ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Άλογη βία,παρ-άλογη νομοθεσία;

Στο σημείο αυτό διαπράττουν [ηθελημένο;] μεθοδολογικό λάθος όσοι προσμετρούν τη βία στα πανεπιστήμια στη γενικότερη εγκληματικότητα[λες και συγκρίνεται ή συμποσούται με την τέλεση άλλων παράνομων πράξεων
Δημοσίευση: 11/03/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Καθηγητή Εγκληματολογίας και πρώην Πρύτανη  Γιάννη Πανούση 

Συμμείχα

στο παιχνίδι που είχε τελειώσει

Νίκος Δαββέτας,     Άντρες χωρίς άντρες

Eπειδή πρόσφατα έγκριτοι συνταγματολόγοι δημοσίευσαν πολύ ενδιαφέροντα κείμενα για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία,χωρίς να μπορώ ν’αντικρούσω τα συνταγματικής υφής επιχειρήματά τους,θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου με την ιδιότητα του εγκληματολόγου.

Τα όποια μέτρα πανεπιστημιακής,κοινωνικής και ποινικής πολιτικής λαμβάνει η κάθε Κυβέρνηση δεν πρέπει να σχεδιάζονται εν λευκώ και με βάση κάποια[δεξιά ή αριστερή] ιδεοληψία αλλά να χαράσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες της συγκυρίας.Το ίδιο ισχύει και  με την εκάστοτε αντιπολίτευση.Η διαφωνία δεν πρέπει να εξαντλείται σε θεωρητικά επιχειρήματα αλλά ν’ακουμπάει και στην πραγματικότητα.

Το πλέον κρίσιμο ζήτημα που σχετίζεται με την πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι η εκτίμηση της φάσης στην οποία εξελίσσεται η βία και η ουσιαστική φύση του φαινομένου.

Κατά την εκτίμησή μου η βία σε ορισμένα Α.Ε.Ι σηματοδοτεί τους τελευταίους σπασμούς νοοτροπιών και πρακτικών της Μεταπολίτευσης και δεν υπάρχει  πολιτικό ή κοινωνικό περιθώριο για αύξηση/επέκταση σοβαρότερων επεισοδίων.Άρα ,παρά την ένταση των τελευταίων γεγονότων,οδηγούμαστε σε μία σταδιακή αποκλιμάκωση και δεν πιστεύω ότι ο όποιος προβαλλόμενος πανικός[ηθικός ή μιντιακός]αντιστοιχεί στους πραγματικούς κινδύνους.

‘Οσον αφορά στη φύση αυτής της βίας ,πάλι κατά τη γνώμη μου,δεν είναι αμιγώς ‘εγκληματική’, με την αυστηρά ποινική του όρου έννοια,αλλά κυρίως ‘πολιτική’.

Στο σημείο αυτό  διαπράττουν [ηθελημένο;] μεθοδολογικό λάθος όσοι προσμετρούν τη βία στα πανεπιστήμια στη γενικότερη εγκληματικότητα[λες και συγκρίνεται ή συμποσούται με την τέλεση άλλων παράνομων πράξεων ,όπως παραχάραξη νομισμάτων,δόλια χρεοκοπία,παραμέληση ανηλίκων κλπ,που προφανώς δεν τελούνται μέσα στα Α.Ε.Ι].Πρέπει άπαντες να συμφωνήσουν ότι πρόκειται για μία ιδιόμορφη πολιτικοκοινωνική βία,η οποία έχει δυστυχώς ‘εμποτίσει’ το ακαδημα’ι’κό DNA κι έχει καταστεί κληρονομητέα από γενιά σε γενιά της Μεταπολίτευσης,με παράλληλο εκφυλισμό της δυναμικής των κινημάτων.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η θέσπιση/εφαρμογή της πανεπιστημιακής Αστυνομίας όχι μόνο θ’ αποδειχτεί ατελέσφορη,όχι μόνο θα δώσει το λάθος μήνυμα για την ποιότητα της νεολαίας αλλά θα καταστεί επικίνδυνη ,καθώς θα πυροδοτεί καθημερινά προκλήσεις ‘μονομαχίας’ μεταξύ των δύο Ομάδων.Ζούμε στο τέλος μιάς ακαδημα’ι’κής εποχής,τόσο για τους έμφοβους Πρυτάνεις,όσο και για τους αδιάφορους [και συνήθως απόντες] καθηγητές,τόσο για τα δεξιά κόμματα του Νόμου και της Τάξης ,όσο και για τ’ αριστερά κόμματα της Ανομίας και της Αταξίας.

Έχουν άπαντες,προφανώς για διαφορετικούς λόγους,αποτύχει.Η ευθύνη τώρα επιστρέφει στην κοινωνία των πολιτών, η οποία αυτοακυρώνεται όταν στέκει αδύναμη κι άπραγη μπροστά στο φαινόμενο.Ίδωμεν...

ΥΓ.Η τελευταία προσφορά των κομμάτων πρέπει να είναι μία ειλικρινής κι εφ’όλης της ύλης[1974-2022] συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια [συνοδευόμενη κι από τη σύνταξη σχετικής επίσημης ετήσιας Έκδοσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη].Η τελευταία προσφορά των πανεπιστημιακών αρχών πρέπει να είναι η δέσμευσή τους να παραιτούνται όταν δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν το φαινόμενο,δεδομένου ότι η στάση του Πόντιου Πιλάτου είναι ,αν μη τι άλλο,παρεξηγήσιμη.Η τελευταία προσφορά του Υπουργείου Παιδείας είναι αφενός ν’ απεμπλακεί, ως προς τη ‘συναρμοδιότητα’ στο θέμα αυτό, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κι αφετέρου να καθορίσει τα αντί-μέτρα[μείωση αριθμού εισακτέων,όχι ευρωπα’ι’κά προγράμματα κλπ] για τα Α.Ε.Ι που δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

ΥΓ2.Τίποτα δεν είναι αυτόματο και καμία λύση δεν είναι μαγική.Ας δοκιμάσουν όμως και κάτι άλλο εκτός από την άστοχη καταστολή των μεν και την εύκολη δημαγωγία των δε

ΥΓ3.Ο έλεγχος για τη διαφθορά/διαπλοκή στα Α.Ε.Ι πρέπει να είναι καθημερινός και αυστηρός

ΥΓ4.Παρά τις επιθέσεις που δέχομαι από συναδέλφους η διαφωνία μου για την πανεπιστημιακή Αστυνομία παραμένει ισχυρότατη.Σε κάθε περίπτωση οι οιμωγές και οι ύβρεις μεταξύ των καθηγητών του ΝΑΙ και των καθηγητών του ΟΧΙ ουδένα τιμά,πολλώ μάλλον το θεσμό του πανεπιστημίου.

ΥΓ5.’’Οράματα κι ιδανικά

στο καλάθι των αχρήστων’[Μαριλού Καλοκάση,Ο θάνατος της ημέρας]

Σχόλια (8)

 
Ντροπή
16 Μαρ 2022 21:38

"ιδιόμορφη πολιτικοκοινωνική βία...έχει εμποτίσει το ακαδημα’ι’κό DNA κι έχει καταστεί κληρονομητέα".
Μου προκάλεσε αναγούλα αυτή η πρόταση. Λίγη ντροπή. Το ακαδημαϊκό DNA είναι μια χαρά. Το DNA όσων υπερασπίζονται αυτή τη βία έχει εμποτιστεί μάλλον.

Ιδιαίτερη αηδία προκαλεί και η κατηγοριοποίηση της βίας σε "πολιτικοκοινωνική". Λες και όταν σε χτυπάνε παίζει ρόλο για σένα αν οι κλωτσιές και μπουνιές είναι "απλές" ή "πολιτικοκοινωνικές".

 
@dimitris
13 Μαρ 2022 22:18

Η καραμέλα αυτή, με τα φοιτητηκά οράματα, τον χώρο των ΑΕΙ που "δεν ανάγκη από αστυνομία", μπλα μπλα μπλα, έχει λιώσει εδώ και δεκαετίες.
Σε όλη τη γη, τα πανεπιστήμια έχουν πανεπιστημιακή αστυνομία, και ασφάλεια ουσιαστική (όχι θυρωρούς). Κάποιοι θέλετε να διαιωνιστεί το καθεστώς της Ελλάδας, όπου μπορείς να μπουκάρεις ως κουκουλοφόρος, να ασκείς βία, καταστροφές, να στέλνεις φοιτητές ή καθηγητές στο νοσοκομείο, και πολλά άλλα "ωραία", και τα θύματα να μην έχουν άμεση προστασία.

Η καταστρατήγηση της ακαδημαϊκής - και μερικές φορές φυσικής - ελευθερίας γίνεται από τους κουκουλοφόρους τραμπούκους που δρουν ανενόχλητα στα ΑΕΙ. Όχι απο κάποια αστυνομία.

Η "ελευθερη διακίνηση ιδεών" που μας λέτε είναι ελευθερη ενόσω δεν διαφωνούν με τις ιδέες μου οι δυναμικές μειοψηφίες.

Αν τα "ιδεώδη και όνειρα" που μας λέτε απαιτούν το να μη μπορεί να προστατευτεί η ακαδημαϊκή κοινότητα, τότε κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τα "ιδεώδη", όχι με αυτούς που θέλουν να σπουδάζουν και να εργάζονται χωρίς την απειλή βίας.

 
@Χρήματα
13 Μαρ 2022 22:13

Εντάξει, να κόψουμε μισθό στους κουκουλοφόρους, να μην τα σπάνε και δέρνουνε τότε.

 
ΔΕΠ
13 Μαρ 2022 22:12

Ντρέπομαι πραγματικά που τα διαβάζω αυτά. Ακου λεει " η θέσπιση/εφαρμογή της πανεπιστημιακής Αστυνομίας όχι μόνο θ’ αποδειχτεί ατελέσφορη,όχι μόνο θα δώσει το λάθος μήνυμα για την ποιότητα της νεολαίας αλλά θα καταστεί επικίνδυνη..."

Θα μας τρελάνετε κ. Πανούση; Ή απευθύνεστε σε ακροατήριο που δεν έχει σχέση με το πανεπιστήμιο; ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ είναι αποδεκτό (εν τοις πράγμασι) να σε ξυλοκοπούν, προπηλακίζουν, χτίζουν, καταστρέφουν το εργαστήριό σου, στέλνουν στο νοσοκομείο, διαπομπεύουν, ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΡΟΥΘΟΥΝΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ;

Το αν η πανεπιστημιακή βία συνδέεται με άλλη έξω απο τα ΑΕΙ, είναι δευτερεύον. Δηλαδή αν συνδέεται να φερουμε την αστυνομία, ενώ αν δε συνδέεται να την αφήσουμε ανενόχλητη να εξελίσσεται; Τι τελευταίους σπασμούς και φληναφήματα μας λετε;
Το δε επιχείρημά σας να μην υπάρχει αστυνομία γιατί η παρουσία της θα γίνει "επικίνδυνη" λόγω αντιδράσεων των δραστών, είναι άνω ποταμών. Από πότε το θύμα δεν πρέπει να προστατεύεται από την αστυνομία γιατί ο θύτης μπορεί να αντιδράσει; Σα να πατε σε καταστήματα που εκβιάζονται από τη μαφία και να τους συμβουλεύετε να μην απευθύνονται στην αστυνομία γιατί θα θυμώσουν οι μαφιόζοι.

 
dimitris
13 Μαρ 2022 12:39

Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να παραμείνει, χώρος της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και προβληματισμών και του δημοκρατικού ιδεώδους από τους φοιτητές. Ο πανεπιστημιακός χώρος δεν ανάγκη από αστυνομία έχει ανάγκη από οργάνωση και διοίκηση. Μέσα από την φοιτητική νεολαία με τις ιδέες και τα οράματα τους διαμορφώθηκε η σύγχρονη κοινωνία με τα όποια προβλήματα. Με την πανεπιστημιακή αστυνομία θα πραγματοποιηθεί καταστρατήγηση και έλεγχος της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Προφανώς ειναι σχεδιασμένο να έχουμε φοβισμένους και ελεγχόμενους φοιτητές και με το μόνο που να ενδιαφέρονται ειναι πως θα τελειώσουν το πανεπιστήμιο. Σχετικά για τις ιδέες, τα οράματα και τον προβληματισμό που θα πρέπει να απασχολεί την κάθε νεολαία και φοιτητική κοινότητα την έχουν αναλάβει άλλοι οι όποιοι ειναι οι σοφοί για την εξέλιξη της κοινωνίας και ο φόβος έχει τον σκοπό του.

 
Χρήματα
12 Μαρ 2022 05:43

Χρηματοδότηση και δομικά θέματα, εκεί είναι το ζήτημα.

Βία δεν ασκούν ποτέ οι χορτάτοι, γιατί άραγε;

 
Polar_Fish
11 Μαρ 2022 19:39

H ιστορία έχει δείξει ότι μια περιοχή που δέχεται συνεχώς επιθέσεις χωρίς να μπορεί να αμυνθεί ερημώνεται ή υποβαθμίζεται. Μπορεί αυτό να γίνει σταδιακά. Η βία αφήνει το αποτύπωμά της στο πέρασμα του χρόνου.

 
Καθηγητής ΕΚΠΑ
11 Μαρ 2022 17:59

Όταν ο Γιάννης Πανούσης τοποθετείται για ζητήματα που άπτονται της ακαδημαϊκής πραγματικότητας οφείλουν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες να τον ακούν με μεγάλη προσοχή και εν συνεχεία να αναστοχάζονται.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.