ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τι λένε οι Πρυτάνεις της Κρήτης για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων

Πρύτανης ΕΛΜΕΠΑ: Από τη μια είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και από την άλλη το υπουργείο ζητά το προτάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων
Δημοσίευση: 23/02/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ έκανε η εφημερίδα Πατρίς της Κρήτης με δηλώσεις των Πρυτάνεων  των τριών τοπικών ΑΕΙ, για της εισηγήσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων , τις οποίες ζητά η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, από όλα τα ΑΕΙ της χώρας.

Χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Κοντάκης το ξεκαθαρίζει: "Δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές και δε θα υπάρξει πρόταση για κάποια συγχώνευση, εξάλλου δεν υπάρχει κάποιο Τμήμα… υπό εξαφάνιση".
 
Ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης επισημαίνει το εξής παράδοξο: Από τη μια είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των λεγόμενων νέων Τμημάτων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), και από την άλλη το υπουργείο   Παιδείας ζητά το  προτάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων. Και στις δύο περιπτώσεις η λήξη προθεσμίας είναι η ίδια :31 Μαρτίου

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης,  Βαγγέλης Διαμαντόπουλος αναρωτιέται γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία το ίδιο το Υπουργείο, να θέσει, για παράδειγμα, ένα όριο, ότι τα συνολικά Τμήματα των ΑΕΙ πρέπει να συγχωνευτούν κατά 20%;

Τη δεδομένη στιγμή, σημειώνει ο Πρύτανης τα Ιδρύματα δε γνωρίζουν ποιος είναι ο στόχος του Υπουργείου, συνεπώς, κινούνται στα τυφλά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των Πρυτάνεων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης αναφέρει πως το Ίδρυμα θα εξετάσει τι συμβαίνει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθώς ορισμένα Τμήματα του Π.Κ. είχαν ελάχιστους εισακτέους. Όπως εξηγεί, όταν ένα Τμήμα δέχεται μικρό αριθμό εισακτέων μπαίνει σε αμφιβολία η βιωσιμότητά του, συνεπώς κρίνεται σκόπιμο να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις.

Γενικότερα, όμως, ο κ. Κοντάκης αναφέρει πως σε επίπεδο Πανεπιστημίου Κρήτης δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές και δε θα υπάρξει πρόταση για κάποια συγχώνευση, εξάλλου δεν υπάρχει κάποιο Τμήμα… υπό εξαφάνιση. Οι προτάσεις θα έχουν στόχο την αναπτυξιακή τροχιά του Ιδρύματος.

Σε ερώτηση της «Π» αν υπάρχει ακόμα στο τραπέζι η πρόταση για ίδρυση Νομικής Σχολής, ο κ. Κοντάκης απαντά χαρακτηριστικά πως πρέπει να είμαστε πραγματιστές.

Όσο αφορά στο ξενόγλωσσο Τμήμα της Ιατρικής σχολής, το οποίο είναι στα σκαριά, λέει πως χρειάζεται ακόμα διαδικασία μέχρι να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές.

ΕΛΜΕΠΑ: Ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης υπενθυμίζει πως έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία έξι τμημάτων του Ιδρύματος. Πρόκειται για τα Τμήματα α) Χημικών Μηχανικών με έδρα τα Χανιά, β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Ηράκλειο, γ) Μηχανικών Βιοϊατρικής με έδρα το Ηράκλειο, δ) Μουσικών Σπουδών με έδρα το Ρέθυμνο, ε) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και στ) Φυσικοθεραπείας με έδρα την Ιεράπετρα, τα οποία ιδρύθηκαν με το ν. 4610/07.05.2019.

Το Ίδρυμα έχει, ωστόσο, έχει καταθέσει μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας.

Παράλληλα, εντοπίζεται το εξής παράδοξο, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των λεγόμενων νέων Τμημάτων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), το ΕΛΜΕΠΑ έχει έντεκα νέα Τμήματα από την εξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε ΕΛΜΕΠΑ, και η προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων λήγει, επίσης, στις 31 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών είναι αποτέλεσμα συγχώνευσης δύο Τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης.

Όπως και να έχει, το ΕΛΜΕΠΑ θα ανταποκριθεί και στα δύο καλέσματα, της ΕΘΑΕΕ και του Υπουργείου Παιδείας. Θα συνεδριάσουν σχετικά τα Τμήματα, στη συνέχεια οι Σχολές και οι εισηγήσεις θα φτάσουν στη Σύγκλητο του ΕΛΜΕΠΑ.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος σχολιάζει πως είναι εδώ και καιρό σε εξέλιξη μία συζήτηση για πρωτοβουλίες των Ιδρυμάτων, ωστόσο τα Πανεπιστήμια εμφανίζονται διστακτικά για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις. Ο κ. Διαμαντόπουλος αναρωτιέται γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία το ίδιο το Υπουργείο, να θέσει, για παράδειγμα, ένα όριο, ότι τα συνολικά Τμήματα των ΑΕΙ πρέπει να συγχωνευτούν κατά 20%;

Τη δεδομένη στιγμή, τα Ιδρύματα δε γνωρίζουν ποιος είναι ο στόχος του Υπουργείου, συνεπώς, κινούνται στα τυφλά.

Σημειώνει πως τα Ιδρύματα λειτουργούν με αυτονομία, τα προβλήματα λόγω πανδημίας είναι δεκάδες και είναι δύσκολο να παραμερίσει κανείς όλα αυτά και να αρχίσει έναν διάλογο για το μέλλον των ΑΕΙ χωρίς κατευθυντήριες γραμμές.

Υπάρχουν, όπως λέει, περιφερειακά ΑΕΙ, όχι στην Κρήτη αλλά σε άλλες περιοχές, με έλλειψη προσωπικού, διασπορά Τμημάτων σε πολλές πόλεις.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει πέντε Τμήματα ή μονοθεματικές Σχολές σε μία πόλη, τα Χανιά.

Ο κ. Διαμαντόπουλος επισημαίνει πως το να κλείσει κανείς ένα Τμήμα και να περιορίσει τη διασπορά είναι πολιτική απόφαση που θα ξεσηκώσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και τα Ιδρύματα δεν είναι σε θέση να τη λάβουν.

Προτάσεις και αλλαγές έχουν γίνει και στο παρελθόν. Υπενθυμίζει πως επί υπουργίας Γαβρόγλου, υπήρχαν Πανεπιστήμια που δέχτηκαν στους κόλπους τους ΤΕΙ, μία καθόλου εύκολη διαδικασία. Ακόμα υπάρχουν ΑΕΙ που προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους.

Συνεπώς, οι όποιες αλλαγές για να γίνουν χρειάζονται και κατευθύνσεις κεντρικά.

Σχόλια (19)

 
Ιωάννης Κ.
28 Φεβ 2022 11:19

Όντως 3 ΑΕΙ σε ένα νησί είναι πάρα πολλά. Γιατί να μην ενωθούν σε 1 που θα είναι και πανίσχυρο; Όμως, το πρόβλημα ξεκινά από την Αθήνα που έχουν χάσει το μέτρημα στα Πανεπιστήμια της Αττικής. Καλό θα είναι να αρχίσουν από εκεί τις όποιες συζητήσεις. Το θέμα είναι όμως πως λόγω ψήφων δεν τολμούν να θίξουν καν τέτοιες καταστάσεις και οι νοσηρές επιδιώξεις του Υπουργείου περιστρέφονται πάντα γύρω από τους εύκολους στόχους. Ποιος ξεχνά πως η ΝΔ ως αντιπολίτευση ψήφισε χωρίς καμία αντίρρηση τη μετατροπή των πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε ΠΑ.Δ.Α και του πρώην ΤΕΙ Κρήτης σε ΕΛ.ΜΕ.Π, ενώ στοχοποίησε όλα τα άλλα ΤΕΙ; Ακόμη και σήμερα λένε πως η μετατροπή ή ενσωμάτωση των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια έγινε άκριτα και χωρίς αξιολογήσεις. Έγιναν αξιολογήσεις για τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειριαά και Κρήτης και δεν το μάθαμε; Όλα γίνονται για καθαρά κομματικούς λόγους και όπου υπάρχουν οι πολλοί ψήφοι, ενώ τα υπόλοιπα είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου.

 
Polar_Fish
28 Φεβ 2022 00:12

Aν είναι να έχει τμήματα παντού στην Κρήτη τι σημασία έχει που που είναι και πως τα λένε. Τι θα αλλάξει?

 
παρατηρητης
24 Φεβ 2022 21:55

Ποσο στεναχωρο να μην υπαρχει ενδιαφερον για την ΑΣΠΑΙΤΕ απο την κυβερνηση και την υπουργο,Ουτε αυτη την εσχατη στιγμη και μετα απο σχεδον 3 χρονια κυβερνησης δεν ασχοληθηκε η κ Κεραμεως ουτε η ΝΔ με την δικαιη λυση που ζηταει η σχολη.Εκαναν ολες πανεπιστημιακες τις παρακμιακες σχολες σε μορια εισαγωγης και σχολες ανευ ζητησης στην αγορα και η σχολη τεχνολογων εκπαιδευτικων στα αζητητα.Κ,Κεραμεως τι σας φοβιζει να προχωρησετε θα θελαμε πραγματικα να ξεραμε.Σ ερωτησεις βουλευτων στην βουλη απαντατε περι ανεμων και υδατων ποσο μα ποσο ακομα θα κρυβετε την αληθεια................

 
Περίεργος
24 Φεβ 2022 16:52

ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ.....ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΠΟΣΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΕΧΙ ΤΡΙΑ ΑΕΙ ( ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ) ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ .......ΚΑΝΕΝΑ.....!!!
ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΕΝΑΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ......ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ......!!!
ΟΤΑΝ Η ΧΩΡΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ......ΑΥΤΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ......ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ......ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ......ΑΥΤΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΥΡΙΩΣ , ΜΟΝΟ, ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ......!!!

 
Πρωτοβουλίες για 1 ενιαίο Πανεπιστήμιο στην Κρήτη
24 Φεβ 2022 15:45

Το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έπρεπε να είχαν ενωθεί ήδη από το 2000. Το ΤΕΙ Ηρακλείου κακώς ιδρύθηκε αφού είχε ληφθεί η απόφαση για ανάπτυξη Πολυτεχνικής Σχολής στα Χανιά. Απαράδεκτο να συνεχίζουν να λειτουργούν 3 ξεχωριστά Πανεπιστήμια στην Κρήτη, τώρα με την προσθήκη του Μεσογειακού (πρώην ΤΕΙ Κρήτης, όπως εξελίχθηκε) - όταν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '80 υπάρχει Πανεπιστήμιο Κρήτης με πλήρες Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών!

Επιτέλους, οι ακαδημαϊκοί και οι πρυτανικές αρχές ας αναλάβουν πρωτοβουλίες τους και να μην μεταθέτουν την ευθύνη των αποφάσεων στο Υπουργείο ή τους γονείς και τα παιδιά.

 
1 ΑΕΙ σε όλη την Κρήτη
24 Φεβ 2022 14:32

Είναι τόσο απλό, Πολυτεχνική Σχολή στα Χανιά, Θεωρητικές Σπουδές στο Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες Σχολές στο Ηράκλειο.

 
συγχωνευτής
24 Φεβ 2022 12:05

Συγχωνεύσεις κάθε 5 χρόνια χωρίς προγραμματισμό ανάλογα με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει κάθε κυβέρνηση (ΝΔ: να πάτε σε κολλέγια Σύριζα: ελάτε όλοι στα Πανεπιστήμια)
Μην αναρωτιέστε τι φταίει
Πιστοποιήσεις και ΕΘΑΑΕ είναι για τα χαρτιά και μόνο, τις αποφάσεις τις παίρνει το υπουργείο

 
Polar_Fish
24 Φεβ 2022 11:35

@κακο παράδειγμα
Πάντα υπήρχαν 3 ΑΕΙ στην Κρητη

 
Κώστας - Μέλος ΔΕΠ
24 Φεβ 2022 10:46

Το Υπουργείο δυστυχώς δεν θέλει να αναλάβει το κόστος των απευθείας αποφάσεων για συγχωνεύσεις, γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος, οπότε περιμένει από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να βγάλουν το φίδι από τη τρύπα. Αυτό όμως είναι αδύνατο, γιατί και οι Πρυτάνεις κινούνται πολιτικά και δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν κανένα στα ιδρύματα τους και να χαλάσουν τις ισορροπίες. Στη Κρήτη, η κατάσταση 'φωνάζει' για ενσωμάτωση του ΕΛΜΕΠΑ σε Πολυτεχνείο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά τοπικές φωνές εμποδίζουν αυτή την εξέλιξη, η οποία είναι η μόνη ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά βιώσιμη.

 
Πιτσιφλής
24 Φεβ 2022 10:22

@ Γεώργιος
Έχεις τις ευχαριστίες όλων εδώ στο γραφείο για τη στιγμιαία αντιυπερτασική θεραπεία που επέφερε το γέλιο εξαιτίας του «θαρραλέες και συνάμα αναγκαίες αλλαγές»! Πέντε λέξεις μάς έριξαν την πίεση, εγώ μετρήθηκα από περιέργεια και είχα 12,7 η μεγάλη και 8,2 η μικρή. Ήταν εφάμιλλο του «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος»!...

 
κακό παράδειγμα
23 Φεβ 2022 21:53

αποτελεί κακό παράδειγμα η Κρήτη με τα 3 ιδρύματα που καλύπτουν σε αρκετές περιπτώσεις το ΄ίδιο αντικείμενο και δεν θέλουν με τίποτα την συνύπαρξη κάτω από ένα ίδρυμα. Προφανώς 3 διοικήσεις είναι καλύτερες από μία και μόνη.
Αυτή είναι απόφαση για τον πρωθυπουργό και έχει κουράσει ο κατακερματισμός τον κόσμο. Μην γελιέστε αν δεν γίνει αυτό θα δούμε κλεισίματα (με κάποιες εκπλήξεις).

 
Γεώργιος
23 Φεβ 2022 21:50

Πάνε κοντά τρία χρόνια από τις θαρραλέες και συνάμα αναγκαίες αλλαγές που έκανε ο κ. Γαβρόγλου ως Υπουργός Παιδείας στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ακόμα όμως, αν και όπως είχε ειπωθεί θα γινόταν σύντομα, δεν έχει βρεθεί μια διαδικασία η οποία θα ΄ξεκαθάριζε το τοπίο με τους παλιούς πτυχιούχους των Α.Τ.Ε.Ι. μέσα στο νέο αυτό πλαίσιο. Είναι άραγε τόσο δύσκολο να γίνει μια σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών ανάμεσα στα παλιά και νέα τμήματα και να αναδειχθούν οι τυχόν αντιστοιχίες αλλά και οι διαφορές? Απο ότι διαφαίνεται όμως δεν υπάρχει η βούληση απο την πολιτεία και την τωρινή διοίκηση του Υπουργείου, οπότε μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε έναν νέο Γαβρόγλου για να δώσει πάλι την λύση και να ολοκληρώσει αυτό που είχε ξεκινήσει.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
23 Φεβ 2022 21:07

Ορθολογισμός,,,Διαρκώς ζητούμενο στην Ελλάδα.
Δίκαιες οι αιτιάσεις.

 
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ
23 Φεβ 2022 20:39

Υπάρχει η ΑΣΠΑΙΤΕ στην Αθήνα στο Μαρούσι που στο κτήμα της είναι και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και κανένας δεν ασχολήθηκε για το μέλλον και την αναβάθμιση αυτής της πενταετούς Σχολής( 10 εξάμηνα σπουδών) Εκπαιδευτικών Μηχανικών που τόσα πρώην ΤΕΙ (7 εξαμήνων σπουδών) σε μια νύχτα έγιναν Πανεπιστήμια. Και η προϋπάρχουσα ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ήταν 8 εξάμηνα σπουδών και ακόμη επιπλέον ένα εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής ή δυο οκτάωρα εξέτασης μετά το πέρας των σπουδών (παιδαγωγικό και τεχνολογικό ) και επιπλέον ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης. Αυτό στην Ελλάδα δεν υπήρχε σε άλλη Σχολή και δεν υπάρχει και αυτή η Σχολή παραμένει στο τέλμα τόσα χρόνια. Ας απαντήσει κάποιος αρμόδιος.

 
Αρθούρος
23 Φεβ 2022 20:33

Έχει ειπωθεί πολλές φορές κι από διαφορετικούς σχολιαστές εδώ μέσα ότι το πρόβλημα στην Κρήτη δεν είναι τόσο πρόβλημα τμημάτων αλλά πολλών ιδρυμάτων σε μια περιορισμένη γεωγραφική περιοχή.
Να το πούμε πιο ωμά: Μπορεί οι πολιτικοί στην υπόλοιπη Ελλάδα να σκορπούσαν τμήματα, στην Κρήτη, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, φύτευαν πανεπιστήμια και σχολές: 1. Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. 2. Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγίου Νικολάου.3. Πολυτεχνείο Κρήτης. 4. ΕΛ.ΜΕ. ΠΑ. 5. Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου και 6. Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Γνωρίζουμε ότι κανείς από τους πρυτάνεις τους δε θα κινηθεί από μόνος του. Πρέπει όμως η ηγεσία αυτού ή του επόμενου υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσει τη διαδικασία συγχώνευσης τους. Αν όχι να γίνουν ένα, έστω να μείνουν 2.
Η χώρα είναι χρεοκοπημένη, ο κόσμος πιέζεται μετά και την πετρελαϊκή κρίση. Δεν μπορεί όλη η χώρα να συντηρεί 6 ιδρύματα στην Κρήτη.
Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ακόμα πιο προκλητικά για τους πολιτικούς μας, αφού μπορεί το ΕΛΜΕΠΑ να ήταν το μόνο ΑΤΕΙ στη χώρα που απλά προβιβάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, και η Ν. Δ. δεν πάει πίσω με τη διατήρηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου.
Λίγοι γνωρίζουν ότι με απόφαση της Κεραμεως καταργήθηκαν μόνο οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης, ενώ παρέμεινε αυτή του Ηρακλείου παρά τις χαμηλές βάσεις των τμημάτων της και τα λίγα μέλη ΔΕΠ της.
Κι έτσι προτιμήθηκε ν' αφεθεί ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα χωρίς εκκλησιαστική Ακαδημία, από την οποία δεν αποφοιτούν μόνο ιερείς, αλλά και ψάλτες και κυρίως διαχειριστές εκκλησιαστικών κειμηλίων. Και μπορεί να μην υπάρχει στη Θεσσαλονίκη τόσο μεγάλη ανάγκη για ιερείς αφού έχει κι εκεί Θεολογική Σχολή, υπάρχει όμως ανάγκη για διαχειριστές εκκλησιαστικών κειμηλίων. Αλλά αφού υπάρχει η Κρήτη, κάνεις δε μιλά. Θα μας φάνε οι "Ηρακλειώτες του Σασμού". Δηλαδή πρέπει οι πολιτικοί τουλάχιστον να μην κρίνουν τους πολίτες με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

 
Πιτσιφλής
23 Φεβ 2022 20:17

Είμαστε έτοιμοι!

ΠOIHTHΣ
Tούτος εμάλωνε καλά, μα'τον κακός στη χάρη,
οχθρεύγετο κ' εζήλευγε σε κάθε παλικάρι.
Kι ό,τ' ήκαμεν ο Kρητικός στο πράμα-ν οπού εγίνη,
περίσσα τον οχθρεύθηκεν από την ώρα εκείνη. Kαι με τη μάχη τού μιλεί, αγριεύγει και μανίζει,
πολλά'σφανεν, τον Kρητικό να θέ' να φοβερίζει.

Σαν ένα ξύλο απόξερο, που στη φωτιά σιμώσει,
πιάσει ζιμιό, κι άψει φωτιά, η βράση σαν του δώσει,
κ' εβγάλει την αναλαμπή, με δίχως να καπνίσει,
κεντήσει, κι ώστε να κρατεί, πλιό δεν μπορεί να σβήσει
εδέτσι κι ο Xαρίδημος μ' αφούσαν εγρικήθη,
στα λόγια του Δρακόμαχου, και πάραυτα εκεντήθη.
M' απόξω δεν του εφαίνουντον, γιατί καπνό δεν κάνει,
και τη λαλιά απ' το στόμα του πολλά γλυκειά τη βγάνει.
.....

Kεντούν, ξυπνούσιν τ' άλογα, και τα κορμιά μ[ου]λώνουν,
στο σιδερένιο κούτελο κ' οι δυό τως αξαμώνουν.
Ήτονε τόσα η μάνητα του Kρητικού μεγάλη,
οπού τον εξανάκαμεν τση μάνητας η ζάλη,
κ' έτοιας λογής, μ' έτοιαν καρδιάν ήσφιξε το κοντάρι,
που δυό κομμάτια το'καμε, πρι' βρει τον Kαβαλάρη.
....

Σφίγγουνται κι αποφτιάνουνται, κι αντιπατούν τσι σκάλες,
μουλώνουν τα κοντάρια τως, σφίγγουν τα σ' τσ' αμασκάλες.
Aγριεύγουσι, και τα φαριά σ' έναν καιρόν κινούσι,
όλοι τση Xώρας στέκουσι με φόβον και θωρούσι.
Σαν αγριεμένα νέφαλα, που σμίξουν και σφιχτούσι,
και στράψουσιν, και τη βροντή πλιά δυνατά κτυπούσι,
και γρικηθεί σεισμός στη γη στη μάνηταν εκείνη―
έτσι στο συναπάντημα των αντρειωμένω' εγίνη.
Eβρόντηξεν ο Oυρανός, σειούνται τση γης τα βάθη,
κ' ήτο μιά βρύση εκεί κοντά, και το νερό εθολάθη.
.....

Oι κονταρές του Kρητικού, που άνθρωπο δε λυπούνται,
κι ό,τινος κι αν εδώκασιν, πάντα τώς-ε θυμούνται,
εκάμα' σου, Δρακόμαχε, πράμα, που δεν εθάρρεις,
και χάμαι σ' επεζέψασιν, οπού'σουν καβαλάρης.
Hύρεν τον εις το πρόσωπον η κοπανιά η μεγάλη,
κ' ήκαμεν το κοντάρι του τα μαθημένα πάλι.
Tο σίδερο εκατάσπασε, τα χείλη του εσχιστήκα',
μα'τονε η ζάλη του πολλή, και πόνο δεν εγρίκα.
Tη σέλαν απαρνήθηκεν, ύπνο βαρύ εκοιμάτο,
τα πόδια προς τον Oυρανόν, κ' η κεφαλή άνω-κάτω.
Ήπεσεν από τ' άλογο μ' έτοιο μεγάλο βάρος,
οπού ο λαός ελόγιαζεν, πως τον επήρε ο Xάρος.
Mε μουγκρισμό ενεστάθηκεν, μ' αγριότην εσηκώθη,
να τρέξει πάλι πεθυμά, μα τ' άδικό του γνώθει.
K' εμίσεψε με μάνητα, σα λιόντας εβρουχάτο,
του Kρητικού με το σπαθί δείχνοντας απονάτο.
Eκείνος, οπού στη μαλιάν ποτέ δεν εφοβήθη,
αφήνει τον και μάχεται, και δεν του απιλογήθη.
....

 
Επίσης φορολογούμενος
23 Φεβ 2022 17:53

@Φορολογούμενος@.
Δεν γίνεται το κράτος να μαζεύει τους φόρους μας και αντί να ενδιαφέρεται να οργανώσει καλύτερα όλες τις δημόσιες δομές, να βάζει από την πίσω πόρτα τους ιδιώτες και να εγκαταλείπει κάθε τι δημόσιο. Αν δεν μπορεί σημαίνει ότι είναι άχρηστο, αν πάλι δεν θέλει σημαίνει ότι υπηρετεί συμφέροντα!!! Ως φορολογούμενος πολίτης αρνούμαι να βάζω πλάτη σε τέτοιες πρακτικές.

 
Φορολογούμενος
23 Φεβ 2022 16:34

Να δείτε που στο τέλος όλοι θα θεωρήσουν όλα τα τμήματα σε όλα τα πανεπιστήμια απαραίτητα. Δεν υπάρχει..

 
Έτσι
23 Φεβ 2022 16:26

Γεννιέται η ελπίδα κι ο Σασμός

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.