ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΑΔΑ: Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω

Δημοσίευση: 17/02/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το 2022 είναι χρονιά μνήμης, με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον εκπατρισμό του τοπικού ελληνικού στοιχείου. Τα αποτελέσματα του ιστορικού αυτού γεγονότος συνέβαλλαν σημαντικά στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας και της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με έδρα την πόλη του Αιγάλεω, η οποία κατοικήθηκε μαζικά για πρώτη φορά την περίοδο 1922 – 1928 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ως φορέας επιστημονικής και ερευνητικής γνώσης, αλλά και κοινωνικής υπευθυνότητας, τιμά, προστατεύει και αναδεικνύει τον τοπικό πολιτισμό, την καταγωγή του και την εξελικτική διαμόρφωσή του.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΠΑΔΑ, με το Εργαστήριο Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτιστικών Αγαθών του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού επισημοποίησαν πολύχρονη συνεργασία με τη σύναψη Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω με σκοπό την προαγωγή της επιστημονικής και ερευνητικής γνώσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ΠΑΔΑ εκπροσωπήθηκε από τον Πρύτανή του καθηγητή Παναγιώτη Καλδή, τον Πρόεδρο  του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης καθηγητή Γεώργιο Παναγιάρη και την Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτιστικών Αγαθών καθηγήτρια  Βασιλική Αργυροπούλου, ενώ το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω το εκπροσώπησε ο Πρόεδρός του Ιωάννης Κουτούλιας.

Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω δημιουργήθηκε από το Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό και τον Συλλόγο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» με στόχο την προβολή του ιστορικού πλαισίου της παρουσίας των Ελλήνων στην Μικρά Ασία, της Μικρασιατικής Καταστροφής και της εγκατάστασης των προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο και κυρίως στον πρώην συνοικισμό «Νέες Κυδωνίες» και νυν Δήμο Αιγάλεω.

Η συνεργασία περιλαμβάνει ενδεικτικά εκπόνηση ιστορικών μελετών και μελετών ανάλυσης και  χαρακτηρισμού πολιτιστικών τεκμηρίων, σχεδιασμό και υλοποίηση της προστασίας και συντήρησης πολιτιστικών τεκμηρίων, συμμετοχή του ερευνητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού και των φοιτητών όλων των κύκλων σπουδών σε δράσεις του Μουσείου, πρακτική άσκηση φοιτητών στη συλλογή του Μουσείου, εκπόνηση πτυχιακών και μεταπτυχιακών  εργασιών, συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα και από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων (σεμινάρια, ημερίδες, επιστημονικές δημοσιεύσεις).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ