Πανελλαδικές: Οδηγίες για τη δικαιολόγηση των απουσιών των υποψηφίων που συμμετέχουν στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις

Για την εισαγωγή σε Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας

15/03/2022

Άκουσε το άρθρο

Εγκύκλιο με οδηγίες για  τη δικαιολόγηση των απουσιών των μαθητών της  Γ ́ Λυκείου, οι οποίοι  συμμετέχουν στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις για την εισαγωγή σε Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα οι οδηγίες ορίζουν τα εξής:

1. Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες που πραγματοποιούνται για τις διαδικασίες των προκαταρκτικών εξετάσεων (ψυχομετρικές, υγειονομικές, αθλητικές)Ν, π. Αροττκιεκιήμςέ)νου οι μαθητές/τριες της Γ ́ τάξης Λυκείου να εισαχθούν σε Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.

2. Καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο) αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες που πραγματοποιούνται για τις διαδικασίες των υγειονομικών εξετάσεων, προκειμένου οι μαθητές/τριες της Γ ́ τάξης Λυκείου να εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών με εισήγηση του/της Υπεύθυνου/ης του Τμήματος εξετάζει κατά περίπτωση τις απουσίες της περίπτωσης αυτής του/της μαθητή/τριας με βάση την βεβαίωση που εκδίδεται από τις αρμόδιες επιτροπές των συναρμόδιων υπουργείων ότι ο/η μαθητής/τρια προσήλθε στις προκαταρκτικές (ψυχομετρικές, υγειονομικές, αθλητικές) εξετάσεις.

Η βεβαίωση αναφέρει τον τόπο και τη χρονική διάρκεια διεξαγωγής των εξετάσεων. Σε περίπτωση που ο μαθητής/τρια εξετάζεται εκτός Περιφερειακής Ενότητας ή εκτός νησιού της μόνιμης κατοικίας του, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής (εκτός των νήσων), τότε η ημέρα πριν και η ημέρα μετά τις προκαταρκτικές εξετάσεις δεν προσμετράται στις απουσίες του.

Επίσης, για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων που απαιτούνται από τους υποψήφιους κατά την υγειονομική τους εξέταση ενώπιον της επιτροπής, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες έως τριών (03) ημερών με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (11)

Πιτσιφλής
|

@ Ανήσυχος εκπαιδευτικός
Εύλογα είναι τα δύο επιχειρήματα που διατυπώνεις, εύλογο και δικό μου, εύλο-γες επίσης και οι διαμαρτυρίες που διατυπώνουν ορισμένοι γονείς. Η ουσία και επομένως η έγκυρη αιτιολόγηση της υπουργικής απόφασης για τον χρόνο διε-ξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων, είναι δυστυχώς ακόμη άγνωστη, λες και τα δύο συναρμόδια υπουργεία φυλάσσουν επτασφράγιστο μυστικό. Ακόμη, με εκπλήσσει το γεγονός που ούτε ένας βουλευτής δεν έχει διατυπώσει ακόμη ένα ερώτημα προς το υπουργείο - κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευ-τικού ελέγχου - ώστε σήμερα να γνωρίζουμε όλοι για ποιους λόγους οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο συναρμόδιων υπουργείων έκριναν ότι οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνουν στο χρονικό διάστημα που αναφέρει η σχετική εγκύκλιος. Ελπίζω να γίνει κάτι αυτές τις μέρες ώστε να ικανοποιηθεί το βασικό δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν επαρκώς την αιτία των νόμων που επιβάλλονται.
Με εκτίμηση

maria
|

Απαράδεκτο! 5 ημέρες χρειάζονται για να κάνουν τα παιδιά τις εξετάσεις στο νοσοκομείο διότι δεν έχουν προτεραιότητα να εξεταστούν πρώτοι. Τουλάχιστον 5 ημέρες χρειάζονται για να δώσουν τις εξετάσεις στο στρατό ή στην αστυνομία κλπ. Δηλαδή 10 ημέρες χρειάζεται να λείπουν από το σχολείο ενώ η ύλη δεν έχει τελειώσει. Αν λά΄βουμε υπόψη και τις απουσίες από τον κορωνοιό, καταλαβαίνετε τι γίνεται στα σχολεία.
Κανένας δεν κατανοεί σε τι αποσκοπεί όλο αυτό

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@Πιτσιφλής
Επειδή δυσκολεύομαι λίγο να ξεχωρίσω πότε σοβαρολογείς και πότε αστειεύεσαι, παίρνω στα σοβαρά τη φράση σου "...προκαταρκτικές εξετάσεις των μαθητών που θέλουν να γίνουν αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ορθά είναι προγραμματισμένες", για να εκφράσω και πάλι την απορία μου συντασσόμενος ολόψυχα με τις διαμαρτυρίες τόσων γονέων τις τελευταίες ημέρες:
Ποιος ο λόγος να γίνουν αυτές οι εξετάσεις τούτη την εποχή και όχι τον Ιούνιο μετά τις πανελλαδικές, όπως τόσα χρόνια; Δε νοιάζεται κανείς που αυτά τα παιδιά θα απουσιάσουν από τα σχολεία τους για τόσες ημέρες χάνοντας πολύτιμα μαθήματα λίγο πριν από το κλείσιμο της κανονικής περιόδου;
Ή η άλλη εκδοχή: Δε νοιάζεται κανείς που αυτά τα παιδιά θα διακόψουν βίαια και για αρκετές ημέρες το ρυθμό του διαβάσματός τους μπαίνοντας στην τελική ευθεία, πράγμα που εν πολλοίς - τουλάχιστον όσον αφορά στους καλούς μαθητές - τα οδηγεί κάθε χρόνο στην ηθελημένη απουσία τους από το σχολείο από τον Απρίλη και μετά, προκειμένου να στρωθούν για τα καλά στο διάβασμα; Ξέρετε πόσα από αυτά τα παιδιά - ακριβώς γι' αυτό το λόγο - απέχουν από τη μεγάλη εκδρομή των τελειοφοίτων, για να μη χάσουν τόσες μέρες διαβάσματος;
Όποιος ζει την καθημερινότητα του λυκείου και παρακολουθεί από κοντά την αγωνία αυτών των παιδιών, ξέρει πολύ καλά τι αναστάτωση προκάλεσε αυτή η αψυχολόγητη κι ακατανόητη απόφαση. Προφανώς όμως οι άνθρωποι του υπουργείου αδυνατούν να κατανοήσουν ακόμη και τα στοιχειώδη που αφορούν στους μαθητές και δη στους υποψήφιους. Ας μη θυμίσω εδώ την πρόσφατη εξοργιστική δήλωση της υπουργού για το θέμα της εξεταστέας ύλης! Κι αυτή είναι μια διαπίστωση απολύτως αποκαρδιωτική...

@Ερώτηση
|

Αυτή αγαπητέ/ή είναι η μιζέρια αυτής της χώρας. Μικρορυθμίσεις και μικροσυμφέροντα 24/7. Από το μπακάλικο της γειτονιάς μέχρι τη Βουλή και την κυβέρνηση. Και στην παιδεία τα ίδια, από διαδικασίες, ύλη, μαθήματα, προγράμματα, τα πάντα όλα. Από νηπιαγωγείο μέχρι ΑΕΙ.

Έχεις ένα χωράφι, κα΄θε χρόνο ξεριζώνεις δέντρα και φυτεύεις κάποια άλλα. Μάντεψε τι σοδειά θα παίρνεις. Αυτά τα καταλαβαίνει ένας απλός άνθρωπος.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια αλλαγή στο Σύνταγμα: να μη γίνονται αλλαγές σε ορισμένα πράγματα πιο συχνά από 10ετία. Μόνο ετσι θα δουμε προκοπή.

Πιτσιφλής
|

Μην την βαράτε τώρα που έπεσε από τα δεξιά βέλη, αφήστε την να συνέλθει, να πιει λίγο νερό από το μικρό παγουρίνο και να δει ποιο δρόμο θα πάρει από 'δω και πέρα... Όσο για τις προκαταρκτικές εξετάσεις των μαθητών που θέλουν να γίνουν αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ορθά είναι προγραμματισμένες.
Θα ζοριστούν λίγο πριν τις εξετάσεις και θα προχωρήσουν μετά προς τα αμέτρητα επόμενα εμπόδια όσοι τα καταφέρουν. Οι στρατιωτικές σχολές δεν είναι για όλους, όσοι ανέβουν το πρώτο σκαλί, θα αποκτήσουν την ειδική μόρφωση που απαιτείται και θα αναπτύξουν τα αναγκαία ειδικά προσόντα για να διαχειρίζονται επιτυχώς τις δύσκολες, πολύ δύσκολες καταστάσεις, που υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες θα συναντούν στο μέλλον, όταν θα τους καλεί η Πατρίδα να την υπερασπιστούν. Τα Rafale, οι Beharra, τα αόρατα υποβρύχια με τις καινούριες τορπίλες και τα άλλα πανάκριβα οπλικά συστήματα είναι για καλά, πολύ καλά, πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Αφήστε λοιπόν τα παιδιά να δοκιμάσουν το πάτημα στο πρώτο σκαλί και σταματήστε την γκρίνια...

@Θανάσης
|

Εννοείται.

Ερώτηση
|

Γιατί σε αυτό το ρημαδουπουργείο παιδείας πρέπει κάθε, μα κάθε χρόνο, να αλλάζουν οι διαδικασίες για τα πάντα;

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

Ξαναψηφίστε τους...

Νίκος Στ.
|

Το απόλυτο μπάχαλο για τα παιδιά 2 μήνες πριν τις εξετάσεις τους. Απορώ, αν αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις διαθέτουν έστω και λίγο κοινή λογική. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

goneas
|

ντροπή και αίσχος για πέντε (5) ολόκληρες ήμερες πριν από τις πανελλαδικές να τρέχουν για τα αθλήματα και τις ιατρικές εξετάσεις αφήνοντας το διάβασμα. Ποιος ήταν ο λογος που γίνονται οι εξετάσεις με βροχές και λασπες αυτήν την περίοδο? Ποιος το σκέφτηκε το αποφάσισε και το νομοθέτησε? δεν θα δώσει λογο σε κανέναν? ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Το χρονικό μιας αναμενόμενης γελοιότητας. Η λογική και η παιδαγωγική επιστήμη παραδίνονται αμαχητί στην εξουσία του παραλόγου. Ουδείς αντιλαμβάνεται το λόγο που επέβαλε τη διεξαγωγή αυτών των εξετάσεων τούτη την εποχή. Και ουδείς κατανοεί με βάση ποια παιδαγωγική αρχή μπορεί το υπουργείο να αποφασίζει να διαγράφει σωρηδόν απουσίες κατά βούλησιν αγνοώντας τα αντικειμενικά διδακτικά ελλείμματα αυτών των μαθητών. Ντροπή, κύριοι! Μόνο αυτό. Έχει κουράσει πια αυτή η κατάπτωση των πάντων...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ