση σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο απομόνωσης.

Η απουσία τους λόγω νόσησης θα προκύπτει μέσω της καταγραφής τους στην πλατφόρμα edupass.

Όλοι οι φοιτητές που προσέρχονται στο Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. για τη συμμετοχή τους σε γραπτές ή προφορικές εξετάσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση στην πλατφόρμα edupass(https://edupass.gov.gr), εάν δεν έχουν ήδη υποβάλει σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου.

Οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν, σε άλλη ημερομηνία που θα οριστεί με επιμέλεια του διδάσκοντος.

Η συμμετοχή στις εξετάσεις πραγματοποιείται υποχρεωτικά κατόπιν επίδειξης ενός εκ των κάτωθι:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού,
  • πιστοποιητικού νόσησης,
  • βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου,
  • εξέτασης PCR έως εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εξέτασης rapid test έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή, ενώ συστήνεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή ΚN95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας.

Σχόλια (4)

 
Χρυσουλα
27 Ιαν 2022 02:08

Ξεκουμπιστείτε!!!! Άσχετοι ανόητοι επικίνδυνοι!!! Το τι μπουρδες λέτε για τα αει και την εξεταστική δεν μόνο εσείς της ΝΔ!!!!!

 
Polar_Fish
26 Ιαν 2022 17:43

Oταν εχεις ενα μαθημα με 400 φοιτητές οι εναλλακτικοί τρόποι απαιτουν χρόνο για τους φοιτητές και τους διδάσκοντες που δεν υπάρχει.

 
Νταν ρε, νταν
26 Ιαν 2022 17:41

Πως να δηλώσει κανείς ότι δεν αντέχουμε άλλο αυτό που μας συμβαίνει ή που ακούμε. Νισάφι.

 
Τρικυμία εν κρανίω
26 Ιαν 2022 16:42

"Οι εξετάσεις των φοιτητών χειμερινού εξαμήνου θα διεξαχθούν δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως . Ωστόσο ο διδάσκων έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης που προβλέπονται στο ν. 4009 Πχ. γραπτές εξετάσεις, εργασίες , προφορικές εξετάσεις".
Δηλαδή εναλλακτική της γραπτής εξέτασης είναι η γραπτή εξέταση!!!!!!!!!!!!!
Σε περίπτωση θεομηνίας ή άλλης πανωλεθρίας του επιτελικού κράτους του Μωυσή αντί για γραπτή εξέταση θα γίνει προφορική. Ερώτηση: πως θα γίνει προφορική εξέταση αφού ακριβώς λόγω της θεομηνίας ο φοιτητής μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να βρεθεί στο τμήμα του; Θα γίνει προφορική εξέταση από το τηλέφωνο ή το skype? ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ