Εξελίξεις για Λατινικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της Προγεννητικής Αγωγής και της Ελληνικής Αγωγής

Κατάθεση στην Βουλή των εισηγήσεων του ΙΕΠ ζητά η Χαρά Κεφαλίδου

18/02/2022

Ενημερώθηκε: 20/02/2022, 20:39

Άκουσε το άρθρο

Νέα τροπή λαμβάνουν οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας με τα Λατινικά και την έγκριση των βίντεο για την  Προγεννητική  Αγωγή και του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ελληνικής Αγωγής.

Η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, θέλοντας να φτάσει στην "πηγή" αυτών των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας, κατέθεσε στη Βουλή , προς την υπουργό Ν. Κεραμέως Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) , με την οποία ζητά την προσκόμιση των εισηγήσεων του ΙΕΠ, βάσει των οποίων έγινε:

Α. Η αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας με τα Λατινικά στο Λύκειο.

Β. Η έγκριση των βίντεο για την  Προγεννητική  Αγωγή.

Γ. Η έγκριση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ελληνικής Αγωγής.

Μέχρι σήμερα   το υπουργείο Παιδείας κρατούσε "επτασφράγιστο μυστικό" τις εισηγήσεις και  απέφευγε να τις δώσει στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για  τις εισηγήσεις του ΙΕΠ, πάνω στις οποίες το υπουργείο Παιδείας  στηρίχτηκε για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Θέμα: Προβλήματα και αστοχίες στη διδασκαλία του μαθήματος των Λατινικών

Κυρία Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια οι αστοχίες, οι ελλείψεις και τα προβλήματα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών της θεωρητικής κατεύθυνσης, χωρίς να αποκτούν και το αναγκαίο γνωστικό υπόβαθρο για τη φοίτησή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η αξιολόγηση των μαθητών στο μάθημα της Κοινωνιολογίας εξαντλήθηκε στην απομνημόνευση δεκάδων σελίδων, που ακύρωσαν στην πράξη τις επιδιώξεις για την επαφή τους με την σύγχρονη κοινωνική σκέψη.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή, η αρμόδια Υφυπουργός Παιδείας απαντώντας σε σχετική Ερώτηση ανέφερε ότι: «Το ΙΕΠ, που είναι ο επιστημονικός βραχίονας του Υπουργείου, εισηγήθηκε το ’20 τα νέα ωρολόγια προγράμματα βάσει της πράξης 28 στις 5-6-20 του Δ.Σ. Έτσι, τα ισχύοντα πλέον ωρολόγια προγράμματα του γενικού λυκείου επανακαθορίστηκαν με τον ν.4692/20 και εξειδικεύτηκαν με τη σχετική υπουργική απόφαση που υπογράφηκε από την προκάτοχό μου, κ. Σοφία Ζαχαράκη, δημοσιεύτηκε στις 15-6-20 στο ΦΕΚ και σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν.4692 οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία και Λατινικά. ... Στη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση η ηγεσία του ΥΠΕΘ οδηγήθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν μία σειρά από παιδαγωγικούς λόγους, όπως το ΙΕΠ υπέδειξε. Υπάρχουν πολλοί ουσιαστικοί λόγοι που κλίνουν υπέρ αυτής της απόφασης και δεν άπτονται αποκλειστικά της χρησιμότητας του επιλεγέντος μαθήματος σε σχολές, αλλά συνδέονται με τη γενικότερη ανάγκη για αναβάθμιση των κλασικών γραμμάτων».

Η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά συνοδεύτηκε από σοβαρές αστοχίες ως προς τον όγκο και το περιεχόμενο της ύλης. Η κυριότερη από αυτές είναι η εισαγωγή σχολικού βιβλίου, που υποχρεώνει τους μαθητές να αποστηθίσουν δεκάδες σελίδες με πληροφορίες που δεν προάγουν την κριτική σκέψη των μαθητών.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το ΙΕΠ, ώστε η διδασκαλία του μαθήματος των Λατινικών να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και στις προσδοκίες των μαθητών;
  • Αιτούμαι την προσκόμιση των εισηγήσεων του ΙΕΠ βάσει των οποίων έγινε η  αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από το μάθημα  των Λατινικών.

Η ερωτώσα και αιτούσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς : Την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως
Θέμα: Χορήγηση των Εισηγήσεων του ΙΕΠ για εκπαιδευτικά προγράμματα της Προγεννητικής Αγωγής και της Ελληνικής Αγωγής.

Κυρία Υπουργέ,

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής μου στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή, σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης από το ΥΠΑΙΘ των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προτάθηκαν από το ΙΕΠ για την εκπαίδευση των παιδιών, ζήτησα από την αρμόδια Υφυπουργό να μας καταθέσετε τις εισηγήσεις αλλά και την τεκμηρίωση που ήρθαν από τις υπηρεσίες του ΙΕΠ προς το διοικητικό συμβούλιο, γιατί θεωρώ ότι και εμείς αλλά και οι πολίτες πρέπει να ξέρουμε τι πήγε λάθος, τι πρέπει να διορθωθεί, ποιος έχει τελικά την ευθύνη, ποιος οφείλει να λογοδοτήσει για την κυκλοφορία στα σχολεία μας τέτοιου τύπου εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Επειδή στη συνέχεια, η αρμόδια Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι: «Σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα και την εμπλοκή του Υπουργείου Παιδείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν υπόψη τις γνωμοδοτήσεις του ΙΕΠ, τις εγκρίνουν τυπικά, γιατί το περιεχόμενο και η ουσία έχει εξεταστεί ήδη από τον ΙΕΠ και εκδίδουν σχετική απόφαση»,

Αιτούμαι την προσκόμιση των εισηγήσεων του ΙΕΠ, βάσει των οποίων έγινε η επιλογή του εκπαιδευτικού προγράμματος της Προγεννητικής Αγωγής και του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ελληνική Αγωγή», για χρήση στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Η αιτούσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Σχόλια (24)

Ποιά παιδεία θέλουμε?
|

1. Ποιάς επιστήμης αποτελεί αντικείμενο, η μελέτη και η κατανόηση φαινομένων όπως του περιστατικού με την 70χρονη σε γνωστή πολυεθνική ή του αδικοχαμένου 19χρονου Άλκη?
2. Η μελέτη-κατανόηση-ερμηνεία τέτοιου είδους φαινομένων (που είναι όλο και πιο συχνά στην εποχή μας) έχει ή μπορεί ποτέ να έχει ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ή ΠΟΛΙΤΙΚΟ ή ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ πρόσημο?
3. Το σχολείο είναι για να μαθαίνει μόνο γράμματα και αριθμούς? Σε αυτά έχουμε σήμερα έλλειμμα ως κοινωνίες?

homo faber et ludens
|

" η κοινωνιολογία έχει γίνει hijacked από μειοψηφικές "σχολές" ...

Ώστε η με βάση πολιτικά κίνητρα προκληθείσα δυσανεξία σας -και των συνοδοιπόρων σας- απέναντι σε μία επιστήμη, την κοινωνιολογία, είναι ο λόγος εξοστρακισμού της.
Υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν ότι η επιστήμη και η παιδεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής χρησιμοθηρίας.

@ΠΕ 78 Κοινωνιολογος
|

Και μόνο με αυτά που γράφετε δικαιολογείτε απόλυτα αυτούς που ζητάνε την πλήρη κατάργηση του μαθήματος αυτού.Οι έφηβοι μαθητές στο σχολείο πηγαίνουν να αποκτήσουν γνώσεις και όχι να πολιτικοποιηθουν.Τα σχολεία πρέπει να είναι μακριά από κάθε είδους πολιτική ιδεολογική και θρησκευτική προπαγάνδα.Οτι χρώματος και να είναι.Κανεναν δεν νοιάζει πλέον τι έλεγαν για τα πολιτικά συστήματα που καταρευσαν οι διάφοροι πριν 100 και 200 χρόνια.Οποιος θέλει κομματική πελατεία κάθε είδους να την ψάξει εκτός σχολείου και όχι μέσα σε αυτό.Η μορφή διδασκαλίας και το περιεχόμενο του βιβλίου σε αυτό παρέπεμπε.Το γράφετε ο ίδιος επιβεβαιώνοντας το .Ο κόσμος πάει μπροστά.Και οι κοινωνίες επισης

ΠΕ19
|

Κόψτε ιστορία και θρησκευτικά και βάλτε κοινωνικές και πολητικές επιστήμες μη τολμήσετε να κόψετε Μαθηματικά και θετικές επιστήμες έλεος ποια με το μπλα μπλα.

Αντίσταση με ανθρωπιστική παιδεία
|

Διαπιστώνονται καθημερινά τα αποτελέσματα της έλλειψης ανθρωπιστικής παιδείας στη σημερινή κοινωνία.Τα προβλήματα δεν λύνονται με θεωρίες, ούτε με ηθικισμούς τύπου "πρέπει να είμαστε δημοκράτες",όταν βλέπουμε στο διαδίκτυο τόσο μίσος, προκατάληψη και φανατισμό.Οσο αντιμετωπίζουμε τον Άνθρωπο μόνο ως αποτέλεσμα των κοινωνικών συνθηκών, τόσο θα αποδεχόμαστε τέτοιες εξελίξεις.

Οικονομολόγος
|

Εδώ κ τώρα ένταξη οικονομικών μαθημάτων στην Α κ Β Λυκείου είτε ως γενικής παιδείας είτε ως προσανατολισμού. Η κυβέρνηση θα κριθεί για τις επιλογές της ως προς την εξαφάνιση των μαθημάτων οικονομικών και κοινωνικών επιστημών

Αφροδίτη
|

Ο καιρός γαρ εγγύς...
Οι κοινωνικές επιστήμες θα επανέλθουν.
Ο νεοσυντηρητισμός και η Κεραμέως θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

για νομική και φιλολογικά
|

τα λατινικά (η βάση ακόμα και με το παλιό βιβλίο) είναι απαραίτητη. ένα μάθημα εισαγωγή στην κοινωνιολογία στο α' εξάμηνο είναι αρκετό , στα λατινικά πρέπει να έχει υπόβαθρο καλο (γραμματική -συντακτικό), μην τα ισοπεδώνουμε όλα . κριτική σκέψη και αηδίες. αν δεν έχεις γνωστικο΄ υλικο κατακτημένο τι να κριτικάρεις (βλέπουμε το επίπεδο σε τέτοιες σχολες΄και σε όλες δηλαδή. από το καλο στο χειρότερο οι απόφοιτοι, ούτε να μιλήσουν δεν μπορούν)

Σταύρος
|

Γιατί τόση εμμονή με την κοινωνιολογία; Θεωρητικές σπουδές κλασικής φιλολογίας και νομικής!

Χριστίνα
|

Εσυ που λες ξυδάκι στη χρυσα είσαι βαθιά νυχτωμένος η νυχτωμένος!!!! Από τους εκπαιδευτικούς θα φάτε μαυρο και γελάει καλυτερα οποίος γελάει τελευταία ξέρεις ε;;;;

Κωνσταντίνος
|

Ενώ το μάθημα των Λατινικών προάγει την κριτική ανάλυση και τον κοινωνικό προβληματισμό και όχι την παπαγαλια....Ας σοβαρευτούμε...

Σάκης
|

Πίεσε ο Ιούλιος Καίσαρας..

@ΠΕ 78...
|

"Αεριτζηδες και υπερσυντηρητικοι εθνοπατερες που θεωρούν την κοινωνιολογία αριστερή επιστήμη.
Όμως η κοινωνιολογική θεωρία θά επανέλθει..."

Έχετε δίκιο ότι θα επανέλθει, αλλά δε χρειάζεται να είσαι "υπερσυντηρητικός" και "εθνοπατέρας" για να δείς ότι η κοινωνιολογία έχει γίνει hijacked από μειοψηφικές "σχολές" που με πίεση και κράξιμο προσπαθούν - και καταφέρνουν ως τώρα - να επιβάλουν την ατζέντα τους ως "ορθοδοξία". Ξεκίνησε στις ΗΠΑ πριν 3 δεκαετίες, τώρα είναι στο φόρτε του, ήρθε σιγά σιγά και σε μας.
Υπομονή και θα περάσει.

@filologos
|

Μπορεί Ανθρωπιστικές Σπουδές να σημαίνει Κλασικές Σπουδές, οι μαθητές όμως αυτής της Ομάδας Προσανατολισμού έχουν αποκλειστική πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Το οποίο σημαίνει ότι αρκετοί από αυτούς (ίσως και η πλειοψηφία) δεν θα εισαχθούν σε Φιλοσοφικές/Φιλολογικές σχολές, αλλά σε σχολές και τμήματα Κοινωνιολογίας, Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημόσιας Διοίκησης, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής, Θεολογίας, Εθνολογίας κλπ. Θα μπορούσε κάποιος λοιπόν να πει πως, εάν το Υπουργείο δεν είναι πρόθυμο να δημιουργήσει μια ξεχωριστή Ομάδα Προσανατολισμού Κοινωνικών Επιστημών, θα ήταν τουλάχιστον πρέπον οι μαθητές της υπάρχουσας Ομάδας Ανθρωπιστικών Επιστημών να διδάσκονται μαθήματα αντιπροσωπευτικά του εύρους των γνωστικών αντικειμένων που περιλαμβάνονται στο πεδίο, αντί να εξετάζονται σε τέσσερα αποκλειστικά φιλολογικά μαθήματα.
Υ.Γ.: Οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες εκτός από την κλασική γραμματεία περιλαμβάνουν και τις καλές τέχνες (εικαστικά, μουσική, θεατρολογία), τις οποίες επίσης φρόντισε το Υπουργείο να εξαφανίσει ολοκληρωτικά από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου.

@ filologos
|

Η Κοινωνιολογία είναι επιστήμη που μελετά επίκαιρα κοινωνικά προβλήματα και φαινόμενα. Δεν είναι μια γλώσσα παπαγαλίστικη και νεκρή όπως τα Λατινικά! Όλοι οι μαθητές είναι εναντίον αυτής! Ρωτήστε σε όλα τα σχολεία και μετά να μιλάτε! Χωνεψτε το οτι θα μπει η Κοινωνιολογία σας αρέσει δεν σας αρέσει πολύ πολύ σύντομα, όταν στις εκλογές θα φάτε άκυρο! Κυριακή κοντή γιορτή! Αναμείνατε στο ακουστικό σας !

Φ. Κώστας
|

Απλά έχουμε περισσότερους φιλολόγους από κοινωνιολόγους. Μαθηματικό ειν το πρόβλημα ρε παιδιά.

Εκπαιδευτικός κοινωνικών επιστημών
|

Eισαγωγή σε τμήματα κοινωνικών, νομικών, πολιτικών και διεθνών σπουδών αποκλειστικά με φιλολογικά μαθήματα. Με υπογραφή Κεραμέως . Η απόλυτη ύβρις! Θα έλθει όμως και η Νέμεσις, να είστε βέβαιοι...

@Χρύσα
|

Εύχομαι να σε δω και πρωθυπουργό, Χρύσα!

Γιάννης
|

@filologos
α) Από πού προκύπτει η εξίσωση Ανθρωπιστικές = Κλασσικές Σπουδές;
και
β) τα λατινικά δεν είναι εντελώς παπαγαλίστικο μάθημα; Θυμάμαι αρχές δεκαετίας του 90 να συζητάνε δυο συναδέλφισσες για λατινικά. Λέει η πρώτη μια λέξη και η άλλη της λέει "α, αυτό που είναι στην τάδε σελίδα στο τάδε κείμενο;" Έμεινα ο άνθρωπος. Πιο τυποποίηση πεθαίνεις.

Σώστης
|

Καλώς η Κοινωνιολογία αποσύρθηκε από τον προσανατολισμό καλώς εξαφανίστηκε. Οικονομία και κοινωνιολογία και όχι θρησκευτικά θα έπρεπε να υπάρχουν στο πρόγραμμα του λυκείου. Εννέα έτη θρησκευτικών είναι υπεραρκετά. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν φιλοσοφία, κοινωνιολογία, οικονομία. Τις βασικές αρχές τους. Τι πολίτες και τι επαγγελματίες θα γίνουν! Για δύο χρόνια οι μαθητές στην καλύτερη ηλικία τους παπαγαλίζουν και γίνονται ρομποτάκια επίλυσης ασκήσεων. Αλλά πρέπει κάπως να εργαστούν οι τόσοι άνεργοι πτυχιούχοι καθηγητικών σχολών…

Χρύσα
|

Πάλι εξουσία θα είμαστε ξυδακι

filologos
|

Τι σχέση έχει η Ανθρωπιστική Κατεύθυνση με την Κοινωνιολογία;
Ανθρωπιστικές Σπουδές σημαίνει Κλασσικές Σπουδές: Αρχαία Ελληνική και Λατινική Γραμματεία.
Χωνέψτε το!
(Υ.Γ. Την Κοινωνιολογία την είχε εισαγάγει την δεκαετία του 80 ο ΓΑΠ, τότε υπουργός Παιδείας, τρομάρα του.... Και την κατήργησε ο Αρσένης το 1997 επειδή αποδείχθηκε εντελώς παπαγαλίστικο μάθημα....)

ΠΕ 78 Κοινωνιολόγος
|

Η απόφαση τους να καταργηθεί η κοινωνιολογία από το ωρολόγιο πρόγραμμα τού Γενικού Λυκείου ήταν πολιτική και όχι μία εκπαιδευτική αναγκαιότητα.
Τίς όποιες αλλαγές στην εκπαίδευση τίς εισηγείται η πολιτική ηγεσία καί όχι επιστημονικές επιτροπές.
Και μάλιστα τα χειρότερα των πολιτικών . Αεριτζηδες και υπερσυντηρητικοι εθνοπατερες που θεωρούν την κοινωνιολογία αριστερή επιστήμη.
Όμως η κοινωνιολογική θεωρία θά επανέλθει γιατί αποτελεί βασική υποδομή στην δημιουργία κοινωνικής συνείδησης και στοχασμού ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία των μαθητών.
Κάποιος υπουργός στο μέλλον θα το υλοποιήσει. Έχει ξαναγίνει δύο φορές στο παρελθον. Δεν σημαίνει ότι καί τά λατινικά δεν χρειάζονται. Αλλά μην περιμένετε νά αιτιολογήσουν την κατάργηση της κοινωνιολογίας γιατί δεν έχουν καμία απάντηση.
Νεοφιλελεύθερη αυταρχική ιδεοληψία. Τό ίδιο ισχύει και για τά καλλιτεχνικά μαθήματα.
Ούτε στους περσινους αποφοίτους δεν έδωσαν το δικαίωμα να εξεταστούν στην κοινωνιολογία και τούς υποχρεώνουν να εξεταστούν στα λατινικά πού δεν διδάχθηκαν στο Λύκειο. Τί νά πεις!

Χρυσα
|

Με τα λατινικά τι έγινε;;;;πιεσαν οι φιλόλογοι το ΙΕΠ;;;;παιγχνιδια στις πλατες μαθητών και εκπαιδευτικών!!!! Γιατί δε λέτε για τα λατινικά;;;;;οι εκλογές ειναι κοντά!!!! Μαυρο!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ