ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα "έψαλε" ο Α. Συρίγος στους Ευρωπαίους ομολόγους του: Όχι μόνο για «σπασίκλες» ή «τρελούς επιστήμονες» οι επαγγελματικές σταδιοδρομίες στην ακαδημία και την έρευνα

Σταθερή δέσμευση για αποθάρρυνση της διαρροής εγκεφάλων brain drain όχι μέσω πολιτικών που αποτρέπουν την κινητικότητα των ταλέντων, αλλά μέσω πολιτικών και μέτρων που γεφυρώνουν το χάσμα ευκαιριών και καινοτομίας
Δημοσίευση: 28/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα "έψαλε"  στην κυριολεξία ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος στους ομολόγους του στη Σύνοδο υπουργών, αρμόδιων για θέματα Ανώτατης ς Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, στο Παρίσι.

"Θέλουμε να αναπτυχθούν συγκεκριμένες επαγγελματικές σταδιοδρομίες στην ακαδημία και την έρευνα που δεν θα προορίζοναι   μόνο για «σπασίκλες» ή «τρελούς επιστήμονες», αλλά θα  αποτελούν επιλογή καριέρας για όλους τους φοιτητές" είπε ο Α. Συρίγος απυθυνόμενος στους ομολόγους του και τους πρότεινε:

Πρώτον: Πρέπει να κάνουμε το σύστημα πιο δίκαιο , πιο ανοικτό πιο διαφανές .

Δεύτερο: Μια σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η ανάπτυξη και υιοθέτηση πολιτικών που θα καταστήσουν τις προσλήψεις     φιλικές προς τους διεθνείς υποψήφιους  και θα βασίζονται σε κοινούς και απλούς κανόνες και αρχές.

Τρίτον: Η ελκυστικότητα αυτών των ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών και ερευνητικών σταδιοδρομιών πρέπει να προβληθεί ως μέρος της ευρωπαϊκή πολιτικής πολιτικής.

Τέταρτον:  Πρέπει να προχωρήσουμε σε πολλές αλλαγές τόσο σε νομοθετικό ΄όσο  και σε τεχνικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει και  την ευθυγράμμιση περισσότερων ευρωπαικών φορέων και οργάνων, όπως της Γενικής Διεύθυνσης  Μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός μας και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.

Διαρροή  εγκεφάλων

Για τη διαρροή  εγκεφάλων ο υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε τα εξής:

  • Θα θέλαμε  να τονίσουμε την ανάγκη για  υποστήριξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης   χωρίς αποκλεισμούς σε ΟΛΕΣ τις περιοχές της Ευρώπης μαζί με μια σταθερή δέσμευση για αποθάρρυνση της διαρροής εγκεφάλων brain  drain όχι μέσω πολιτικών που αποτρέπουν την κινητικότητα των ταλέντων, αλλά μέσω πολιτικών και μέτρων που γεφυρώνουν το χάσμα ευκαιριών και καινοτομίας. και ενισχύουν την οικοδόμηση  κοινής γνωσιακής   βάσης στο σύνολο  της Ευρώπης .
  • Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα στέρεο πλαίσιο για ακαδημαϊκές  και ερευνητικές  σταδιοδρομίες εντός του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης  Εκπαίδευσης και του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.
  • Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προσκαλέσουμε περισσότερους λαμπρούς επιστήμονες από το εξωτερικό να εργαστούν σε αυτόν τον τομέα.
  • Η επιστήμη και η ακαδημαϊκή γνώση πρέπει να βρεθούν στο προσκήνιο και να είναι προσβάσιμη από όλους.

Erasmus+

Ο Έλληνας υφυπουργός τόνισε ότι "η περαιτέρω υποστήριξη και επέκταση της κινητικότητας των ακαδημαϊκών και των ερευνητών, μέσω των συμμαχιών των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, του προγράμματος Erasmus+ και άλλων προγραμμάτων κινητικότητας και διακρατικής συνεργασίας αποτελεί μείζονα παρέμβαση στα εκπαιδευτικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης".  

Παράλληλα ο Α. Συρίγος σημείωσε:

  • Τα προγράμματα κινητικότητας για φοιτητές ερευνητές και εκπαιδευτικούς θεωρούνται αναπόσπαστο  τμήμα  της πανεπιστημιακής ζωής  από τα πλέον  επιτυχημένα προγράμματα της Ευρωπαικης Ένωσης .
  • Πιστεύουμε  ότι ειδικά η κοινότητα των ερευνητών και των απνεοστημιακών  δασκάλων θα πρέπει να ενισχυθεί  περαιτέρω.
  •  Θα  επιτρέψει να συνεργαστούν ακόμη   στενότερα  με τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, να εξομαλύνουν τις πολιτισμικές διαφορές και να οικοδομήσουν κοινούς δεσμούς.

 Για τη συνεργασία των Πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα ο υφυπουργός υπογράμμισε:

  • Υποστηρίζουμε επίσης προγράμματα που δίνουν στα πανεπιστήμια την ευκαιρία να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα και τη βιομηχανία.
  • Ο ιδιωτικός  τομέας   παραδοσιακά είναι πολύ ευέλικτος και  μπορεί να συμβάλει καίρια στην    προώθηση της διεθνοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Έρευνας.

Σχόλια (17)

 
@Ω φιλντισένιε ταραμοκεφτέ
30 Ιαν 2022 13:52

Απολαυστικό και "to the point" όπως θα έλεγαν και οι Γάλλοι....

 
Αερολογίες
29 Ιαν 2022 18:38

Και τους έκανε τη μούρη κρέας... Σε ποιους; Σε αυτούς που είναι πρότυπα έρευνας, αριστείας και αξιοκρατίας.
Ρε δεν πάτε να χτυπιέστε δεν πρόκειται το brain drain να λυθεί αν δεν σταματήσετε να θεωρείτε την εκπόνηση διδακτορικού και την έρευνα τεμπελιά.
Αν δεν φτιάξετε κράτος και θεσμούς αξιοκρατικου΄ς. Αν δεν δώσετε σοβαρούς και αξιοπρεπείς μισθούς.

 
Ω φιλντισένιε ταραμοκεφτέ
29 Ιαν 2022 10:31

Ω μπαρουτοκαπνισμένη συναγρίδα,
την ώρα που οι θεοί εψήνανε
μες τα καθ..κια σούπες
εμείς την κάναμε από κούπες

Φαντάζομαι την ώρα που μιλούσε οι άλλοι θα είχαν βγάλει τα ακουστικά τους και θα τα κουνούσαν για να δουν αν δουλεύουν.

 
Τι πίνεις και δεν μας δίνεις!
29 Ιαν 2022 10:23

Κατά τον Α. Εμπειρίκο:
"ετουρδομπουχλιάζονταν και ιαχοχλιούσαν
έκαμε ο εις του αλουνού..."

 
Ενίσχυση πανεπιστημιακών δασκάλων
29 Ιαν 2022 10:02

Με δωρεάν λόγια αέρα..! θα έπρεπε να ντρέπεται και μόνο που λέει τη φράση όταν δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως για τους πανεπιστημιακούς δασκάλους πέρα από το λοιδορούμε κατά βούληση και ανάλογα με τις συνθήκες τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Τρανό παράδειγμα το «νέο» μισθολόγιο που ήρθε για να άρει τις αδικίες του παλαιού και τελικά μείωσε τις καθαρές απολαβές περαιτέρω.. βέβαια όταν η ίδια η ΠΟΣΔΕΠ και η σύνοδος πρυτάνεων «σφυρίζει αδιάφορα» τι να σου κάνει και ο Συρίγος από τη θέση που επέλεξε (προφανώς με στόχο την ακαδημαϊκή αριστεία!)

 
Πιτσιφλής
29 Ιαν 2022 08:42

Οι πρώτες αψιμαχίες ήταν....
Θα ακολουθήσει βαρύ πλήγμα, θα τους πάρει τηλέφωνο ο Κοπ σε λίγο... για το τελικό χτύπημα!...

 
Σπασίκλας
29 Ιαν 2022 05:05

Και να φανταστεί κανείς πως ο Συρίγος θεωρείται και σοβαρός. Γιατί δε βγάζει το κουστούμι να βάλει τζιν να δείξει πως δεν είναι σπασίκλας;

 
Συμβαίνουν και εις Παρισίους.... μον Ντιέ
29 Ιαν 2022 00:14

Δηλαδή ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, τα "έψαλε" στους άλλους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ! Ενδιαφέρον....
Φαίνεται ότι η κυβέρνησή μας, δεν κάνει την αντιπολίτευση μόνο στην Ελλάδα (ότι κάποιος άλλος φταίει και είναι υπεύθυνος) αλλά την κάνει και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μάλλον λάθος τρένο πήρε και σε λάθος στάση κατέβηκε ο κος Συρίγος.
Πιστεύω βέβαια, ότι όλο και κάτι θα του απάντησαν (στα Γαλλικά προφανώς) και οι συνάδελφοί του. Δεν φταίει φυσικά μόνο ο ίδιος. Έχει και ο οδηγός της αμαξοστοιχίας τις ευθύνες του.
ΥΓ. Την άλλη φορά που θα πάτε στη Γαλλία κύριε υπουργέ, καλό είναι νομίζω, να μην τους τα "ψάλετε" και για τα τρένα τους. Εκείνοι έφτιαξαν και τα TGV.... εκτός από τις Belharra και τα Rafale.

 
Επιφανειακός αντίλογος
28 Ιαν 2022 23:56

1) Από διαφάνεια σε καμία περίπτωση δεν είστε σε θέση να μιλάτε, ούτε εσείς ούτε προηγούμενες κυβερνήσεις.
2) Ελάτε τώρα.. Ξέρουμε ότι είναι αερολογίες για τους ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα δε προσφέρει τέτοιες όσο οι υπόλοιπες χώρες.
3) Όμοια με το 2.
4) Γελάει ο κόσμος, με το προσβάσιμη σε όλους. Εκτός αν το όλους αναφέρεται σε όσους είναι διατεθειμένοι να ρίξουν ρευστό, κάτι που στην Ελλάδα δύσκολα γίνεται τρόπος σκέψης μιας και δεν υπάρχει κεφάλαιο και υπάρχει δυσπιστία στις τράπεζες (για φοιτητικά δάνεια).
Όσον αφορά τη "διαρροή εγκεφάλων" aka brain drain, μυρίζει Σοβιετία αν πράγματι γίνει κάτι για αυτό.
Τα ιδιωτικά ιδρύματα (τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) στην Ελλάδα είναι πολύ μικρά χαρτιά συναρτήσει των δημόσιων. Είναι προτιμότερο να ενδυναμώσεις κι άλλο τα δυνατά σου σημεία, όσο δίνεις κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις μέσα στα υπάρχοντα δημόσια ή αν είναι τόσο "άχτι" δώσε τη δυνατότητα ίδρυσης νέων ιδιωτικών ΑΕΙ και δείξε τα δόντια σου -επιτέλους- στους "παράγοντες" που τα υποβαθμίζουν.
Φαίνεστε μπερδεμένος, μόνος ή μαζί με το ΥΠΑΙΘ; Οι υποσχέσεις σας είτε αργούν, είτε κωλυσιεργούν και είναι αρκετά αλλοιωμένες...
Πολύ πιθανόν, να έρθουν εις πέρας προεκλογικά και πρόχειρα επειδή δε βγάζετε άκρη, όπως έκαναν δηλαδή και οι προκάτοχοι. Θα το ονομάσετε έργο, σημαντικές μεταρρυθμίσεις/τομές, παρακαταθήκη, "κάτι" για την τιμή των όπλων; Δεν νομίζω πάντως να αποκλίνει και πολύ..

 
Αριστεία, όχι αστεία
28 Ιαν 2022 23:46

Μόνο τους τά ψαλε. Πέντε τον κρατούσαν να μην τους δείρει.

 
Ασυναρτησίες
28 Ιαν 2022 23:26

Πραγματικά πήγε σε Γάλλους, Ολλανδούς, Γερμανούς, Ιρλανδούς κτλ. που έχουν πόσους ακαδημαϊκούς, μεταδιδάκτορες κτλ από το εξωτερικό της χώρας τους να τους πει ότι εκείνοι πρέπει να ανοίξουν; Σοβαρά τώρα; Δεν γέλασε κανείς τους;
Να φύγω σαν ακαδημαϊκός με Erasmus+ και να αφήσω την οικογένεια για να κάνω τι; ξέρει τι αποζημείωση θα πάρω και τι έξοδα θα έχω;
Θα πει κάποιος στον κύριο Συρίγο να πάει σε έναν ΕΛΚΕ και να δώσει ένα συμβόλαιο με πρόταση συνεργασίας από ιδιωτική εταιρία και να τους πει είναι εντάξει; Μπορεί να το δει η νομική υπηρεσία γιατί δεν είμαι νομικός; Ας μας πει πόσο διάστημα θα πάρει για να του πούμε το τι πραγματικά συμβαίνει και πως υπογράφεται τελικά η όποια σύμβαση. Μετά θα παρακαλέσω να μας πει τι γίνεται με τα πνευματικά δικαιώματα και αν έχει τη δικαιοδοσία ο ΕΛΚΕ να τα προστατέψει καθώς ο δικός μου και άλλοι με έχουν πληροφορίσει πολλές φορές ότι αυτό δεν προβλέπεται από την Ελληνική νομοθεσία.
Ας δει λίγο ποια είναι τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό, τι δομές έχουν, πως λειτουργούν και ας φροντίσει να φτιάξει κάτι εδώ που να λειτουργεί, να μην είναι ράβε-ξήλωνε, βολεύω τα ξαδέρφια του μπατζανάκη του κουμπάρου μου, να γίνει μια αξιολόγηση στο προσωπικό των πανεπιστημιακών, και μετά ας κάτσουμε να τα ψάλουμε στους ξένους που δεν ξέρουν.
Τα προβλήματα αυτά είναι χρόνια και κανένας δεν ενδιαφέρεται να τα λύσει, αλλά το να το παίζουμε και καμπόσοι στο εξωτερικό πάει πολύ.

 
Pakis
28 Ιαν 2022 23:17

Εδώ τα έχουν κάνει όλα στη πένα και πήγε και τα "έψαλε" στους άλλους, γελάνε και οι πέτρες.

 
Polar_Fish
28 Ιαν 2022 22:53

Νομιζω οτι είπε οσα είπε για να πει κάτι ουδετερο.

 
τους λιάνισε ! ευλόγησον !
28 Ιαν 2022 22:42

μετά το βόλεϊ, τους παραδοσιακούς χορούς, τη φωτογραφία και η ψαλτική από το μαρούσι !!!!!!!! ουάουυυυυυυυ !

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
28 Ιαν 2022 21:57

Πω πω, πόσο πολύ ταράχθηκαν οι Ευρωπαίοι ομόλογοι. Μα κι αυτός τόσο σκληρός, δεν τους λυπήθηκε καθόλου.

 
ΔΕΠ
28 Ιαν 2022 20:40

Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλαψω που τους είπε αυτά τα πράγματα....
Ακου λεει "Πιστεύουμε ότι ειδικά η κοινότητα των ερευνητών και των απνεοστημιακών δασκάλων θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω."....ευχολόγια. Πως; Τι θα κάνετε;
Ενισχύστε την κινητικότητα και τα erasmus+ μπας και βγει ο κόσμος έξω να δει πως γίνεται η έρευνα και πως εργάζονται εκεί, θα αυξήσετε το brain drain έτσι βέβαια, αλλά είναι καλ΄ύτερα για τους ανθρώπους...

 
Ξενιτεμένος
28 Ιαν 2022 20:23

Συγνώμη αλλά μόνο "αέρα κοπανιστό" μπορώ να τα χαρακτηρίσω όλα αυτά. Σε μια ή άλλη μορφή τα ακούμε πάρα πολλά χρόνια. Αν νομίζουν ότι μ'αυτά θα γίνει κάτι τότε δεν έχουν ιδέα γιατί φεύγει ο κόσμος. Να σας πω μερικούς λόγους κ. Συρίγο:
1) Χαμηλοί μισθοί παρά το ότι έχω μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, με σκληρές εργασιακές συνθήκες σε σχέση με άλλες χώρες
2) Τέρας γραφειοκρατίας αν θέλω να αναπτύξω επιχειρηματική δραστηριότητα, να προωθήσω την ιδέα μου, να προσελκύσω επιστήμονες και επενδύσεις.
3) Αντιμετωπίζομαι απο το κράτος ως απατεώνας και πρέπει συνεχώς να αποδεικνύω ότι δεν είμαι.
4) Εφορίες, ΕΦΚΑ, και λοιποί, θα θέλατε να μου ρουφάτε πάνω από το 50% του εισοδήματός μου.
5) Καθημερινότητα άθλια, χωρίς πεζοδρόμια να περπατήσω, πάρκο να παίξουν τα παιδιά μου, δρόμους να κινηθώ, βρωμιά παντού - εκτός κι αν θέλω να δαπανήσω μια περιουσία για σπίτι στις κατάλληλες περιοχές.

Αν δε φτιάξετε αυτά, δεν έρχεται κανείς - πλην εξαιρέσεων - και θα συνεχίσουμε να φεύγουμε για μια καλύτερη ζωή. Χαίρετε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.