ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Καθηγητές Ιονίου Πανεπιστημίου: casus belli και αφετηρία αγώνων η όποια απόπειρα κατάργησης ή συγχώνευσης ακαδημαϊκών μονάδων

"Η υπουργός Παιδείας δείχνει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες του διαλόγου, αλλά πρωτίστως απαξιώνει τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα των Πανεπιστημίων"
Δημοσίευση: 28/02/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα κριτήρια για την αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας «ξύπνησαν» τους χειρότερους εφιάλτες της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, αφού προτρέπει σε συγχωνεύσεις- καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων με fast track διαδικασίες.

Αυτό τονίζει, σε ανακοινωθέν,  το  Δ.Σ. της Ένωσης Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου, και υπογραμμίζει:

  • Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατά την προσφιλή τακτική του Υπουργείου μέσω διαρροών στον Τύπο και χωρίς να έχουν ενημερωθεί επίσημα τα Ιδρύματα, εμφανίστηκε και η περιβόητη κατάταξη των ΑΕΙ από την ΕΘΑΑΕ, με ατεκμηρίωτα τριψήφια νουμεράκια και με στοχευμένες κατευθύνσεις που είναι προφανείς ακόμα και στον τελευταίο ανίδεο αναγνώστη!
  • Η Ε.Δ.Ι.Π., σε απάντηση της συστηματικής εκτροπής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δηλώνει ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης του Ιονίου Πανεπιστημίου!
  • Τονίζουμε εμφατικά ότι η όποια απόπειρα κατάργησης ή συγχώνευσης ακαδημαϊκών μονάδων, ακόμα και σε περιπτώσεις επικαλύψεων που είναι αναπόφευκτες σε ένα πολυνησιωτικό περιβάλλον, αποτελεί για την ακαδημαϊκή κοινότητα casus belli και αφετηρία αγώνων.
  • Η υπουργός Παιδείας δείχνει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες του διαλόγου, αλλά πρωτίστως απαξιώνει τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα των Πανεπιστημίων.

Και διερωτάται  το  Δ.Σ. της Ένωσης Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου:

1. Είναι δυνατόν τα Πανεπιστήμια της χώρας να μαθαίνουν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την αξιολογική τους κατάταξη πριν ακόμα αυτή φτάσει επίσημα στα θεσμοθετημένα τους όργανα;

2. Είναι δυνατόν τα Πανεπιστήμια της χώρας να καλούνται να υποβάλλουν σχέδιο αναδιάρθρωσης τους έως 31-03-2022, όταν το Υπουργείο χρειάζεται ένα εξάμηνο για να συντάξει μια επιστολή με αόριστα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει οι Διοικήσεις να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις;

3. Είναι δυνατόν τα Πανεπιστήμια της χώρας να καλούνται να υποβάλλουν σχέδιο αναδιάρθρωσης τους όταν πολλά από τα Τμήματά τους βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης των νέων προγραμμάτων σπουδών τους σύμφωνα με τις διαδικασίες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης;

Οι καθηγητές υτου Ιονίου Πανεπιστημίου ζητούν:

  • από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να επιδείξει την απαιτούμενη σύνεση, να σταματήσει τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των Ιδρυμάτων και να αφουγκραστεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες των ιδρυμάτων,
  • από τη Διοίκηση του Ιονίου Πανεπιστημίου να υπερασπιστεί όλα ανεξαιρέτως τα Τμήματα του και να αντιταχθεί στο σχέδιο της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που θέλει να εξαφανίσει από τον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, χωρίς να αναλάβει και την ευθύνη αυτής της επιλογής,
  • από τους θεσμικούς φορείς στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας ώστε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη του Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχόλια (12)

 
συνδικαλισμός
01 Μαρ 2022 10:33

συνδικαλιστικό όργανο στο πλαίσιο της αυτοσυντήρησης.
είναι πολλά τα ΑΕΙ και τα τμήματα για την 'χω΄ρα μας, πολλοί οι απόφοιτοι ΑΕΙ.
Ποιος θα κάνει την σκληρή δουλειά να πει τι χρειαζόμαστε στα επόμενα χρόνια και να δημιουργηθεί το σωστό μείγμα ανώτατης, ανώτερης και τεχνικής εκπαίδευσης με επαγγελματικό προσανατολισμό από το σχολείο ώστε να μειώνονται οι ατυχείς επιλογές που οδηγούν σε αιώνιους φοιτητές,

 
Εύγε
28 Φεβ 2022 23:52

Ας τοποθετηθούν και τα άλλα πανεπιστήμια.

 
MK
28 Φεβ 2022 22:11

500 τμήματα ΑΕΙ παράγουν άνεργους πτυχιούχους και μάλιστα χωρίς εργασιακά δικαιώματα...

 
Φορολογούμενος
28 Φεβ 2022 21:59

Ας τα πληρώνουν οι ίδιοι . Για να συντηρούνται.

 
MaouMaou
28 Φεβ 2022 21:46

casus beli λεει και αγωγες...Έχουμε χάσει τη μπάλα. Αγαπητοί καθηγητές, δεν είστε συνέταιροι ούτε συνιδιοκτήτες του ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ότι είναι. Είστε ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ κατά βάση, και σας προσέλαβε ο φορολογούμενος να κάνετε μια δουλειά.
Τέτοιες ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν δυστυχώς την αντίληψη ότι δεν έχετε καταλάβει τη θέση σας. Αν ο εργοδότης σας αποφασίσει να κλείσει το τμήμα στο οποίο εργάζεστε και να σας μεταφέρει αλλού (γιατί ότι και να γίνει απολύσεις μελών ΔΕΠ δεν πρόκειται να γίνουν, οπότε ο μισθός σας θα συνεχίσει να πέφτει κανονικά), τι αγωγές και casus beli; Ανοίξτε ένα δικό σας ιδιωτικό ΑΕΙ να είστε αφεντικά και να κάνετε ότι θέλετε (και φυσικά ποτέ δε θα το ανοίγατε σε νησιά του Ιονίου ή του Αιγαίου πελάγους γιατί δεν είστε τρελοί να κλαίτε τα λεφτά σας - μόνο αν είναι λεφτά αλλωνών είμαστε όλοι λαρτζ).

Δε σας χρωστάμε κάτι. Ούτε είναι λογικό να ιδρύονται και να διατηρούνται τμήματα στην άκρη του κόσμου. Ξέρετε ΄πόσο κοστίζει το ΑΕΙ στον προϋπολογισμό; Ποιό είναι το οριακό κόστος μιας θέσης φοιτητή στο Διδυμότειχο ή στην Κέρκυρα σε σχέση με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο; Σας ενδιαφέρει; Εμάς, που πληρώνουμε το λογαριασμό μας ενδιαφέρει.

 
Polar_Fish
28 Φεβ 2022 21:40

Αυτό που θέλει η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι προοπτικές για τους αποφοίτους της και ρεαλισμο.

 
Διάλογος;
28 Φεβ 2022 20:02

Η μοναδική βιώσιμη λύση γενικά για τα εκπαιδευτικά μας πράγματα είναι η απομάκρυνση της ακατάλληλης σημερινής υπουργού. Η κυρία Κεραμέως είναι εκείνη που υπονομεύει την λειτουργία των πανεπιστημίων και "κατασκευάζει " εχθρούς και ανύπαρκτα προβλήματα, για να δικαιολογήσει την εμμονική της αντιπάθεια απέναντι σε κάθε δημόσιο αγαθό.

 
Polar_Fish
28 Φεβ 2022 19:38

Tα πρώην ΤΕΙ ήταν ΑΕΙ. Η μετατροπή τους σε Πανεπιστήμια μπορούσε να γίνει χωρίς αλλαγή στη διάρκεια σπουδών. Δεν ήταν ανάγκη να γίνει αλλαγή στην αλλαγή, με την αλλαγή της διάρκειας σπουδών από 4 σε 5 έτη. Πολλοί σχολιαστές μιλάνε για πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ ως κάτι αρνητικό, ενώ δεν είναι.

 
Πρώην Μέλος ΕΠ ΤΕΙ
28 Φεβ 2022 14:25

Χρειάζεται ένας διάλογος χωρίς ιδεοληψίες. Ούτε όλα τα τμήματα και τα μέλη ΕΠ των πρώην ΤΕΙ έπρεπε άκριτα να μετατραπούν σε Πανεπιστήμια εν μια νυκτί, αλλά από την άλλη ούτε και όλα τα τμήματα και μέλη ΔΕΠ των "παλαιών" Πανεπιστημιακών Τμημάτων τηρούσαν ή συνεχίζουν να τηρούν τα ελάχιστα ακαδημαϊκά κριτήρια για να είναι όντως "Πανεπιστημιακά".
Ομοίως η de facto κατάργηση όλων των Τμημάτων "Γαβρόγλου" απλά και μόνο επειδή προτάθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, συνιστά ιδεοληψία.
Τέλος υπάρχουν αρκετά "υπαρκτά" Πανεπιστημιακά Τμήματα τα οποία έχουν πολλούς εισακτέους απλά και μόνο επειδή είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι επειδή τα πτυχία που δίνουν έχουν κάποιο ιδιαίτερο αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας είτε την εγχώρια είτε την παγκόσμια.

 
Λευτέρης
28 Φεβ 2022 12:42

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο;

 
Πολίτης
28 Φεβ 2022 11:49

Να αρχίσει το συμμάζεμα από τμήματα που είναι στα χαρτιά με λίγα μέλη ΔΕΠ, χωρίς εγκαταστάσεις, χωρίς φοιτητές. Να μειωθούν οι θέσεις εισακτεων στα κεντρικά πανεπιστήμια ώστε να υπάρχουν φοιτητές και στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Να δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα για τους πτυχιούχους όλων των τμημάτων των πανεπιστημίων της χώρας.

 
πανεπιστημιακός
28 Φεβ 2022 10:44

να αρχίσει το συμμαζεμα ανυπαρκτων τμηματων αμεσα!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ