Από το μεθεπόμενο ακαδ. έτος 2023-24 οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων

Οι αλλαγές που θα έχει το Μηχανογραφικό στις επικείμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις

18/02/2022

Άκουσε το άρθρο

Από το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος 2023-24 θα γίνουν οι όποιες συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του νέου ακαδημαϊκού χάρτη.

Την απόφαση αυτή ήδη έχει λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Οι πληροφορίες αυτές ενισχύονται και από τα εξής  γεγονότα:

Πρώτον: Η Εθνική  Αρχή  Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν έχει ασχοληθεί ακόμη  με την κατάρτιση οδηγιών προς τα Πανεπιστήμια , βάσει των οποίων θα κάνουν τις εισηγήσεις τους για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη.

Δεύτερον: Η υπουργός Παιδείας δεν έχει στείλει ακόμη  επιστολή, αλλά ούτε και προτίθεται άμεσα να το κάνει,   παρά τη δέσμευσή της στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων,στις 12 Ιανουαρίου   ότι "τις επόμενες ημέρες θα λάβουν επιστολή της, συνοδευόμενη με οδηγίες από την ΑΘΑΑΕ, με την οποία θα δίνεται νέα παράταση    για να καταθέσουν  τις εισηγήσεις τους για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη" (σ.σ.Η αρχική προθεσμία ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια δόθηκε νέα προθεσμία για τις 30 Ιανουαρίου).

Η υπουργός Παιδείας είχε ζητήσει από τους Πρυτάνεις, από πέρσι  στις 17 Ιουλίου, να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους το αργότερο μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο ενώ η προθεσμία παρέρχονταν και κανένα Πανεπιστήμιο δεν κατέθεσε την πρότασή του , η Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε στις 22 Σεπτεμβρίου, στη Σύνοδο Πρυτάνεων ότι  “μετά   από αίτημα των Πανεπιστημίων θα δοθεί παράταση στην υποβολή προτάσεων για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη”, χωρίς , ωστόσο, τότε να προσδιορίσει το χρόνο.

Οι αλλαγές που θα έχει το Μηχανογραφικό στις επικείμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οσον αφορά το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο, στο οποίο οι υποψήφιοι  θα συμπληρώσουν  τα τμήματα προτίμησης, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, για το υπουργείο παιδείας έχει "κλειδώσει" όπως προ ημερών έγραψε το esos.

Το νέο Μηχανογραφικό δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του νέου ακαδημαϊκού χάρτη (συγχωνεύσεις τμημάτων,  ίδρυση νέων τμημάτων κλπ)

Το μοναδικό ζήτημα που παραμένει ανοικτό είναι η "τύχη" της ΑΣΠΑΙΤΕ, εάν δηλαδή στο νέο Μηχανογραφικό θα είναι με την ισχύουσα μορφή ή με τη μορφή ως μονοτμηματικής Σχολής στο ΕΚΠΑ ή στο ΕΜΠ. Η εξέλιξη αυτή, αν και δεν φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα, θα εξαρτηθεί το επόμενο διάστημα και πριν τη ψήφιση του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ, από τις διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας με τις διοικήσεις των δύο Ιδρυμάτων.

Οι αλλαγές  

Έτσι οι μοναδικές αλλαγές που θα συναντήσουν οι υποψήφιοι  στο νέο Μηχανογραφικό,  σε σχέση με το περσινό είναι τα  εξής τέσσερα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών:

  •      ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ
  •     ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  •     ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ
  •     ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ

Και τα τέσσερα τμήματα έχουν ορίσει τον ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που είναι το 1,20.

Στα Πανεπιστήμια:

  •                      Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
  •                     Το Τμήμα  Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
  •                     Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ».
  •                     Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
  •                     Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο  «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
  •                     Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
  •  

Σχόλια (19)

Σάντρα
|

Όλα καλά λοιπόν! Αυξάνονται οι στρατιωτικές σχολές και θα μειωθούν όλες οι υπόλοιπες, ιδίως της περιφέρειας. Δεν είναι υποχρεωμένο το κράτος να ενισχύει ειδικά τις παραμεθόριες περιοχές; Έστω και μέσω των καθηγητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους.

ΑΓΡΙΝΙΟ
|

για τις μετακινήσεις των Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα;;;;;

διάλυση
|

περιμένει το υπουργείο να διαλυθούν εντελώς τα τμήματα της περιφέρειας με απουσία φοιτητών για 2-3 χρόνια.
ποιος νομίζει ότι το Μαθηματικό στην Σάμο που πήρε πέρσι 3-4 φοιτητές δεν θα πάει φέτος το ίδιο άσχημα. Οπότε μετά θα έρθει το υπουργείο να πει...κλείσατε μόνοι σας, δεν προσπαθήσατε αρκετά κτλ κτλ.
Μαθαίνω βέβαια ότι πολλοί καθηγητές στην περιφέρεια πιέζουν ώστε να βρεθούν σε κεντρικά πανεπιστήμια μετά το κλείσιμο των περιφερειακών, από μέσα δηλαδή η διάλυση.

Αλήθεια τώρα;
|

Συγγνώμη που είναι οι συγχωνεύσεις; Χρειάζονται τόσα τμήματα διάσπαρτα ανα την επικράτεια; Ποσα θα συντηρούμε ακόμη οι βαριά φορολογούμενοι;

Λύση για ΑΕΙ
|

Μεταρρύθμιση χωρίς συγχωνεύσεις και απορροφήσεις Τμημάτων δε γίνεται.

Εκτός αν είναι για το θεαθήναι, οπότε Υπουργείο και πρυτανικές αρχές κωλυσιεργούν περιμένοντας τις εκλογές το 2023.

αποκαρδιωτικό για τους ΝΔημοκράτες
|

αναμένοντας αναδιάρθωση και διόρθωση (κατά΄ δήλωση πρωθυπουργού) καταλήγουμε σε μηδενικό αποτέλεσμα πχ. δηλώστε όσες σχολές θέλετε, συμβούλια μόνο για να το βιογραφικό των μελών τους, αμετάβλητη η εικόνα των ιδρυμάτων (αν και έχω ακούσει και για ΄ίδρυση νέων τμημάτων)...άντε να χρεώσουμε τον κόφτη στους εισακτέους...από το παράθυρο υπάρχει πίεση για τα νέα ΤΕΙ έτσι για να έχουμε να λέμε στις επερχόμενες εκλογές...

Dimitrios
|

Το σχόλιο του ΈΚΠΑΙΔΕΥΤΗ
Απόλυτα σωστό
Στην καρδιά του προβλήματος αναδιάρθρωση ακαδημαικού χάρτη
χωρίς μεγαλλοπνοα σχέδια κ τυμπανοκρουσίες

Χατζηδακικός
|

Η ΑΣΠΑΙΤΕ παραμένει κατά τη ρήση παλιού πολιτικού "δίφατσο οικόπεδο χωρίς ιδιοκτήτη". Ας το χαίρονται οι εκάστοτε επαναπαυμένοι διορισμένοι διοικούντες το ίδρυμα και το Υπουργείο Παιδείας. Ας θρηνούν οι εκατοντάδες οικογένειες που στερούνται για να ελπίζουν πως θα δουν τα παιδιά τους με ένα πτυχίο με αντίκρυσμα. Καληνύχτα Ελλαδα, αυτή η Σχολή δεν θ' αλλάξει ποτέ !

ΔΕΠ
|

Η λογική λέει πρώτα αναδιάρθρωση του ακαδημαικού χάρτη και μετά νόμος πλαίσιο.
Μιλάμε για κατασπατάληση πόρων για να εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο σε τμήματα που θα μεταφερθούν ή συγχωνευτούν.
Αντίστροφη ιεράρχηση για άλλη μια φορά.

Kώστας - Μέλος ΔΕΠ
|

Ένα σχέδιο που θεωρητικά το επεξεργάζονται από την πρώτη στιγμή που έγιναν κυβέρνηση, ουσιαστικά ναυαγεί λόγω αντιδράσεων. Όταν επί 8 μήνες καμία Σύγκλητος δεν έχει στείλει προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χάρτη, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: τα ΑΕΙ προτιμούν να συνεχίσουν ως έχουν για να μην δυσαρεστηθεί κανείς, ξεχνώντας όμως ότι έτσι ουσιαστική πρόοδος και βελτίωση δεν επιτυγχάνεται.

Έβαλε τη νεολαία να βγάλει το φίδι από τη τρύπα.
|

Και επειδή ούτε ο Νόμος πλαίσιο της βγαίνει της κ Υπουργού μας έβαλε τη νεολαία του κόμματος της να προτείνει πιο χαλαρά Συμβούλια Διοίκησης. Θα κάνει πρώτα το Ν. Πλαίσιο και μετά Ακαδημαϊκό Χάρτη. Φυσικά είναι η κατάλληλη εποχή μιας και σε όλους του τομείς πάμε υπέροχα....
Εν τω μεταξύ στο Παν. Πατρών περιμένουν Π. Δ. με συγχωνεύσεις Τμημάτων....

@παρατηρητης
|

Η ΑΣΠΑΙΤΕ φταίει που δεν προχωράει τίποτα, πάντα ζητάει ανεδαφικά πράγματα.
Ας δώσει ο κος Χατζαράκης στην δημοσιότητα την πρόταση που κατέθεσε.
Να μάθουμε τι ακριβώς πρότεινε, ποια είναι η μελέτη βιωσιμότητας της νέας Σχολής;
Γιατί τέτοια μυστικότητα;
Κανείς στην ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει δει την περιβόητη πρόταση της ΔΕ που δεν εγκρίνει το κακό Υπουργείο.
Αν υπάρχει μελετημένη πρόταση, τότε ναι φταίει το κακό υπουργείο, αν όμως .....
Ποιους εξυπηρετεί μια ανεδαφική και κακοφτιαγμένη πρόταση;;;
Αν παρεμπιπτόντως δεν ξέρω εάν το μάθατε, Μηχανική τετραετούς φοίτησης δεν υπάρχουν σε ελληνικά πανεπιστήμια (και μην ακούσω δες το Πελοποννήσου κλπ ... ) αυτό παλιά ή στα εφαρμοσμένων επιστημών προσεχώς.

Που είναι οι "εκ των εσώ";
|

Μιλάμε τεράστιο φιάσκο και απατεωνιά, προεκλογικά:
"Έχουμε σχέδιο θα διορθώσουμε την τριτοβάθμια, θα φέρουμε πίσω την τεχνολογική εκπαίδευση που στέρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη χώρα(χαχα), θα γυρίσουμε σελίδα, θα ...", όλα αυτά καταγεγραμμένα στα προεκλογικά σποτάκια και ομιλίες, ανατρέξτε την ύλη, εκεί είναι ακόμα.
Που πήγαν τα σχέδια; Ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες (για να περάσεις νόμους), τίποτα. Αλήθεια τώρα, είναι ή δεν είναι για γέλια;

παρατηρητης
|

Η κυβερνηση και η κ Κεραμεως δεν ασχοληθηκαν ουτε αφιερωσαν χρονο για την ΑΣΠΑΙΤΕ τα δυομιση χρονια κυβερνησης.Η ΑΣΠΑΙΤΕ οπως διαβαζουμε στο αρθρο παλι στην ''απ εξω'' θα μεινει και θα ''ζητιανευει'' φοιτητες γιατι αυτο ηθελαν καποιοι την υποβαθμιση και απομονωση της απο την τριτοβαθμια.Ελλειψη θαρρους και αποφασιστηκοτητας απο το υπουργειο κριμα γι ακομα μια φορα για την ιστορικη σχολη.............Κυριε Χατζαρακη ισως να εκλεινε η σχολη μεσω αποχης και κινητοποιησεων γιατι δεν παει αλλο κατω πατωσε σε μορια φοιτητες παει περιπατο η αιγλη της

Κώστας
|

Πιστεύει δηλαδή ότι το μεθεπόμενο έτος θα είναι υπουργός η άριστη και κυβέρνηση η ΝΔ;

Ας μη συνεχιστεί
|

Μέχρι εδώ με την ΑΣΠΑΙΤΕ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
|

Εδώ υπήρχε ολόκληρο σχέδιο για αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των ΑΕΙ και πρώην ΤΕΙ πριν τις εκλογές και τώρα δεν υπάρχει κανείς να δουλέψει και να πάρει αποφάσεις;;; Για να βρίσκουν εργασία όσοι τελειώνουν να γίνουν κατευθύνσεις σπουδών με εξειδικευμένα μαθήματα στο 3ο και 4ο έτος σπουδών τόσο απλό, οι οποίες θα αλλάζουν ανάλογα με τη ζήτηση και τις ανάγκες που εμφανίζει η αγορά εργασίας . Ο κύριος κορμός μαθημάτων ανά τμήμα στα πρώτα τέσσερα εξάμηνα θα είναι σταθερός και θα τον καλύπτουν οι μόνιμοι καθηγητές των ΑΕΙ στις κατευθύνσεις μπορούν να διδάξουν και στελέχη της αγοράς με συμβάσεις προκειμένου να μεταφέρουν τεχνογνωσία και φιλοσοφία εφαρμοσμένης έρευνας στους φοιτητές και δυνητικούς ερευνητές των ΑΕΙ.

bob mastoras
|

Συνεπώς από φέτος θα αυξηθούν τα στρατιωτικά τμήματα και από του χρόνου θα μειωθούν τα "πολιτικά".

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
|

Μετά τις εκλογές δηλαδή. Να τις ανακοινώσουν Μάη που είναι και το τριφύλλι άφθονο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ