ΜΑΘΗΤΕΣ

Ποδόσφαιρο με μαθητές από την Ουκρανία έπαιξε η Ν. Κεραμέως (Βίντεο)

Σε σχολεία της Ραφήνας
Δημοσίευση: 18/03/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με μια καλημέρα στα ουκρανικά «Доброго ранку!»  καλωσόρισε η υπουργός Παιδείας   Νίκη Κεραμέως τον Αλέξανδρο και την Κατερίνα, τους δύο μαθητές της Α’ και Β’ τάξης των 1ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων της Ραφήνας, οι οποίοι κατέφθασαν από τη Μαριούπολη εν μέσω του πολέμου που μαίνεται στη χώρα τους.

Η υπουργός συζήτησε με τα παιδιά, άκουσε τους τρόπους με τους οποίους οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους τα έχουν υποδεχτεί και ενσωματώσει, δείχνοντάς τους παιχνίδια, μαθαίνοντάς τους λέξεις στα ελληνικά.

Ο μικρός Αλέξανδρος είπε στην υπουργό ότι του άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο και έπαιξαν μαζί, καθώς και με τους συμμαθητές του, στο προαύλιο.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί

Στα παιδιά απο την Ουκρανία, είπαν οι συμμαθητές τους, ότι αρέσει πολύ το κυνηγητό και τα αγαλματάκια ακούνητα που τους έμαθαν.

Η Νίκη Κεραμέως έδωσε συγχαρητήρια στους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων για τη θερμή υποδοχή των μαθητών, για την πρόθυμη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης και τη δημιουργία ενός κλίματος φιλοξενίας και αποδοχής.

Μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις παιδαγωγικές μεθόδους που αξιοποιούν, καθώς και για τη δυνατότητα να μεταφερθούν και σε άλλα σχολεία καλές πρακτικές ένταξης των παιδιών στη σχολική κοινότητα, εντός και εκτός Ελλάδας.

Άλλωστε, από προηγούμενα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, το υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει την απαραίτητη τεχνογνωσία, καθώς και πλήρες θεσμικό πλαίσιο, για την ένταξη μαθητών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία και την άμεση και ουσιαστική κάλυψη των εκπαιδευτικών, κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών τους αναγκών.

Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ηγεσία του υπουργείου για την ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, στον πόλεμο της Ουκρανίας, συνοψίζονται στα εξής:

- πρόταση, η οποία έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, για τη συγκρότηση μίας ευρωπαϊκής ομάδας δράσης που θα συνδράμει την εκπαιδευτική κοινότητα της Ουκρανίας,

- προτάσεις στα σχολεία από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με την υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι οποίες συνδράμουν το έργο των εκπαιδευτικών μας ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και υλοποίησης υποστηρικτικών δράσεων,

- συνεργασία με την UNICEF και την οργάνωση ΜΕΤΑδραση για την παροχή τηλεφωνικής και δια ζώσης διερμηνείας στα ουκρανικά, ώστε η γλώσσα να μην αποτελεί εμπόδιο για την εγγραφή και φοίτηση των μαθητών στα σχολεία,

- δρομολόγηση μετάφρασης οδηγού για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τον τρόπο εγγραφής σε αυτό και τα πρωτοκόλλα πρόληψης και αντιμετώπισης κορωνοϊού στα ουκρανικά,

- ένταξη των Ουκρανών μαθητών σε Τάξεις Υποδοχής, στις οποίες φοιτούν μαθητές με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας για 15 ώρες/εβδομάδα, με εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Τις υπόλοιπες ώρες, οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα στην κανονική τους τάξη, στα οποία η γλωσσική επικοινωνία δεν είναι πρωταρχική, όπως Φυσική Αγωγή, Μουσική, Πληροφορική, Ξένη Γλώσσα κτλ.,

- συνέχιση του υφιστάμενου επιμορφωτικού προγράμματος για εκπαιδευτικούς με θέμα τη διαπολιτισμική εκπαίδευση για την υποστήριξη εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση παιδιών με προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο,

- προετοιμασία σε συνεργασία με τη UNICEF και το IEΠ επιμορφωτικού οδηγού και 2 δίωρων επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς που θα υποδεχτούν ή υποδέχτηκαν τους μαθητές πρόσφυγες από την Ουκρανία, π.χ. με προτάσεις δραστηριοτήτων, φράσεις στα ουκρανικά,

- επιμόρφωση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ΚΕΔΑΣΥ για υποστήριξη μαθητών προσφύγων στις σχολικές μονάδες και στα ΚΕΔΑΣΥ,

- συνεργασία ΥΠΑΙΘ-UNICEF για υποστήριξη μαθητών προσφύγων από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης της UNICEF,

- άμεσες ενέργειες επαναπατρισμού αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν στην Ουκρανία.

Πριν αναχωρήσει η Νίκη Κεραμέως από το σχολείο, η Κωνσταντίνα, μαθήτρια της ΣΤ΄ Δημοτικού, της έδωσε το κάτωθι συγκινητικό σημείωμα:

«Κυρία Υπουργέ,

Ελπίζω αυτά τα λουλούδια να σας δείξουν το δρόμο της ελπίδας, διότι είναι πραγματικοί ήρωες και αξίζει να τα ακούσετε. Άνθισαν παρ’ όλες τις δυσκολίες με την ελάχιστη βοήθειά μας, την απεριόριστη θέλησή τους και αρκετή ελπίδα. Τα λουλούδια θα μετατραπούν σε πρόσφυγες και την ελάχιστη βοήθεια θα την προσφέρετε εσείς. Συμφωνείτε με τις αλλαγές; Τα λουλούδια ομόρφυναν τις γλάστρες με τη μυρωδιά τους και οι πρόσφυγες την Ελλάδα με τον πολιτισμό τους.»

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η Ελλάδα άνοιξε μία μεγάλη αγκαλιά για να υποδεχτεί τους μαθητές που έφυγαν από τη χώρα τους για έναν πιο ασφαλή προορισμό, για ένα καλύτερο αύριο. Τα παιδιά αυτά, που έχουν βιώσει τη φρίκη του πολέμου, εδώ θα βρουν ένα καταφύγιο και φροντίδα και για τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Η ομαλή ενσωμάτωση στα ελληνικά σχολεία των παιδιών προσφύγων αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Μεριμνούμε για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την ισότιμη ένταξη όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις, την ενίσχυση των Τάξεων Υποδοχής και των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων καθώς και για επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, την παρακολούθηση της φοίτησης των παιδιών και την επίλυση των ζητημάτων σε κάθε στάδιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στόχος μας, η διαμόρφωση ενός ουσιαστικά συμπεριληπτικού σχολείου.»

Σχόλια (14)

 
γονεας
21 Μαρ 2022 10:00

αντε στο σπιτακι σου κυρα μου

 
Πιτσιφλής
20 Μαρ 2022 17:32

@ {@oskar}
Ορισμένες βασικές ανάγκες δεν τις γνωρίζει σε όλο το μέγεθός τους, ούτε φυσικά και τις μακροχρόνιες σοβαρές συνέπειες που προκύπτουν από την υποβάθμισή τους κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν δίπλα της έμπειροι μάχιμοι δάσκαλοι.

 
Φαντάζομαι
20 Μαρ 2022 13:25

Φαντάζομαι πως αντίστοιχα ήταν το ενδιαφέρον και η υποστήριξη των μικρών προσφύγων που έφτασαν στη χώρα μας και από τα ανατολικά σύνορα.

 
@oskar
20 Μαρ 2022 07:39

Δε χρειάζεται oskar. Είναι μέσα σε όλα, κοντά στα παιδιά και γνωρίζει τις ανάγκες τους. Ποτέ μέχρι τώρα υπουργός δεν έχει επισκεφθεί τόσα σχολεία. Εμάς μας αρέσει και τη θέλουμε στα σχολεία μας. Περάσαμε από το μαυροπίνακα στο ψηφιακό σχολείο. Παίρνουμε εξοπλισμό και μας αναβαθμίζουν το διαδίκτυο. Μακάρι να παραμείνει για χρόνια.

 
Ένα Oscar...
19 Μαρ 2022 16:29

Κυρία Υπουργέ, πάτε στο σπιτάκι σας! Πάτε στην οικογένεια σας.
Προσφέρετε και στους οικείους σας ανάλογα μεγάλα έργα. Εμείς χορτάσαμε!
Άντε πχια με τη Νίκη και τις ικανότητές της...

 
Πιτσιφλής
19 Μαρ 2022 15:05

Αφήστε τα παιδιά να εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο γραφής ό,τι νιώθουν. Θα δείτε κείμενα ίδια με τις ζωγραφιές τους που κοσμούν τα γραφεία μας...

 
ουαααααααουυυυυυυυυ
18 Μαρ 2022 18:01

και βόλεϊ και ποδόσφαιρο (με την ίδια μπάλα, κι εμείς φωνάζουμε στα παιδιά) και συμπερίληψη και προσφυγιά και σαν καλή μανούλα ! αχου το !

 
@Μπράβο και πάλι μπράβο
18 Μαρ 2022 17:52

Να υποθέσω ότι περιμένεις πως και πως να τρέξεις για την Τετάρτη δόση για εσένα και την Τρίτη για τα παιδιά μιας και θερίζει το συνάχι;
Το είπε η Νίκη μας!

 
Σάκης
18 Μαρ 2022 16:36

Αεικίνητη και εργατική. Δύσκολα μπορούν να τη φτάσουν. Μέσα σ όλα. Ενοχλεί κάποιους; Ε τι να κάνουμε ! Είναι φοβερή!

 
Eλένη
18 Μαρ 2022 16:01

Ότι και να κάνεις Νίκη μου, την τύχη της Άννας θα έχεις.

 
Μπράβο και πάλι μπράβο
18 Μαρ 2022 15:59

Εξαιρετική κίνηση. Συμβολική. Πάντα κοντά στα σχολεία. Μπράβο της!

 
Βαμβακούλας
18 Μαρ 2022 15:57

@ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ
Χαλάει κυρίως την αισθητική μας.... Να είχε τουλάχιστον ταλέντο....

 
Γιατί;;;
18 Μαρ 2022 15:54

Απολυστε τον επικοινωνιολογο σας. Το ότι σας είπε να παίζετε βόλεϋ, ποδόσφαιρο κτλ με μαθητές στα σχολεία που πάτε, δε σας φτιάχνει το προφίλ σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, είναι αστείο και γελάει ο κόσμος..

 
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ
18 Μαρ 2022 15:36

Με μπάλα του βόλεϊ ποτέ δεν παίζουμε ποδόσφαιρο

Χαλαει η επιφάνεια της μπάλας

καταστρέφεται η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου για ένα βιντεακι 1 λεπτού

Φτάνει πια

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.