Μ. Τζούφη: «Η κυβέρνηση κλείνει τμήματα ΑΕΙ και μειώνει τη χρηματοδότηση»

03/03/2022

Ενημερώθηκε: 03/03/2022, 18:34

Άκουσε το άρθρο

Μ. Τζούφη, Αν τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Με τελεσίγραφα προς τα ΑΕΙ συνεχίζει το υπουργείο Παιδείας την «αναδιάρθρωση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας από τα ιδρύματα να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων. Προηγήθηκαν η περικοπή της χρηματοδότησης κατά 20%, η θέσπιση της ανταποδοτικής αξιολόγησης, η μείωση του αριθμού των εισακτέων μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας δημιουργήσει όλες τις συνθήκες εκπλήρωσης μια αυτοεκπληρούμενης προφητείας, αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των τμημάτων που στερήθηκαν φοιτητές λόγω της ΕΒΕ. Δηλαδή του «κόφτη» που επέβαλλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με σκοπό να αποκλείσει χιλιάδες υποψήφιους από τα δημόσια ΑΕΙ. Άλλωστε, «τα κολέγια, κλέφτες θα γίνουν;».

Καμία βελτίωση δεν πρόκειται να γίνει. Η ουσία της «μεταρρύθμισης» είναι η συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ναρκοθετώντας -πρώτα και κύρια- το μέλλον των περιφερειακών πανεπιστημίων. Το νέο μοντέλο χρηματοδότησης, το οποίο διαφημίστηκε ως «καινοτόμο και αξιοκρατικό», δοκιμάζει τις αντοχές των περισσότερων περιφερειακών ΑΕΙ, όπως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Στην προσπάθεια αυτή πρωταγωνιστεί και η ΕΘΑΑΕ,  το «μακρύ χέρι» του υπουργικού γραφείου, θεσπίζοντας κριτήρια χωρίς ακαδημαϊκή λογική που οδηγούν σε ανορθολογικές κατηγοριοποιήσεις. Μάλιστα, η «ανεξάρτητη» αρχή τιμωρεί όσα ιδρύματα πρωτοστάτησαν στις συνέργειες ΑΕΙ-ΤΕΙ, δίνοντας τον τόνο για μείωση της χρηματοδότησής τους.

Πρέπει να τους σταματήσουμε. Μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις τοπικές κοινωνίες, τους επιστημονικούς φορείς. Το οφείλουμε στα Πανεπιστήμια μας, στη νέα γενιά, στο μέλλον της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας.

Σχόλια (13)

Σκεφτείτε τα σημερινά παιδιά Δημοτικού
|

Ξεχνούν όλοι ότι η Ελλάδα ΔΕ χρειάζεται 450 πανεπιστημιακά τμήματα αλλά ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ Πανεπιστημίου.

Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απαιτεί ορθολογικό σχέδιο ώστε οι σημερινοί μαθητές Δημοτικού να σπουδάσουν σε ποιοτικά ΑΕΙ το 2030.

@Απογοήτευση...
|

Το "ΤΕΙ" είναι πιο εύκολο από το "πρόσφατα πανεπιστημιοιποιημένα ΑΕΙ". Το ότι άλλαξαν ταμπέλα, επιστολόχαρτο και τίτλο στην ιστοσελίδα δεν αλλάζει το περιεχόμενο.

Απογοήτευση...
|

Μου αρέσει που υπάρχουν "ειδικοί" αλλά και σχολιαστές που αναφέρονται σε ΤΕΙ τη στιγμή που αυτά τα ιδρύματα δεν υπάρχουν!
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα ζητήματα και είναι κουραστικό ....

Περης
|

Μ' αρέσει που μιλαει η κ. Τζιουφη για συνεργασια ΑΕΙ ΤΕΙ. Εδώ ήμασταν κ. Τζιουφη και θαυμασαμε τη συνεργασια που επιβαλατε. Τωρά δυστυχώς έρχεται ο λογαριασμός της ανοησιας σας.

Polar_Fish
|

Η ανώτατη εκπαίδευση δεν ειναι μονο για να βγαινουν πυρηνικοι επιστημονες. Μια μοντέρνα οικονομία θέλει εκπαιδευμένο προσωπικό. Αυτή την εκπαίδευση μπορουν να προσφέρουν μονο τα ΑΕΙ. Σε ένα ΑΕΙ μπορεις να μάθεις ότι θέλεις αρκεί να το θέλεις.

ΜΙΚ
|

Δεν καταλαβαίνω ποια η χρησιμότητα τμημάτων πέραν του να είναι τμήματα 5ης επιλογής και κάτω, όπου η φοίτηση των "επιτυχόντων" είναι μια διαρκής υπενθύμιση της αποτυχίας τους να εισαχθούν στα τμήματα που πραγματικά ήθελαν. Αυτά τα τμήματα αυξάνουν τα ποσοστά των "αιώνιων" φοιτητών και των ετεροαπασχολούμενων πτυχιούχων, αν βέβαια καταφέρουν ποτέ να αποκτήσουν πτυχίο.

ΔΕΠ
|

@Άλλη λογική
Ακριβώς! Είναι τόσο απλό, όπως το λέτε. Το κράτος με τα χρήματά σας/μας πληρώνει το μάρμαρο. Όποιος θέλει να συντηρεί τμήματα χωρίς καθηγητές, χωρίς φοιτητές, σε μέρη όπου κανείς δε θέλει να πατήσει για οποιοδήποτε λόγο, ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΕΦΤΑ. Το κράτος δε μας χρωστάει ούτε θέσεις εργασίας ούτε τμήματα-φαντάσματα.

Άλλη μια επιστημονική προσέγγιση
|

κεραμεως ποσο εύκολα σου έχουν όλα έρθει με δαυτους...καταστρέφεις ανενόχλητη

Λογοδοσία
|

Δε μπορεί να λαμβάνει χρηματοδότηση χωρίς αντίκρισμα επειδή έχει οριστεί ως ΑΕΙ . Μετά από αξιολόγηση γιατί τα χρήματα των φορολογουμένων είναι σεβαστά. Οι λογικές αυτες έχουν τελειώσει.

Άλλη λογική
|

Δε μπορει να συντηρούμε ΑΕΙ μόνο και μόνο για να μη κλείσουν. Δεν είναι λογική αυτή. Ούτε μπορεί να χρηματοδοτεί το κράτος τόσα πολλά ΑΕΙ . Να παρακαλάμε με βαθμό εισαγωγής το 2 και το 5. Ο στόχος είναι να γεμίσουν η να έχουμε ποιοτικές σπουδές;

@Νεα 5ετη τμήματα
|

Το πολύ σε 2 χρόνια θα έχει τελειώσει η υπόθεση με τα νέα 5 έτη τμήματα. Έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την αντιστοίχιση τους. Να σημειώσω μόνο όταν δίνουν integrated master θα αντιστοιχηθούν. Τώρα για όσα δεν δίνουν μάλλον θα κλείσουν.

Νέα 5ετη τμήματα
|

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα νεα 5ετη τμήματα που οι απόφοιτοί τους δεν μπορούν ακομα να εγγραφούν ούτε στο επιμελητήριο ούτε να καταθέσουν αίτηση στο Ασεπ!!!
Υα ασχοληθεί μρ το θέμα υο ΥΠΑΙΘ;

Polar_Fish
|

Eιναι σαφές ότι τα ΑΕΙ πρέπει να έχουν αναλογική αντιμετώπιση στην χρηματοδότηση και αυτό για να γίνει πρέπει να υπάρχουν ποσοτικά κριτήρια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ