Σύνοδος Πρυτάνεων για συγχωνεύσεις καταργήσεις τμημάτων: Οι Πρυτάνεις επιφυλάχθηκαν – Θα καταλήξουν σε προτάσεις μετά από συνεδριάσεις των Συγκλήτων

Τον Απρίλιο ξεκινά διαβούλευση Πρυτάνεων με ΕΘΑΑΕ για το ενδεχόμενο διορθώσεων των κριτηρίων για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

02/03/2022

Ενημερώθηκε: 02/03/2022, 23:21

Άκουσε το άρθρο

Η Σύνοδος ενημερώθηκε για την πρόταση του ΥΠΑΙΘ όσον αφορά την Αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη. Tα ιδρύματα επιφυλάχθηκαν σχετικά και δήλωσαν ότι θα καταλήξουν σε προτάσεις μετά από συνεδριάσεις των Συγκλήτων.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων, η οποία εκδόθηκε  μετά τη σημερινή έκτακτη διαδικτυακή  συνεδρίαση , παρουσία της υπουργού Παιδείας  Ν. Κεραμέως, του υφυπουργού Α. Συρίγου, του Γ.Γ. Απ.  Δημητρόπουλου και του προέδρου της ΕΘΑΑΕ Π. Μήτκα.

Αναφορικά με τη μοριοδότηση της ΕΘΑΑΕ για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος Πρυτάνεων   επισημαίνει ότι:

  • Αυτή δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη και λανθασμένα προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως τέτοια.
  • Η σύνδεση της χρηματοδότησης και επίδοσης απαιτεί περαιτέρω διαβούλευση των Πανεπιστημίων με την ΕΘΑΑΕ, με σκοπό τη βελτιστοποίηση των κριτηρίων και των δεικτών.

Πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες  του esos:

Από τη συζήτηση μεταξύ Πρυτάνεων και της  υπουργού Παιδείας  προέκυψε η διαπίστωση ότι οι όποιες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων δεν θα επηρεάσουν το φετινό Μηχανογραφικό το οποίο θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ.

Οι Πρυτάνεις ζήτησαν από την υπουργό Παιδείας  διευκρινίσεις τι θα απογίνουν το προσωπικό και οι φοιτητές που ήδη φοιτούν στα τμήματα τα οποία θα συμπεριληφθούν στις εισηγήσεις των Συγκλήτων για κατάργηση.

Η Ν. Κεραμέως  απάντησε ότι θα αντιμετωπιστούν αυτές οι περιπτώσεις και ανάφερε ότι ανάλογες ενέργειες έγιναν με επιτυχία, πέρσι, στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών  .

Για τα κριτήρια από την ΕΘΑΑΕ για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων οι Πρυτάνεις  τόνισαν πως υπάρχουν σημεία τα οποία χρειάζονται τροποποίηση τόνισαν οι Πρυτάνεις.

Συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ να ξεκινήσει τον Απρίλιο διαβούλευση με τα Πανεπιστήμια για το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν για τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ του οικονομικού  έτους 2023.

Οι περισσότεροι Πρυτάνεις τόνισαν  πως η  σύνδεση της χρηματοδότησης με την  μοριοδότηση είναι σε θετική κατεύθυνση τ

Σχόλια (18)

@Μέλος ΔΕΠ, πρώην ΤΕΙ
|

Αγαπητέ/ή, οι σπουδές σε πολλά τμήματα (υπάρχουν και εξαιρέσεις φυσικά) ήταν απαξιωμένες και πριν. Με την πανεπιστημιοποίηση απλά ο βασιλιάς είναι πιό γυμνός. Το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με την άκριτη ίδρυση τμημάτων - με τις ευλογίες των Υπουργών, δε βοηθησε φυσικά. Κάπως πρέπει να τα "μαζέψει" κάποιος, δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτεί ο προϋπολογισμός όλα αυτά. Όλοι ξέρουμε ότι υπαρχουν άξια και ισχυρά τμήματα και άλλα που πρέπει να διορθωθούν ή να κλείσουν. Αλλά κανείς δε θέλει να πει ονόματα και διευθύνσεις. Το υπουργείο ομως που κατευθύνει το χρήμα και πληρώνει το μάρμαρο, έχει ευθύνη να το κάνει, με κάποιο τρόπο.

@ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
|

Δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοια σχολή και τμήμα στη...Λευκάδα. Αν είναι δυνατόν... πόσο πιο απομονωμένα και απομακρυσμένα δηλαδή; Κάνουν "παιχνίδι" με τα λεφτά μας, ιδρύουν στο πουθενά...μετά οι βάσεις θα είναι φυσικά στον πάτο, τα τμήματα δε θα έχουν φοιτητές, ίσως δεν έχουν κάν καθηγητές, και εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε μισθούς, κτίρια, υποδομές, λογαριασμούς.
Κάποιος να τραβήξει την μπρίζα σε όλο αυτό κάποτε. Κούλη; Κα. Κεραμέως;

Μέλος ΔΕΠ, πρώην ΤΕΙ
|

Μετά την κατάργηση των τμημάτων αυτό που συμβαίνει είναι απαξιώνονται οι σπουδές των φοιτητών που είναι στο παλιό τμήμα αφού όλοι ασχολούνται πως να λειτουργήσουν στο ΄νέο τους τμήμα. Αντιστοιχούνται μαθήματα και περιεχόμενο με μη ακαδημαϊκό τρόπο, εργαστήρια καταργούνται, θεωρίες εξαφανίζονται και όπως είπε και πρώην πρύτανης "να ξεμπερδεύουμε με αυτούς" και ο πρόεδρος της ΕΘΑΕΕ τόνισε την σημασία των υψηλών ποσοστών επιτυχίας στα μαθήματα. Κάποιοι έχουν ζήσει αυτή την απαξίωση των ιδρυμάτων από το 2013. Η ΝΔ ολοκληρώνει το έργο της παράγοντας αμόρφωτους αποφοίτους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΠΑΛ
|

Την ΑΣΠΑΙΤΕ πενταετούς φοίτησης Σχολή στην Αθήνα στο Μαρούσι με υποδομές και μεγάλο οικόπεδο για ανάπτυξη σύγχρονου Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Εκπαιδευτικών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δεν την βλέπει κανείς να κάνει το αυτονόητο τόσα χρόνια; Είναι Σχολή πρότυπο και πυλώνας της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης τόσα χρόνια και έχει αφεθεί στη μοίρα της στην σημερινή Ελλάδα της Ευρώπης και της καινοτομίας στην εκπαίδευση.

ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
|

Η κοινωνία της Λευκάδας και των Ιονίων Νήσων περιμένουν τους πρώτους φοιτητές στη Λευκάδα το Σεπτέμβριο του 2022 στο νέο Τμήμα Επιστημών Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακής Οικονομίας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου στη θέση του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης που έκλεισε οριστικά. Η πρόταση έχει κοινοποιηθεί στην κεντρική διοίκηση. Θα αποφασίσει κανείς ή να περιμένουμε του χρόνου τον Αύγουστο του 2023 με τις εκλογές ?

Απαρεμφατος
|

Η ΑΣΠΑΙΤΕ οδευει προς κλεισιμο μεσω συγχωνευσης.Ομως δεν αρεσε καθολου η προταση Χαατζαρακη για συγχωνευση με το ΕΚΠΑ στο υπουργειο.Δεν ξερουμε γιατι η λυση ΠΑΔΑ δεν ειναι στο τραπεζι.Οπως και να εχει η κ υπουργος χωρις πολλα πολλα που εχουν κουρασει τους παντες τοσα χρονια να δωσει την λυση εκεινη ειτε με καταργηση της σχολης και απορροφηση των φοιτητων στ αντιστοιχα τμηματα του ΠΑΔΑ ειτε με συγχωνευση μ αλλο ΑΕΙ.Το να ''ζητιανευει'' συνεργασιες 3 χρονια με το πελοποννησου με το ΠΑΠΕΙ με το ΠΑΔΑ με το Γεωπονικο ειναι απλα καταντια για την ΑΣΠΑΙΤΕ.Το να εχει μεινει μονη της στο μηχανογραφικο επισης καταντια.Το να εχει πατωσει σε βασεις εισαγωγης επισης καταντια.Κ Κεραμεως επιτελους ασχοληθειτε και δωστε λυση

@παρατηρητής
|

Η λύση για την ΑΣΠΑΙΤΕ είναι γνωστή στους κύκλους εντός του υπουργείου: πρέπει να κλείσει και το προσωπικό να απορροφηθεί αλλού. Απλά μαζεύουν το κουράγιο....ποιός ξέρει για πόσο.

Αλκιμος
|

@Jack senior
Μάλλον δεν έχετε ιδέα τι είναι αξιολόγηση (ranking) Πανεπιστημίων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε χρήση διαφορετικών ομάδων κριτηρίων ανά Πανεπιστήμιο για την κατανομή του 20% της "τακτικής" χρηματοδότησης - από το αποτέλεσμα φάνηκε ότι έψαχναν να βρουν τρόπο να δώσουν τα ίδια χρήματα με την περσινή χρονιά στα ίδια ΑΕΙ υποκρινόμενοι ότι ένα μέρος δόθηκε και με ποιοτικά κριτήρια. Για να γίνει αυτό δυνατό σε αυτή την κατάταξη της ΕΘΑΕΕ είδαμε ευτράπελα όπως π.χ. το Χαροκόπειο να βγαίνει πρώτο !!! στην ομάδα Α των κριτηρίων, το Διεθνές να παίρνει 1.000 πόντους σε άλλη ομάδα κοκ.
΄Άλλωστε το παραδέχθηκε και η ίδια η ΕΘΑΕΕ - δείτε τις δηλώσεις (και στο esos) του Προέδρου της την 1/3/2022: "Απάντηση ΕΘΑΑΕ σε Πρυτάνεις: Η βαθμολογία για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη και κακώς θεωρήθηκε ως τέτοια. Η ΕΘΑΑΕ δεν έχει την αποστολή να προβαίνει σε αξιολογική κατάταξη των ελληνικών Πανεπιστημίων και δεν έχει προτείνει τέτοια κατάταξη".

Αλέξανδρος
|

Στην Πάτρα από πέρυσι περιμένουν το προεδρικό διάταγμα....πάλι θα έχουν εισακτέους τμήματα που κλείνουν?

παρατηρητης
|

Σιωπη ιχθυος για την ΑΣΠΑΙΤΕ απο την υπουργο που αποφευγει να τοποθετηθειο ευθαιως 3 χρονια για την λογικη αναβαθμισης της σχολης και απο μεσα στην σχολη απο την νεα διουκουσα που ενα χρονο τωρα δεν ακουγετε τιποτα.Κριμα μεγαλο σ οσους εμπλεκονται γι αυτη την καταντια.

@ Υπερασπιστείτε τις σχολές σας
|

Συγνώμη, αλλά οι πρυτάνεις δεν ειναι ιδιοκτήτες. Δεν είναι οι σχολες "τους". Είναι του Δημοσίου, το οποίο και πληρώνει το μάρμαρο. Αλλιώς ας βρουν δικό τους χρήμα να κάνουν ότι τους αρέσει.

Υπερασπιστείτε τις σχολές σας
|

Αγαπητοί πρυτάνεις υπερασπιστείτε το πανεπιστήμιο σας, τους φοιτητές σας και τις σχολές σας.
Αν όχι εσείς ποιοι θα το κάνουν;

@Ερώτημα από ΔΕΠ
|

Σωστά αυτά που λέτε, αλλά και τα "παιδιά" και οι γονείς έχουν επιλογές και ευθύνες. Προσωπικά ποτέ δε θα πήγαινα σε τμήμα που είναι στην άκρη του πουθενά, σε τμήμα που δεν δίνει επαγγελματικά δικαιώματα (τώρα, που κάνω το μηχανογραφικό, όχι "θα δούμε σε 10 χρόνια"), ή σε τμήμα του οποίου η ύπαρξη είναι υπό αμφισβήτητη. Καθένας κάνει τις επιλογές του και παίρνει το ρίσκο του.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ πάντως, το Υπουργείο και τα ΑΕΙ πρέπει να ξεκαθαρίσουν το τοπίο άμεσα, και κυρίως να δώσουν το πλάνο για το τι θα γίνει με φοιτητές και προσωπικό στα τμήματα που θα συγχωνευθούν ή καταργηθούν.

Διάλογος εκ των υστέρων
|

«..η Σύνοδος Πρυτάνεων επισημαίνει ότι:
Αυτή δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη και λανθασμένα προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως τέτοια.»
-Καλά τα είπαμε άριστή μας;
-Ναι, Μπράβο, προσέξτε όμως στα ιδρύματα γιατί δεν θέλω να ακούγονται άλλες φωνές..

Ερώτημα από ΔΕΠ
|

Δεν καταλαβαίνω τη στάση των πρυτάνεων. Θα αφήσουν και άλλους μαθητές να "επιτύχουν" σε τμήματα τα οποία στο μέλλον θα καταργηθούν ή συγχωνευτούν;
Θα αφήσουν τις οικογένειες να νοικιάζουν σπίτια και στη συνέχεια να μετακομίζουν ξάνά; Αφού γνωρίζουν τα αδύναμα τμήματα γιατί δεν λαμβάνουν πιο δραστικά μέτρα.
Υπάρχουν τμήματα στις επαρχία που πήραν το 20-30% των θέσεων που είχαν. Σε αυτά τα τμήματα τα μαθήματα γίνονται σε άδεια αμφιθέατρα και εργαστήρια. Πέρασαν πολύ λίγοι για τις υποδομές και παρακολουθούν ελάχιστοι.
Το υπουργείο κάνει τα δικά του διότι έρχονται εκλογές και δε θέλει να στεναχωρήσει τους ψηφοφόρους της επαρχίας.
Οι πρυτάνεις, που έχουν την πραγματική ευθύνη για τις σπουδές, τι κάνουν για τα παιδιά;

Δύσκολο
|

Για να δούμε θα καταλήξουν σε προτάσεις;

Jack senior
|

Η σύνδεση χρηματοδότησης και επίδοσης σίγουρα απαιτεί βελτιστοποίηση των κριτηρίων και των δεικτών. Η εισαγωγή ποιτικών δεικτών που θα αξιολογούνται από ειδικές επιτροπές με κριτές από το εξωτερικό, θα βοηθήσει. Κατά τα άλλα, η λίστα που δημοσιεύθηκε ΕΙΝΑΙ αξιολόγηση. Και ας προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι σε αυτούς που κατετάγησαν χαμηλά. Πάντως, κάτι αρχίζει να κινείται στο χώρο της ανώτατης παιδείας, και αυτό θα πιστωθεί στην Υπουργό, αρκεί να το εννοεί και να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να σκεφτεί πολιτικό κόστος.

η κολοκυθιά
|

τελικά΄ θα παίζουμε την κολοκυθιά με τα νούμερα και τις κατατάξεις ή μοριοδοτήσεις.
Εγώ καταλαβαίνω ότι απέτυχε το σύστημα (άλλη μια φορά οι φωτισμένοι έκαναν πατάτα) και θα το μαζέψουν , αμφιβάλλω αν θα το ξαναδούμε το 2023...χρονιά εκλογών άλλωστε.
Πάμε για άλλα, τώρα θα ασχοληθούμε να κλείσουμε κάνα τμήμα στην επαρχία, γιατί λέει το θέλουν για να πουλάνε σουβλάκια. Για να δούμε πως θα πηγαίνουν μετά να ζητάνε ψήφους από την αποδεκατισμένη επαρχία.
Δυστυχώς το Παιδείας κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και ενδέχεται να στοιχίσει τις επόμενες εκλογές στον σημερινό Πρωθυπουργό.
Μην ξεχνάμε πόσα παιδιά έμειναν εκτός ΑΕΙ φέτος...το μπάχαλο με τα ανοίγω/κλείνω κτλ κτλ..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ