ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ, Ν.. Παπαϊωάννου, για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Δημοσίευση: 27/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η 27η Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, συνιστά μια ακόμη ευκαιρία για να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης της μελανότερης σελίδας της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας αλλά και ευθύνης να διδαχτούμε από το παρελθόν, διασφαλίζοντας ότι τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά στην ανθρωπότητα.

Ως Πανεπιστήμιο, έχουμε λάβει ποικίλες πρωτοβουλίες μέσω των οποίων το Αριστοτέλειο διατηρεί ζωντανή τη μνήμη, γιατί η μνήμη οχυρώνει τον λαό απέναντι στις ακρότητες και τη βαρβαρότητα του παρελθόντος.

Δύο μνημεία κοσμούν το ΑΠΘ, αυτό του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου, και το δεύτερο φιλοτεχνημένο από τον Καθηγητή Ξενή Σαχίνη έργο για τους Εβραίους φοιτητές του ΑΠΘ στην είσοδο της Αίθουσας Τελετών.

Διαθέτουμε, επίσης, διδάσκοντες/διδάσκουσες υψηλού επιστημονικού κύρους που διοχετεύουν την ενεργητικότητά τους στη διδασκαλία αντικειμένων σχετικών με τον ελληνικό εβραϊσμό, τον αντισημιτισμό, το Ολοκαύτωμα και την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, το έργο της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών, που με τη βοήθεια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2015 και φιλοξενείται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Από το 2011 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μέσω της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησής του, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ελάχιστα ιδρύματα στην Ευρώπη που προσφέρει πρόσβαση στη μεγαλύτερη συλλογή οπτικοακουστικών μαρτυριών επιζώντων του Ολοκαυτώματος του USC Shoah Foundation. Πρόκειται για μια συλλογή η οποία αποτελείται από σχεδόν 52.000 μαρτυρίες βίντεο, γυρισμένες σε 56 χώρες και σε 32 γλώσσες.

Παράλληλα, ως Πανεπιστήμιο, έχουμε στο ενεργητικό μας μία σειρά από ιδιαίτερα επιτυχημένα σεμινάρια και συνέδρια για τους/τις εκπαιδευτικούς, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε αγαστή συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Γερμανικό Προξενείο της πόλης μας.

Τέλος, από το 2013 αναγνωρίζοντας το έγκλημα που έχει συντελεστεί συμμετέχουμε επί της ουσίας στην πορεία μνήμης που καθιέρωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή αλλά και μέρα στοχασμού και δράσης. Μέχρι το σύνθημα «Ποτέ ξανά!» να γίνει βίωμα όλης της ανθρωπότητας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.