ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Διαδικασίες ανάδειξης εκπροσώπων φοιτητών στη Διοικούσα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Δημοσίευση: 08/02/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι διαδικασίες   εκπροσώπησης και   ανάδειξης των εκπροσώπων των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων στη Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθορίζονται με απόφαση που υπέγραψε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οδυσσέας Ζώρας .

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση ως προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, νοούνται:

α. Προπτυχιακοί φοιτητές: όλοι οι ενεργοί φοιτητές του Ιδρύματος κατά το χρόνο της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία, της υποψηφιότητάς τους για την προκηρυσσόμενη θέση και της θητείας τους στη Διοικούσα Επιτροπή.

β. Μεταπτυχιακοί φοιτητές: όλοι οι ενεργοί φοιτητές του Ιδρύματος κατά το χρόνο της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία, της υποψηφιότητάς τους για την προκηρυσσόμενη θέση και της θητείας τους στη Διοικούσα Επιτροπή.

γ. Υποψήφιοι διδάκτορες: όλοι οι ενεργοί υποψήφιοι διδάκτορες του Ιδρύματος.
 
Εκπροσώπηση - συμμετοχή στη Διοικούσα Επιτροπή - Θητεία

1. Στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος μετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας εκπρόσωπος κάθε κατηγορίας των ως άνω φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων μόνο όταν συζητούνται φοιτητικά θέματα, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

2. Η θητεία των εκπροσώπων των ως άνω κατηγοριών των φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων είναι ετήσια, χωρίς δυνατότητα επανεκλογής.

3. Η πρόσκληση στους εκπροσώπους των φοιτητών για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

4. Η Διοικούσα Επιτροπή συγκροτείται, λειτουργεί, συνεδριάζει και λαμβάνει αποφάσεις νόμιμα χωρίς την εκλογή και χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των ως άνω κατηγοριών των φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων.

Διαδικασία εκλογής

1. Η εκλογή των εκπροσώπων των ως άνω κατηγοριών των φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων, με τους αναπληρωτές τους, πραγματοποιείται από το σύνολο των αντίστοιχων κατηγοριών ενεργών φοιτητών  με ενιαίο ψηφοδέλτιο και άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.

2. Η ψηφοφορία είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική και πραγματοποιείται μέσω του ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος «ΖΕΥΣ» το οποίο υποστηρίζεται τεχνολογικά από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην υπό στοιχεία 60944/Ζ1/28.5.2021 (Β ́ 2358) απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Επικρατείας με τίτλο: «Καθορισμός του τρόπου διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των εκπροσώπων των Τμημάτων και Σχολών και των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π, διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών, στα συλλογικά όργανα των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων τους.», και χρησιμοποιεί διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.

3. Η διαδικασία εκλογής πραγματοποιείται το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους και η θητεία των εκπροσώπων που θα εκλεγούν άρχεται το επόμενο από την εκλογή τους ακαδημαϊκό έτος, με την προϋπόθεση ότι θα είναι ενεργοί φοιτητές. Σε αντίθετη περίπτωση θα συμμετέχει ο αμέσως επόμενος στη σειρά κατάταξης εκλογής, ο οποίος είναι ενεργός φοιτητής.

4. Οι επί μέρους λεπτομέρειες της διαδικασίας εκλογής καθορίζονται με την προκήρυξη που εκδίδεται από τον Αντιπρόεδρο Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας σύμφωνα με την εξουσιοδοτική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος.

5. Για τη διαδικασία εκλογής συντάσσεται με ευθύνη του Τμήματος Μητρώου και του Τμήματος Εγκαταστάσεων και Εκτέλεσης Έργων, κατάλογος των εκλεκτόρων ανά κατηγορία φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, ο οποίος επικυρώνεται από τη Διοικούσα Επιτροπή πριν από την έκδοση της προβλεπόμενης στην παρ. 4 του παρόντος προκήρυξη.

Είναι δυνατή η ρύθμιση κάθε επί μέρους θέματος που αφορά την υλοποίηση της εκπροσώπησης των ως άνω κατηγοριών φοιτητών του Ιδρύματος και των υποψηφίων διδακτόρων στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος με απόφασή της.

Σχόλια (2)

 
@ΔΕΠ
09 Φεβ 2022 12:56

Δεν πειράζει. Με τον νέο νόμο όλα τα πανεπιστήμια από επιτροπή θα διοικούνται!

 
ΔΕΠ
09 Φεβ 2022 10:27

Γιατί μετά από δεκαετίες, με τόσα μέλη ΔΕΠ, ΣΕΠ, παραρτήματα και φοιτητές, το ΕΑΠ ακόμα διοικείται από επιτροπή και όχι από Σύγκλητο και Πρυτανεία;
Δεν υπάρχει προηγούμενο για αυτή την κατάσταση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ