Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων μετά την επιστολή "Κεραμέως" για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων

Τη Σύνοδο θα απασχολήσει και η κατάταξη των ελληνικών ΑΕΙ από την ΕΘΑΑΕ για το 20% της ετήσιας χρηματοδότησής τους

23/02/2022

Άκουσε το άρθρο

Έκτακτη διαδικτυακή  Σύνοδος Πρυτάνεων   θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη  2 Μαρτίου,  χωρίς την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, μετά:

Α. Την επιστολή της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως με την οποία ζητά να καταθέσουν οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων τις εισηγήσεις του για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη (συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων), και

Β. Την κατάταξη των ελληνικών ΑΕΙ από την ΕΘΑΑΕ για το 20% της ετήσιας χρηματοδότησής τους.

Οι Πρυτάνεις θεωρούν ότι υπάρχει "έλλειψη συντονισμού"   του υπουργείου Παιδείας με την ΕΘΑΑΕ ως προς  την διαδικασία αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη.

Κι αυτό διότι από τη μια είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και από την άλλη το υπουργείο ζητά το προτάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων.Και στις δύο περιπτώσεις η λήξη προθεσμίας είναι η ίδια :31 Μαρτίου.

Δηλαδή το υπουργείο Παιδείας ζητά εισηγήσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων χωρίς πρώτα να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους από την ΕΘΑΑΕ.

Οσον αφορά την  κατάταξη των ελληνικών ΑΕΙ από την ΕΘΑΑΕ για το 20% της ετήσιας χρηματοδότησής τους, οι Πρυτάνεις , παρότι έχουν εγκριθεί, οι προϋπολογισμοί έχουν "θολή" εικόνα ως το 20% της ετήσιας χρηματοδότησής τους.

Οι προϋπολογισμοί που εγκρίθηκαν είναι αυτοί που εισηγήθηκαν οι Σύγκλητοι και δεν υπήρξαν αυξομοιώσεις με βάσει την βαθμολογική κατάταξη. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (11)

Managers
|

Όχι μόνο στα ΑΕΙ, αλλά και στα σχολεία. Managers παντού.

Επόμενη ερώτηση
|

"ξέρετε κάποια *άλλη* χώρα χωρίς ανώτατο όριο σπουδών πέραν του οποίου διαγράφεσαι και πας να κάνεις κάτι άλλο;"

Ναι όλα. Όσοι φοιτητές έχουν κάποιο σοβαρό λόγο δύνανται να διακόψουν τις σπουδές τους και να ξανασυνεχίσουν αργότερα όταν δύνανται.

@φοιτητης σε πολυτεχνική με μ.ο. αποφοίτησης 8,5 χρόνια
|

Αστειεύεστε; "πειθαρχικό" και "όχι δημοσιονομικό" μέτρο; "άγχος και πίεση";

Εκτός από τις λέξεις κλειδιά "πειθαρχικό", "δημοσιονομικό", υπάρχει ακόμη μια που διαφεύγει σε πολλούς: "ακαδημαϊκό". Τα πανεπιστήμια δεν είναι για μπαίνεις και να πηγαίνεις με το πάσο σου για να πα΄ρεις πτυχίο σε 5,10,20 χρόνια, όπως σε βολεύει, για να μην τυχόν και "έχεις πίεση". Και αυτό δεν έχει να κάνει ουτε με πειθαρχικά ούτε με δημοσιονομικά ζητήματα.

Το ερώτημα παραμένει: ξέρετε κάποια *άλλη* χώρα χωρίς ανώτατο όριο σπουδών πέραν του οποίου διαγράφεσαι και πας να κάνεις κάτι άλλο;

φοιτητης σε πολυτεχνική με μ.ο. αποφοίτησης 8,5 χρόνια
|

καλο ειναι που δεν εχει ορεξη ο φιλος να χρηματοδοτει πανεπιστημια τα οποία "παρκαρουν" φοιτητες για 10 χρονια. Μας λεει εμμεσα πως του αρεσουν τα ελληνικα ΑΕΙ, αφού μετα τα Ν+2 έτη οι φοιτητές δεν κοστίζουν τίποτα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο, όπως έλεγε και η Κεραμέως το 2019 πριν την μαζέψουν, οτι οι διαγραφές είναι μέτρο πειθαρχικό και όχι δημοσιονομικό, και τίποτα δε προσφέρει παρά άγχος και πίεση

@Επειδή κάποιοι λέτε για μάνατζερ
|

Που είδες για δίδακτρα; Πουθενά φυσικά. Οπότε ας μην πετάμε ότι ναναι. ΟΡΙΑ στη φοίτηση ΜΑΚΑΡΙ να μπουν. Δεν έχω όρεξη να χρηματοδοτώ ΑΕΙ στα οποία παρκάρουν για 10 χρόνια φοιτητές. Και φυσικά πουθενά αλλού στον κόσμο δε συμβαίνει.

μέλος ΔΕΠ
|

Πολλές ελπίδες και προσδοκίες τοποθετούνται στους μανατζερ και νομίζω ότι οι απογοητεύσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Το προβλήματα δεκαετιών δεν μπορούν να τα λύσουν ως δια μαγείας οι μανατζερ. Οικονομικοί διαχειριστές θα είναι στην ουσία. Τώρα εάν οι Πρυτάνεις αιφνιδιάζονται διαρκώς και δεν έχουν κάποιο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης των πανεπιστημίων τους είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να βγουν μπροστά και να ακουσθούν ξεκάθαρα οι προτάσεις τους στην ελληνική κοινωνία.

Επειδή κάποιοι λέτε για μάνατζερ
|

Οκ να μπουν. Αλλά θα μπουν και δίδακτρα, ωράρια στην διδασκαλία, όρια στην φοίτηση κλπ όπως στα βρετανικά πανεπιστήμια. Αν τα θέλετε τόσο πολύ, να γίνει .

Jack senior
|

Οι πρυτανεις των επαρχιακων ΑΕΙ ξερουν ποια Τμηματα ειναι για κλεισιμο. Απλως παιζουν καθυστερησεις και τη μπαλα στην εξεδρα... Η μονη ελπιδα ειναι ο μανατζερ, μονον ετσι θα λυθουν καποια χρονια προβληματα.

μελος δεπ
|

Να θεσμοθετηθουν επιτελους μανατζερς στα Πανεπιστημια

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΑΣ
|

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι φοιτητές σας να γίνουν θύματα ιδεοληψιών ή πρόχειρων σχεδιασμών.
Στηρίξτε το να προχωρήσουν οι πιστοποιήσεις των νέων τμημάτων και μετά ο σχεδιασμός αναδιάρθρωσης.

λόγια λόγια λόγια
|

δεν μπορεί οι Πρυτάνεις να αιφνιδιάζονται διαρκώς, κάτι άλλο συμβαίνει.
Πιθανόν τα ξέρουν όλα, αλλά αισθάνονται ισχυροί μεταφέροντας ανούσιες πληροφορίες στα ιδρύματα τους.
Όταν τα πράγματα αγριεύουν ρίχνουν και καμιά τουφεκιά στον αέρα.
Άντε να έρθει ο μάνατζερ στα πανεπιστήμια να δοθούν λύσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ