ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Επιστολή σε Βουλευτές για την συμμετοχή των αποφοίτων του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΑΤΡΩΝ στη Μαθητείας

Δημοσίευση: 31/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Στις 14.01.2020 σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το πρόγραμμα της Μαθητείας ΕΠΑΛ πήρε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση για τα Διαρθωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (https://www.minedu.gov.gr/news/43826-14-01-20-metalykeiako-etos-taksi-ma...).

Ειδικά, για τη φετινή χρονιά, ο αριθμός των θέσεων μαθητείας που προσφέρθηκαν από φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανέρχεται σε 4505 έναντι 3329 θέσεων που προσφέρθηκαν αντίστοιχα κατά την περσινή χρονιά, γεγονός που καταδεικνύει σημαντική αύξηση της τάξεως του 35%.

Αναφορικά με τον Νομό Αχαΐας η αύξηση των τμημάτων μαθητείας από την πιλοτική φάση μέχρι και την τρέχουσα ήταν εκθετική (https://dide.ach.sch.gr/2019/12/13/%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%...), ενώ το ποσοστό επιτυχίας των αποφοίτων Μαθητευόμενων στις εξετάσεις πιστοποίησης της 1ης περιόδου του 2021 του ΕΟΠΠΕΠ ξεπέρασε το 95% (https://dide.ach.sch.gr/2021/08/06/test-3/).

Παρόλα τα εύσημα, η ΣΤ΄ φάση της Μαθητείας κινδύνεψε να ναυαγήσει στα ρηχά, όμως σώθηκε στο παρά ένα, με κατά κοινή ομολογία έναν ανορθόδοξο τρόπο, αφού κλήθηκαν συνάδελφοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να παραλάβουν τη σκυτάλη του προγράμματος, αντί των οργανικά μονίμων τοποθετημένων εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ που υλοποιούν το πρόγραμμα της Μαθητείας, οι οποίοι ήταν οι εμψυχωτές, διευκολυντές, διαμεσολαβητές, άρτια καταρτισμένοι και έμπειροι σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο. Ας μη δοθεί άλλη έκταση στο θέμα αυτό, αφού η Μαθητεία υλοποιείται πλέον, αλλά και με αρκετά προβλήματα λόγω έλλειψης εμπειρίας από την πλευρά των αναπληρωτών.

Όμως σύμφωνα με το νόμο και το κανονιστικό πλαίσιο της Μαθητείας, σ ’αυτή μπορούν να λάβουν μέρος και απόφοιτοι των  ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ της χώρας και εν προκειμένω απόφοιτοι του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΑΤΡΩΝ (ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΟ ΠΤΡΩΝ), εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΑΤΡΩΝ για το τρέχον σχολικό έτος 2021-2022 έχει τους παρακάτω εγκεκριμένους απόφοιτους, οι οποίοι υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους και εντάχθηκαν στα αντίστοιχα τμήματα:

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΨΥΞΗΣ, ΑΕΡΙΣΜΟΥ & ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ: 3 ΜΑΘΗΤΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ: 2 ΜΑΘΗΤΕΣ

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: 1 ΜΑΘΗΤΗΣ

Οι μαθητές μας αυτοί όμως δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την Μαθητεία επειδή το Υπουργείο δεν έχει στείλει αναπληρωτές καθηγητές Ειδικής Αγωγής των αντίστοιχων ειδικοτήτων να αναλάβουν τη Μαθητεία όπως έγινε με τους μαθητές των τυπικών ΕΠΑΛ, ή δεν έχει στείλει αναπληρωτές καθηγητές στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΑΤΡΩΝ να αναλάβουν τις θέσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα υποστηρίξουν τους μαθητές τους στο πρόγραμμα της Μαθητείας. Φυσικά το τελευταίο είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, γιατί οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής είναι οι καταλληλότεροι για την υποστήριξη των μαθητών αυτών από ψυχοκοινωνικής απόψεως ως εμψυχωτών και διευκολυντών, αφού οι τελευταίοι έχουν φοιτήσει στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΑΤΡΩΝ.

Σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΑΤΡΩΝ κάνει έκκληση στην κοινωνική σας ευαισθησία, επικαλούμαστε την ανάγκη των μαθητών μας για ένα ανοικτό παράθυρο στην πολύ δύσκολη επαγγελματικά και όχι μόνο ζωή τους, αγγίζουμε τις πιο ευαίσθητες χορδές της ανθρωπιάς σας και δηλώνουμε ότι:

Και τα  άτομα  με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν αναφαίρετα δικαιώματα συμμετοχής  στα προγράμματα Μαθητείας και στην εξειδίκευση.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει έχει λύση, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση και άμεση κινητοποίηση.

Είμαστε στο πλευρό των έξι μαθητών μας που αγωνίζονται για τη ζωή τους και για μια θέση στον ήλιο.

Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΑΤΡΩΝ εδώ και χρόνια προωθεί την συμπερίληψη στην εκπαίδευση:

4.1 Έχοντας συμμετάσχει με επιτυχία για δύο συνεχή έτη στην Μαθητεία με μαθητές της ειδικότητας Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

4.2 Υλοποιώντας προγράμματα Erasmus+

4.3 Οργανώνοντας πολλές δράσεις με την συμμετοχή τμημάτων άλλων ΕΠΑΛ σε προγράμματα Αγωγής Υγείας & Σταδιοδρομίας

Συνεπώς αυτή η ευκαιρία συμμετοχής των μαθητών μας στην Μαθητεία δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χαθεί.

Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΑΤΡΩΝ είναι ένα από τα ελάχιστα ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ της χώρας που εντάσσουν τους αποφοίτους τους στη Μαθητεία.

Σας παρακαλούμε να μην αγνοήσετε το πρόβλημα που σας περιγράφουμε , γιατί   εκεί ακριβώς θα φανεί η ευαισθησία σας, ο έμπρακτος σεβασμός στη διαφορετικότητα και η άρνηση στους αποκλεισμούς ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Αν το πρόβλημα που έχει προκύψει στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΑΤΡΩΝ, που είναι το μοναδικό ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ στον νομό Αχαΐας με πλήρεις ειδικότητες και εργαστηριακή υποδομή, βρει λύση με δική σας παρέμβαση αυτομάτως θα λυθεί και για τα υπόλοιπα -λίγα είναι αλήθεια- ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ της χώρας που αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν αγκαλιάσετε το πρόβλημα και ασκήσετε πιέσεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ θα βρεθεί άμεσα λύση! Το ΥΠΑΙΘ γνωρίζει το θέμα και μας διαβεβαιώνει ότι είναι στις προτεραιότητες του εδώ και ένα μήνα περίπου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Επειδή ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος παρακαλούμε για την άμεση κινητοποίησή σας. Παραμένουμε στη διάθεσή σας τόσο εμείς, όσο οι μαθητευόμενοι, οι γονείς τους και οι εργοδότες για μια λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Με εκτίμηση,

Τ.Υ (Τέθηκε Υπογραφή)

Θεόδωρος Λυρής, Δ/ντης ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΑΤΡΩΝ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του  ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΠΑΤΡΩΝ

Ετικέτες: 
ΕΝΕΕΓΥΛ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ